Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cultuur

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 518 woorden
  • 2 februari 2003
  • 183 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
183 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mijn interpretatie van het begrip cultuur is waarschijnlijk relatief eng. Even brainstormen brengt me bij begrippen als theater, muziek, musea, monumenten, volksculturen en taal. Mensen die veel theaters, musea en monumenten bezoeken worden in de volksmond wel eens als cultureel hoogstaand beschouwd. Ook taalspecialisten blijken nogal cultuurgericht te zijn. De gewone man van de straat of zelfs een boer op het platteland zou dan weer een cultuurbarbaar zijn. Hoewel deze toch zijn eigen cultuur heeft? Na dieper nadenken zou het begrip cultuur iets kunnen zijn als de waarden, handelingen en taal van een volk of gemeenschap. Zoals men in vroegere tijden de Romeinse cultuur beschouwde als: het Latijn, brood en spelen, en een Romeins landhuis waarin bepaalde taferelen zich afspelen. Door deze redenering te maken zou een landelijke gemeenschap in deze tijd ook zijn eigen cultuur hebben. Denk maar aan het Kortrijks vlasmuseum dat door tal van mensen bezocht wordt. Cultuurhistorisch gezien zijn vele museums opgericht: oorlogsmuseums, museums over Galliërs of Romeinen, museums over wetenschappen,… Ook monumenten ter nagedachtenis van een bepaald iets met hun bijkomende ceremonies zijn cultuurverrijkend. Denk maar aan de ijzerbedevaart die jaarlijks een grote opkomst van nationalisten kent. Een ander aspect van cultuur is volgens mij de jongerencultuur. Deze speelt een steeds grotere rol in de tegenwoordige maatschappij. Om dit ook met voorbeelden te bewijzen. In de jaren zestig zorgden de studentenopstanden voor een heel andere kijk op de maatschappij. Tegenwoordig krijgen ook jongeren meer en meer hun inspraak in verschillende instanties. Het jongerenparlement bij de overheid, leerlingenraden op school, jeugdraden in de gemeenten en zo kan men nog tientallen voorbeelden opsommen. Deze cultuur gaat gepaard met de technologische vooruitgang. Internet (‘chatten’ is zeer populair bij jongeren) , mobiele telefoneren (‘sms’en’ ook zo populair), televisie, moderne sporten (‘benjispringen’, ‘skateboarden’, ‘raften’, enz.) Bijgevolg mag deze vorm van cultuur niet onderschat worden want over x aantal jaar wordt deze ook een deel van de maatschappijcultuur. Men kan tegenwoordig heel veel verschillende culturen onderscheiden… Afhankelijk van positie in de maatschappij, godsdienst, muziek, technologische vooruitgang, klimaat en nog veel andere factoren. Vergelijk maar eens een hindoe uit India met een Canadees beïnvloed door de nieuwste technologische snufjes. De eerder genoemde factoren hebben allemaal hun invloed! Om het even over de muziekcultuur te hebben:deze is zeer divers. Enkele muzieksoorten opgesomd: klassieke muziek, hip-hop, rap, rock, metal, techno, dance, trance, pop,… Voor elk muziekgenre worden ook de nodige evenementen georganiseerd. Vb. festivals, fuiven voor allerlei soorten muziek, volksfeesten met fanfares, enz. Culturen zoals die van de Navajo-indianen waarover ik
onlangs een film - ook iets cultureel maar dan in onze maatschappij - bekeek (Windtalkers) kan men vanuit een heel andere opzicht benaderen. Aboriginals, Braziliaanse gemeenschappen, Zuid-Afrikanen,… de wereld verbergt een grote cultuurrijkdom, in alle opzichten! Het blijkt overduidelijk dat het begrip cultuur een zeer ruime betekenis heeft, die je pas ontdekt na dieper nadenken. Niet eenvoudig om een perfecte verklaring bij jezelf te vinden. De definitie staat zeker en vast in het woordenboek maar naar mijn mening is cultuur toch iets dat evolueert en is het iets van de mens specifiek en bijgevolg moeilijk te definiëren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.