Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Louis Armstrong

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 455 woorden
  • 30 oktober 2001
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
59 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Louis Daniel Armstrong is op 4 juli 1900 in een van de armste wijken van New Orleans geboren en op 6 juli 1971 gestorven in New York. Toen hij nog maar een jongetje van 5 jaar was hielp hij zijn moeder en zus met allerlei soorten werk, s`avonds ging hij zelf naar buiten om te zingen voor geld. Hij is dé bekendste trompettist in de jazzgeschiedenis. Hij zorgde ervoor dat de jazz sociaal aanvaard werd. Daarnaast was hij ook grondlegger van een nieuwe stijl namelijk de 'swing'. Behalve dat hij als geen ander met een trompet om kon was hij ook een goeie vertolker van liederen. Hij bracht zelfs de 'scat', een soort jazz-zang, tot perfectie! Hij groeide op in zijn geboortestad en vloog in een opvoedingsgesticht toen hij op nieuwjaarsnacht van 1913/1914 met een revolver in de lucht schoot. Na zijn ontslag werd hij in 1917 opvolger van King Oliver in de 'Kid Ory's Band'. Twee jaartjes later speelde hij met 'Fate Marables' op een Mississippi stoomboot. In 1922 kwam hij bij de 'Creole Jazz Band' van 'King Oliver' in Chicago. Daarna ging hij over naar het grote orkest van 'Fletcher Henderson' in New York en maakte platen met beroemde blueszangeressen. Vanaf 1925 werkte hij weer in Chicago met eigen groepen, eerst de 'Hot Five', later de 'Hot Seven', waarmee hij zijn faam als goede solist vestigde. Platen als 'Savoy Blues', 'Potato Head Blues' en 'West End Blues' herinneren aan deze periode. Armstrong is zijn stijl uit deze klassieke jaren van de jazz altijd trouw gebleven. Zijn kenmerken waren eenvoudige harmonie, fraaie toon en een speciaal talent voor melodische variaties. Als trompettist, maar ook als ‘scat’-zanger (het zingen van betekenisloze lettergrepen, bijv. ‘oh-bah-be-lie-boe’) heeft hij velen beïnvloed. Nadat de basis van zijn succes gelegd was begon hij vanaf het begin van de jaren dertig grote tournees door Europa, Noord-Afrika en Azië te maken. Zijn populariteit zorgde ervoor dat hij behalve voor muziekoptredens ook gevraagd werd in radio-uitzendingen en bioscoopfilm. In 1944 kreeg hij de titel van 'Jazzmusicus van het jaar'. In 1947 richtte hij de 'All-Stars' op waarin o.a. ook Jack Teagarden, Big Sid Catlett, Earl Hines, Bob McCracken en Jack Lesberg in meespeelden. Bekende composities van hem zijn 'Where did you stay last night?', 'Satchelmouth Swing', 'Wild man blues' (met Jelly Roll Morton) en 'Back O'town Blues'. In 1968 bereikte hij met zijn meest gekende en tijdloze hit 'What A Wonderfull World' de top van de hitparades. Louis Armstrong is en zal voor eeuwig en altijd één van de grootste jazzmuzikanten aller tijden blijven!!

De 10 beste nummers van Louis Armstrong -Heebie Jeebies -Trouble In Mind -Muskrat Rumble -Frog-I-More Rag -Court House Blues -Georgia Grind -Snag It -Reckless Blues -Wild Man Blues -Hotter Than That

Louis Armstrong 1900-1971 R.I.P

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.