Zwervers in Nederland. Ze wonen nergens, niet in huizen, woonboten of caravans. Zijn ze ook hier in Nederland? Ja, in de arme landen van de Derde Wereld zijn daklozen. Dat zie je vaak op TV. Maar dat is ver weg. Ze zijn er allemaal arm. Maar hier waar sommigen nog nooit een dakloze hebben gezien wonen we toch bijna allemaal in huizen? Dus niet!
Hoe kunnen we erachter komen dat er veel daklozen zijn? Als er een strenge winter is geweest blijkt dat er meer daklozen zijn dan we denken. Het bleek dat er veel mensen op straat bleven. Verscholen in portieken, spoorwagons en openbare ruimten die een beetje verwarmd waren. Met spoed worden ze dan geholpen, ze krijgen een beetje soep of koffie.
Ze zijn volgens veel mensen vies, dom en gestoord, wat voor vaardigheden kennen ze? Je moet heel wat kunnen om in een huis te kunnen wonen. Je moet kunnen lezen want er komen veel papieren aan te pas. Bijvoorbeeld de huur van een huis. Dan moet je een huurcontract kunnen lezen. Je moet brieven lezen over belasting, water, gas en elektra. Je moet kunnen lezen om die post te kunnen beantwoorden. En natuurlijk moet je begrijpen waar die brieven dan over gaan. Met geld moet je ook goed om kunnen gaan. En daarvoor moet je kunnen rekenen. Dat heb je nodig bij alles wat je betaald. Maar je moet ook goed kunnen schatten: Hoe lang duurt een maand, hoeveel geld heb ik nog en hoelang doe ik met een brood, een pak rijst enzovoort? Al deze dingen leren we vaak al op school of thuis. Maar kunnen zij dat ook leren? Veel van hen hebben al heel veel geleerd gehad. Maar zij kunnen die kennis niet goed gebruiken. Vaak lukt het hen niet goede plannen te maken en die uit te voeren.
Er bestaat iets als de kunst van het wonen, wat is dat?
Je hoort wel eens over levenskunst. Dan wordt bedoeld dat mensen van hun leven iets heel moois kunnen maken. Ook met simpele dingen. Niet alle mensen kunnen dat even goed. Maar ieder mens kan wel wat. De meesten kunnen wel goed met andere mensen samen wonen en leven. Ze proberen het dan gezellig te maken en te houden. Ze gooien hun vuilnis niet op de stoep en maken geen ruzie met de buren. Ze zijn graag thuis, maar gaan ook weg om te werken. Of ze gaan naar vrienden, organisaties, feestjes of verenigingen. We zeggen: ze leven sociaal. Wonen is dus voor een deel een kunde: weten en kunnen. Het is ook voor een deel een kunst: er iets van willen maken. Als je daarvan te weinig hebt kan het mislopen. Daarom ontvluchten mensen het huis, het wonen. Ze gaan zwerven. DAKLOZEN of THUISLOZEN wat is het verschil? Dakloos of thuisloos zijn is dus niet hetzelfde: DAKLOOS: is als iemand die geen onderkomen heeft. Dan heb je geen adres om te wonen of te logeren. Sommigen hebben soms geen plek om te wonen. Anderen hebben helemaal geen plek. Ze zwerven rond zonder doel of plan, soms hele jaren. Het gebeurt ook wel eens dat mensen heel plotseling dakloos worden. Mensen die door hun schulden uit hun huis gezet worden. Of ze kunnen niet meer thuis wonen door ruzie. Of mensen die uit het ziekenhuis, inrichting of gevangenis ontslagen worden en zo geen plek meer hebben om naar toe te gaan. THUISLOOS: Een thuisloze is iemand die steeds weer wisselt van onderdak of woonplaats. Steeds weer probeert diegene te wonen, maar het mislukt telkens weer. De thuisloze kan dan niet zelfstandig in het leven staan. Hij kan niet goed plannen maken. Hij weer niet wat wél en niet mogelijk is. Daarom gaan zijn plannen altijd weer de mist in. Telkens worden deze mensen teleurgesteld. Vaak teleurgesteld in zich zelf. Daardoor worden ze ook vaak ook erg teruggetrokken. En als het weer eens misgelopen is gaan ze weg. Om het verleden achter zich te laten. Opnieuw beginnen, een gedachte dan hun op de been houdt.
Een jongere is pas thuisloos als hij jonger is dan 23 jaar en 3 maanden geen vaste verblijfplaats heeft gehad
Meestal worden ze thuisloos door dingen als ruzie met hun ouders, psychische afwijken of drugsgebruik
Waarom zwerven mensen? Zwervers zwerven niet voor hun plezier. Sommigen zeggen dat ze niet anders zouden willen maar dat is grootspraak. Zij vluchten voor de werkelijkheid. Net als een kind dat iets stuk laat vallen en hard wegloopt. Of net als ons allemaal als je bijvoorbeeld ruzie hebt. Dan loop je liever een blokje om. Thuislozen vluchten om hun mislukkingen. Ze zijn niet in staat te wonen, vrienden te hebben of deel uit te maken van een gezin. Dat wordt sociaal gehandicapt genoemd. Daarom zijn thuislozen vaak heel eenzaam.
Zijn er ook kinderen die de mist in gaan? Thuislozen hebben vaak trieste levensgeschiedenissen. Over elk daarvan zou een boek te schrijven zijn. Bij sommigen begint het verhaal met toen ze kind waren.In Bijvoorbeeld een kindertehuis. Zo iemand leert nooit, wat het betekent van iemand te houden. En als je dan iemand aardig begint te vinden moet je weer uit het tehuis. Dan durf je je niet meer aan mensen te hechten. En als je dan ook nog eens boos en bang wordt gaat het weer mis. Bang zijn om weer teleurgesteld te worden door omgang met anderen. Dan word je agressief.
Zijn die mensen niet ongezond? Zwervers kunnen zich niet goed verzorgen dus dan gaat hun gezondheid achteruit. Ze eten onregelmatig en leven onregelmatig,alcoholverslaving, koude, vervuiling, het zijn allemaal dingen waardoor daklozen snel ziek worden. Soms breken onder hen besmettelijke ziekten uit als schurft en longtuberculose. Ook ongeneselijke ziekten als de ziekte van Korsakov. Dat is een hersenbeschadiging door drankgebruik. Drugsverslaafden kunnen een overdosis krijgen.
Uit welk deel van de bevolking komen ze?
Uit alle kringen van onze samenleving komen dak en thuislozen. Want in alle gezinnen kan er iets misgaan. In ieder leven kunnen er dingen gebeuren. Ook de leeftijden zijn erg verspreid:
5% jonger dan 20 jaar
24% tussen 20 en 30 jaar
23% tussen 30 en 40 jaar
16% Tussen 40 en 50 jaar
6% tussen 60 en 65 jaar
8% tussen 65 en 75 jaar
4% ouder dan 75 jaar
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden