Antonio Salieri probeert om zelfmoord te plegen. Hij zegt dat hij Mozart heeft vermoord en hij heeft daar spijt van. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht en daarna naar het gekkenhuis. Daar komt de aartsbisschop en die vraagt of Salieri een paar nummers op de piano wil spelen. De bisschop kent het nummer niet. Salieri speelt daarna een nummer van Mozart en die kent de bisschop wel. Dan begint Salieri te vertellen over zijn leven.
Als kind mocht hij van zijn vader niks met muziek te maken hebben terwijl Mozart van zijn vader les kreeg. Daardoor schreef hij al op zijn 12e een opera. Salieri bad tot God of hij een grote componist mocht worden. Het leek of God zijn gebed had gehoord: zijn vader stierf omdat hij stikte in een aardappel. Salieri kon nu echt aan zijn muziek werken en vertrok naar Wenen. Daar kreeg hij een baan als hofcomponist van keizer Joseph II. In Wenen kreeg hij ook voor het eerst contact met Mozart, bij een feest van de Aartsbisschop van Salzburg waar Mozart componist was. Stiekem loopt hij de kamer van Mozart binnen om te kijken wie nou dat grote muzikale talent is. Hij zag een puberende jongen. Was dat het grote talent? Hij was daar aan het stoeien met een meid. Hij was daar dus aan het stoeien terwijl zijn muziekstuk al was begonnen, zonder hem!

Na het feest keek Salieri naar Mozart’s werk. Het begon heel simpel maar na een paar tonen zag hij het moeilijkste stuk wat hij ooit had gezien. Intussen moest Mozart bij de Aartsbisschop komen om uit te leggen waarom hij te laat was. Een paar dagen later riep keizer Joseph Mozart, kapelmeester Bonno, operadirecteur Rosenberg en Salieri bij zich. Zijn vriend Baron van Swieten had een groot talent ontdekt en dat talent was Mozart. Hij zou op bezoek komen om een stukje te spelen en als hij dat goed deed mocht hij een opera schrijven. De taal moest ook nog bepaald worden. Iedereen stemde voor Italiaans, maar de keizer wou Duits.
Mozart kwam die middag en Salieri had een welkomstlied geschreven. De keizer speelde het 1 keer toen Mozart binnenkwam en het zat gelijk in Mozart zijn hoofd. De keizer geloofde het niet en zei tegen Mozart dat hij het stuk moest spelen. Mozart ging achter de piano zitten en hij speelde het helemaal goed. Daarna mocht Mozart de opera schrijven. Een week later was het zover. Madame Cavalieri was de Prima donna van de opera. Salieri vond de opera niet goed. Het was 10 minuten vol met vreselijke toonladders, maar Mozart kreeg een staande ovatie! Er komt een vrouw het podium op gerend en zegt dat ze de verloofde van Mozart is. Mozart kijkt heel verliefd naar haar. Haar naam is Constanze. Mozart wil met haar trouwen, maar dan komt zijn vader naar Wenen. Hij verbiedt het huwelijk tussen Mozart en Constanze. Als hij vertrekt uit Wenen trouwt Mozart met Constanze. Als zijn vader later terugkomt, is hij woedend maar later maakt hij het goed. Mozart gaat met zijn vader en Constanze naar het carnaval. Daar vertelt Constanze aan Mozart dat ze zwanger is.
Salieri huurt een dienstmeisje in om te spioneren bij Mozart. Ze ziet dat Mozart een opera schrijft: de Bruiloft van Figaro. Salieri verraadt Mozart bij de keizer, want het is verboden om die opera te schrijven. De keizer verbiedt de opera, en Mozart is boos. Mozart vraagt of Salieri naar de keizer wil gaan om te vragen of de opera toch door mag gaan. Salieri zeg dat hij het doet, maar hij gaat niet. Mozart probeert de keizer te overtuigen en nadat Mozart het stuk heeft laten zien keurt de keizer het toch goed. Maar als de opera er is komt er een tegenslag voor Mozart: alle voorstellingen worden geschrapt. Salieri moet een opera schrijven en die wordt wel goedgekeurd. Het is zijn eerste overwinning op Mozart. Daarna volgt er nog een tegenslag voor Mozart: zijn vader gaat dood. Mozart schrijft een sombere opera over de dood van zijn vader. Dankzij Salieri speelt de opera maar 5 keer. Maar hij bezoekt ze wel alle 5 omdat hij ze zo goed vindt.
Salieri bedenkt een plan om Mozart te laten sterven: hij laat hem zo hard werken dat hij sterft. Salieri koopt een zwart kostuum en geeft Mozart de opdracht een dodenmars te schrijven. Mozart accepteert de opdracht omdat hij geld nodig heeft. Hij weet alleen nog niet dat die dodenmars ook zijn eigen dodenmars gaat worden. Mozart komt via een vriend achter dat zijn opera ook bij het ‘gewone volk’ bekend is. Hij schrijft zijn laatste opera: Die Zauberflöte. Mozart drinkt de hele dag alcohol terwijl hij zijn opera schrijft.
De volgende dag komt Salieri weer in zijn zwarte pak. Mozart is bang voor Salieri en hij vlucht weg en komt stomdronken thuis. Dan schrikt hij weer: Constanze is weg met hun zoon. De opera Die Zauberflöte voert Mozart stomdronken op en hij valt flauw. Salieri draagt hem weg en brengt hem naar huis. Hij ligt thuis met koorts in bed en de jaloerse Salieri is bij hem. Hij helpt met de dodenmars, terwijl die voor hem geschreven wordt. Dan gaat de bel: Mozart denkt dat het de zwarte man is en zegt dat Salieri moet zeggen dat hij er aan werkt. Het is niet de zwarte man maar de vrienden van Mozart om zijn deel van het geld van de opera te brengen. Salieri zegt dat het geld van de zwarte man komt en dat er nog veel meer komt als Mozart het die avond af heeft. Mozart is doodop en zegt dat Salieri het moet opschrijven. Hij geeft hem de noten voor de dodenmars en Salieri schrijft ze op. Dan gaat Mozart even slapen en Salieri doet het zelfde.
Intussen komt Constanze weer thuis. Ze vindt Salieri slapend en vraagt wat hij hier doet. Salieri vertelt haar het verhaal maar ze vindt dat hij weg moet gaan. Mozart is inmiddels ook wakker en vraagt Salieri om te blijven. Ondertussen heeft het zoontje van Mozart het geld ontdekt. Constanze is daardoor heel blij, maar Mozart is doodop en niet heel blij.

Zonder dat iemand het merkt is Mozart heel stil geworden. Constanze draait zich om en schreeuwt het uit: Mozart is dood!!
De dokter zegt dat Mozart zijn leven kapot heeft gedronken, maar Salieri denkt dat het ook door zijn oververmoeidheid komt. Dan volgt er een sombere begrafenis. Hij heeft zijn geld opgedronken en daardoor kan Constanze geen ‘normale’ begrafenis betalen. Hij wordt begraven in een massagraf. Zo besluit Salieri zijn verhaal tegen de jonge priester die vol verbazing heeft zitten luisteren.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.