Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Hoofdstuk 1: Energie

Energie komt echt overal voor. Overal waar je kijkt zie je er verschillende vormen van. Het wordt gebruikt om iets te laten bewegen, iets te verwarmen of iets licht te laten geven.

Je hebt dus verschillende soorten energie:

* Elektrische energie

* Chemische energie

* Stralings energie

* Bewegings energie

* Warmte

* Kern energie

Energie wordt over bijna heel de wereld gebruikt. En het word ook steeds meer gebruikt. Vooral na de 19e eeuw steeg het energieverbruik enorm met de komst van de auto en het gebruik van energie in het huishouden. Dit vooral na de 2e wereldoorlog. Maar voordat energie kan worden gebruikt moet het eerst ergens vandaan komen. Dit heten energiebronnen. Energiebronnen zijn systemen waarmee je ergens energie uit kan halen. Zonder deze energiebronnen zouden heel veel apparaten zoals computers en tv’s niet werken. Er zijn 2 mogelijkheden.

* Fossiele brandstoffen: Halen we uit de grond. Deze brandstoffen ontstaan uit resten van fossielen van miljoenen jaren geleden. Een groot nadeel hiervan is dat het ooit op zal raken.Bv. steenkool, olie en gas.

* Alternatieve energie bronnen: Vervanging van fossiele brandstoffen. Dit zijn duurzame (niet oprakende) energie bronnen. Ook zijn ze gratis. Het enige nadeel hiervan is dat het bouwen van de installaties om de energie eruit te halen vaak erg duur is.

Bv. zonne-energie, waterenergie, windenergie, kernenergie en energie uit de biomassa.Geschiedenis

Energie bestaat al langer dan de mensheid. Maar wanneer werd het nou echt gebruikt in de vorm van elektriciteit? Dit begon in 1879. Thomas Edison liet toen de 1e gloeilamp branden. Hierna ging het zo snel dat ze al na 3 jaar, 1882, een hele elektriciteitscentrale hadden gebouwd in New York. Hoewel deze vergeleken bij nu maar heel weinig lampen (maar 1200) tegelijkertijd kon laten branden, was dit al een heel groot succes.Milieu

Energieverbruik is niet altijd goed voor het milieu. Dit zijn fossiele energie bronnen.Fossiele energiebronnen zijn schadelijk voor het milieu doordat er giftige, gevaarlijke en dus schadelijke stoffen in zitten. Deze kunnen vrijkomen bij het om zetten naar energie en elektriciteit. Ze versterken het broeikas effect. Om er voor te zorgen dat energie minder schadelijk wordt voor het milieu zijn mensen gaan besparen. Zo duurt het langer voordat de fossielebrandstoffen opgaan en wordt de natuur ook minder snel aangetast.

Maar ooit zullen deze brandstoffen toch op raken. En wat dan? Hoe komen we dan weer aan energie? Hiervoor zoeken we naar andere mogelijkheden om energie op te wekken met stoffen die niet schadelijk zijn. Dit heten alternatieve energie bronnen.

Alternatieve energiebronnen zijn dus niet schadelijk voor het milieu.De grootste energiebron

De grootste energiebron die er bestaat is de zon. Al zo lang de aarde bestaat leverd de zon warmte en licht in de vorm van straling aan onze aarde. Dit noemen we zonne-energie.

De zon is eigenlijk de oorzaak van heel veel dingen hier op aarde. Zoals hoe hard het waait, de hoevveelheid neerslag, de temperatuur, het stromen van rivieren en erosie. Maar de zon is ook de oorzaak voor al het leven op aarde. Planten gebruiken de zon om te groeien en die planten worden weer door mensen en dieren gegeten. Zonder de zon zou dit allemaal niet bestaan. Maar niet alle straling die naar de aarde word gestraald wordt gebruikt. Een groot deel wordt meteen door de atmosfeer weer teruggekaatst in de ruimte. Ook is er een deel dat als het de oppervlakte heeft bereikt meten weer terug straalt naar de ruimte. Toch straalt de zon per seconde zoveel energie uit, dat het voldoende is om de Verenigde Staten 50 miljoen jaar lang van elektriciteit te voorzien.

Het is een duurzame energiebron en er zijn al allemaal apparaten bedacht om die energie goed te kunnen benutten. Om licht te krijgen via zonnestraling hebben mensen overal zonnepanelen neergezet. Ook om ervoor te zorgen dat water warm word gebruiken ze deze zonnestraling. Er worden zonneboilers neergezet die de straling omzetten in warmte en dat word dan weer aan het water overgegeven.

Maar waar haalt de zon zijn energie dan vandaan? De zon haalt zijn energie uit kernfusie.

Dit kan op verschillende manieren en bij de zon is het een proton-proton reactie. Hierbij komen er 2 atoomkernen van waterstof samen. Na een heel proces onstaat er uiteindelijk helium. Ondertussen is er tijdens dit proces al heel veel energie vrij gekomen en dat is de energie die de zon gebruikt. Hoewel er op een gegeven moment al het waterstof om zal zijn gezet in helium, heeft de zon nog genoeg brandstof voor enkele miljarden jaren.Hoofdstuk 2: Waterkrachtcentrales

Waterkrachtcentrales zijn alternatieve energiebronnen. Ze leveren meer dan 80% van heel de duurzame energie in Europa. Er wordt een dam gebouwd in de rivier waardoor er zich een waterreservoir vormt.

Het stromende, vallende water zet de waterturbine in beweging. Door de as van de waterturbine aan een generator te koppelen wordt er elektriciteit opgewekt. Een generator kan je vergelijken met een fietsdynamo. En zo zet deze grote machine de kracht van water om in energie.Kleinschalige en grootschalige waterkracht

Wat je hierboven las is een vorm van grootschalige waterkracht. Dit zie je meestal in de bergen of ergens anders met een groot verval. Hierbij maakt een waterkrachtcentrale gebruik van de grote valsnelheid van het water.

Maar in Nederland hebben we geen verval. Daarom gebruiken we hier kleinschalige waterkracht. Hier maken ze gebruik van het vele water dat in een korte tijd langs stroomt. Er staan dus ook geen dammen en er wordt ook geen waterreservoir gevormd. Dit is ook niet nodig omdat het water veel regelmatiger komt dan in de bergen. Het water dat erlangs komt zet de rotorbladen van een generator in beweging en dat wordt meteen omgezet in energie.Geschiedenis

Al heel lang gebruikt de mens verschillende vormen van waterkracht. In de 2e of 3e eeuw werd er bijvoorbeeld al water gebruikt om een waterwiel in beweging te zetten. Zo konden ze graan malen of hout zagen.

Nu bestaan er ook machines die energie uit golven halen, watermolens, en een speciaal soort water wiel dat onder water zit. En als het dan toch niet schadelijk is en gratis, waarom zou je er dan geen gebruik van maken?Kosten

Hoe duur het is om een waterkrachtcentrale te bouwen, en allerlei andere dingen die daar ook bij komen kijken, is verschillend. Je moet namelijk rekening houden met de valhoogte, de stromingssnelheid en de hoeveelheid beschikbaar water. Vergeleken bij het energie halen uit fossiele brandstoffen is het in de Alpen bijvoorbeeld goedkoper dan bij ons in Nederland.

Ze hebben er dan dus ook een gemiddelde voor genomen. Dit is dan zo’n € 3.200,- tot

€ 4.000,- per kW (kiloWatt). Een middelgrootte waterkrachtcentrale zal dus zo’n € 36 miljoen kosten. Het onderhoud is € 32,- per kW aan apparatuur en dus voor een middelgrote waterkrachtcentrale per jaar ongeveer € 320.000,-.

Waarom er dus niet zoveel waterkrachtcentrales zijn als we nodig hebben komt dus doordat het te duur is.

Een bezoekje aan een waterkrachtcentrale

Toen we naar Oosterijk op vakantie gingen zaten we aan een hele lange rivier die dwars door de Alpen heen liep. De makkelijkste manier om daar aan energie te komen is met waterkrachtcentrales. Er zaten er dan ook heel veel. Toen zijn we daar foto’s gaan maken bij een van die waterkrachtcentrales. Wij gingen kijken bij die in St. Johan.

Het was echt heel groot en jammer genoeg heb ik niet al de foto’s die we gemaakt hebben kunnen gebruiken.

Het leuke was dat ze ernaast een soort van klein model hadden gemaakt van heel de rivier. Je zag allemaal kleine watervalletjes die de sluizen voor moesten stellen.

Het was echt heel leuk om te zien en ik vond het erg interessant. Jammer genoeg mochten we niet even binnen in de machine kamer kijken maar toch vond ik het wel de moeite waard.Het is helaas niet gelukt om de foto's erbij te zettenConclusie:

Nu zijn de alternatieve energiebronnen nog duurder dan fossiele brandstoffen.

Maar zodra de fossiele brandstoffen bijna op zullen raken zullen ze duurder worden. Dan zal uiteindelijk de goedkoopste manier om energie te krijgen via alternatieve energiebronnen gaan.

Ik vond het erg leuk om aan dit verslag te werken hoewel ik het ook wel best moeilijk vond.

Ik weet er nu zelf inderdaad ook meer over. Vooral wat ik over de zon heb gelezen vond ik erg interessant.

Hoewel het erg moeilijk voor mij is om op internet informatie te zoeken vind ik dat het met de informatie die ik wel had best goed gelukt is.

Ik ben ook erg blij dat ik de foto’s die ik in Oosterrijk gemaakt had erop kon zetten.

Dat was erg leuk om te doen.

En aangezien ik dan dus ook zelf een grote waterkrachtcentrale van dichtbij heb gezien maakte het voor mij iets gemakkelijker om erover te praten.

Zo begreep ik alles zelf ook iets beter.Bronnen:

- http://www.duurzame-energie.nl/over-energie/de/qa.html

- http://www.essent.nl/essent/corporate/essentcorporate/locaties/waterkrachtcentrales.html

- http://www.energiebureaulimburg.nl/wkracht.htm

- http://www.energie-info.nl/

- http://energie.startpagina.nl/

- http://www.museumkennis.nl/nnm.dossiers/museumkennis/i002378.html

- http://www.natuurwetenschappen.nl/modules.php?

- http://www.stichtingleefmilieu.be/middenkrant/MKRfull/energbrn.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

Schitterend interessant!!

9 jaar geleden

W.

W.

Voor aanvulling : https://www.energietoppers.nl/wat-zijn-de-belangrijkste-bronnen-van-energie/ een handige infographic met de belangrijke energiebronnen

4 jaar geleden