De Piano

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 1469 woorden
  • 12 juli 2007
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
56 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 1: De piano – bouw.

Vanaf het jaar 1600 zijn de eerste piano’s gemaakt , maar die waren nog niet te vergelijken met de piano’s en vleugels uit de tegenwoordige tijd. Het waren kleine tafel modellen met 10 20 of 30 toetsen, die op een eenvoudige manier de snaren raakten. Het geluid was dus ook niet te vergelijken met de latere piano’s en vleugels. De eerste gebouwde tafelmodellen heten, Klavichard , Spinett , Clavisingel , Cembob , Hammerklavier, Tafelklavier, Klaversimbel en Pianoforte. De tegenwoordige piano’s en vleugels hebben bijna allemaal 88 toetsen, waarvan 52 witte toetsen en 36 zwarte toetsen.
Vanaf ongeveer 1890 werden er hele goede piano’s en vleugels gebouwd. Bepaalde fabrikanten bouwden hun merken kwalitatief en qua geluid minstens zo goed of zelfs beter als de tegenwoordig gebouwde instrumenten. Wel is de snelheid en de lichte aanslag iets verbeterd. Instrumenten uit die tijd worden tegenwoordig nog steeds bespeeld. De beste en de meest bekende merken zijn Bösendorfer , Bechstein , Steinweg later Steinway , Blütner , Schimmel , Förster , Petrof , Zimmermann , Ibach , Fatzidi en Yamaha. Er bestaan nog vele andere merken.

Piano’s en vleugels zijn in verschillende maten en grootte gebouwd , De breedtes zijn met kleine uitzonderingen tamelijk gelijk. Maar de hoogtes van de piano’s kunnen nogal onderling verschillen. Zo waren de meeste piano’s tussen de 1meter 28 en 1meter 40 hoog. Later zijn de kleinere piano’s gebouwd, met een hoogte tussen 1 meter en 1 meter 25. De reden daarvoor was dat ze beter bij de inrichting van het huis pasten.
Uiteraard zijn de snaren van een kleine piano korter dan van de hoge piano. De klank is daardoor vooral bij de bassen minder mooi. Door het gebruik van de uitgezochte staalsoorten en een bepaalde bewerking van de snaren is het geluid toch wel verbeterd.
Bij de vleugels geld het zelfde, alleen in de lengte bestaan er grote verschillen.
Er bestaan 3 verschillende vleugels:

1. De baby vleugel van 1 meter tot 1 meter 85 lang
2. De salon vleugel 1 meter 85 tot 2 meter 20 lang
3. Concert vleugel van 2 meter 20 tot 2 meter 85 lang

Hoofdstuk 2: Het onderhoud.

Het is goed om een piano of vleugel 2 tot 3 keer in het jaar te laten stemmen. Verder mogen zij niet te droog en niet te vochtig staan. Ze moeten beschermd worden tegen zonnestralen.
In een piano is veel met vilt gewerkt, daarom moet het tegen motten beschermd worden. Het hout moet tegen houtwormen beschermd worden. Ook moeten de instrumenten regelmatig schoongemaakt worden.
Om de laklaag aan de buitenkant mooi te houden moeten de instrumenten regelmatig gepoetst worden. Ook het vele heen en weer transporteren is niet goed. Ook mag men niet al te hard op de toetsen slaan.


Hoofdstuk 3: Piano lessen.

Vanaf ongeveer 6 jaar kan men al met pianolessen beginnen. Tijdens de pianolessen leert men alle toetsen kennen , want elke toets heeft een naam, die bestaat uit een of meer letters. En verder leert men noten lezen. Elk toets heeft dus zijn eigen noot. Het geheel van alle noten en de bijbehorende tekens noemt men het notenschrift. Het notenschrift is in bijna alle landen van de wereld gelijk. Dus als een Italiaanse componist een lied geschreven heeft , kan het in Amerika, Rusland, Japan, Australië en Noorwegen enz. gelezen en gespeeld worden. De pianolessen zijn een paar keer per week en duren ongeveer 1 uur. Door het veel thuis oefenen, moet men het eigenlijk leren.
De pianoleraar let goed op de vingerhoudingen, de vingeraanslagen, het tempo, de tempowisselingen, het hard en zacht aanslaan van de toetsen, de zithouding, de soepelheid van de vingers en het goede en snelle lezen van de noten en de tekens. Als men redelijk goed piano wil leren spelen, moet men minstens 1 uur per dag oefenen. Muziekleerlingen op muziekscholen oefenen ongeveer 3 uur per dag of meer. Als men beroepsmusicus wil worden kan men op een ,,Hoge muziekschool”, men noemt dat een conservatorium. Je moet wel eerst toegelaten worden op het conservatorium. Muziek studenten studeren en oefenen vaak 6 uur per dag. Daardoor leren zij het natuurlijk ook heel goed en kunnen later in een orkest spelen of solo optreden.

Hoofdstuk 4: Belangrijke componisten.

Er zijn veel Componisten die zelf een lied hebben gemaakt zoals Frédéric Chopin, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven en Wolfgang Amadeus Mozart.
Zij hebben de piano groot gemaakt.

Johann Sebastian Bach.
Johann Sebastian Bach werd geboren op 21 maart 1685
In 1700 kreeg hij een plaats in het internaat van de St.-Michaelisschool in Lüneburg. Vanuit Lüneburg maakte Bach enkele reizen naar de nabijgelegen muziekcentra Hamburg en Celle. In Hamburg kwam hij in contact met de organist Johann Adam Reinken; in Celle leerde hij door de toen beroemde, geheel Frans georiënteerde hofkapel van hertog Georg Wilhelm de Franse instrumentale muziek kennen. In 1703 verbleef hij enkele maanden als violist en hulporganist aan het hof in Weimar, maar reeds in hetzelfde jaar werd hij uitgenodigd organist te worden van de Bonifatiuskerk in Arnstadt. Zo is Bach een componist geworden, Hij stierf op 28 juli 1750 in Leipzig.

Frédéric Chopin.
Frédéric Chopin is geboren op 22 februari 1810 in Zelazowa – Wola bij Warschau, zijn vader was Fransman en zijn moeder was Pools. In 1817 volgde hij zijn eerste pianolessen en in 1825 gaf hij een concert voor de Russische Tsaar Alexander 1.

In 1829 kreeg hij zijn diploma en ging hij concerten geven over heel Europa. In 1949 had hij weer een concertreis naar Groot Brittanië. In die reis werd hij doodziek en keerde terug naar Parijs, en stierf daar op 17 oktober 1849.

Ludwig van Beethoven.
Ludwig van Beethoven is ook een hele bekende componist.
Hij werd geboren op 17 december 1770 in Duitsland. Hij werd daar gedoopt in Bonn. Hij had zijn eerste optreden toen hij 8 jaar oud was. In 1787 had hij zijn eerste reis naar Wenen, omdat zijn moeder was overleden. In 1795 gaf hij zijn eerste concert in het Weense burgtheater. In 1802 kwam het testament van Heiligenstadt waar hij zijn doofheid toegaf. Op 26 maart 1827 stierf hij in Wenen.

Wolfgang Amadeus Mozart.
Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren op 27 januari in Salzburg in Oostenrijk. Zijn eerste toneelwerk geeft hij in Salzburg. Toen keerde hij terug naar Parijs omdat zijn moeder stierf.
In 1787 heeft hij een bezoek in Praag voor de uitvoering van zijn nieuwste opera. In 1789 heeft hij een bezoek in Dresden , Leipzig en Berlijn met zijn toekomstige patroon de vorst Karl von Lichnowsky. Op 5 december 1791 stierf hij. Hij werd bijgezet in een ongemarkeerd armengraf.

Natuurlijk zijn er nog veel meer componisten.

En nu staat onder deze zin nog de spreekbeurt van de piano en de vleugel!!!:

De Piano

Vanaf het jaar 1600 zijn de eerste piano’s gemaakt, maar die waren niet te vergelijken met de piano’s en vleugels van tegenwoordig. Het waren kleine tafelmodellen met 10 tot 30 toetsen, die op een eenvoudige manier de snaren raakten.
Ook het geluid was niet te vergelijken met de later gemaakte piano’s en vleugels.
De eerste tafelmodellen heten, de Spinett, Clavisingel, Hammerklavier, Tafelklavier, Klaversimbel en Pianoforte.

De piano’s en vleugels van tegenwoordig hebben bijna allemaal 88 toetsen, waarvan 52 witte en 36 zwarte toetsen.
Vanaf ongeveer 1890 werden er hele goede piano’s gemaakt. Instrumenten uit die tijd worden nu nog steeds bespeeld.
De beste en de meest bekende merken zijn Bösendorfer, Bechstein, Steinweg (later Steinway), Schimmel, Förster, Petrof, Zimmerman en nog vele anderen.

De meeste piano’s waren tussen de 1.28 meter en 1.40 meter hoog. Later zijn er ook kleinere en minder hoge piano’s gemaakt omdat deze beter bij de inrichting van het huis zou passen.
De snaren van een kleine piano zijn korter dan van de hogere piano’s en de klank is daardoor vooral bij bassen minder mooi.
Er bestaan drie verschillende soorten vleugels,
De kleinste is de baby vleugel. Dan de salon vleugel en de grootste is de concert vleugen die wel tot 2.85 meter lang kan zijn.

Het onderhoud.
Het is goed om een piano of vleugel 2 tot 3 keer in het jaar te laten stemmen. Ze mogen niet te droog en niet te vochtig staan en moeten beschermd worden tegen zonnestralen.
Omdat in een piano veel vilt is verwerkt, moet het ook tegen motten beschermd worden. Het hout moet tegen houtworm beschermd worden.

Piano leren spelen.
Vanaf 6 jaar kun je al beginnen met pianolessen. Je leert alle toetsen kennen, want elke toets heeft een naam en je leert noten lezen. Het notenschrift is in bijna alle landen van de wereld gelijk, waardoor een componist die een lied schrijft, dit over de hele wereld kan laten spelen.
Je zal buiten de pianolessen om heel erg veel thuis moeten oefenen op de vingerhouding, de zithouding, de aanslag op de toetsen, het lezen van de noten, het tempo en het hard en zacht aanslaan van de noten.

Muziekleerlingen die op het conservatorium zitten oefenen vaak wel 6 uur per dag.

Er zijn veel componisten die muziek hebben geschreven en de piano groot hebben gemaakt, zoals bijvoorbeeld;
Johann Sebastian Bach,
Frederic Chopin
Ludwig van Beethoven en
Wolfgang Amadeus Mozart
Uiteraard is er in deze tijd ook veel moderne muziek voor de piano gemaakt.

REACTIES

F.

F.

Heey heel veel vertelt goed

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.