Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

De fiets

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 766 woorden
  • 20 augustus 2008
  • 118 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
118 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
5 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als studiezoeker

Met keuze uit ruim 1.600 hbo- en wo-bachelors in Nederland is het best lastig om een studie te kiezen. Hoe begin je met zoeken, en hoe kom je dichterbij de studie die bij je past? Om je daarbij te helpen, hebben we vijf belangrijke vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet stellen tijdens je studiezoektocht.

Naar de pagina
De fiets

Ik heb mijn werkstuk gemaakt over de fiets. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat iedereen bijna een fiets heeft en er dikwijls op rijdt.
Ik heb mijn werkstuk in 7 hoofdstukken verdeeld
Hst. 1. De geschiedenis van de fiets
Hst. 2. De eerste fietsen
Hst. 3. De loopfiets
Hst. 4. De Vélocipèdes
Hst. 5. De hoge Bi
Hst. 6. De Veiligheidsfiets
Hst. 7. Invloed van de fiets
Hst. 8. Slot

Hst. 1 De geschiedenis van de fiets


In de geschiedenis speelt de fiets geen grote rol. Toen de Tweede Wereldoorlog afgelopen was had iedere Nederlander dezelfde opmerking, namelijk geef mijn fiets terug. Ze bedoelden dan de massale vordering van de fietsen onder de bevolking. In de oorlog was de fiets nog geliefder, want het er was tekort aan grondstoffen en voedsel. Het was makkelijker om op de fiets naar het platteland te gaan om voedsel bij een boer te gaan halen. Met de auto kon dat niet want er was niet genoeg olie, want olie is een grondstof en die waren er al te weinig. Op een fiets stop je er alleen maar energie in en dat kost geen geld. Ook in het verzet en het leger hadden ze fietsen. Ze zijn wendelbaar en makkelijk te gebruiken. Als je er een paar fietstassen aan hangt kon het verzet verzetsbladen smokkelen.


Hst. 2 De 1e fietsen


Over de voorgeschiedenis van de fiets (zie hst. 1) is weinig meer bekend. De uitvinding van het wiel is wel van grote betekenis geweest. Toen het wiel ontdekt werd, ontstonden er meer voertuigen met wielen. Draaiend om een vastgemaakte as. Er waren wagens met 4 wielen en later pas die met 2.
Ze vermoeden dat de Egyptenaren en Romeinen al meer dan 2000 jaar geleden iets gemaakt hebben dat op een loopfiets leek. (zie hst. 3) Europa is daar later achter gekomen.
Over het glas-in-loodraam in de kerk van het Engelse Stoke Poges bij Windsor valt ook te twisten. Het raam dat uit de eerste helft van de 17e eeuw stamt, laat een engelachtig figuur zien op een soort loopfiets die op een wolk staat. Het is wel een grote vraag of het raam uit 1642 zou kunnen stammen.

Hst. 3 De loopfiets


In 1817 vond de Duits Freiherr Karl Friedrich Drais von Sauerbronnen de loopfiets uit. Het was een van hout gemaakte loopfiets en woog ongeveer 18 kg. Je kwam er op vooruit met je benen die aan allebei de kanten van het frame de grond raakten. De handen waren omklemd aan een beweegbaar stuur en was daarmee de eerste bestuurbare fiets.

Hst. 4 vélocipèdes


Eindeloos denkwerk en gesleutel aan de loopfiets leidde wel tot verbeteringen, maar die waren niet ingrijpend,totdat de schotse smid Kirk Patrick Mac Millan in 1839 een tweewieler ontwierp met hefboom aandrijving aan het voorwiel, welke vooruit kwam door de hefbomen op en neer te trappen. Die fietsen noemden men de Vélocipèdes.


Hst. 5 De hoge Bi


De ontwikkeling bleef niet stilstaan. Het voorwiel werd groter gemaakt, en het probleem van meer snelheid was opgelost. De hoge Bi deed in de vorm van de ‘Ariel’ zijn intrede. Deze fietsen zijn geen echt succes geweest.

Hst. 6 De veiligheidsfiets


De veiligheidsfiets werd in 1868 uitgevonden door de Fransman Meyer. Hij bracht door middel van een ketting de aandrijving naar het achterwiel. In 1879 kreeg de Engelsman Harry Lawson er echter zicht op. Toen in 1885 Jonh Kemp Starley met zijn “Rover” naar de ‘Stanley Bicyle Show’ kwam, werd dat een groot succes. De moderne fiets was geboren. De alge fiets met twee even grote wielen den kettingaandrijving op het achterwiel was nog veilig voor iedereen ook. Weer begon het gesleutel om het comfortabele van fietsen te verhogen. Ze worden door de voor- en achtervork aan gebracht. De meest grootste verbetering was de toepassing van de luchtbanden. De luchtband was al in 1845 uitgevonden door de Brit R.W. Thompson. In 1888 herontdekte de Ierse veearts J.B. Dunlop de luchtband en kreeg op zijn verbeteringen veel aandacht. De luchtband bestond uit een binnen- en buitenband die op de velg werd gelijmd. Die bleef slecht enkele uren hard. De luchtbanden waren een enorm succes. Vijf jaar later waren bijna alle rijwielen voorzien van luchtbanden.de fiets werd populair. De fietsfabrieken schoten als paddestoelen uit de grond. Er werd van alles bedacht om de markt te veroveren. Fietsen van hout, aluminium en zelfs van bamboe werden geleverd.

Hst. 7 Invloed van de fiets


De fiets heeft ook een rol gespeeld. Niet alleen kwamen er meer bedrijven die fietsen fabriceerden, maar ook sporten zoals wielrennen en mountainbike. Ook in sportzalen is de fiets aanwezig, de hometrainer. Fietsen vestigt namelijk benen en de hamstrings in verband met vet. De postbode is niks zonder fiets net als de krantenbezorger. En vroeger kwam de bakker met een bakfiets aan de deur.

REACTIES

N.

N.

geef datums aan dit is soms wel nodige informatiee

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.