Jazz

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 533 woorden
  • 10 maart 2001
  • 273 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
273 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1.1 Ontstaan
De jazz is ontstaan tussen 1900 en 1905. Het is ontstaan als volksmuziek van de Noordamerikaanse negers. Dit is een muziekvorm die stukken van de Afrikaanse en Amerikaanse muziek verbindt met delen van de Europese muziek. Het instrumentendeel is voornamelijk Europees. Maar de speelwijze en de klank zijn vaak anders dan de Europese melodieën. In jazz bedenkt men vaak op het podium zelf wat men danst of speelt. Dat noemt men improvisatie. In de jaren '20 met Louis Armstrong houdt de Jazz op, volksmuziek te zijn. Tot 1945 is haar verschijningsvorm die van een dans en amusementsmuziek.

1.2 Discussie
Er is een groot discussiepunt, namelijk de rol die de negers en de blanken in de ontwikkeling van de jazz hebben gespeeld. Blanke musici hebben een groot aandeel gehad in de praktijk van de jazz. De jazz was ontstaan uit de Afro-Amerikaanse volksmuziek en de meest waardevolle bijdragen in historisch opzicht komen vrijwel uitsluitend voort uit de Afro-Amerikaanse negercultuur. Wat de blanke musici wel gedaan hebben is in de periode 1920-1945 : munt slaan uit de creativiteit van de zwarte bevolking.

1.3 Na de oorlog
De jazz heeft na 1945 een multi-raciaal karakter gekregen, dit wil zeggen dat zwarten en blanken een aandeel in de muziek hebben. Ook is de rol van de blanke muzikanten in deze muziek toegenomen. Toch overheersen de blanken in het zakelijke deel van de jazzmuziek en de zwarten overheersen in het artistieke aspect.

1.4 Oorsprong De jazzmuziek ontstond rond 1900 in de Verenigde Staten uit een vermenging van Europese lichte muziek van rond de eeuwwisseling en een Afro-Amerikaanse muziekcultuur van rond 1850. De lichte muziek omvat walsen, quadrilles en marsen. De belangrijkste vormen waarinde jazz zich manifesteerde waren de spiritual en de worksong. De spiritual is een geestelijk lied en de worksong is een arbeidslied. Na de burgeroorlog ( ?) bleven veel zwarten op de plantages werken. Velen trokken ook naar de steden om werk te zoeken. Een groot deel daarvan trachtte aan de kost te komen als bandmusicus bij het leger of als rondtrekkend dansmuzikant. De eerste muziekvorm die zich hieruit ontwikkelde was de ragtime. Dit is pianomuziek.

2 kenmerken
2.1 inleiding
Jazzmucisi gebruiken instrumenten die oorspronkelijk komen uit militaire, circus, - of vaudeville orkesten. Soms zijn de instrumenten ook uit een klassiek orkest gehaald. In de laatste periode van jazz werden ook computertechnieken gebruikt. Ze hebben dus traditionele technieken overgenomen aan gevulde met eigen vindingen.

2.2 instrumenten
De stem is een heel belangrijk instrument. Zonder stem zou deze muziek niet veel betekenis hebben. Welke instrumenten worden er in jazz nog gebruikt ?

De trompet. Er waren vier grote soorten trompetten : de pockettrompet (een kleinere trompet) , de kornet, de flugelhorn en de trombone.

De klarinet. Eind jaren '40 verdween de klarinet grotendeels van het toneel. De reden hiervoor was dat de saxofoon meer en meer gebruikt werd.

De saxofoon. Deze werd uitgevonden door Adolf Sax, een Belg.

Houten blaasinstrumenten. Dit zijn de fagot, de hobo en de nagaswaram, een jazz-instrument.

Natuurlijk de drum en de percussie.

De vibrafoon. Dit is een soort grote xylofoon.

Toetsinstrumenten. De vleugelpiano, het orgel, het keyboard.

De strijkinstrumenten. De cello en de viool.

De gitaar. De gitaar met dubbele hals speelde een grote rol. De akoestische gitaar.

De bas. De contrabas, de fenderbas en de elektrische bas.

REACTIES

M.

M.

hoi
ik vond de werkstuk onwijs goed wand ik heb er een 9 voor gehad

22 jaar geleden

A.

A.

Je hebt het vooral gehad over de muziek en niet over de dans dat is jammer

22 jaar geleden

L.

L.

ABSoluTE KlasE!!!

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.