Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 3 minuutjes.

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Naam: Stephan R.
Klas: 3IT

Deelvragen:
Wat is de geschiedenis van alcohol?   
Welke soorten zijn er?   
Is alcohol verslavend?   
Hoe kan alcohol leverziekten veroorzaken?   
Wat is het schadelijk effect van alcohol?

Inhoud
De geschiedenis van alcohol    4
Welke soorten zijn er?    5
De verslaving van alcohol    7
Woordenlijst    8

De geschiedenis van alcohol
Het oudste bierbrouwerrecept is gevonden op een 5000 jaar oude kleintafel uit Sumerië. En een Sumerische tekst van zo'n 1000 jaar later heeft het over bier en wijn. Op muurschilderingen uit het oude Egypte van zo'n 1500 jaar voor Christus zijn dronkkenmanstaferelen te vinden. Bij de oude Grieken was wijn heel populair. Zij kenden vele goden en één van hen was Bacchus, de god van de vruchtbaarheid. Ter ere van hem werden grote feesten gehouden, waarbij de Grieken aardig wat wijn dronken. Bacchus kreeg dan ook de bijnaam: "God van de dronkenschap". Ook in de bijbel werd al over alcohol geschreven: in een verhaal verandert Jezus water in wijn tijdens een bruiloftsfeest.
Toch dronken vroeger niet veel mensen alcohol, het was gewoon te duur en niet altijd te krijgen. Tot in de Middeleeuwen bleef dat zo. In die tijd maakten mensen wijn uit vruchten en bier uit gerst en honing. Het alcoholgehalte van die dranken was laag. In die tijd waren er ook nog geen koelkasten zodat de dranken snel bedierven. Daardoor was alcohol niet het hele jaar verkrijgbaar.
Via de Arabieren bereikten in de late Middeleeuwen de distilleertechniek ons land. De distillaten werden meer en meer als genotmiddel gebruikt. Ze bedierven niet en het alcoholgehalte was hoger. Maar alcohol bleef duur en dus onbereikbaar voor de gewone mens. Dat veranderde in de 17e eeuw. Toen werd ontdekt dat je ook uit koren en bieten sterke drank kon maken. Deze grondstoffen waren goedkoop en dus ging de prijs van alcohol omlaag. Hierdoor werd sterke drank ook bereikbaar voor de gewone man.
Meer mensen gingen dus alcohol drinken, maar de consumptie van alcohol bleef tot 1960 laag. Dat kwam doordat drinken een luxe was. Maar tussen 1960 en 1990 is een grote groep mensen steeds meer gaan verdienen. De prijzen van allerlei producten ging dus ook omhoog, maar de prijs van alcohol bleef laag. Langzamerhand werd alcohol een gewoon consumptiemiddel. Meer en meer mensen maakten alcohol drinken tot een gewoonte. Ook werd het niet meer raar gevonden dat vrouwen alcohol dronken. In 1996 gebruikten personen van 15 jaar en ouder 797 glazen alcohol per persoon per jaar.


Welke soorten zijn er?
Je hebt premixen en postmixen. Premixen zijn kant-en-klare drankjes uit een blikje of flesje. Deze premixen zijn meestal een mix van een bestaand merk sterke drank, bijvoorbeeld Pisang Ambon (bananenlikeur) met jus d'orange of Bacardi (rum) met cola. Mixdranken die op bestelling door de barkeeper worden gemixt heten postmixen. De meeste mixdranken hebben een alcoholpercentage van rond de 5% maar er zijn ook mixdranken met een alcoholpercentage rond de 30%. Naast de gewone mixdrankjes (bijvoorbeeld breezers), heb je ook nog Shooters en Alcopops.

Shooters
Shooters zijn gedistilleerde alcoholhoudende drankjes, verpakt in kleine flesjes, reageerbuisjes of capsules. Bekende voorbeelden zijn Feigling en Flügel. Soms zijn shooters gemengd met stoffen als cafeïne, taurine en guarana. De meeste shooters bevatten ongeveer 20% alcohol en zijn daarom sterke dranken die alleen mogen worden verkocht aan mensen boven de 18 jaar.

Alcopops
Alcopops zijn dranken die ontstaan zijn op basis van vergisting van vruchten zoals citroen, limoen, grapefruit enzovoort, bijvoorbeeld Two Dogs en Hooper's Hooch. Hieraan wordt nog koolzuur en alcohol toegevoegd. De meeste alcopops bevatten 5% alcohol en worden verkocht in flesjes en blikjes van 33cl.
2. De jenevers, er bestaan twee soorten:
- de graanjenevers ( 35 %)
- de fruitjenevers( 24 %)
3. De likeuren en distillaten je hebt bijvoorbeeld
- Apricot Brandy (24%)
- Martini ( 15%)
- Hasselt Caffee ( 18%)
- Crême de Cassis( 15%)
4. Vervolgens bestaan er ook sterke dranken zoals:
- Rum (40% tot 80%)
- Whisky (40% en meer)
- Cognac (40% en meer)
- Poire William (40%)
- Ouzo (37%)
- Madeira (40% en meer)
- Grand Marnier(40%)
5. Daarna zijn er wijnen:
- rode wijnen (12 tot 13%)
- Witte wijnen (12 tot 13%)
- Zoete wijnen (12 tot 13%)
- Droge wijnen (12 tot 13%)
- Champagnes en schuimwijnen (11 tot 12%)
- Porto’s en pineau des charentes (17 tot 19%)
6. Ten slotte zijn er bieren: lichte en zware. Onder de titel van lichte bieren heb je: - Jupiler (5,2%) - Hoegaarden (5%) - Leffe (6,6%)
Onder de sterke bieren vind je trappisten, streekbieren en abdijbieren (7,5 tot 11%)
Om u een beter zicht te geven over ons werk gaan we de titels rangschikken volgens alcoholpercentage: - Lichte bieren gemiddeld 5,5% - Premixen gemiddeld 5,6% - Sterke bieren gemiddeld 7,5 tot 11% - Wijnen gemiddeld 13,7% - Likeuren en distillaten gemiddeld 20% - Jenevers gemiddeld 29,3% - Sterke dranken gemiddeld 43,3%


De verslaving van alcohol

De meeste mensen kennen de term alcoholisten. Hoewel er grote onbekendheid is rond zowel de term als het gebruik ervan. Het woord wordt vaak grappig gebruikt als iemand een drankje te veel op heeft of als iemand voorstelt om iets te gaan drinken. Helaas is alcoholisme absoluut niet grappig het is een ziekte waardoor velen worden getroffen en die pijnlijke gevolgen heeft voor hun vrienden en familie.
De problemen lopen uit een van financiële problemen en problemen op het werk tot, aan geweld echtscheiding en een grote verscheidenheid aan, gezondheidsproblemen.
Langdurig overmatig alcoholgebruik kan direct en indirect leiden tot de dood.
Het probleem van alcoholisme heeft niet zozeer te maken met de acceptatie van drinken door de samenleving als wel met fysieke tolerantie van een drinker op de effecten van alcohol.
Simpel gezegd produceert eenzelfde hoeveelheid alcohol na periode van langdurig drinken minder effect dan het in het begin deed.
De Drinken drinkt meer alcohol om datzelfde effect te bereiken
De hersenen raken aangetast als hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd toeneemt.
Omdat de drinker dezelfde roes wil ondergaan.
De drinker bouwt geleidelijk aan een zeker mate van afhankelijkheid op met zowel een fysieke als een psychologische behoefte aan alcohol.
Een van de gevaren van alcohol is dat dergelijke verandering vaak niet duidelijk waarneembaar zijn.
Iemand die tolerantie heeft opgebouwd lijkt misschien niet dronken ook al heeft hij een grote hoeveelheid alcohol geconsumeerd.
Ze lijken nog steeds in staat behoorlijk te functioneren en lijken volledig de controle over zichzelf te hebben.
Maar hoewel de alcoholische effecten op de hersenen die roes veroorzaken verminderd zijn. Nemen de effecten die giftig zijn voor de hersencellen zelf toe naarmate de hoeveelheden die gedronken worden groter worden.
Soms komen die effecten pas aan het licht als die persoon ernstige problemen krijgt met zijn gezondheid zoals levercirrose.
Anderen komen tot ontdekking dat ze fysiek afhankelijk zijn ze om de een of andere reden niet kunnen drinken
Eendelijke plotseling stoppen met drinken kan leiden tot ontwenningverschijnselen als rusteloosheid, slapeloosheid, slecht eetlust, trillen en zelfs hallucinaties.


Woordenlijst
Hallucinaties = beelden die mensen denken te zien maar die niet werkelijk zijn

Roes = Dronkenmakende middelen
Functioneren=de functie verrichten waarvoor iets of iemand bedoeld is
Psychologische = Onweerstaanbare behoefte en dwang om het drankgebruik voort te zetten ten einde opnieuw het gewenste effect van een psychofarmacon te verkrijgen?
Ontwenningverschijnselen = de onplezierige of pijnlijke effecten van het opgeven van een verslavend middel. Tot de ontwenningsverschijnselen bij het afkicken van alcohol kunnen horen beven, paniekaanvallen, angstaanvallen. Misselijkheid en soms toevallen of beangstigende visioenen.
Fysieke tolerantie=lichaam verdraagzaamheid
Financiële= dat er grote problemen heb

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.