Discriminatie

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 995 woorden
  • 9 september 2008
  • 120 keer beoordeeld
Cijfer 7
120 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
WAT IS DISCRIMINATIE?

Discriminatie betekent : het onderscheid maken, het apart stellen en beoordelen van een bepaalde groep of persoon, zodanig dat een persoon of groep ten onrechte bepaalde rechten worden onthouden. Zo staat het geschreven in het woordenboek, maar wat wil dat nu eigenlijk precies zeggen? In mijn eigen woorden betekent het : het apart stellen en beoordelen van een persoon of een groep. Helaas komt dit overal op de wereld nog veel te vaak voor.

Enkele voorbeelden zijn : iemand beoordelen op ras, afkomst, godsdienst, uiterlijk, gewoontes, bezit.


Er is geen mens hetzelfde, iedereen is anders. Bij discriminatie gaat het juist over dat "anders ": het zijn, denken, doen, voelen, enz. van alle mensen.
Ik kijk nu even naar onze groep. Daar zitten kinderen in met een verschillende huidskleur ( blank of zwart), een andere afkomst ( in Nederland geboren of uit een ander land), een ander geloof of geen geloof,een verschillend uiterlijk( dikke, dunne, kleine en grote kinderen)
en ook hebben wij allemaal andere gewoontes ( iedereen doet alles weer op een andere manier en niet iedereen houdt van hetzelfde : de een houdt van sport, de ander van lezen enz.)
Ook " bezit " speelt een rol, waarbij wij vaak iemand beoordelen:
(het huis waarin je woont, je kleding , wat je wel of niet hebt enz.).

Iedereen moet, ondanks de verschillen die er zijn, gelijk behandeld worden. Dit is voor ons allemaal erg moeilijk en in de volgende hoofdstukken zal ik vertellen waarom.

VOOROORDELEN

Vooroordelen gaan meestal over groepen mensen.Het is dan net of iedereen van die ene groep hetzelfde is. Voorbeelden van vooroordelen zijn:
Meisjes kunnen niet voetballen.
Oude mensen zeuren.
Zwarte mensen kunnen goed dansen.
Jongens zijn sterker dan meisjes.
En zo zijn er nog veel meer te noemen, maar er zijn wel meisjes, die goed kunnen voetballen, oude mensen die nooit zeuren , zwarte mensen die niet goed kunnen dansen en meisjes die sterker zijn dan jongens.
Iedereen heeft vooroordelen. Een vooroordeel is dus iets wat je over iemand denkt terwijl je eigenlijk helemaal niet weet of dat wel waar is.

Dit kan er voor zorgen dat je iemand dan ook anders behandelt. En daar gaat discriminatie over : discriminatie is iemand ongelijk (dus anders dan anderen ) behandelen.

Als ik er zelf over nadenk kan ik nog heel veel andere dingen noemen. Ik vind iemand aardig of juist niet, ik heb dezelfde mening als een ander of heb dat niet, ik lees dezelfde boeken als mijn vriendin of ik lees andere boeken en zo zijn er nog veel meer. Iedereen is anders en je kunt er pas een mening over hebben, als je die persoon kent. Maar veel mensen hebben al een mening voordat ze iemand kennen: dat is ook een vooroordeel. Vooroordelen bestaan ook over andere dingen zoals bijv. : dingen die in je leven gebeuren,de politiek en de toekomst.

RACISME


Naast discriminatie en vooroordelen is er ook racisme.Maar wat is nu racisme? Dit is een vorm van discriminatie, waarbij mensen van een bepaald ras als minderwaardig worden gezien. Bij racisme gaat het niet alleen om denken dat een groep mensen "anders" is, maar ook om het idee dat die groep mensen minder waard is. In de geschiedenis zijn verschillende voorbeelden te vinden, denk b.v. aan de tweede wereldoorlog, waarin de Joden het "verkeerde" ras waren. Mensen die andere mensen minderwaardig vinden, menen vooral dat zijzelf veel beter zijn. En dat is natuurlijk allemaal niet waar : HET IS ONZIN. Ook wij komen racisme in ons leven nog steeds op verschillende manieren tegen: schelden op straat, in de klas, gemene teksten op muren en zelfs in de vorm van geweld. En dat is dan iets, waarvan ik vaak beelden op de t.v. zie: het zinloze geweld.

Maar hoe komt het dat er discriminatie en racisme is? De reden hiervoor is vaak onbekendheid en angst voor iets dat onbekend is. Een voorbeeld is : als het een keer wat minder goed met je gaat, wijs je al gauw met de vinger naar een ander (of andere mensen). Je zegt dan vaak : "zij hebben het gedaan, het is hun schuld"! Deze mensen voelen zich meer of beter dan andere mensen en kijken op die andere mensen neer.
Hetzelfde zie ik wel eens op school : je kunt dan een ander kind minder vinden dan jezelf, omdat dat andere kind b.v. niet de juiste kleding draagt en die hippe schoenen, die nu in de mode zijn. Zo'n kind hoort er dan niet bij en wordt vaak door de anderen gepest, want dat kind is minder waard dan jijzelf? En wat denk je van schelden : iemand met een donkere huidskleur : " roetmop" of iemand die een bril draagt : "brillioot"?
Natuurlijk mag je best een mening over iemand hebben, maar als je op deze manier reageert, werk je discriminatie en racisme in de hand!

DE GRONDWET


Discriminatie is in Nederland verboden. Dat staat in de wet. In de Grondwet staan een aantal basisregels die voor iedereen gelden. In artikel 1 van de Grondwet staat al dat discrimineren niet mag:
"Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan".
Dit betekent dat ook racisme,dus iemand anders behandelen omdat je iemand minder waard vindt om b.v. zijn afkomst of huidskleur, verboden is. En met deze wet is het zo : als iemand een overtreding maakt, kan het zijn dat hij of zij straf krijgt, een boete of zelfs een gevangenisstraf.


Net als met andere dingen die in de wet staan : b.v. dat je moet stoppen voor een verkeerslicht dat op rood staat. Iedereen moet zich daaraan houden, anders wordt het ene grote bende in het verkeer. Ook op onze school zijn er regels waar wij ons aan moeten houden, doen we dat niet, dan krijgen wij ook straf. Als wij als mensen met elkaar omgaan, gelden er dus ook regels. Samen moeten we ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt en dat er geen discriminatie is.

REACTIES

I.

I.

Hallo, dit is echt een veel informatie gevend werkstuk. Discrimineren moet worden gestopt. Ik ga mijn werkstuk ook doen over discrimineren ;)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.