Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Mening over Dialecten, hoe zit dat?Bijna iedereen heeft wel een mening over dialecten. Maar hebben ze hier wel goed over nagedacht? Kan je wel een mening over dialecten in het algemeen hebben? Er zijn zoveel verschillende soorten dialecten. En dan nog maar te zwijgen over de groepstalen. Er zijn mensen die willen dat alle dialecten verdwijnen. Maar er zijn ook mensen die een dialect zelfs een verplicht vak op school willen maken. Wat klopt er nou en wat is fout? Is dat te beantwoorden? Dit ga ik proberen uit te vinden. Ook probeer ik mijn eigen mening te toetsen.In Nederland zijn veel verschillende dialecten. Je hebt het Gronings, het Amsterdams, het Rotterdams, het Drents, het Brabants, het Fries, enzovoort. Over al die dialecten kan je meningen hebben. Je kan het Gronings niet beschaafd of grappig vinden. Het Amsterdams vind je “lekker bekken” of asociaal en het Brabants juist weer liefelijk vanwege die zachte “g”. De ene persoon vindt het Fries een echte taal en de ander vindt het niet meer dan een dialect.

Er zijn mensen die vinden dat iedereen zijn plaatselijke dialect moet kunnen spreken. Anderen willen dat alle dialecten afgeschaft moeten worden. Tenslotte heb je mensen die vinden dat je dialect mag spreken, maar dat je wel verstaanbaar voor elke Nederlander moet blijven. Dialecten zullen eeuwig blijven bestaan en ook dat weten heel veel mensen. Andere denken weer dat ze snel weg zullen zijn, althans aan verandering onderhevig.Ik kan mijn mening wel geven maar deze is nog niet volledig duidelijk. Ik zit namelijk overal tussenin. Ik vind dat je wel een dialect mag spreken. Maar ook dat je wel gewoon normaal Nederlands moet kunnen praten. Maar ook hierin zit weer verschil. Wanneer je alleen Fries kan praten, kan de helft van Nederland je niet verstaan. Terwijl als je alleen Brabants praat bijna iedereen je verstaat. Dus een dialect mag je van mij spreken, als je jezelf maar verstaanbaar kan maken. En je moet er natuurlijk rekening mee houden dat niet elk dialect even netjes overkomt. Wanneer een heel nationaal georiënteerd bedrijf een telefoniste zoekt en als sollicitant praat je heel erg Drents (plat), heb je grote kans dat je niet aangenomen wordt.Iedereen heeft wel een mening over dialecten. Veel mensen hiervan hebben er niet goed over nagedacht. Ze hebben het niet vanaf andere kanten bekeken. Zoals de sollicitante. Zij heeft zich niet gerealiseerd dat je met “Drents” praten geen telefoniste van een nationaal georiënteerd bedrijf kan worden. Stel dat zij dit altijd al heeft gewild, dan hebben haar ouders haar onvoldoende gewezen op de noodzaak (ook) Algemeen Beschaafd Nederlands te kunnen praten. Daarom ben ik van mening dat je best met vrienden dialect kunt spreken, maar dat het verstandig is voor iedereen om ook Algemeen Beschaafd Nederlands te kunnen spreken en schrijven.Extra:

We kregen de opdracht om een verslag te schrijven over dialecten met als doel: Mensen overtuigen of mensen informeren over dialecten. Ik koos mensen overtuigen.Ik ging achter de computer zitten en begon wat informatie te zoeken over dialecten. Op verschillende internetsites en in het Nederlands boek vond ik verschillende meningen over dialecten.Ik ben toen begonnen met het typen van een overtuigend verslag, met wat dialogen en citaten van andere mensen. Maar ik vond het niet kloppen, en gebruikte de versleten deletetoets maar weer om de tekst volledig te verwijderen.Ik wist niet zo goed wat ik er mee aan moest. Ik ben er toen nog eens over gaan nadenken, en kwam tot de volgende conclusie. Je kan mensen wel proberen te overtuigen van jou mening, maar dan moet je wel met overtuigende argumenten komen. Het liefst wil ik mensen hierin vrij laten en ze niet overtuigen wat ik vind van dialecten. Maar dan moeten ze wel een goed doorgedacht oordeel hebben en niet zomaar wat beweren.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.