Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Turks fruit
Shadow
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 2184 woorden
  • 15 april 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
8 keer beoordeeld

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekvergelijking
De laatste dagen
Turks Fruit
De opdracht was 2 boeken te lezen en deze vervolgens in de renaissance of de verlichting te plaatsen.

Samenvatting van de belangrijkste aspecten van de renaissance en de verlichting.
Renaissance:
- De Renaissance was een periode van grote bloei voor de Kunst, de Wetenschap en voor het Letteren.
- Renaissance betekent letterlijk vertaald “Wedergeboorte”.
- De Renaissance was een tijd waarin de mens zichzelf ontdekte en ontplooide, maar ook werden de mensen zich bewust dat ze een eigen wil hadden.
- In de Renaissance werden de klassieke werelden gebruikt als basis. Hier streefde de mensheid naar.

- Er ontstond een nieuwe manier van leven: Carpe Diem (pluk de dag).
- De Renaissance begon eerst in Italië. Dit was in de 13de eeuw. Het verspreidde zich later door Europa. Dit gebeurde pas in de 16de eeuw.
- Mensen kregen tijdens de Renaissance een kritisch beeld op de kerk. De kerk was niet langer het middelpunt van bestaan.
- De mensen wilden ook niet constant naar de kerk toe leven om in de hemel te komen, dit werd dus ook veel minder gedaan.

Verlichting:
- De Verlichting heeft van ongeveer 1650 tot en met de 18de eeuw voortgeleefd.
- De Verlichting heeft veel invloed gehad van de Renaissance en de Reformatie.
- Mensen waren veel alerter bij dingen die ze kregen en hoorden, ze gingen vaak na of alles in orde was. Veel mensen zijn zo achter nieuwe waarheden gekomen. Eindelijk gebruikten ze hun eigen hoofd eens.
- Tijdens de Verlichting gingen veel mensen zelf experimenteren.
- Er werd erg veel geobserveerd.
- Tijdens de verlichting wilden de mensen niet meer dat de wereld bleef zoals het was. Zo waren er een hoop mensen die dingen gingen doen die eigenlijk ongehoord waren. Ook om nieuwe dingen te proberen.

Boekverslagen over boek 6 en 7 afzonderlijk van elkaar. Als eerste boek heb ik gekozen Turks fruit en mijn tweede boek is De laatste dagen.


Titel: Turks fruit
Auteur: Jan Wolkers
Uitgeverij: Meulenhof
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1969
Aantal bladzijden: 214 bladzijden

Titelbeschrijving:
De titel van het boek is Turks fruit. Olga wordt heel erg ziek en blijkt een hersentumor te hebben. Zij komt daarom in het ziekenhuis te liggen en is bang dat haar tanden uit haar mond zullen vallen. Turks fruit is ontzettend zacht en dat wil ze dus alleen nog maar eten.

Korte samenvatting in 2 à 3 zinnen.
Het gaat over Erik, een alleenstaande kunstenaar in Amsterdam die erg verliefd wordt op Olga waardoor zij later ook samen komen. Ze hebben een erg goede relatie waarbij seks een ontzettend belangrijke rol speelt. Olga krijgt een hersentumor, waarbij erg veel symptomen komen kijken, dit wordt haar dood.

Thema:
Liefde (een klein beetje verdriet).


Personages:
Erik
Hij is de ik-figuur in het boek. Erik is een kunstenaar en heeft steeds ontzettend behoefde aan seks. Hij is stapelverliefd op Olga en is daar ook mee getrouwd, met zijn schoonmoeder kan hij het absoluut niet goed vinden.

Olga
Olga is de vrouw van Erik (wat later zijn ex word). Ze heeft rood haar en een prachtig lichaam. Olga heeft net als Erik ook veel behoefde aan seks en sterft uiteindelijk aan een hersentumor. Olga houdt niet van kinderen maar wel van dieren.

Moeder Olga
Moeder Olga is erg ongevoelig. Haar man komt te overlijden en ze lijkt dit helemaal niet erg te vinden. Ze heeft vroeger borstkanker gehad en heeft nog maar één borst.

Vader Olga
Voelt zich erg eenzaam. Hij moet nodig op diet en wil dit ook. Zijn vrouw verbied het hem en geeft het vetrijk voedsel. Dit wordt zijn dood.

Perspectief:
Het boek is vanuit een ik-perspectief geschreven.

Historische tijd:
Het verhaal speelt zich af in de jaren 60/70. Er is nog niet veel moderne technologie zoals computers en mobiele telefoons maar er zijn we auto’s en telefoons en het is redelijk normaal om zoiets te hebben. Het is moeilijk te bepalen wanneer het verhaal precies speelt omdat nergens een jaartal wordt genoemd.

Hoofdpersoon verbonden met renaissance of de verlichting:
Erik is een kunstenaar, een beeldhouwer om precies te zijn. De renaissance gaat voornamelijk over de opbloei van de kunst. Beide hebben dus erg veel met kunst te maken. In dit geval is de hoofdpersoon dus erg verbonden met de renaissance.


Titel: De laatste dagen
Auteur: Visser, A
Uitgeverij: Augustus
Jaar van uitgave: 2003
Aantal bladzijden: 220

Titelbeschrijving:
De titel van het boek is De laatste dagen. Ik denk dat de titel een letterlijke betekenis heeft. Er is een dominee in het boek met de naam “Peregrino”. In werkelijkheid is deze man een dominee, maar in het boek wordt hij beschouwd als een profeet. De profeet geloofd heilig in god en streeft het verhaal over Abraham na. Abraham zou zijn jongste zoon moeten hebben vermoord als offer, dit was niet helemaal goed gegaan. Peregrino denkt dat de, nog niet verloste ziel, van Abraham in het lichaam van Simon (een zieke boer) is gekropen. Simon zou dus zijn zoon Zeger moeten vermoorden. Vervolgens vermoord Zeger de profeet. Dit waren dus de laatste dagen voor de profeet.

Korte samenvatting van het verhaal in 2 à 3 zinnen.
Het gaat over dokter Boon die seksuele handelingen heeft met een aantal patiënten, waardoor er een patiënt per ongeluk zwanger wordt. De patiënt wil het kind niet houden en staat het kind uiteindelijk af aan een vrouw die wel graag een kind zou willen hebben. Het kind word groot en gaat werken als boerknecht, waarbij hij per ongeluk bij zijn biologische moeder komt te wonen, vervolgens zou hij vermoord worden en als offer dienen. De zoon komt te ontsnappen.


Thema:
Psychologische roman over godsdienst.

Personages:
Dokter Cornelis Boon
Dokter Cornelis Boon is een huisarts. Hij heeft veel seksuele contacten met zijn patienten en heeft daarbij één van de patiënten zwanger gemaakt. Daardoor wordt hij ook uit zijn dorp verbannen en krijgt hij in een nieuw dorp een praktijk.

Levi Hingst
Een oud studiegenoot van Cornelis boon, zorgt ervoor dat Cornelis het dorp verlaat.

Nello Boon
Nello Boon is de vrouw van Cornelis Boon. Zij zorgt ervoor dat het zwangere meisjes de baby aan Sophia Vos geeft.

Sophia Vos
Deze vrouw doet net alsof zij zwanger is. Cornelis Boon heeft één van zijn patienten zwanger gemaakt, deze vrouw wil het kind niet behouden en geeft het kind aan Sophia Vos.

Simon Kapteyn
Simon Kapteyn heeft een boerderij genaamd “De witte Sluis”.

Louise Kapteyn
Louise Kapteyn is de vrouw van Simon. Zij is 20 jaar jonger dan hem. Louise blijkt het meisjes te zijn die zwanger werd van Dokter Boon. Zij heeft ondertussen ook een seksuele relatie met haar zoon Zeger.

Zeger Kapteyn
de zoon van Simon en Louise.


Rebecca Kapteyn
De dochter van Simon en Louise.

Boerenknecht
Ik heb in het boek niet de naam van de boerenknecht kunnen achterhalen. Hij is een knecht op de boerderij “De witte sluis”. Hij blijkt ook de
zoon te zijn van Louise en Cornelis. Hij is ook verliefd op Rebecca.

Perigrino
Peligrino is een dominee. In het boek denkt de familie Kapteyn dat hij een profeet. Hij zegt dat de ziel van Abraham in Simon zit. De ziel is nooit tot rust gekomen, omdat de verkeerde zoon is gedood. Nu moet Simon dus wel de goede zoon gaan doden. Dit zou de offermoord zijn. Perigrino wordt dan vermoord door Zeger.

Perspectief:
Het boek is in een aantal delen te onderscheiden. Het boek begint met het “vooraf”. In het vooraf staat een verslag van een onderzoeker. Dit verslag is in de ikvorm geschreven. De overige delen (3 delen) zijn in het hij-zij perspectief geschreven. Het is erg duidelijk dat hij de personages erg goed kent. De brieven en het dagboek die voorkomen in het boek zijn natuurlijk ook in de ikvorm geschreven.

Historische tijd:
Het onderzoek dat in het verslag wordt beschreven vond plaats vanaf mei 1910 tot en met 1911. Deel I speelt zich af rond 1890. De tijd gaat dan erg snel en aan het eind van deel I is het 1908. In Deel I lees je vooral het verhaal vanuit het dagboek van de boerenknecht. Dit is vanaf oktober tot 7 november 1910. Deel III gaat maar over één dag. Deze dag is in november 1910.


Hoofdpersoon verbonden met renaissance of de verlichting:
Er is niet echt een standaard hoofdpersoon. De personages zijn niet erg makkelijk in de renaissance of de verlichting te plaatsen. Het is me niet gelukt deze in de renaissance te plaatsen. De verlichting was ook niet erg makkelijk, maar dit heb ik vooral op geloof gedaan. In het boek is geloof ontzettend belangrijk, in de verlichting was dit ook erg belangrijk maar dan in een vermindering van het geloof. In dit opzicht is het boek een beetje verbonden met de verlichting.

Essay:
Er moest ook een essay geschreven worden. Hierin moest je de boeken vergelijken en citaten geven. Ook hier moesten ze geplaatst worden in de renaissance of verlichting.

Overeenkomsten tussen boeken en renaissance/verlichting.
De meeste mensen hebben ooit wel eens van de renaissance of de verlichting gehoord. De renaissance vond plaats in de 13e en 14e eeuw en liep door tot de 16e en 17e eeuw. In de renaissance kwam er een opbloei van kunst, wetenschap en letteren. Er kwamen veel nieuwe kunstwerken die later wereldberoemd zijn geworden. De verlichting vond plaats van 1650 tot eind 18e eeuw. In de verlichting werden vooral de opvattingen over politiek, filosofie, wetenschap en religie grondig gewijzigd.
Het boek Turks fruit, wat ik gelezen heb heeft niets te maken met deze periode. Ten minste, dit geldt alleen als je naar het verhaal globaal kijkt.
Erik, de hoofdpersoon, is een simpele kunstenaar. Hij houdt ontzettend veel van beeldhouwen. Dit is dan ook zijn grootste hobby. Dit is een duidelijk verband met de renaissance. Een groot kenmerk voor mij was dat er al snel gesproken werd over een kunstenaar, hierdoor dacht ik al snel aan de renaissance. Ik zag nog een kenmerk, hoewel deze misschien erg ver gezocht is. De renaissance staat er ook wel bekend om het aanbreken van een nieuw tijdperk. In het boek wordt er absoluut niet gesproken van een nieuw tijdperk, maar toch denk ik dat dit voor Erik en Olga wel gold. Toen zij zo erg verliefd op elkaar waren en gingen trouwen, gingen zij een nieuw leven tegemoet. Dit is ook een soort van nieuw tijdperk, maar dan alleen voor hun. Daarna is er nog een heel nieuw tijdperk gekomen. Olga werd erg ziek en Erik vond dit verschrikkelijk, beide levens werden overhoop gegooid en ze moesten zich ook beide aanpassen. Voor Erik en Olga was dit een nieuwe manier van leven.
Bij het boek De laatste dagen is het ontzettend lastig om een overeenkomst te vinden met de renaissance. Dit boek is erg nuchter en erg gebeurd juist niets nieuws. Het boek speelt zich af na de renaissance maar komt alsnog erg ouderwets over. Toen ik over een boerderij las, wist ik dat het erg moeilijk zou worden om dit te combineren met de renaissance. Er wordt ook absoluut niet over kunst gesproken, moderniseren of wetenschap. De boerenknecht houdt wel een dagboek bij. Dit heeft natuurlijk wel iets met letteren te maken, maar is ook moeilijk te verbinden met de renaissance. Eigenlijk vind ik dus dat er niets kenmerkend is voor de renaissance.

De laatste dagen is wel een beetje te verbinden met de verlichting. De verlichting gaat natuurlijk meer over politiek en religie. In het boek is religie ontzettend belangrijk. Simon is erg ziek en geloofd dat de profeet een boodschapper van god is. Er worden predikbeurten gehouden in zijn huis en andere bijgeloof dingen. De profeet maakt Simon van alles wijs over de geest van Abraham. Dit is een bijgeloof, een citaat hiervan is: “Dit keer mocht er geen half werk geleverd worden. God zou de mensheid geen derde kans geven.” Hieruit kun je sterk afleiden dat de familie erg gelovig is. Een citaat uit het boek waarbij dit ook te merken is dat geloof een grote rol speelde: “Ze had verteld over de preken van Peregrino – die misschien het uiterlijk van een zwerver had, maar een engel in zich borg – en over de strijd van Simon Kapteyn, de boer die door God geroepen was.” In de verlichting kwamen er sterke veranderingen naar voren over de opvattingen van het geloof. Veel minder mensen begonnen in god te geloven. Toen alles er weer goed voor stond bij de familie Kapteyn begonnen ook zij minder sterk te geloven. Dit was voor mij dus een duidelijk kenmerk met de verlichting.
De personages van beide boeken lijken absoluut niet op elkaar. Turks fruit heeft overeenkomsten met de renaissance en De laatste dagen heeft juist weer overeenkomsten met de verlichting. Dit zijn twee totaal verschillende dingen. De enige overeenkomst die ik zou kunnen vinden, is met Simon (De laatste dagen) en Erik (Turks fruit). Beide voelen zij zich op een moment erg eenzaam. Dit heeft helaas niets te maken met de renaissance en/of verlichting. Dit geldt hetzelfde voor de (schoon)ouders in beide boeken. In Turks fruit heeft de schoonmoeder een hekel aan Erik en andersom. In De laatste dagen heeft de moeder van de boerenknecht een hekel aan hem. In beide boeken is het familie, maar ook dit is geen sterke overeenkomst. De personages zijn dus erg verschillend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"