R&B

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 806 woorden
  • 2 maart 2004
  • 486 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
486 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

R&B

Wij hebben het onderwerp R&B gekozen omdat het best actueel is. De hitlijsten staan er vol mee. Het was best moeilijk, want er was niet zoveel informatie over te vinden. Maar we hebben er uiteindelijk toch nog wel iets van kunnen maken.

R&B algemeen: R&B is een afkorting van rhythm and blues, maar tegenwoordig staat het meer voor de moderne zwarte popmuziek, met directe wortels in de amerikaanse soul en hiphop. Amerika is de bakermat van de R&B en eigenlijk van allen andere moderne popmuziek. 95% van de rhytyhm adn blues muziek wordt gemaakt door afro-amerikanen. Er bestaan natuurlijk wel uitzonderinden zoals: eminem en jennifer lopez. Rap en hiphop, vooral als hierin niet of nauwelijks gezongen wordt, valt niet echt onder de catogorie R&B. Toch geeft de term R&B nogal eens verwarring, vooral bij de oudere muziekliefhebbers. De term wordt al sinds de jaren 50 gebruikt en stond toen voor opruiende en opzwepende dansmuziek (vandaar de term rhythm), die meestal werd gezongen door zangers en zangeressen met meeslepende, diepen en indringende semmen (vandaar de term blues). Maar ook britse blanke popmuziek die hun inspiratie uit de zwarte dansmuziek haalde werd een tijd lang R&b genoemd. hierdoor wordt de verwarring nog groter.

Verbanden: De zwarte R&B die voortkwam uit blues en gospel was een belangrijke bron voor de ontwikkeling van de latere muziek als rock&roll. En daarmee ook een populaire muziekvorm voor jongeren. R&B werd in het begin race muziek genoemd maar dat werd na een paar jaar veranderd in de huidige naam omdat het een beetje een racistische term was. In de jaren 60 kwam de nadruk veel te liggen op de zangstem in de muziek en werd de naam soul weer gebruikt. Een begrip dat nu ook vaak wordt gebruikt als we spreken over deep soul, nothern soul of modern soul. Een andere muziekvorm die is ontstaan in de jaren 60 is funk. Het is vaak een jazzy vorm van R&B of soul met een ingewikkelde ritmische stuctuur die erg dansbaar is. In de jaren 70 ontstaat hieruit de muziek disco. Het werd een rage waarin de hele westerse wereld massaal de dansvloer betrad. Het wordt de meest dansbare vorm van soul en funk genoemd. Doordat de muziek zo'n rage was gingen veel europese producers de studie in om deze muziek te maken, maar ze kwamen meestal niet verder dan eentonige, ongeinterseerde muziek. Hierdoor stonden veel soul en funk artiesten voor de keuze waarin ze mee konden gaan met deze rage of ze zetten ee punt achter hun carriere. De rage vormde een grote bedreiging voor de live muziek cultuur en veel instumentalisten verloren hun baan. De belangrijkste ontwikkeling die voort is gekomen uit R&B is toch wel de hiphop. Deze muziekvorm die gebaseerd is op funk begon begin jaren 80 maar werd pas echt bekend in de tweede helft van de jaren 80. Hiphop bestond vooral uit rap, een vorm van praat-zingen die oorspronkelijk uit jamaica kwam. Over het algemeen is R&B een grote bron voor vele soorten muziek geweest. Er wordt veel gezongen over liefde, geluk, feesten, sex en geld. Eigenlijk gaat de muziek dus over wat de mensen dag in dag uit het meest bezighoudt.

Zangeressen: Er wordt beweerd dat de zwarte vrouwelijke zangstem de menselijke uitingsvorm is die het dichtst bij het goddelijke komt. De meeste van hen hebben leren zingen in een kerk of koor waar ze zingen over god, jezus en het leven op aarde. Oude beroemdheden zoals Mahalia Jackson, Aretha Franklin, Glady's Knight, Whitney Houston zijn misschien ook wel ooit zo begonnen. Mary J. Blidge is tegenwoordig een wereldberoemde zangere. Haar muziek besaat vooral uit gospel en soul dat ze combineerd met een beetje hiphop. Toni Braxton is te vinden in een wat zachtere kant van R&B. Met haar diepe hese stem zingt ze de stemmen van de hemel met veel charme en sex-appeal. Mariah Carey, Janet Jackson, en vele andere zangeressen sluiten zich aan bij de populaire R&B sounden zijn hierdoor dan ook erg beroemd geworden. Maat er blijven zangeressen die dicht bij hun gospelwortels blijven zoals Monica, Kelly Prince, Simone Hines en Ann Nesby

Zangers: De R&B zangers zijn echte macho's, dat was vroger zo en nu is er niet veel veranderd. Ze zingen over sex, auto's en het vele geld dat ze verdienen. Eeen enkele keer komt er een liedje dat over hun kinderen of moeder gaat, maar het grootste onderwerp is toch wel de liefde en dit geldt niet alleen voor de R&B muziek. Een paar grote namen zijn: The Isley Brothers, Stevie Wonder, James Brown, Prince of Marvin Gaye. Veel van de tegenwoordige artiesten halen uit deze mensen inpiratie, zoals R.Kelly die goed geluisterd heeft naar The Isley Brothers. Keith Sweat, Usher,Joe, Ginuwine, Brian Mc Knight en Montell Jordan.

REACTIES

A.

A.

wajooo.
kapot mooeilijke woorden.
kan je er nieet beter onderzetten wat het betekend!!.
of woordenboeek misscieen.
Dat zoou handig zijn.
Maar tooch bedankt voor de informaatiee. Maar alleeen wat de afkorting ervan is maar toch...
xx.

12 jaar geleden

B.

B.

6 jaar geleden

G.

G.

i know echt kaPOT MOEILIJK.

6 jaar geleden

A.

A.

5 jaar geleden

B.

B.

Moeilijke woorden? Ik zie geen moeilijke woorden hoor.

12 jaar geleden

C.

C.

zeer puik

11 jaar geleden

H.

H.

Dit is awesome.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.