Jazz muzikanten

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 455 woorden
  • 13 februari 2009
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
40 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Jazz muzikanten
Ook in de jazz heb je zo de bekende en de onbekende muzikanten. In dit hoofdstuk stellen we een paar bekende en onbekende voor.

Billie Holiday.
Waarschijnlijk wel de bekendste jazzartiest alle tijden. Ze wordt beschouwd als de invloedrijkste jazzartiest in haar tijd. Haar echte naam is Eleanora Fagan Gough. Ze werd geboren op 7 april 1915 maar overleed op 17 juli 1959. Hoe haar kindertijd eruit zag, weet niemand. Verhalen erover beginnen al in 1912, toen ze nog niet eens geboren was. Ook de vraag hoe ze ontdekt blijft onbeantwoord. In haar biografie schreef ze dat haar dansauditie mislukte,maar ze wel werd gevraagd om te zingen. Maar andere zeggen dat ze in jazzclubs zong. Haar doorbraak was rond het jaar 1931.
Haar stijl van jazz zingen, was bij haar anders dan andere jazzartiesten. Ze zong niet zoetsappig, maar swingend. Deze stijl heeft veel invloed gehad op de jazzmuziek. Dat merk je zelfs nu nog.
In de loop van haar leven, en tijdens haar carrière is ze veel drugs gaan gebruiken. Ook was ze alcoholverslaafd. Hieraan is ze gestorven in 1959. Ze was pas 47.

Louis Armstrong
Hij werd bekend op zijn 8ste ging door tot zijn 69ste. Hij maakte liedjes die wij nu nog kennen. Denk maar aan Wonderfull World. Dit liedje hoor je nog vaak bij reclames van het WNF en wordt ook nog vaak gedraaid door DJ’s. Hij zong maar speelde ook trompet. Dit was Louis Daniel Armstrong. Werd geboren op 4 augustus 1901 en stierf 6 juli 1971. Hij werd dus 69 jaar.
In zijn carrière deed hij bijna elke avond een optreden, hij had er minstens 300 in een jaar. Ook deed Hij mee in 30 films. Hij werd rijk van het trompet spelen en zingen. En dat terwijl hij arm begon.
Hij stierf in 1971, maar hij is tot zijn dood actief geweest in de muziekwereld.

Sammy Nestico
Een minder bekende jazz muzikant is Sammy Nestico. Hij is een Amerikaanse jazz componist en muzikant. Hij heeft gestudeerd aan de Duquesne University. Hij won ook meerdere awards. Onlangs dat betekende dat niet dat de in 1924 geboren muzikant in een klap wereldberoemd werd. Wel werkte hij met heel bekende artiesten als Phil Collins en Frank Sinatra. Voor deze en meerdere artiesten en muzikanten schreef hij liedjes en werkte mee aan enkele projecten van hen.
Sammy is inmiddels 84 maar hij leeft en componeert nog steeds.

Er zijn nog veel meer jazz muzikanten. Helaas kunnen we ze niet allemaal behandelen. Wel zullen we er nog een paar vertellen:
Gus Arnheim
Nacio Herb Brown
Ralph Burns
Frank Churchill
Erroll Garner
Ray Henderson
Neal Hefti
Jimmy Van Heusen
jimmy van heusen
Ralph Rainger
Don Redman
Richard Rodgers
Sonny Rollins
Billy Strayhorn
Jule StyneEinar Swan
Mel Tormé
Stanley Turrentine
McCoy Tyner
Marcos Valle
Joe Vanenkhuizen
joe vanenkhuizen
Vincent Youmans
Lester Young
Victor Young
Joe Zawinul

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.