Biografieën:John LennonJohn Winston Lennon werd op 9 oktober 1940 geboren in Liverpool. Zijn ouders waren Alfred Lennon en Julia Stanley. In 1942 ging zijn vader er van door, hij trok bij zijn tante Mimi in en werd daar opgevoed. John trouwde in 1962 met Cynthia Powell. Ze krijgen een kind : John Charles Julian. Na 6 jaar scheiden John en Cynthia en trouwt John met Yoko Ono. Zij krijgen ook een kind: Sean Ono. John Lennon werd op 8 december 1980 door Mark David Chapman vermoord voor zijn eigen huis in New York.Wat kan ik je over me zelf vertellen dat je nog niet gehoord hebt van de mensen die niet liegen?Ik draag een bril. Doordat ik op 9 oktober 1940 geboren ben, was ik niet de eerste Beatle die op de wereld kwam. Dat was Ringo, die geboren werd op 9 juli 1940. Hoewel hij pas veel later een Beatle werd dan de rest van ons, omdat hij met zijn baard in Butlins en zo speelde voordat hij besefte waar zijn afschuwelijke bestemming lag.Mijn moeder was huisvrouw, neem ik aan. Ze was zangeres. Niet professioneel maar ze trad wel op. Ze had een goede stem. Ze zong altijd een bepaald liedje voor me toen ik nog maar 1 of 2 jaar oud was. Dat liedje kwam uit een Disney film.

Dat is het enige wat ik nog van mijn moeder herinner. In 1957 kreeg ik mijn eerste gitaar. Ik begon zelf al een beetje liedjes te spelen en te bedenken. Hij richtte samen met een paar klasgenoten een bandje op: ‘The Quarrymen’Paul McCartneyJames Paul McCartney werd op 18 juni 1942 geboren in Liverpool. James McCartney en Mary Patricia Mohim zijn zijn ouders. Twee jaar na Paul s geboorte werd zijn broertje geboren: Michael. Later veranderde Michael zijn naam in Mike McGear. Paul trouwt in 1969 met Linda Louise Eastman. En ze krijgen drie kinderen : Mary Alice, Stella, en James Louis. Later scheiden zij weer en trouwt Paul , Heather Mills. Eén kind krijgen zij: Beatrice Milly. Paul leeft nog steeds en is nu 63 jaar oud.Ik ben geboren in het Walton-ziekenhuis op 18 juni 1942.Mijn moeder was verpleegster en kwam uit Fazakarley, Liverpool. Mijn vader was geboren in Everton en was katoenverkoper die op zijn veertiende van school was gegaan. Mama was katholiek en papa protestants. Ze zijn erg laat getrouwd en kregen mij toen ze ongeveer pas 40 waren.Ringo StarrRingo zijn echte naam is Richard Starky. Hij werd geboren op 7 juli 1940 in Liverpool. Zijn ouders waren Richard Parkin Starkey en Elsie Gleave. Zijn ouders scheiden en Ringo kreeg een stiefvader: Harry Graves. Ringo heeft net als John geen broer of zussen. Hij trouwt met Maureen Cox en krijgt drie kinderen: Zacharias, Jason en Lee. Op 30 december 1994 overleed Maureen aan Leukemie. Dan trouwt Ringo Barbara Bach. Zij heeft al twee kinderen : Francesca en Gianni.

Ringo leeft ook nog steeds en is 65 jaar oud.Ik ben geboren op 7 juli 1940, Madryn street no 9, Liverpool 8

Er was licht aan het eind van de tunnel, waar ik naartoe moest, en toen kwam ik er zomaar uit en was ik geboren. Er werd hard gejuicht. In feite zei mijn moeder dat omdat de Tweede Wereldoorlog begon toen ik geboren werd. Ik weet echt niet wat het betekende, ik heb het nooit begrepen, maar dat zei ze altijd.George HarrisonGeorge Harrison werd op 25 februari 1943 geboren in Liverpool. Harold Hargreaves Harrison en Louise French zijn zijn ouders. George heeft een oudere zus : Louise en twee oudere broers : Harold en Peter. George trouwt in 1966 met Patricia Anne Boyd ( echte naam Gaymer-Jones, de naam Boyd kreeg ze na adoptie). Zij krijgen geen kinderen en scheiden in 1977. Patricia trouwt met Eric Clapton. En George trouwt Olivia Trinidad Arias. En zij krijgen een kind: Dhani. George overleed 29 november 2001 te Los Angeles aan kanker.Ik ben geboren op Arnold Grove 12, Liverpool, in februari 1943.

Mijn vader was zeeman geweest, maar werkte toen als buschauffeur. Mijn moeder kwam uit een Ierse familie die French heette, en ze had veel broers en zussen. Mijn moeder was katholiek. Mijn vader niet en hoewel ze altijd zeggen dat de mensen die niet katholiek waren bij de Engelse kerk horen, bleek hij helemaal niks te zijn.Ik ben pas 13 als ik van mijn moeder mijn eerste gitaar krijg. Dan richt hij met John Lennon een bandje op: ‘The Quarrymen’De ontmoeting en de naamOp 6 juli 1957 ontmoetten Paul McCartney (15) en John Lennon (15) elkaar. Dat was het begin van de meest succesvolle popgroep allertijden. John Lennon speelt met zijn band ‘The Quarry’ op een festival in Woolton, Liverpool waar Paul McCarntney naar komt kijken. Paul zingt en speelt veel liedjes én hij speelt gitaar, daarom vraagt John hem bij de groep. Bijna een half jaar later, op 6 februari 1958 stelt Paul zijn vriendje George Harrison (14) voor, die nog beter gitaar speelt. Stuart Sutcliffe, een vriend van John van de kunstacademie, die is overgehaald om basgitaar te spelen, komt met de naam: ‘The Beetles’ . John stelt voor er ‘Beatles’ van te maken met ‘ea’ . Na ‘Long John and Silver Beatles’, ‘The Fabulous Silver Beatles’ en ‘The Silver Beatles’ word het uiteindelijk: The Beatles.1960: De Hamburgse leerschool

Met meer moed weten the Beatles in januari een aantal optredens in Liverpool te regelen. Een vriend, Neil Aspinall is inmiddels hun road manager en de chauffeur van hun busje. In februari 1961 hebben ze hun eerste serie lange optredens in Cavarn Club. En in april gaan ze voor de tweede keer naar Hamburg om in de Top Ten Club op te treden. De Duitse producer Bert Kaempfert huurt ze in als begeleidingsgroep van de zanger Tony Sheridan voor zijn plaatopnamen. Als de ‘Beat Brothers’ nemen ze acht nummers op. Als de groep in juni terugkeert naar Engeland, besluit Stuart in Duitsland te blijven. Paul gaat basgitaar spelen en the Beatles pakken hun lunch-avondconcerten in Cavarn Club weer op. Ze worden steeds populairder en op 31 augustus wordt er zelf een Beatlesfanclub opgericht. Eind oktober is Raymond Jones de eerste die bij een plaatenwinkel komt vragen naar het plaatje ‘My Bonnie’ van een nieuwe groep. Op 9 november bezoekt Brian Epstein the Beatles, en een maand later wordt hij officieel hun manager en ondertekenen ze een contract bij Casbah Club.1962: De drummer en een platencontract

1 januari 1962: het nieuwe jaar begint slecht. Een auditie voor het Decca-label levert als commentaar op: Er zit geen toekomst in groepen met gitaren. In april gaan the Beatles voor een derde serie optredens naar Hamburg. Daar krijgen ze te horen dat hun vroegere bandlid en vriend, Stuart Sutcliffe, op 10 april in zijn Hamburgse appartament op 21-jarige leeftijd aan een hersenbloeding is overleden. Op 6 juni doen ze auditie voor George Martin, een platenproducer bij Parlophone, een label van het EMI- concern, deze wil het met de groep proberen. Na de auditie laat George Martin aan Brian Epstein weten dat hij alleen met the Beatles in zee wil gaan zij hun drummer, Pete Bast vervangen. George vind dat Pete niet goed de maat kan houden. De nieuwe drummer is Ringo Starr (Richard Starkey), ook uit Liverpool. The Beatles zijn nu compleet. Op 23 augustus trouwt John met zijn zwangere vriendinnetje Cynthia Powell. Ringo drumt voor het eerst voor the Beatles op 4 september 1962 bij de studio opnamens van ‘Love me do’. De eerste single komt uit op 5 oktober in Engeland en verschijnt op 26 oktober in de hitlijsten en haalt uiteindelijk de 17de plaats. Op 7 november is het televisie debuut van the Beatles bij Granada tv in ‘People and Places’. Het jaar word afgesloten met de laatste serie optredens in de Star Club in Hamburg.1963: De eerste nummer 1-hit

Na een tournee door Schotland in de eerste week van het nieuwe jaar, komt op 11 januari de tweede single uit: ‘Please please me’ Het wordt de eerste nummer 1-hit voor the Beatles. Op 2 februari beginnen the Beatles met hun eerste grote tournee door Engeland. Dan wordt het tijd voor de eerste elpee ‘Please please me’ wordt in de recordtijd van een dag opgenomen. Omdat John en Paul zelf de nummers schrijven, richten ze samen met hun manager en een muziekuitgever Dick James hun eigen muziekuitgeverij: Northern Songs. Op 7 maart komt de eerste Beatle-elpee uit in Engeland en blijft 6 maanden bovenaan de hitlijsten staan. The Beatles vragen er nog een roadmanager bij: Mat Evens. En ze beginnen gelijk aan een tournee door Engeland en Schotland. In april komt hun derde single uit: ‘From me to you’ . Weer een nummer 1-hit. The Beatles krijgen steeds meer belangstelling van de pers, en een 17-jarige actrice die door een poblad wordt uitgekozen om de groep te interviewen, trekt de bijzondere aandacht van Paul en wordt zijn verloofde voor jaren: Jana Asher. Ze beginnen weer met een volgende tour door Engeland. Daarna komt op 23 augustus weer een nieuwe hitsingle uit: ‘She Loves You’ , binnen en week zijn er al 1 miljoen platen van verkocht. Op de dag dat in Dales in de Vereningde Staten president John F. Kennedy wordt vermoord, op 22 november 1963, verschijnt in Engeland de tweede Beatle elpee ‘With The Beatles’. De groep besluit als ze nummer 1 staan met de plaat, ze naar Verenigde Staten gaan.1964: De verovering van Amerika en de rest van wereld.

‘I Want To Hold Your Hand’ komt in Januari 1964 in de Amerikaanse top 100 binnen en staat een week later al op nummer 1. De groep is op dat moment in Parijs waar de 3 weken optreden in het Olympia Theater. Tussendoor nemen ze in de ‘Lichtstad’ een nieuw, door Paul en John geschreven nummer op: ‘Cant’t buy me love’. Daar krijgen ze te horen dat ze op nummer 1 staan in Amerika. Zodra ze terug zijn in Engeland, gaat de reis meteen richting de Verenigde Staten. Op 9 februari treden ze op in Ed Sullivan Show, die wordt uitgezonden en er wordt een nieuw kijkersrecord gevestigd: 74 miljoen mensen kijken naar het Amerikaanse televisie debuut van de sensatie uit Engeland met die vreemde kapsels. Het eerste Amerikaanse concert vindt op 11 februari plaats in het Coliseum in Washington. Op 22 februari verwelkomen de fans van the Beatles ze weer op eigen bodem.1965 – Help! Een koninklijke onderscheiding!

Nadat Ringo op 11 februari met Maureen Cox is getrouwd, beginnen de opnamen voor een nieuwe speelfilm, die tot half mei duren en de groep niet alleen op Engelse locaties, maar ook in Tirol en op de Bahama’s brengen. In april komt als voorproefje de single ‘Ticket to ride’ uit en eind juli verschijnt eerst de single ‘Help!’ en gaat de film ‘Help!’ in première; een week later komt ook de vijfde elpee ‘Help!’ uit. Na een korte tournee door Europa, waarbij The Beatles concerten geven in Frankrijk, Italië en Spanje, en een bescheiden zomervakantie, begint de groep half augustus aan hun tweede Amerikaanse tournee met op 23 augustus het legendarische Shea Stadium-concert dat 56.000 toeschouwers trekt. Een maand later start in de Verenigde Staten een tekenfilmserie op tv, gebaseerd op de muziek van The Beatles en met kundig getekende Beatletjes in de hoofdrollen. 1 oktober 1965 bereikt ‘Yesterday’ de eerste plaats in Amerika en wint daarmee vele, vooral oudere, twijfelaars voor Beatles-muziek. Intussen zijn The Beatles voor de Engelse schatkist zo waardevol dat ze op Buckingham Palace een koninklijke onderscheiding krijgen: Member of the Most Excellent Order of the British Empire (MBE). In december ligt de zesde elpee ‘Rubber Soul’ in de winkel, waarop voorzichtig geëxperimenteerd wordt met nieuwe muzikale richtingen; tegelijkertijd verschijnt de single ‘We can work it out’ / ‘Daytripper’. De groep begint aan haar laatste Britse tournee.1966 – Groter dan Jezus

Het jaar begint weer met een Beatles-huwelijk: George trouwt op 21 januari met Patti Boyd, die hij twee jaar eerder bij de filmopnamen van ‘A Hard Day’s Night’ ontmoette. De single ‘Michelle’ / ‘Girl’ (van de elpee ‘Rubber Soul’) wordt wereldwijd een nummer 1-hit, maar de groep begint onvermoeid aan de opnamen voor de nieuwe elpee die drie maanden duren. Op 1 mei geven The Beatles met het New Musical Express Poll Winnersconcert hun laatste live-optreden in Engeland. Op 10 juni komt de single ‘Paperback writer’ / ‘Rain’ uit en op dezelfde dag verschijnt in de Verenigde Staten de verzamelelpee ‘Yesterday and Today’; de hoes toont The Beatles in slagersjassen met stukken vlees en onthoofde poppen; wegens gebrek aan smaak wordt de hoes vrijwel onmiddellijk vervangen door een andere. En de kritiek wordt heviger. In Japan regent het protesten wanneer The Beatles als eerste popgroep optreden in de Nippon Budokan Hall in Tokio. Erger wordt het in Manilla, de Filippijnen, waar een enthousiaste menigte The Beatles op 3 juli aanvankelijk hartelijk verwelkomt op het vliegveld; nog geen dag later echter worden de jongens bijna letterlijk het land uitgeslagen als blijkt dat ze een uitnodiging voor de lunch van Imelda Marcos, de vrouw van de president, hebben genegeerd. Maar het ergste moet nog komen: op 31 juli plaatst een Amerikaans blad een interview met John Lennon dat enkele maanden eerder al in Engeland was gepubliceerd, waarin hij zegt dat The Beatles op dat moment populairder zijn dan Jezus Christus; de reactie van het Amerikaanse volk is furieus: overal vinden openbare Beatlesplatenverbrandingen plaats en veel radiostations boycotten Beatlesplaten. Na het verschijnen van de zevende elpee ‘Revolver’ en de single ‘Yellow Submarine’ / ‘Eleanor Rigby’ reizen The Beatles half augustus ondanks alle ophef naar Amerika voor hun - naar later zal blijken - laatste tournee; bij aankomst legt John een persverklaring af dat zijn uitspraken niet zo bedoeld waren. Het optreden in het Candlestick Park in San Francisco op 29 augustus 1966 zal later historisch blijken. Het is het laatste officiële concert van The Beatles. Ze hebben inmiddels muzikale ideeën ontwikkeld die niet op het podium kunnen worden uitgevoerd. Zo hebben ze de nummers van ‘Revolver’ als band nooit live uitgevoerd, hoewel deze al tussen de toernees door zijn opgenomen. De groep sluit het tijdperk van toeren en optreden af en houdt zich alleen nog met plaatopnamen bezig. Nadat John als acteur in de satirische oorlogsfilm ‘How I Won The War’ in Spanje een nieuwe ervaring heeft opgedaan (en zelfs zijn beroemde kapsel laat kortwieken) beginnen The Beatles op 24 november met de opnamen van hun achtste elpee.1967: Grote hoogten en diepe dalen

Als voorproefje verschijnt half februari de single ‘Penny Lane’ / ‘Strawberry Fields Forever’. De psychedelische invloeden die al op ‘Revolver’ te horen waren, zijn vooral op ‘Strawberry Fields’ verder uitgewerkt. De groep is maanden in de studio’s van Abbey Road in Londen aan het opnemen en nadat de plaatopnamen gereed zijn, wordt gewerkt aan de bijzondere hoes voor het album waar The Beatles uiteindelijk op 1 juni de wereld mee verbijsteren: ‘Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band’. Meer en meer worden The Beatles ervan verdacht drugs te gebruiken en ze geven dit dan zelf ook toe. Als reactie boycot de BBC ‘A day in the life’ en ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ (vanwege de beginletters). Een primeur voor The Beatles vindt op 25 juni plaats, wanneer ze hun nieuwe single ‘All you need is love’ in een via de satelliet wereldwijd uitgezonden tv-programma presenteren. The Beatles zijn op het toppunt van hun roem als het noodlot toeslaat: tijdens een meditatieweekend in Bangor, in Wales, bij de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi, krijgen ze op 27 augustus de onheilstijding dat hun manager Brian Epstein dood gevonden is in zijn Londense flat als gevolg van (slaap)middelen in combinatie met alcohol. In feite markeert dit het begin van het einde van The Beatles. Paul McCartney weet de anderen ervan te overtuigen dat werken het beste middel is om dit verlies te verwerken. Hij komt met het idee voor de televisiefilm en plaat ‘Magical Mystery Tour’. In september en oktober gaat de groep met een bont gezelschap in een psychedelisch beschilderde bus door Engeland om de filmopnamen te maken en tussendoor nemen ze in de studio de bijbehorende songs op. Vooruitlopend op de uitzending van de film komt eind november de single ‘Hello Goodbye’ / ‘I am the walrus’ uit, en op 1 december de dubble-ep ‘Magical Mystery Tour’ met bijbehorend fotoboekje. Op tweede kerstdag 1967 zendt de BBC de film ‘Magical Mystery Tour’ (in zwart-wit!) uit. De pers laat de volgende dag niets heel van het nieuwe The Beatles-product, tot diepe teleurstelling van The Beatles zelf.1968: De zaken vallen uiteen

The Beatles gaan in zaken. Apple Corps wordt opgericht, met onder meer een Apple-boetiek (die al na een half jaar dichtgaat vanwege een te kleine omzet; het restant van de voorraad wordt weggegeven aan voorbijgangers), een filmafdeling en een muzieklabel. Maar de jongens zelf gaan in februari 1968 voor drie maanden naar Rishikesh in India, om zich in het hoofdkwartier van de Maharishi verder te verdiepen in meditatietechnieken. Ringo houdt het al na een paar weken voor gezien, net als Paul, de anderen gebruiken de tijd vooral om nummers te schrijven voor het volgende album. In maart scoort de groep een nummer 1-hit met ‘Lady Madonna’. De tekenfilm ‘Yellow Submarine’ gaat op 17 juli 1968 in aanwezigheid van The Beatles in première en is een succes. Behalve eerder uitgebrachte nummers en liedjes die waren blijven liggen, en nog een handjevol ideeën, hebben de jongens zelf niet meegewerkt aan de film; alleen aan het einde komen zij in levenden lijve even in beeld. Veel tijd brengt de groep door in de platenstudio: op 30 augustus verschijnt ‘Hey Jude’, de eerste single van The Beatles op hun eigen Apple-label en binnen twee weken goed voor een verkoop van twee miljoen exemplaren. Wanneer The Beatles bezig zijn met de opnamen voor hun nieuwe elpee valt de groep verder uit elkaar. Paul McCartney heeft zich officieus opgeworpen als de leider van de groep en strijkt daarmee John Lennon als oprichter tegen de haren in. John op zijn beurt sleept zijn nieuwe liefde, de Japanse kunstenares Yoko Ono, overal mee naartoe en dus ook de studio in, waar haar aanwezigheid niet wordt gewaardeerd door de overige Beatles. Ringo verlaat tijdens de opnamesessies tijdelijk de groep, maar de ruzies worden weer bijgelegd. John en Yoko komen in het nieuws doordat ze door de politie opgepakt worden wegens het bezit van hennep, maar pas echt schokkend is hun eerste elpee ‘Two Virgins’ die in november 1968 uitkomt: het paar is naakt op de hoes te bewonderen. Eind november verschijnt de dubbelelpee, die heel erg anders is dan ‘Sgt. Pepper’: een opvallend eenvoudige titel en een opvallend eenvoudige hoes: helemaal wit; wel is ieder exemplaar afzonderlijk genummerd.1969: Twee huwelijken en een scheiding

Aangezien The Beatles volgens hun contract nog een film moeten maken, stelt de actieve en ijverige Paul McCartney voor om de repetities voor een nieuw concert door camera’s en bandrecorders te laten registreren, zodat alle fans er getuige van kunnen zijn hoe The Beatles terugkeren naar het podium: ‘Get Back’. Begin januari starten (voor het eerst zonder producer George Martin) de opnamen in de grote en kille Twickenham Filmstudio’s en de fans zijn er inderdaad getuige van... hoe de groep uit elkaar spat! Spanningen en ruzies (tussen George Harrison en Paul McCartney) tonen schaamteloos hoever de jongens van elkaar af zijn komen te staan en dat niemand in staat is de orde te bewaken. Met de terugkeer in de Apple-platenstudio en de muzikale en mentale steun van toetsenist Billy Preston gaat het wat beter en komt het zelfs toch nog tot een optreden: het rooftop concert van 30 januari 1969 op het dak van het Apple-gebouw in Londen. De elpee ‘Get Back’ komt niet uit en The Beatles gaan hun eigen weg: Ringo speelt zijn eerste hoofdrol in de film ‘The Magic Christian’ met Peter Sellers; Paul trouwt op 12 maart met de Amerikaanse fotografe Linda Eastman; John en Yoko trouwen op 20 maart in Gibraltar en houden vanaf 26 maart tijdens hun huwelijksreis in het Hilton hotel in Amsterdam hun ‘Bed Peace’-actie: ze liggen een hele week in bed als vredesdemonstratie. Maar de Beatles-muziek blijft scoren en de single ‘Get Back’ die in april verschijnt wordt weer een nummer 1-hit. John heeft over zijn huwelijk een song geschreven en die samen met Paul (Ringo was bezig met filmopnamen, George was op vakantie) opgenomen: ‘Ballad of John and Yoko’, een zomerhit voor The Beatles. Zelf scoort John diezelfde zomer met de Plastic Ono Band een eigen hit: ‘Give peace a chance’, opgenomen tijdens een Bed-In in Montreal, Canada. In het najaar duiken in Amerika voor het eerst geruchten op dat Paul McCartney dood zou zijn: drie jaar eerder zou hij bij een auto-ongeluk om het leven zijn gekomen. The Beatles zelf leggen alle geschillen van de ‘Get Back’-sessies bij en willen nog één wereldplaat afleveren. Die komt eind september uit: ‘Abbey Road’. Hierop ook ‘Something’ van George Harrison, die hiermee de kroon op zijn Beatleswerk geplaatst ziet, want het is ‘zijn’ eerste en tevens laatste Beatlessingle. Kant 2 bevat een medley van onafgemaakte songs die aan elkaar zijn geregen. De plaat eindigt heel veelzeggend met ‘The End’, dat ook daadwerkelijk het laatste nummer is dat The Beatles samen hebben opgenomen. John Lennon kondigt intern aan uit de groep te willen stappen, maar het nieuws wordt stilgehouden. Na een promotionele fotosessie in september 1969 worden de leden echter niet meer samen gezien.1970: Het definitieve einde

Het laatste officiële bestaansjaar van The Beatles begint succesvol: de nieuwe – maar wel een jaar eerder opgenomen – single ‘Let it be’ is weer een nummer 1-hit, maar al snel is duidelijk dat de leden hun eigen weg gaan. Begin april brengt Ringo zijn eerste solo-elpee ‘Sentimental Journey’ uit, een collectie oude deunen. In diezelfde maand start Paul McCartney zijn eigen muziekproductiemaatschappij en brengt zijn eerste solo-elpee uit, simpelweg ‘McCartney’ geheten. In de hoes zit een zelf afgenomen interview waarin hij verklaart dat The Beatles voorbij zijn. Paul: ‘I didn't leave the Beatles. The Beatles have left The Beatles, but no one wants to be the first to admit it’ (‘Ik heb The Beatles niet verlaten. The Beatles hebben The Beatles verlaten, maar niemand wil de eerste zijn dit toe te geven’). Als toegift verschijnt in mei de onuitgebrachte elpee ‘Get Back’ alsnog, ’bewerkt’ door producer Phil Spector en uitgebracht als ‘Let It Be’, met opnamen van de ‘Get Back’-sessies van ruim een jaar daarvoor. The Beatles hebben er weinig belangstelling voor, net zomin als voor de première op 13 mei van de film ‘Let It Be’ waarin The Beatles gevolgd worden tijdens de opnamen van de elpee. Ringo komt eind september met zijn tweede elpee, ‘Beaucoups Of Blues’, en George brengt het driedubbelalbum ‘All Things Must Pass’ uit, dat door de pers zeer goed wordt ontvangen. Zo verstrijkt dit laatste – in feite onproductieve – jaar voor The Beatles en het eindigt letterlijk op 31 december wanneer Paul bij de rechter verzoekt om ontbinding van het bedrijf The Beatles, waarin de vier sinds april 1967 zijn verenigd.Wat er verder gebeurde

Er wordt in de jaren zeventig nog meermalen geprobeerd om de groep weer bij elkaar te krijgen. Paul McCartney en John Lennon zijn in 1974 zelfs nog bij elkaar om te jammen, maar van blijvende samenwerking is geen sprake. Wanneer John Lennon wordt vermoord door Mark David Chapman op 8 december 1980 voor zijn huis, een appartement in het Dakota Building aan 72nd street, New York, is het fenomeen The Beatles echt geschiedenis.Eind 1994 brengt Apple Records een dubbel-cd uit met vroege Beatles-opnamen die zij voor de BBC-radio maakten, getiteld ‘Live At The BBC’. George Harrison, Paul McCartney en Ringo Starr zijn dan bezig met het samenstellen van het levenswerk van The Beatles: ‘Anthology’. Ook Johns weduwe Yoko Ono werkt eraan mee. Allereerst worden in 1995 en 1996 drie dubbel-cd's uitgebracht die speciale versies en outtakes bevatten van Beatles-nummers, in een hoes die ontworpen is door hun oude Hamburgse vriend Klaus Voormann. De nieuwe singles ‘Free As A Bird’ en ‘Real Love’, waarvoor audiocassettes van John Lennon als basis dienden, brengen The Beatles opnieuw onder de aandacht van het grote publiek. De ‘Anthology’-cd's worden in 1996 gevolgd door een documentaire (waarvan een deel als televisie-documentaire wordt uitgebracht) op video (verschijnt in 2003 als dvd-box) en in 2000 door een boek waarin ‘het verhaal van The Beatles wordt verteld door The Beatles zelf’. Datzelfde jaar brengen The Beatles hun ‘Best of…’-cd, simpelweg getiteld ‘1’, uit. Hierop staan 27 nummer 1-hits van de groep. Weer staan The Beatles wereldwijd bovenaan de hitlijsten.

Tot verdriet van de fans en veel andere muziekliefhebbers overlijdt George Harrison op 29 november 2001 in Los Angeles aan de gevolgen van kanker.

In november 2003 brengen de twee overgebleven Beatles, Ringo Starr en Paul McCartney, het album ‘Let it Be.. naked’ uit, een remake van het oude album ‘Let it Be’, maar zonder Phil Spectors muzikale overdaad.De films:Ook beginnen de Beatles aan films. De film A Hard Day's Night (1964) is een zwart-wit comedy, eveneens een klassieker. Verder verschijnen Help (1965), Magical Mystery Tour (1967), Yellow Submarine (1968) en Let it Be (1970).Songtekst ‘let it be’:When I find myself in times of trouble

Mother Mary comes to me

Speaking words of wisdom, let it be

And in my hour of darkness

She is standing right in front of me

Speaking words of wisdom, let it be

Let it be, let it be

Let it be, let it be

Whisper words of wisdom, let it beAnd when the broken hearted people

Living in the world agree

There will be an answer, let it be

For though they may be parted

There is still a chance that they will see

There will be an answer, let it be

Let it be, let it be

Let it be, let it be

Yeah there will be an answer, let it be

Let it be, let it be

Let it be, let it be

Whisper words of wisdom, let it beLet it be, let it be

Ah let it be, yeah let it be

Whisper words of wisdom, let it be

And when the night is cloudy

There is still a light that shines on me

Shine on until tomorrow, let it be

I wake up to the sound of music,

Mother Mary comes to me

Speaking words of wisdom, let it be

Yeah let it be, let it be

Let it be, yeah let it be

Oh there will be an answer, let it be

Let it be, let it be

Let it be, yeah let it be

Oh there will be an answer, let it be

Let it be, let it be

Ah let it be, yeah let it be

Whisper words of wisdom, let it beLet it be is het bekendste liedje van The Beatles. Ze hebben er zelfs 2x een nummer 1-hit mee gehad. Later is er ook nog een andere versie van het liedje gekomen: ‘Let it be….Naked’Abby roadAbby road werd in 1969 opgenomen in de studio’s ‘Abbey Road.

The Beatles waren buiten aan het roken toen ze George ineens zei: ‘Laten we weer eens een goeie plaat maken’. Everest zou de plaat gaan heten. Want onze technicus rookte altijd Everest-sigaretten. Ze vonden het niet echt sterk, ze konden geen andere naam bedenken. Op een dag zei George: ‘Ik heb ‘t ! ‘Abbey Road’. Zo heet de studio waar we zitten, die beroemd is, en het klinkt een beetje als een klooster. Een paar weken lang zeiden we voortdurend dingen als: ‘Waarom noemen we het niet Billey’s Left Boot?’ Toen zei Paul opeens: ‘Waarom noemen we het niet ‘Abbey Road?’Ze moesten voor hun single nog foto’s hebben en een hoes. Het zebrapad was voor de deur en ze zeiden: ‘Laten we gewoon naar buiten gaan, een fotograaf halen en het zebrapad over steken’. Het was al aan de late kant en je moet je hoes eerder hebben dan de muziek. Het was een hete dag in augustus, en Paul kwam aan in een pak met sandalen. Het werd hem zo heet dat hij zijn sandalen uit schopte en met blote voeten het zebrapad overstak.Op een dag werd Paul gebeld door een van de jongens van kantoor, die zei: ‘Hé, een DJ in Amerika heeft een bericht de wereld in geholpen dat jij dood bent. Paul zei: ‘ Zeg hem maar dat dat niet zo is’. Hij zei: Nee, dat helpt niet. Je hebt geen schoenen aan op de hoes, en dat is blijkbaar een maffiasymbool voor dood. En achter je staat een auto met op het nummerbord ’28 IF’. En dat betekent dat je 28 zou zijn geworden als je had geleefd! Hij zei nog meer: ‘ En dat is nog niet alles. Ringo is in het zwart: dat betekent dat hij doodgraver is….En zo ging het maar door. Er waren allemaal van dat soort aanwijzingen.De aanwijzingen op de voorkant van de platenhoes:

1.) Hier kun je het misschien net niet lezen. Maar de Volkswagen heeft het volgende nummerbord: 28 If. 28 is de leeftijd die Paul zou hebben als (IF) hij had geleefd op de datum van de release van dit album.2.) De Beatles lopen op het zebrapad. Maar er is iets vreemds aan de hand. Allemaal lopen ze op schoenen, behalve Paul, die loopt op blote voeten. In veel landen (ook in Engeland) worden de doden met blote voeten begraven. Dat is misschien ver gezocht, maar waarom loopt hij überhaupt op blote voeten?3.) ook de kleur van de kleding van de overige Beatles wordt wel eens in verband gebracht met de mogelijke dood van Paul. Ringo Starr (in het zwart) is de doodskistdrager. George Harrisson (in het blauw) zou de grafdelver zijn, en John Lennon (in het wit) de priester. Sommigen denken zelfs dat hij op Jezus zou slaan.4.) McCartney loopt ook uit de pas. Hij heeft het rechterbeen voor, terwijl dat bij de anderen het linkerbeen is.5.) Heel opmerkelijk: Paul loopt precies in het spoor van een auto die daar reed. Op de achtergrond zie je die auto nog wegrijden.6.) Paul McCartney is de enige Beatle die op dit moment rookt. Hij heeft namelijk een sigaret in zijn rechterhand. Waarom in zijn rechterhand, terwijl hij eigenlijk links is?7.) Paul heeft zijn ogen dicht, alsof hij slaapt, of dood is.Kapsels en Kleding:The Beatles zijn eigenlijk ook heel bekend geworden door hun rare kapsels: ze hadden allemaal lang haar. In het begin droegen the Beatles bij een optreden een spijkerbroek met een leren jasje, tot dat hun roadmanager Brian Epstein zei: jullie moeten nette pakken gaan dragen.Hun stijl:De songs werden geschreven door Lennon en McCartney. Ze schreven vooral rock 'n roll en rhythm een blues. En ze gingen een eigen soort muziek maken die heel opvallend was.The RollingstonesThe Rollingstones waren tegenpolen van The Beatles. Dan hadden The Beatles een nummer 1-hit en dan kwamen The Rollingstones weer met een hit en stootten The Beatles er weer van af. Vroeger was je fan van The Beatles óf van The Rollingstones het bestond bijna niet dat je van allebei fan was.Opgepakt:De politie doet op 18 oktober 1968 een inval in de flat van Ringo Starr aan Montague Square in de Londense wijk Marylebone waar op dat moment John Lennon en Yoko Ono logeren. Zij worden gearresteerd omdat er een kleine hoeveelheid marihuana wordt gevonden. Het paar wordt later op borgtocht vrijgelaten.Later.. 1969 word George opgepakt samen met zijn vrouw Patty. De politie had hennep in hun huis gevonden.Nieuws:Ringo Starr komt met eigen polsbandjeLONDEN - Ex-Beatle Ringo Starr (64) doet mee met zijn tijd. Hij heeft zijn eigen polsbandje net zoals onder anderen collega-muzikant Bob Geldof en wielrenner Lance Armstrong.

Maar volgens The Independent van woensdag is het bandje met de woorden 'peace and love' en twee sterren slechts bestemd voor privé-gebruik. Een vriend van Starr zegt in de Britse krant dat er geen liefdadigheid aan verbonden is. "Hij geeft ze aan naasten en geliefden in de hoop dat mensen het zullen zien en dan denken aan vrede en liefde”, aldus de vriend van de drummer.John Lennon wilde reünie The BeatlesVolgens een voormalige minnares van John Lennon was de split van The Beatles niet definitieve en wilde John maar wat graag opnieuw contact met Paul McCartney.Volgens Lennons persoonlijke assistente May Pang, die na zijn scheiding van Yoko Ono achttien maanden lang een relatie had met hem, fantaseerde John vaak over een reünie met McCartney."Hoewel Paul en John niet vaak samen teksten schreven, konden ze wel bij elkaar terecht voor feedback en uitwisseling van ideeën", aldus Pang. John vroeg zich vaak af "wat Paul aan het doen zou zijn". Lennon zou haar ook gevraagd hebben of hij Paul zou schrijven, iets waarin zij hem aanmoedigde."Solo waren ze beiden goed, maar samen waren ze onverslaanbaar", aldus nog Pang. Het laatste album van The Beatles, "Let it be", kwam uit in 1970.THE BEATLES CARTOON POPPENDeze poppen zijn op Internet te koop voor maar €10,-PAUL MCCARTNEY: ‘IK GA MEER BEATLES-NUMMERS SPELEN’

Drie jaar geleden verdiende Paul McCartney met zijn wereldtournee nog het recordbedrag van 103,3 miljoen dollar, maar de fans lijken de dure concertkaartjes beu en daarom brengt Paul op zijn nieuwe tournee zijn geheime wapen weer in stelling: meer Beatles-nummers...

Op 16 september begint Pauls herfsttour door de Verenigde Staten en de kaartjes kosten soms 250 dollar! Ook de Rolling Stones en U2 rekenen dergelijke toegangsprijzen en het is de vraag of en hoe lang de fans dit willen en kunnen betalen. Paul McCartney lijkt zich weinig zorgen te maken, want zestien van de eerste zeventien data van zijn tournee zijn al uitverkocht. Om de belangstelling voor zijn persoon en muziek te promoten, brengt Paul in de nazomer een album uit. Aanvankelijk wilde hij met zijn podiumband de studio in, maar

op advies van zijn nieuwe producer Nigel Godrich (van Radiohead) bespeelt Paul de meeste instrumenten zelf, waaronder de Franse hoorn en de drums, iets wat hij in de jaren zeventig ook af en toe bij Wings deed. Maar zijn echte geheime wapen is natuurlijk de Beatles-nummers die iedereen wil horen. Zijn optreden in februari bij de Super Bowl, waar hij ‘Drive My Car’, ‘Get Back’ en ‘Hey Jude’ speelde en zong, sterkte hem in het nog meer oppakken van zijn

eigen Beatles-klassiekers uit de jaren zestig. Paul: ‘Het interessante hieraan, nu ik besloten heb dat het oké is om Beatlesmateriaal te doen, is dat ik ga kijken naar nummers die ik nog nooit live heb gedaan.

Ik doe niet zomaar een set waarvan ik zelf

voldoening heb, maar ik probeer liedjes te doen die mensen willen horen.’ Altijd al een commercieel baasje geweest, die Paul. Maar ach, hij is tenslotte Paul McCartney, oud-Beatle en de helft van het succesvolste songwriterduo uit de popgeschiedenis.......Moordenaar van John Lennon geeft tv-interview

Mark David Chapman , de moordenaar van John Lennon, is van plan een interview te geven over de dood van de ex-Beatle in het kader van een Britse documentaire. De bazen van Channel 4 hebben een ontmoeting aangevraagd met Mark in de Newyorkse

Attica gevangenis voor een film over de 25ste verjaardag van Lennons tragische dood. 'I killed John Lennon' zal ook een audiofragment bevaten van een interview dat de nu 50-jarige Mark gaf aan journalist Jack Jones. "Dit zou het eerste tv-interview

van Mark worden. Het zal een fascinerende glimp opleveren van het brein van een moordenaar", aldus een woordvoerder van Channel 4.

Mark schoot John Lennon dood in december 1980 voor het Dakota gebouw in Manhattan, waar Lennon leefde met Yoko Ono.'Jackson wil Beatles-rechten verkopen'Volgens de Amerikaanse tv-zender FOX wil Michael Jackson zijn rechten op het werk van de Beatles verkopen. De zanger heeft naar verluidt een schuld van 270 miljoen dollar.

Michael Jackson is bijna blut. Volgens de Amerikaanse televisiezender FOX heeft de gevallen King of Pop een schuld van 270 miljoen dollar. Jackson zou nu overwegen zijn rechten op het werk van de Beatles van de hand te doen.

Jackson is voor vijftig procent eigenaar van muziekuitgeverij Sony/ATV, dat ondermeer het werk van de Beatles en Elvis Presley uitgeeft. Door afstand te doen van zijn rechten op het werk van de Beatles lost de zanger naar verwachting in een keer zijn schulden af.

FOX meldt dat de deal waarschijnlijk een dezer dagen afgerond wordt.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.