Red Hot Chili Peppers

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 954 woorden
  • 22 juli 2008
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5
6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Red hot chili peppers

Velen onder jullie zullen waarschijnlijk de red hot chili peppers wel kennen omdat zij al jaren lang meegaan in de muziekwereld en zeker met al de reclame voor hun pas uitgebrachte album stadium arcadium. De red hot chili peppers zijn natuurlijk ook heel populair in de media, altijd wel te vinden voor bizarre uitspraken, taferelen. Ik ga eerst bespreken hoe het allemaal is ontstaan.
Hun eerste contact met muziek gebeurde op de Fairfax high school. De huidige bandleden Kiedis en Flea leerden daar Hillel Slovak en Jack Irons kennen. Ze starten een klein bandje en het door Kiedis geschreven liedje out in L.A. was hun eerste song. De naam van de band was door een grappige ingeving Tony Flow and the miraculously majestic masters of mayhem geworden. Maar na enige tijd stierf Slovak door een overdosis aan heroïne en toen stapte ook Irons uit de band. Kiedis zelf had ook problemen met drugs en het afkicken van drugs, waar hij ook veel liedjes over schreef. Voor Kiedis was het niet meer dan normaal dat hij in het drugsmilieu zou belanden als je naar zijn vader keek. Die was een rijk man die niet terugdeinsde voor drugsgebruik. Eén van de straffe verhalen is dat Kiedis al op zijn 12de ontmaagd werd door een van de vriendinnetjes van zijn papa, die het te druk had met drugs en zijn vriendin maar even doorgaf aan zoonlief.
Maar Kiedis en Flea zetten door en werven John Frusciante aan als nieuwe gitarist en Chad Smith als nieuwe drummer en bombardeerden zichzelf tot de Red Hot Chili Peppers. Vanaf dat moment gingen de Peppers in opwaartse richting. Hun eerste échte succes kwam bij de releases van het eerste album Red hot chili peppers genaam en kort daarna het album Freaky styley. Maar hun eerste kaskraker was het liedje under the bridge uit 1991_1992 (fragment under the bridge). Vanaf dan werden de Peppers een fenomeen dat nu weeral zeer sterk uitpakt met het album stadium arcadium.

In hun privéleven hadden de Peppers het wel zeer moeilijk, de oorzaak hiervan was natuurlijk hun befaamde drugsgebruik. Ze probeerden allemaal wel af en toe eens af te kicken maar dat lukte meestal niet voor lang. Kiedis is een paar keer zelfs door fans opgemerkt ergens in de goten van de straten in California. Hun muziek zorgde ook voor heel wat oproer. Hun teksten gingen vaak over drugs, seks , en alles wat verkeerd is. Ze durfden ook stunts uit te halen, zoals bijvoorbeeld wel meerdere keren een concert geven met niets anders dan een sok aan rond hun edele delen. Maar ze maakten in periodes dat ze wat minder stoned waren wel muziek de bij bijna iedereen aansloeg. Zoals bijvoorbeeld het album californication dat uitkwam in 1999. Na een tijd van afwezigheid van Frusciante kwam hij redelijk clean terug na weeral een poging tot afkicken. Op dit album zijn een aantal van hun beste nummers ooit verschenen zoals californication en ook nog scar tissue, wat ook de naam van Kiedis’ zijn autobiografie is. HUHU (fragment scar tissue) In dit boek worden vooral de hele moeilijke periodes die Kiedis allemaal in zijn leven heeft gehad verduidelijkt. Vooral over zijn drugsverslaving, die bij hem al op zeer jonge leeftijd begon, wordt er hier veel toegelicht. Hij vertelt hier onder andere in hoe het allemaal begon, namelijk bij zijn vader die drugs in zijn bananen verstopte opdat zijn zoon rustiger en vrolijker zou worden… Dit bleek dus echter wel een verkeerde keuze, want zijn zoontje belandde helemaal verkeerd en raakte maar niet van zijn verslaving af. Het boek is eigenlijk een samenraapsel van anekdotes en gebeurtenissen zonder enige verhaallijn maar het is echt een aanrader want het is behoorlijk grappig als je leest wat hij allemaal heeft meegemaakt.
Na de comeback met het album californication pakten ze in 2002 nog eens uit met het album by the way. Dit album was een heel stuk minder funk dan de vorige maar volgens vele fans het beste album dat ze gemaakt hebben, het is melodieuze rock met Kiedis zijn stem op het hoogtepunt en de gitaren zeer scherp afgesteld. Op dit album staan onder andere de nummers by the way , universally speaking en can’t stop. Dit zijn de bekendste waarschijnlijk omdat ze lang in de hitlijsten hebben gestaan. (fragment can’t stop)
Na dit zeer goede album was er een pauze tot er nieuws kwam over een nieuw album. Uiteindelijk werden deze bronnen bevestigd en de peppers zouden stiekem aan een nieuw album begonnen zijn. De naam van dit album zou stadium arcadium worden. Maar de release datum zou een knelpunt worden. Ze stelden het telkens maar opnieuw uit en uit tot ergernis van vele fans, uiteindelijk zou het dan op 5 mei ’06 verschijnen. Maar tot de ergernis van de peppers lekte het album al een week of 2 vroeger uit op het internet. Natuurlijk werden er zo al heel veel nummers gedownload en daar waren de peppers absoluut niet blij mee. Maar ja eenmaal ze er op staan en er van die parasieten zijn worden ze natuurlijk gedownload zonder dat de peppers er geld voor zien. Maar toch werd het album al meteen een succes en in veel landen staan ze nu al in de albumlijsten op nr 1 en staat het liedje dani california, de eerste single van het album, in de singlelijsten op 1. Het album is volgens de meeste fans zo ongelooflijk goed dat ze het langen wachten op de release volledig kunnen vergeven. De meeste liedjes zijn terug weer een tikkeltje harder , hoewel er ook rustige akoestische nummers op staan. Heel het album is een verzameling van vette liedjes maar ik kan er maar 1tje laten horen dus zal het (hey oh) snow worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.