Zinloos geweld

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1456 woorden
  • 16 maart 2001
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
136 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

ZwartWit Frank Boeijen Groep

Hij liep daar in de stad 's Avonds laat
Plotseling aan de overkant
Zag hij ze staan
Iemand riep: "je hoort niet bij ons" Mes, steek, pijn
Denk goed na aan welke kant je staat
Denk niet wit (denk niet wit), denk niet zwart (denk niet zwart) Denk niet zwart-wit
Maar in de kleur van je hart
Donker was de straat
Op weg naar het plein
Een taxi, het is te laat
Het is voorbij
Wie wil er bloed op de achterbank
van de werkelijkheid

Hoofdvraag => Waarom zinloos geweld?

1e Deelvraag => Waarom plegen mensen Zinloos geweld?

2e Deelvraag => Hoe denkt de overheid zinloos geweld te bestrijden?

Wat doet de overheid eraan om zinloos geweld te bestrijden?

• Waarom plegen mensen zinloos geweld? Mensen zijn heel agressief en als iemand anders iets heel irritants doet en/of zegt, dan is het mogelijk dat er een erge conflict tussen hen komt met soms nare gevolgen. Gelukkig kunnen sommige mensen zich inhouden, zodat er soms geen woord bij vrijkomt en dus ook geen conflicten.

Volgens het Wetenschappelijk Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie ontstaat geweld tussen onbekenden op straat meestal na een conflict. Jaarlijks vinden er ongeveer 25.000 confrontaties plaats tussen personen die geen bekenden van elkaar zijn, met vaak een dodelijke afloop.

Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de daders van zinloos geweld jonger is dan 25 jaar. Bovendien zijn de daders bijna altijd mannen (93%). Meestal wordt een steek- of slagwapen gebruikt. Het gebruik van vuurwapens komt bijna nooit voor, maar de laatste tijd steeds meer.

In een op de drie gevallen van zinloos geweld is het verkeersgedrag hiervan de oorzaak en slechts acht procent van de gevallen vindt plaats in uitgaanscentra. Alcoholgebruik, maar ook machogedrag, mislukte versierpogingen en uitgaan in groepen speelt hierin een zeer grote rol.

Dit zijn twee voorbeelden van zinloos geweld in Nederland die plaatsvinden in uitgaanscentra:

• Dit is de eerste racistisch getinte moord in Nederland. De 15-jarige Kerwin Duinmeijer, geboren Antilliaan en woonachtig in Amsterdam, liep in de nacht van 20 op 21 augustus 1983 door de hoofdstedelijke Damstraat. Gezellig met enkele vrienden wezen stappen. Voordat ze naar huis gingen, besloten ze nog even iets te gaan eten. Gezellig aten ze hun broodje. Niets aan de hand. Totdat er vanuit het donker iemand richting het groepje liep. Zijn doel was duidelijk: Kerwin. Zonder enige aanleiding, zonder enige opmerking, zonder enige reden haalde de jongen een mes uit zijn binnenzak en zonder aarzeling stak hij meerdere malen in de buik van de 15-jarige jongen. Kerwin stortte ineen. Het bloed stroomde uit zijn lichaam. De zwaargewonde Kerwin lag 20 minuten te wachten op een ambulance, want een taxichauffeur wou hem niet in zijn taxi naar het ziekenhuis brengen, bang dat zijn auto met bloed besmeurd raakt. De volgende dag overleed Kerwin aan zijn verwondingen. De moordenaar is een 16-jarige skinhead die Niko B. heet. Hij heeft op zijn arm een tatoe met de kreet ‘honderd procent white’. Zijn verklaring voor deze gruwelijke moord was: “Hij is een vieze nikker, die moet niet zo vies naar me kijken, daar hou ik niet van.”

• Op vrijdag 13 september 1997 vierde Meindert Tjoelker met een aantal vrienden zijn vrijgezellenavond in Leeuwarden. Rond een uur of halfdrie liep hij met zijn vrienden en twee andere stellen over de Nieuwstad in het centrum. Het zestal stuitte op een groep jongens, die luid schreeuwend een aantal fietsen in de gracht smeten. Een opmerking van Tjoelkerts vrienden over het wangedrag van het kwartet was genoeg om ze boos te maken. De vier stormden vanaf de andere kant van de gracht af op Meindert en zijn vrienden. Ze schopten en sloegen er als wilden op los. Meindert had het zwaar te verduren. Hij werd vele malen tegen het hoofd getrapt. Terwijl zijn vrienden eraf kwamen met lichte kneuzingen, bezweek Meindert enkele uren later in het Medisch Centrum Leeuwarden aan zijn verwondingen. De vier daders zeiden later dat het niet de bedoeling was om iemand te vermoorden, dat je op tv ziet hoe vaak ze worden geslagen maar toch nog opstaan. Ze zeggen dat ze niet wisten dat een mens zo weinig nodig had.

Dit wil je ook lezen:

Dit zijn twee voorbeelden van zinloos geweld in Nederland waarbij het verkeersgedrag de oorzaak was:

• In 1999 fietste een 30-jarige man in Amsterdam, maar dat was zijn laatste fietstochtje.

Hij werd na een weinig betekende verkeersruzie van zijn fiets geschoten. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

• In 1999 liep een huisvrouw (Carla Opstal) met haar 2 kinderen in Spijkenisse over straat. Ze had een opmerking gemaakt over het rijgedrag van een jongeman die haar bijna omver fietste. De jongen schreeuwt vervolgens dat hij haar 'kapot zal maken'.

Hij haalde thuis een pistool en schoot de vrouw ijskoud in haar bovenbeen. Ze raakte zwaargewond, maar overleefde het toch nog.

Dit zijn twee voorbeelden van zinloos geweld in Nederland die bij de overige oorzaken horen:

• Op vrijdagavond 7 januari 2000 bracht de 17-jarige Daniel van Cotthem zijn vriendin (Loes) naar het station Vlaardingen-Oost. Dit deed hij omdat hij Loes wilde beschermen tegen het toenemende geweld bij de spoorwegen. Samen liepen ze over het perron. Een groepje jongeren kwam hen tegemoet. Er vielen enkele harde woorden, waarna een van de jongeren Daniel zonder enige aanleiding een klap op het hoofd gaf. Aanvankelijk leek het incident goed af te lopen. Eenmaal thuis deed Daniel verslag van zijn nare ontmoeting, waarop zijn vader hem adviseerde aangifte te doen. Nog diezelfde avond werd de politie op de hoogte gesteld. De volgende ochtend werd Daniel bewusteloos in zijn bed gevonden. In het Academisch Ziekenhuis Rotterdam constateerden de artsen dat Daniel hersenletsel was opgelopen. Zondagmiddag overleed hij aan de gevolgen van de klap.

• In de nacht van vrijdag op zaterdag 30 april, is de 16 jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde door messteken in de hals om het leven gekomen. Ze was in Kollum uit geweest en fietste het laatste stuk alleen naar huis. De dader is nog niet gevonden. In haar geboorteplaats is er een stille tocht gehouden, die werd bezocht door ongeveer 15.000 mensen uit het hele land.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

• In de nacht van vrijdag op zaterdag 30 april, is de 16 jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde door messteken in de hals om het leven gekomen. Ze was in Kollum uit geweest en fietste het laatste stuk alleen naar huis. De dader is nog niet gevonden. In haar geboorteplaats is er een stille tocht gehouden, die werd bezocht door ongeveer 15.000 mensen uit het hele land.

• Conclusie over: waarom zinloos geweld? (1) Waarom is er zinloos geweld? Eigenlijk weet niemand dat precies. Het komt o.a. doordat er in Nederland verschillende culturen en geloven zijn. Niet voor iedereen is dit een probleem, sommigen vinden het juist leuk. Maar om eerlijk te zijn heeft een groot deel van de mensen die in Nederland wonen een hekel aan sommige andere rassen en culturen, al zegt bijna iedereen dat ze het zo goed vinden. Men zegt dat, om niet als een racist genoemd te worden en natuurlijk om geen problemen te krijgen. Men is bang dat het met hen net zo zal aflopen als met bijv. Meindert Tjoelkert. Meindert heeft dan misschien niks racistisch gezegd of bedoelt, maar het gaat om het feit dat hij nu dood is omdat hij iets zei over hun gedrag.

Een ander goed voorbeeld waarbij zeer duidelijk te zien is dat er mensen zijn die andere mensen met een andere huidskleur haten en minderwaardig vinden is die van Kerwin Duinmeijer. Hij had zelfs geen woord gezegd en werd gedood door een skinhead. De moordenaar zei later Kerwin een vieze nikker is en dat hij er niet van houd wanneer een vieze nikker zo naar hem kijkt. Daarna wou die taxichauffeur hem niet in zijn auto vanwege het bloed, maar later werd er gezegd dat de taxichauffeur dat niet deed omdat het een zwarte jongen was. Als Kerwin gewoon in die taxi kon, zou hij het misschien overleven. Daarom vind ik de taxichauffeur ook mede schuldig voor de moord, hij zou ook gestraft moeten worden.

Een andere reden waarom er zinloos geweld is, is dat de mensen tegenwoordig heel agressief zijn. Iemand hoeft maar een ding te zeggen of doen en de andere begint er al te slaan of zelfs met een wapen steken/schieten. Zinlozer dan dit kan haast niet, want men kan dit alleen met woorden afsluiten en is het helemaal niet nodig om iets anders te doen zoals slaan, steken, schieten.

Een andere reden is dat sommige mensen gewoon helemaal gestoord zijn (psychisch gestoord). Een goed voorbeeld hierbij is de moord op Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde. Ze was gewoon aan het fietsen en de volgende dag was ze gevonden met messteken in de hals. Een 16 jarige meisje zal niet brutaal tegen iemand beginnen te doen als het nacht is en helemaal in haar eentje is. Daarom denk ik dat de man zonder reden haar heeft vermoord, hij moest gewoon op haar afreageren of vindt moorden leuk. Het ergste is hiervan dat als de moordenaar wordt gepakt dan meestal maar heel weinig gevangenis krijgt terwijl hij eigenlijk niets meer dan de doodstraf verdient. Op deze manier komt hij weer later vrij en doet het waarschijnlijk weer, want eenmaal psychisch gestoord, altijd psychisch gestoord!

REACTIES

F.

F.

hoi,
ik ben fatima en zit in 4havo, ik moet voor maatschappijleer een praktischeopdracht gaan maken en dat houd in dat je vanuit een stelling en een hoofdvraag een onderzoek moet gaan verichten. mijn stelling is: Door het vervagen van de normen en waarden neemt zinloosgeweld toe. en mijn hoofdvraag is: is het vervagen van de normen en waarden 1 van de oorzaken van de toename van zinloosgeweld.en aangezien jij een werkstuk over zinloosgeweld hebt gemaakt, zou ik je graag willen vragen of je wat tips en suggesties voor me hebt,en waar jij je informatie vandaan hebt. Alvast bedankt

groetjes
fatima

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.