ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

Hoofdvraag:

Alcohol gebruik onder jongeren een reëel probleem of overdreven?Deelvragen:

v Waarom drinken jongeren?

v Wat zijn de getroffen maatregelen?

v Zijn deze maatregelen effectief of niet?

v Wat moet er worden veranderd?Er moeten meer maatregelen komen.

v Betere controles bij discotheken

v Altijd naar legitimaties vragen bij slijterijen

v Nog meer voorlichtingen geven

v Vandalisme op straat meer aanpakken

v Ouders moeten hun kinderen beter voorlichten en regels stellenIdeeën van jeugd tegen alcoholmisbruik

In het onderzoek reiken jongeren ideeën aan waarmee de overheid aan de slag zou kunnen gaan om drankmisbruik tegen te gaan. Een greep:· Streng controleren bij disco's. Veel jongeren onder de 16 komen daar binnen, vaak op basis van valse pasjes. Moet niet kunnen vinden velen;

· Campagnes die met name leren waar je grens ligt;

· Voorbeeldgedrag van volwassenen;

· Zangers en acteurs die het goede voorbeeld geven (Alcohol is niet cool);

· Starten van een café op school, waarbij jongeren leren om verantwoord met alcohol om te gaan;

· Met de verborgen camera fragmenten filmen van jongeren die te veel zuipen en de excessen die dat veroorzaakt laten zien op Tv

Om die reden wordt de Keuringsdienst van Waren uitgebreid met enkele tientallen nieuwe inspecteurs die moeten toezien op het naleven van de wet voor wat o.a. de leeftijdsgrenzen betreft.

Waarom drinken jongeren?


Oorzaken:

Hoe komt het dat jongeren meer gaan drinken? Een paar jaren geleden dronken kinderen tot 17 jaar het liefst een glaasje fris. Nu staan de mixdrankjes op nummer één op deze leeftijd. Het aanbod van deze lekkere drankjes is snel gestegen en ze drinken lekker weg door hun zoete smaak. De regel dat jongeren onder de 16 geen alcohol mogen kopen,lijkt niet te werken. Sterker nog: het aantal jongeren aan wie alcohol wordt gegeven, is flink toegenomen. 45% van deze groep (tot 16) lukt het om alcohol in de supermarkt te kopen of een drankje in de discotheek te bestellen. In de kroeg krijgt een derde zonder lastige vragen de gewenste alcohol. Als ze het niet krijgen laten ze iemand anders het kopen.

De meerderheid van de jongeren drinkt zijn eerste alcohol in de familiekring. Al gauw komt daar het gebruik in de vriendenkring bij. Zij gaan experimenteren met alcohol en wat het met hen doet. De volgende oorzaken zijn het meest voorkomend.

v Bewijzen dat ze volwassen zijn, demonstreren tegen het ‘klein kind’ zijn

v Stoer doen

v Even ontsnappen aan de ‘echte’ wereld, een kick krijgen

v Camoufleren van problemen

v Alles is leuker

Wat zijn de getroffen maatregelen?


v Campagnes

v Voorlichtingen op school

v Boetes op het kopen van alcohol bij minderjarigheid

v Onderzoeken gedaanCampagnes worden er veel gevoerd. Minister Borst stelde laatst een nieuwe slogan voor om alcoholgebruik tegen te gaan bij jongeren,

"Alcohol maakt dik en lelijk". Deze slogan werkt niet in bij jongeren. Maar 10 % voelt zich aangesproken tegen 26 % bij de oude slogan "Drank maakt meer kapot dan je lief is". Meer dan de helft van de onderzoeksgroep vindt de laatste slogan dan ook beter. Opvallend is dat sommige jongeren de kreet "alcohol maakt dik" zelfs discriminerend vinden. Immers deze slogan impliceert dat dik zijn fout is of zelfs dat dikke mensen te veel alcohol drinken. Ook een grote campagne was ‘Bob jij of Bob ik?’. Het wordt nu veel gebruikt als term wie er niet gaat drinken om de rest veilig thuis te brengen.

Er wordt veel voorgelicht op scholen. Kinderen worden aangewezen op het feit wat alcohol allemaal met je kan doen, drank maakt meer kapot dan je lief is.

De huidige wet stelt alleen de verstrekkers van alcohol strafbaar als ze aan jongeren onder de 16 zwakalcoholhoudende dranken verkopen en aan jongeren onder de 18 sterke dranken. De Drank- en Horecawet legt de verantwoordelijkheid voor het bewaken van de leeftijdsgrenzen bij de verkoop van alcohol bij de barkeeper, de caissière en de slijter. Uit eerder onderzoek (2001) is namelijk gebleken dat de overgrote meerderheid van de verstrekkers zich niet houdt aan de wet en jongeren die alcohol kopen niet vraagt naar hun leeftijd.Zijn deze maatregelen effectief of niet?

Kijken we naar welke soort campagnes het meest aanspreken, dan gaat de voorkeur van de ondervraagde jongeren uit naar schokkende spotjes waarin op een realistische wijze drankmisbruik aan de kaak wordt gesteld of een campagne waarin de voor- en nadelen aan bod komen. Voorlichting op school is minder populair.

Het wordt voor veel jongeren onder de 16 extra spannend om alcohol te kopen als het strafbaar wordt gesteld. Hoe ouder jongeren en des te vaker ze alcohol drinken en kopen des te minder verwachting ze hebben van het effect van een wettelijk verbod.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Hoi kat

dankjewel voor dit man er handig en informatief konn het goed gebruiken ;)

mvg HuZi

10 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

ik heb veel infomatie voor mijn werkstuk gevonden erg bedankt;-)

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Er staat super veel info op voor m'n folder! thnx

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

goede informatie, kan ik goed gebruiken voor mijn werkstuk!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

V.

V.

Erg interresant maar niet echt op mijn niveau.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Dankjewel ! kan er echt wat mee

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Heel erg nuttig, bedankt.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast