Karakteristiek voor de Reggae muziek is de continu aanwezige afterbeat: In een vierkwarts maat wordt telkens de 2e en 4e tel aangeslagen. Ook neemt het drumritme en het staccato gitaarspel een belangrijke plaats in. Hierbij worden de tonen heel kort aangehouden, dus als het ware niet afgemaakt. En speelt er voortdurend een baspartij mee. Ook zijn de percussie instrumenten permanent in de Reggae aanwezig. Hieronder vallen een scala aan muziekinstrumenten zoals de conga, de bongo’s, de claves, de maracas, de agogo bells, de cabasa, de triangel en de guiro.
Ontstaansgeschiedenis en verspreiding van Reggae
Dit samenspel van ritme, klanken en instrumenten was voor het Zuid-Amerikaanse Jamaica genoeg om in de zestiger jaren een nieuwe muziekstijl leven in te blazen: de Reggae was geboren. Aangezien Jamaica op dat moment als een kolonie tot Engeland behoorde, was dit een van de eersten uit heel de wereld die, behalve het eiland zelf, met Reggae in aanraking kwam. Maar niet iedereen was meteen weg van de muziek. Het werd zelfs ronduit belachelijk gemaakt in Britse discotheken. Nee, ze moesten niets hebben van het Jamaicaanse volk met de in hun ogen nogal vreemde muziek. Totdat de Skinheads zich aan die mening onttrokken, en hun landgenoten hebben meegenomen in hun muziekbeleving. Niet lang daarna kreeg ook verder Europa oren naar de Reggae, zij was snel verkocht. Amerika echter, was minder volgzaam. Het was haar onbekend en zij was niet van plan om direct haar goedgelovige kant te tonen. Het heeft zich er moeten bewijzen. Het veelvoudig optreden van beroemde bands met Reggae muziek in hun repertoire heeft Amerika er toch toe overgehaald zich aan te sluiten bij de andere continenten.
Bob Marley
Maar wie hadden nu eigenlijk de grote overtuigingskracht om de wereld mee te slepen in dit genre? Een van de belangrijkste personen in de ontstaansgeschiedenis van de Reggae is de van het vaderland afkomstige Bob Marley. Onder begeleiding van zijn band The Wailers is hij aan het einde van de jaren zestig bekend geworden met de nieuwe muziek. Kenmerkend voor zijn songteksten waren, als ook bij andere Reggae songs, de politieke en humanitaire onderwerpen die hierin aan bod kwamen. Ook bracht hij via deze weg de Rastafarinistische levensovertuiging aan de orde.
Rastafarianisme
Slechts een gering deel van de inwoners op Jamaica is Rastafari. Maar deze selecte groep heeft wel een immense invloed gehad in de muziekwereld. Deze levensvisie is voornamelijk terug te vinden onder Reggae artiesten zoals bijvoorbeeld Bob Marley. Hun haar wordt in heuze dreadlocks, -een soort vlechtjes- gedragen. De mensen die zich tellen tot de Rastabeweging geloven dat zij na hun dood in hun beloofde land zullen terugkeren: Ethiopië: Het enige land dat nog niet door een ander continent in bezit was genomen.
Reggae in verschillende perioden
In de eerste levensjaren van deze stijl waren er nog weinig eigen nummers en werden er veel covers van songs gemaakt die van oorsprong geen Reggea elementen bevatten. De stijl was inmiddels een heel eind op weg om de wereld te veroveren. Een aantal artiesten, waarvan ook Reggae legende Marley er een was, brachten het in eind jaren ’70 tot een ware doorbraak onder de totale wereldbevolking. Naarmate de tijd versteek was de muziekstijl inmiddels vergezeld van een aantal kleinere stromingen hierbinnen. Waaronder commerciele Reggae, de Dancehall en de Dub. Dit had tot gevolg dat veel buitenlandse artiesten aan de haal gingen met Reggae songs. De nummers werden sneller opgenomen als die uit Jamaica en waren meer bedoeld voor de commercie. De moraal achter de Reggae ging hiermee jammergoeg verloren. Neem een voorbeeld aan Rivers of Babylon van de Melodians, waar Bony M. veel later een ongelooflijk grote hit mee scoorde, of Hit the Road Jack van Big Youth, want zelfs daar zijn een aantal eigenschappen van Reggae gecombineerd met die uit andere stijlen.
Voortbestaan van Reggae
Maar het kon niet anders of er kwam een einde aan deze Gouden Tijden. Deze periode is voortgezet tot even na het overlijden van het intussen immens beroemde fenomeen Bob Marley in het jaar1981. Want gek genoeg steeg onmiddellijk hierna het aantal verkopen alleen nog maar meer. Nadat nog een aantal anderen The King of Reggae volgden, heerste er korte tijd een stilte om de Reggae heen, maar dat zou er zeker niet toe leiden, dat het zou doodbloeden. Want niets was minder waar: Want in in veel hedendaagse muziek zijn nog steeds invloeden van de Reggae te herkennen. Percussieinstrumenten
Conga
De conga is afkomstig uit West-Afrika. Het is een enkele trommel die daarentegen meestal met twee tegelijkertijd bespeeld wordt. Congaspelers slaan met hun handen op de trommels en zijn in staat op deze wijze veel verschillende ritmes voort te brengen. Pauk
De pauk komt oorspronkelijk uit de Oosterse Wereld waaronder landen als Arabie, Perzie, India en Turkije. Bestaat uit een ketel die over de open zijde is bespannen met kalfsvel. Het instrument wordt bespeeld met zogeheten paukestokken met een kop van vilt, hout of leer. Door hiermee op de pauk te slaan stelt het instrument je in staat om geroffel, harmonieuze ritmes of gedempte geluiden te laten klinken.
Maracas
De geschiedenis van dit slaginstrument begint in Cuba en Zuid-Amerika. Het wordt meestal per paar gebruikt. In de bol die op het handvat geplaatst is bevinden zich zaden. Door ermee te schudden ontstaat een ritme.
Gong
De origine van dit instrument ligt waarschijnlijk in
Zuid- Oost Aziatische landen als: Thailand, China, Japan en Indonesie. Het is een circel- en boogvormige slagplaat van metaal –bijvoorbeeld koper of brons- die in trilling kan worden gebracht door een slaghamer.
Claves
De herkomst van dit instrument begint in Cuba. Het is een tweetal houten stokjes van ongeveer 20 – 25 cm lengte. Een daarvan wordt op de bal en de duim van de linkerhand gelegd waarna er met het andere stokje op getikt wordt.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
L.
L.
slechtttt
12 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
omg slecht
12 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
heey waar haal je al die info vandaan
8 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Mooi geschreven stuk! Alleen word Reggae heel vaak in een 3/4 maat gespeeld en ligt de nadruk op tel 3.
7 jaar geleden
Antwoorden