Alle Hoe Overleef Ik .. boeken

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 988 woorden
  • 10 februari 2009
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Let op: Dit is GEEN boekverslag, maar een samenvatting van alle Hoe Overleef Ik .. boeken, en een uitgebreide samenvatting over het nieuwste boek van de HOI-serie, Hoe Overleef Ik Mijn Ouders (En Zij Mij?) . Note: 8-10-05

Wat gebeurde er in de Hoe Overleef ik ... serie?

Heel veel mensen kennen het roerige verhaal over Rosa. Haar ouders scheiden, en ze moet bij haar moeder wonen. Dan is ze maar 12 jaar oud. Haar vader verhuist dan naar Eindhoven en Rosa blijft in Den Bosch wonen.

In "Hoe Overleef Ik Mijn Vakantie?" maken we kennis met Rosa, haar moeder en haar vriend Alexander. Tijdens deze vakantie op Corsica maakt ze kennis met Jonas. Op dit eiland maken ze spannende avonturen mee.

In "Hoe Overleef Ik Het Jaar 2000?" komen ze elkaar weer tegen, met de milleniumwisseling komt Rosa naar de boerderij van Jonas in Zuid-Limburg. Als de gevreesde milleniumbug werkelijkheid word, gebeuren de meest erge dingen. Gelukkig overleven ze het.

In "Hoe Overleef Ik De Brugklas?" gaat Rosa naar de brugklas. Jonas zit dan nog in groep 8, dus die heeft voorlopig nog niks te vrezen, maar daarom stuurt Rosa survivaltips naar Jonas.
Rosa gaat samen met haar basisschoolvriendinnen Lidwien en Sascha naar dezelfde middelbare school. Op deze school ontmoet ze ook Esther, die nagenoeg gepest word door Sascha en haar vriendinnenclub.

In "Hoe Overleef Ik Mijn Eerste Zoen?" is Rosa verhuist naar Groningen. Een wereldeind weg van haar vriendinnen in Den Bosch. Daarom is ze ook woedend op Alexander, de vriend van haar moeder. Haar moeder is op haar beurt ook nog eens zwanger en bevalt van een jongetje, Abel. Rosa noemt de baby Appie. Rosa moet dus ook naar een nieuwe school, en dat valt niet mee. Op de nieuwe school wordt ze verwaand genoemd, omdat ze met niemand wil praten, omdat ze daarvoor te onzeker is.
Gelukkig is er één lichtpuntje: ze is verliefd! Op een jongen uit haar straat, blijkt. Daarmee krijgt ze verkering, maar dan blijkt dat Thomas vreemdgaat en o.a. geld aftroggelt van Rosa om drugs te kopen.

In "Hoe Overleef Ik Mezelf?" gaat Rosa de strijd aan met zichzelf.
Ze vindt zichzelf te dik, onopvallend en vooral niet stoer.
Daarom gaat ze zichzelf drastisch veranderen. Maar is iedereen daar wel blij mee? Esther in ieder geval niet. Die drukt Rosa er op niet te veranderen, maar Rosa vind haar maar een zeurpiet.
Ze stopt haar vinger in haar keel om af te vallen, krijgt graffiti als nieuwe hobby en krijgt veel heibel op school omdat ze gepest wordt. Alexander (Apenbil) is tenslotte ook veranderd naar een boze, strenge en gemene stiefvader en Rosa krijgt continu straf voor al haar wandaden. In dit boek ontmoet ze ook Neuz, de grafittispuiter, die uiteindelijk haar nieuwe vriendje word.

In "Hoe Overleef Ik Mijn Vakantie?" ziet Rosa helemaal tegen de vakantie op, voor het eerst. Mede omdat ze dus niet over is naar 3 VWO en dus naar de HAVO moet, maar vooral omdat Alexander Apenbil meegaat. Alexander heeft zich ontpopt tot een drankorgel.
Rosa mist Neuz ontiegelijk aangezien Neuz net weggaat wanneer Rosa terugkomt, en daarom houd ze een dagboek bij.
Wanneer aangekomen in Barcelona, krijgt ze weer heel veel straf omdat ze van alles mis doet. Dan vertelt Neuz ook nog eens via de e-mail dat hij gezoend heeft met een ander meisje in de achtbaan. Na een toch redelijke vakantie te hebben gehad met nieuwe vrienden, gebeurd het onmogelijke. Alexander is dood.

In "Hoe Overleef Ik Met/Zonder Jou?" is Rosa's moeder erg depressief geworden, na de dood van Alexander. Het gaat erg slecht met haar, en Rosa moet voor het hele huis zorgen, inclusief Appie. Nadat Rosa's moeder (Heleen) anti-depressia pillen krijgt, gaat het gelukkig beter. Dan besluit ze dat ze verhuist, naar Amsterdam. Rosa vind het meer dan verschrikkelijk, want het was weer hartstikke aan met Neuz!
Eenmaal aangekomen, krijgt Rosa gelukkig wel 3 nieuwe vriendinnen op haar school. Maar helaas gaat het nog steeds niet al te best met haar moeder, omdat ze veel drinkt en met vreemde mannen naar bed gaat. En dan blijkt dat de buurman, John, té handtastelijk is, en rand Rosa aan - plus nog eens haar moeder, die zelfs verkracht wordt. Gelukkig gaat het daarna weer beter.

En dan nu het nieuwste boek: Hoe Overleef Ik M'n Ouders (En Zij Mij?)

Rosa's moeder is gelukkig niet meer depressief. Ze is weer een echte moeder geworden, maar soms overdrijft ze wel.
Rosa zelf heeft 3 nieuwe vriendinnen gevonden - Carmen, Noa en Joya. Het is gelukkig weer goedkomen met Neuz.
Maar helaas gaat het niet zo goed met Rosa's vader. Rosa zelf wilt geen contact meer, omdat Rosa's vader (Joop) haar een beetje links heeft laten liggen omdat hij nog in de clinch zat met z'n scheiding. Rosa krijgt nog een halfzusje erbij - deze keer van haar vaders kant. Wanneer haar vader een hartaanval heeft gekregen, gaat ze onmiddellijk naar hem toe en praat ze alles goed.
Vervolgens reist ze door naar Zuid-Limburg, naar Jonas.
Na een gesprek biecht Jonas op dat hij homo is. Rosa zit helaas nog wel in de clinch met Esther, omdat Esther vind dat ze maar weinig contact heeft met haar. Gelukkig maakt ze dit weer goed.
Met Noa gebeurt iets afschuwelijks wanneer haar neven haar betrappen met een jongen, wat niet mag in haar cultuur.
Haar familie wilt haar niet meer spreken en ze word mishandeld.
Verder wilt Rosa's moeder wéér verhuizen - maar dan nu naar het centrum van de stad. Alexander had nog een levensverzekering en daarom kreeg Rosa's moeder een heleboel geld. Gelukkig blijft ze op dezelfde school zitten.
Verder krijgt Rosa ook nog eens een baantje bij een bloemist, en is ze druk in de weer met het plannen van haar 16e verjaardag.
Die houd ze in een discotheek, en daar ontmoet ze een oude jeugdvriendin terug: Sascha!
Kortom: er gebeurt weer een heleboel in deze Hoe Overleef Ik.

REACTIES

M.

M.

slecht.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.