EU

Beoordeling 3.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 897 woorden
  • 5 december 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 3.3
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Europese Unie

Dit werkstuk gaat over de EU; ik las namelijk in de krant dat het EU-presidentschap zou worden ingevoerd en toen wilde ik wat meer over de EU weten.

Ik heb dit werkstuk ingedeeld in drie punten:

- De geschiedenis van de EU
- Het nieuwe EU-presidentschap
- De toekomst van de EU

Geschiedenis van de EU

Dus eerst hoe de EU is ontstaan. Als we het over de geschiedenis van de EU hebben, gaat het vooral om verdragen tussen de lidstaten van de EU. In totaal zijn er, met het Verdrag van Lissabon, dat nog in werking moet treden, 7 verdragen getekend.

Het begon met het Verdrag van Parijs, dat in 1951 werd ondertekend door Nederland, België, Luxemburg, West-Duitsland, Frankrijk en Italië. Het verdrag trad in 1952 in werking en de EGKS, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, was ontstaan. Het verdrag kwam tot stand onder het voorzitterschap van Jean Monnet. Het kerndoel van deze organisatie was, om een permanente toelevering van kolen en staal te garanderen, want dat was onmisbaar voor de heropbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog.

In 1957 werd het Verdrag van Rome getekend, door dezelfde 6 landen. Toen werden de Euratom en de Europese Economische Gemeenschap, de EEG, opgericht, maar de EGKS bleef ook bestaan. Met het verdrag van Rome kwam er samenwerking op alle economische gebieden.

In 1967 trad het Verdrag van Brussel of het Fusieverdrag in werking; de drie gescheiden organisaties
EGKS, EEG en Euratom werden samengevoegd en ze werkten verder onder de naam Europese Gemeenschappen. In het verdrag stond, dat de EG voortaan één Commissie, één Raad van Ministers, één budget en één Hof van Justitie zou hebben.

Met het Verdrag van Maastricht werd in 1993 de Europese Unie opgericht, die zou bestaan uit 3 peilers: de Europese Gemeenschappen was er een van. In dat verdrag werd ook bepaald dat er een gemeenschappelijke munteenheid ingevoerd zou worden: de euro.
Er waren toen 12 landen lid van de EU.

Het Verdrag van Amsterdam werd in 1997 ondertekend door 15 lidstaten. Dit verdrag hield onder andere in, dat de Akkoorden van Schengen werden opgenomen in de Europese wetgeving werden ingevoerd. De Akkoorden van Schengen zijn overeenkomsten tussen een aantal landen, die vrij verkeer van personen, goederen, kapitaal en diensten mogelijk maken.

In 2001 werd het Verdrag van Nice getekend, dat de EU klaar maakte voor de grote uitbreiding met 10 landen in 2004. Ook werd besloten een Europese Conventie aan te stellen, die het concept van de Europese Grondwet moesten schrijven. In 2003 was het concept af, waarna in 2004 een grondwettelijk verdrag tussen de Europese landen werd gesloten. Nederland en Frankrijk wezen de Grondwet echter af, en dat was ook meteen het einde van het grondwettelijk verdrag.

In plaats daarvan werd in 2007 het Hervormingsverdrag gesloten, ook wel het Verdrag van Lissabon genoemd. Het Verdrag treedt in werking op 1 januari 2010. In het Verdrag staat onder andere, dat de 3 pijlers afgeschaft zullen worden en dat er twee nieuwe functies zullen worden geïntroduceerd: namelijk Voorzitter van de Europese Raad, ofwel president van de EU, en een Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

Het EU-presidentschap

Over de functie van President van de EU wil ik jullie nu wat gaan vertellen. Herman van Rompuy, premier van België, wordt de nieuwe president van de EU. Op dit moment wisselt het voorzitterschap van de EU nog om het half jaar tussen de 27 lidstaten. Tot 31 december 2009 is het voorzitterschap in handen van Zweden, maar op 1 januari 2010 zal het nieuwe presidentschap in gaan. De president wordt door de Europese Raad met de gekwalificeerde meerderheid van stemmen gekozen voor een periode van 2,5 jaar. De gekwalificeerde meerderheid betekend voor de Europese Raad, dat ze 255 van de 345 moeten hebben om een voorstel te verkiezen of te verwerpen, en die 255 stemmen moeten ten minste 62% van de bevolking van de EU vertegenwoordigen. Met het Verdrag van Lissabon wordt de gekwalificeerde meerderheid gewijzigd: dan moeten minimaal 15 lidstaten voor het voorstel zijn en die 15 lidstaten moeten minstens 65% van de bevolking van de EU vertegenwoordigen.
De president kan maximaal 1 keer worden herkozen. Als de president echter verhinderd is of ernstig tekortschiet, kan de Europese Raad hem weer uit zijn functie ontheffen.
De president heeft de volgende 4 taken:
• Hij leidt en stimuleert de werkzaamheden van de Europese Raad;
• Hij zorgt er voor, in samenwerking met de voorzitter van de Europese Commissie, voor de voorbereiding en de voortgang van de werkzaamheden van de Europese Raad;
• Hij bevordert de samenhang en de eensgezindheid tussen de leden van de Europese Raad;
• Hij zorgt dat er na iedere vergadering van de Europese Raad een verslag is voor het Europese Parlement.
De president van de EU vertegenwoordigt ook extern de EU.

De toekomst van de EU

De EU bestaat inmiddels uit 27 lidstaten. De laatst toegetreden landen zijn Bulgarije en Roemenië. In de toekomst hopen ook Kroatië, Macedonië en Turkije tot de EU toe te treden. Kroatië zal waarschijnlijk in 2010 toetreden, voor Turkije wordt dat minstens 2015 en Macedonië is nog helemaal niet aan het onderhandelen over het toetreden tot de EU.
De EU heeft Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, Kosovo en Albanië laten weten, dat ze op termijn lid kunnen worden. Een aantal andere landen hebben aangegeven dat ze ook wel in de EU willen, maar dat kan nog wel even duren. In de toekomst zal de EU dus van behoorlijke omvang worden. Worden wij dan niet langzaam tot Europeanen gevormd, die hun eigen identiteit verliezen…?

Bronnen:

www.refdag.nl
www.nrc.nl
www.wikipedia.nl
www.volkskrant.nl  

REACTIES

F.

F.

Ik vind dit toch een tamelijk mager werkstuk.

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.