Barack Obama

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 1713 woorden
  • 9 februari 2010
  • 382 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
382 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1. Voorwoord

Ik heb Barack Obama als onderwerp voor mijn werkstuk gekozen omdat ik meer over hem te weten wilde komen. Iedereen is zeer lovend over hem, terwijl de meeste niks van hem weten. Onze Engelse leraar zei vorig jaar dat Obama misschien ook wel gekozen was vanwege zijn uiterlijk. Want zeg nou zelf, als je mag kiezen tussen een knappe vent met een mooie vrouw en lieve dochtertjes of een oude, grijze man, voor wie kies je dan? Maar zou John Mccain dan echt zo’n slechte president zijn geweest?

Er is de laatste tijd veel kritiek op Obama, hij zou onder andere zijn voornemens niet waarmaken. Zelf vindt ik dat Obama op een te groot voetstuk wordt geplaatst. De economie wordt er niet beter op, maar ik geloof niet dat dat door Obama komt. Obama heeft echt goede ideeën, maar uiteindelijk is hij ook maar een mens. Obama kan niet de economie in een paar maanden tijd er bovenop helpen. Ik betwijfel of John McCain dat wel gekund zou hebben.

Alhoewel veel mensen voor Obama zijn, is er ook veel kritiek op hem. Hij is namelijk de eerste zwarte president van Amerika, en voor veel Amerikanen is dat al een reden om hem af te schieten. Ik hoorde een vrouw op tv zeggen dat onder Obama, Amerika een socialistisch land zou gaan worden en dat zou Amerika’s ondergang worden.

Is Obama Amerika’s redder in nood of zijn ondergang?
Waarom is Obama gekozen? Is het zijn oprechte uitstraling? Zijn het zijn geweldige speeches en charisma? Zijn het zijn opvattingen en ideeën of is het toch zijn uiterlijk?
En wat gaf Obama de wil om president te worden?
Kortom, wie is Obama en wat wil hij bereiken als president?

2. De levensloop van Barack Obama

Obama is geboren op 4 augustus, 1961, Honolulu Hawaï. Obama’s vader, Barack Obama senior komt uit Kenia. Zijn moeder Ann Dunham, was een Amerikaanse uit Kansas. Obama’s ouders zijn gescheiden in 1964, zijn vader keerde toen terug naar Kenia. De toen twee jarige Obama heeft zijn vader daarna nog één keer gezien. In 1967 verhuisde het gezin naar Jakarta, daar kwam de nieuwe vriend van Obama’s moeder vandaan.
Toen Obama tien jaar oud was keerde hij terug naar Hawaï om te wonen bij de ouders van zijn moeder. Hier bezocht hij de middelbare school tot 1979. Toen Obama 21 jaar was, kwam zijn vader om bij een auto-ongeluk in Kenia. Zijn moeder keerde ook nog even terug naar Hawaï, maar ging uiteindelijk weer naar Indonesië. Zij overleed in 1995 aan kanker, een paar maanden na het verschijnen van Obama's boek Dreams from My Father.
Na de middelbare school verhuisde Obama naar Los Angeles, waar hij twee jaar aan het Occidental College studeerde. Hij zette zijn studie voort aan de Columbia-universiteit in New York, waar hij in 1983 afstudeerde in politicologie. Na zijn studie werkte hij als onderzoeker bij de New York Public Interest Group. In 1985 verhuisde hij naar Chicago waar hij projecten deed in armere buurten. Van 1985 tot 1988 was hij hoofd van het Developing Communities Project (DCP). DCP was een hulpprogramma opgezet door de katholieke Kerk. Als afsluiting van deze periode bezocht Obama Europa en Kenia. In Kenia ontmoette hij familieleden.
In 1988 begon Barack Obama aan zijn studie rechten aan de Harvard-universiteit. In 1990 haalde hij het nieuws toen hij als eerste Afro-Amerikaan werd benoemd tot president van de Harvard Law Review. Hij studeerde in 1991 cum laude af, waarna hij terugkeerde naar Chicago en ging werken als advocaat. Obama doceerde tussen 1993 en 2004 in deeltijd rechten aan de Universiteit van Chicago. Van 1992 tot 2002 was hij werkzaam bij een advocatenkantoor.
Obama's echtgenote Michelle Robinson studeerde ook aan Harvard. De twee ontmoetten elkaar in 1989 tijdens hun werk voor een advocatenkantoor en trouwden in 1992. Ze hebben twee dochters: Malia Ann (4 juli 1998) en Natasha "Sasha" (2001). Michelle Obama is nu vicepresidente voor gemeenschapszaken van de University of Chicago Hospitals. Zij kwam in opspraak toen haar salaris verdrievoudigde, nadat Obama senator werd. De reden hiervoor was echter een promotie en haar volle baan met overuren, nadat ze geen campagne meer voerde voor haar echtgenoot.

3. De Amerikaanse verkiezingen 2008

Voordat ik over Obama’s presidentschap wil beginnen, zal ik eerst wat uitleggen over de Amerikaanse verkiezingen.
In Amerika hebben ze geen koningshuis maar alleen een president.
De presidentsverkiezingen worden in de Verenigde staten elke vier jaar gehouden. Dat gebeurd op de dinsdag na de eerste maandag in november. Die dag wordt Election day genoemd.

De president in Amerika wordt door het kiescollege gekozen. Dat kiescollege word ook wel United States Electoral College genoemd. In het Amerikaanse staatsrecht is het kiescollege het lichaam dat de president kiest. De leden van het kiescollege worden door de bevolking gekozen. De kandidaat die de meeste stemmen in een bepaalde staat krijgt, krijgt ook alle kiesmannen in die staat achter zich. De kandidaat met de meerderheid van stemmen in het kiescollege wordt president-elect.

Degene die president van Amerika wordt, is niet alleen belangrijk voor de Verenigde staten maar voor de hele wereld. Want voor Obama is de keuze: Oorlog in Irak? Economische vooruitgang of achteruitgang? Dat zijn de grote problemen waar Obama mee te maken heeft.

In de laatste verkiezingen waren er twee kandidaten: John McCain en natuurlijk Barack Obama. Er zijn altijd twee kandidaten: Een republikein en een democraat.

John McCain was al 72 jaar toen hij zich kandidaat stelde voor president. Velen vonden dat natuurlijk wat te oud. John McCain was door de kiesmannen gekozen als republikein. Een republiek is een staat waar de macht bij één of meer personen ligt, die de macht van het volk, het parlement of via een staatsgreep in handen gekregen hebben. De laatste president was George Bush. Hij was ook van de republikeinse partij. Een toekomstige president heeft altijd een running mate om campagne mee te voeren. Maar de running mate valt ook in als bijvoorbeeld de kandidaat in het buitenland zit. De kandidaten mogen zelf hun running mate kiezen. John McCain had Sarah Palin als running mate.

Barack Obama was 47 jaar toen hij zich een kandidaat stelde, een mooie leeftijd. Obama was van 1997 tot 2004 senator van de staat Illinois. Van 2005 tot november 2008 was hij namens Illinois senator in Washington. Een senator is samen met het Amerikaanse huis van afgevaardigden het Amerikaanse congres. Barack Obama is door de kiesmannen gekozen voor de democratische partij. Een democratie is een bestuursvorm. De naam komt van de Griekse woorden démos en kratein. Demos betekend volk en kratein betekend regeren. In een democratie regeert het volk dus. Barack Obama had Joe Biden als running mate. Joe Biden is een Amerikaans politicus en voormalig advocaat. Op 4 november 2008 werd Barack Obama gekozen als vicepresident van de Verenigde Staten. Een vicepresident is degene die president zou worden als er iets met de huidige president zou gebeuren.De verkiezingen gaan dus altijd tussen twee partijen: de democratische en de republikeinse partij. De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 werden gehouden op 4 november 2008. Deze presidentsverkiezingen hebben uitgemaakt wie George Bush zal opvolgen en de 44ste president van de Verenigde Staten zal worden. Om president te kunnen worden moet je de meeste kiesmannen krijgen. Barack Obama kreeg uiteindelijk 364 kiesmannen voor zich. John McCain kreeg er 174. Op 20 januari 2009 is Barack Obama Officieel 44ste president geworden van de Verenigde Staten. Barack Obama is de eerste zwarte president in de geschiedenis.

4. Obama als president

Is het je weleens opgevallen dat je bij Obama automatisch denkt aan kreten als ‘Change!’ en ‘Yes we can!’? Dat heeft natuurlijk een reden. Het is niets voor niets zo dat Maxima het populairste lid is van het koningshuis. Ze is niet bijzonder mooi maar net als Obama heeft ze een gave: Uitstraling en charisma. Er zijn zelfs cursussen te volgen met titels als ‘Spreken als Obama’.

Er valt ook wat te zeggen over Michelle Obama die een grote rol in Obama’s leven speelt.
Michelle lijkt me een zeer intelligente vrouw. Achter ieder groot staatshoofd staat ook iemand in de schaduw maar eigenlijk doet degene niet onder voor de ander. Net zoals Claus achter Beatrix stond, zo staat Michelle achter Barack.

Obama, begon zijn razendsnelle opmars in 2004 met een fantastische speech tijdens de Democratische conventie, tijdens zijn verkiezingscampagne voor een zetel in de Senaat. In die toespraak lanceerde hij zijn campagneboodschap van hoop en eenheid in een land dat steeds meer verscheurd raakte door de politiek.
Obama erft van zijn voorganger een economische crisis en twee verschrikkelijke oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij heeft al aangekondigd dat de aanpak van de economische crisis zijn eerste zorg zal zijn, en dat hij de meeste Amerikaanse troepen binnen zestien maanden uit Irak zal terugtrekken.

Barack heeft vijf grote punten die hij wil veranderen en waarmee hij bezig is:

1. De operaties in Irak stopzetten op een verantwoordelijke manier.
2. De oorlog tegen Al-Qaueda en de Taliban winnen.
3. Alle kernwapens en massavernietigingswapen uit handen halen van criminelen en terroristen.
4. Duurzame energieveiligheid opbouwen. Hij wil geen nieuwe kerncentrales maar de CO2 uitstoot van Amerika flink verminderen. De klimaatopwarming krijgt grote aandacht van Barack Obama.
5. Hij wil van Amerika weer een eenheid maken, zodat we gemeenschappelijke bedreigingen beter aankunnen.

Toch vindt ik Obama’s aanpak niet bijzonder vernieuwend.
Het is meer het feit dat hij jong en ook nog eens zwart is.
Obama past precies in het Amerikaanse droombeeld, waarin alles mogelijk is, waarin kansen mogelijkheden zijn en mogelijkheden kansen zijn.
Obama geeft Amerika weer hoop op de American dream die door Bush bijna een nachtmerrie was geworden.

5. Nawoord

Ik vond het ontzettend leuk om dit werkstuk te maken en dat meen ik echt. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om de tekst in mijn eigen woorden te typen. Ik vond het ook vrij moeilijk om de juiste informatie te vinden. Het valt nog niet mee om een werkstuk te maken over iemand die alleen al op Google 70 miljoen hits heeft.

Ik ben zeer benieuwd hoe Obama zich gaat ontwikkelen als president. We moeten niet denken dat Obama alles alleen kan doen, zijn aanpak is zoals ik al zei niet bijzonder vernieuwend wat verhult dat hij wordt bijgestaan door een flink team aan adviseurs.

Toch is Obama’s presidentschap een zegen. Het is een teken dat de blanken steeds minder belangrijk worden en dat Zwarten, Latino's en andere immigranten steeds meer te zeggen krijgen.

Ik zal Obama’s ontwikkelingen blijven volgen. Ik hoop dat u van mijn werkstuk genoten heeft.

REACTIES

S.

S.

Ik vind het een heel erg mooi werkstuk en ik zou graag willen weten wat voor cijfer je hier voor heb gekregen ;-)

13 jaar geleden

N.

N.

ik vind dit erg nuttig want ik hou mijn werkstuk over amerika

12 jaar geleden

A.

A.

ik vind het een leuk onderwerp en gaan mijn werkstuk er ook over houden

12 jaar geleden

J.

J.

Hoezo gekopieerd van wikipedia?

12 jaar geleden

S.

S.

het is niet gekopieƫrd, hoe kom je daarbij ?

7 jaar geleden

P.

P.

ha ha grapje

11 jaar geleden

S.

S.

super
veel info over Barack Obama je hebt mij echt geholpen
ik heb gestemd op een 10
alleen er had wel ingemogen wie zijn voorgangers zijn!
maar toch super

10 jaar geleden

J.

J.

goed werkstuk heb er veel aan gehad XD

9 jaar geleden

G.

G.

waarom heb je geen plaatjes

6 jaar geleden

Z.

Z.

echt goed heb er veel aan gehad voor werkstuk

5 jaar geleden

G.

G.

ik vind het wel een goed werkstuk maar een beetje informatie over Michelle en Obama zou wel fijn zijn geweest

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.