Magnetisme

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1511 woorden
  • 30 januari 2002
  • 365 keer beoordeeld
Cijfer 6
365 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Magneten.

Ik heb 2 buizen bij me. Ik heb deze gevonden. Ik wil nu graag weten of er misschien een van ijzer is of niet. Maar ik weet niet wat ik nu moet doen om er achter te komen welke van ijzer is?? Kunnen jullie zien welke van ijzer is? (Laat de buizen zien) Ze zijn even groot en zien er ook hetzelfde uit.

Hoe kan ik nu zeker weten welke de ijzeren buis is? (Met een magneet!!!!) (Als ze het niet weten, zeg je dat het met magneten kan) Nou als jullie zo aandringen wil ik mijn spreekbeurt wel over magneten houden.

Wat is een magneet en magnetisme?

Een magneet is een stuk ijzer of staal dat met zijn natuurlijke onzichtbare kracht ijzer en sommige andere metalen aan trekt. (laat het zien, experiment brons wordt niet aangetrokken, Het gaat zelfs door hout of glas (laat het zien) En deze onzichtbare natuurkracht heet magnetisme. Magneten kunnen erg gevaarlijk zijn. Je ziet hun kracht niet maar deze is er wel. De magnetische kracht kan vele dingen kapotmaken. Leg dus nooit een magneet bij een horloge, mobiele telefoon, computers of op de tv!! (Laat met je handen de horloge zien die kapot gaat door de kracht van een magneet)

Er zijn magneten in verschillende vormen zoals, grote, kleine, lange, ronde, dikke, dunne, rechte of kromme. Lange rechte magneten heten staafmagneten. Magneten die een U-vorm hebben heten hoefijzermagneten omdat ze erg op de vorm van een hoefijzer lijken. Je kun ook zelf een magneet maken. Als je een naald hebt en een magneet dan moet je met de magneet in een richting over de naald strijken. Als je dit lang genoeg doet wordt de naald ook een beetje magnetisch.

Hoe is het magnetisme ontdekt?

In de natuur zijn altijd magneten geweest. We weten niet wie ze het eerste heeft gevonden. Maar er is wel een verhaal over. Heel lang geleden (en ik ga nu geen sprookje vertellen!!) was er een een herder. Hij woonde in het dorpje Magnesia in Turkije. Met zijn schapen dwaalde hij elke dag over de heuvels. De herder had altijd zijn herdersstaf bij zich. Aan die staf zat een ijzeren punt. Op een dag was de herder bij een ondiep meertje. Hij roerde met zijn staf over de bodem van het meertje. Opeens merkte hij dat er een steen aan de ijzeren punt van zijn staf bleef kleven. De herder vond het maar een vreemde steen. Hij kon de steen er af halen, maar hij kon herm ook weer opplakken. De herder had een magneetijzersteen gevonden. Dat is een steen waar magnetisch ijzer in zit. Van magneetijzerstenen werden lang geleden de eerste magneten gemaakt.

Magnetisch veld.

Elke magneet heeft een gebied waar hij zijn kracht toont. Dat gebied is het magnetisch veld van de magneet. (laat zien, tekenen, uitleggen: ik ben een magneet en je handen zijn de kracht van de magneet, ijzervijlsel) Als iets b.v. een paperclip in dit krachtveld van de magneet ligt wordt het aangetrokken en als het buiten de grens van het krachtveld ligt wordt het niet aangetrokken.

Temperatuur kun je meten met een termometer, de luchtdruk met een barometer. Je kan de kracht van een magneet ook met een instrument meten, de magnetometer. En dat is heel belangrijk om te weten als men magnetische velden in de ruimte en rond de planeten wil meten.

Magnetische polen.

Een magneet heeft een noord- en een zuidpool. De magnetische kracht is op deze polen het sterkst. Als je twee magneten hebt en je houdt twee gelijke polen naar elkaar dan stoten de magneten elkaar af. Maar als je de zuidpool van de ene magneet tegen de noordpool van een andere magneet legt dan trekken ze elkaar aan.

Dus: twee dezelfde polen stoten elkaar af en twee verschillende polen trekken elkaar aan.

Waar wordt een magneet voor gebruikt?

Het kompas

Chinese schippers ontdekten heel lang geleden dat er met een magneetijzersteen nog iets vreemds aan de hand was. Zij lieten een langwerpige magneetijzersteen aan een touw hangen. De steen draaide elke keer naar dezelfde kant. Hij wees altijd met dezelfde punt naar het noorden. En met de andere punt naar het zuiden. Ze gebruikten de steen in hun zeilboten. Soms verdwaalden ze midden op zee. Als er een dikke mist was bijvoorbeeld. Welke kant moesten ze nu uit? Waar was het land? Ze hingen een magneetijzersteen aan een hengel voor aan het schip. Deze wees het noorden aan. En zo wisten ze ook meteen het oosten, het zuiden en het westen. Ze noemden de magneetijzersteen een "zeilsteen". Met een zeilsteen aan boord kon je dus niet meer verdwalen. Nu gebruiken we het kompas. In een kompas zit ook een magneetje. Dat is het wijzertje. Het wijzertje wijst met de gekleurde punt naar het noorden. Je kunt een kompas ook zelf gebruiken om de weg te vinden. Je moet wel van te voren weten welke richting je uit wil. Je loopt bijvoorbeeld in een bos. Je weet dat je naar het zuiden moet lopen.Als je niet weet waar het zuiden ligt kijk je op je kompas. De wijzer laat zien waar het noorden is. Jij moet naar het zuiden. Dan moet je dus precies de andere kant op lopen. Zo kun je iedere richting te weten komen. In Nederland heb je niet zo vaak een kompas nodig. Er zijn overal borden die je de weg wijzen. Maar op zee en in een groot bos kan een kompas heel handig zijn. De aarde zelf is ook een soort magneet. Met de noord- en zuidpool als sterkste punten. (Proeven doen met magneet aan touwtje) Het is erg waarschijnlijk dat duiven deze magnetische krachten ook gebruiken om thuis te komen van hun verre vluchten. (blz: 9 van de magneet en kompas rond laten gaan)

De dynamo

Met stroom kun je een magneet laten draaien. Maar andersom kan ook. Als je een magneet laat draaien kun je stroom maken. Dat gebeurt in een dynamo. Op je fiets zit een dynamo om de lamp te laten branden. Je duwt het wieltje van de dynamo tegen de band. In de dynamo gaat een magneet draaien. Die maakt elektriche stroom. De stroom gaat door draadjes naar je voor- en achterlicht. De lamp brandt alleen als de dynamo draait. Als je stopt met fietsen gaat de lamp uit. De dynamo maakt dan geen stroom meer.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Met stroom kun je een magneet laten draaien. Maar andersom kan ook. Als je een magneet laat draaien kun je stroom maken. Dat gebeurt in een dynamo. Op je fiets zit een dynamo om de lamp te laten branden. Je duwt het wieltje van de dynamo tegen de band. In de dynamo gaat een magneet draaien. Die maakt elektriche stroom. De stroom gaat door draadjes naar je voor- en achterlicht. De lamp brandt alleen als de dynamo draait. Als je stopt met fietsen gaat de lamp uit. De dynamo maakt dan geen stroom meer.

Geluidsboxen.

Ook in geluidsboxen zitten magneten. Deze zorgen ervoor dat er geluid uit je muziekinstallatie komt.

In fabrieken waar eten wordt gemaakt

Stel je voor je eet uit de pot met appelmoes en er blijkt een stukje metaal in te zitten. Dit stukje metaal is afgebroken van de machine die de appels fijnhakt. Dit zou erg gevaarlijk voor jouw kunnen zijn!! Hoe kan de fabriek er voor zorgen dat er geen metaal in je eten komt? Juist ja door magneten. De magneet wordt nu gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen metaalstukjes in je eten terecht komen. Hij hangt boven de lopende band waar de appelmoes in de potjes wordt gedaan.

In de "zweef"trein

Deze trein heeft geen wielen maar de trein zweeft door magnetische krachten. In de trein en in de baan zitten magneten die elkaar afstoten en daardoor kan hij erg snel bewegen, wel meer dan 300 km per uur. Ook worden er nu achtbanen gemaakt met dezelfde krachten. (experiment zwevende magneet)

In fabrieken om afval te scheiden

Over een lopende band wordt het afval naar de stortplaats gebracht. Boven de lopende band hangt een grote magneet. Deze haalt al het ijzer uit het afval. Dit wordt later gerecycled. Er worden weer nieuwe dingen van ijzer gemaakt. (experiment gemengde metalen scheiden)

Spelletjes.

Ook worden magneten vaak gebruikt bij vele spelletjes. Denk maar aan vissen aan een hengeltje, het magneetje zit aan het puntje van de haak. Aan de vis zit een klein stukje ijzer en de magneet kan het stukje ijzer aantrekken. Zo kun je de vissen vangen. Ook sommige bordspelletjes hebben magneten. Denk aan schaken en dammen. Dan dienen de magneten om de pionnen op hun plaats te laten staan. Dit is erg handig voor bijvoorbeeld in de auto spelen.

Elektromagneet

Je kunt ook een stuk ijzer magnetisch maken met elektrische stroom. Dit gebeurt veel op werkplaatsen bij schroothandelaren. Deze krijgen vele soorten metalen binnen. Om deze gemakkelijk te kunnen scheiden hebben ze aan een kraan een elektromagneet gemaakt. Normaal gebeurt er niets maar wanneer de stroom wordt ingeschakeld wordt het ijzer van de kraan magnetisch en kan de machinist het ijzer uit de metalen halen. Schepen met ijzer worden ook vaak op deze manier gelost. Je kan ook zelf een elektromagneet maken.

Vragen: Wat is een magnetometer? Waar kun je magneten voor gebruiken, noem 2 spelletjes? Waar heeft de naam hoefijzermagneet mee te maken? Wat doet een magneet in een dynamo? Ik ben verdwaald hoe kan ik de juiste weg vinden? Wat is een kompas en wat hoe werkt deze? Wat zijn de 2 polen van een magneet? Waar is de magneet het sterkst? Hoe kun je dit weten? Noem enkele vormen van een magneet? Hoe is de magneet ontdekt?

REACTIES

J.

J.

magnesia ligt niet in turkije maar in de Filippijnen ik heb het zelf opgezocht


16 jaar geleden

T.

T.

bedankt voor de info ik heb er veel aan gehad
mijn natuurkundeleeraar ook ;)

21 jaar geleden

M.

M.

goed werkstuk ik heb hem al twee keer gebruikt

20 jaar geleden

J.

J.

Een magneet is een stuk ijzer of staal dat met zijn natuurlijke onzichtbare kracht ijzer
en sommige andere metalen aan trekt. Deze natuurkracht heet magnetisme. Magneten
kunnen erg gevaarlijk zijn. Je ziet hun kracht niet maar deze is er wel. De magnetische
kracht kan vele dingen kapotmaken. Leg dus nooit een magneet bij een horloge,
mobiele telefoon, computer of op de tv!!
hebben ze van de web site wegwijslezer

12 jaar geleden

A.

A.

magnesia ligt in griekenland in de regio
thessalië.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.