verslag criminaliteit

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 503 woorden
  • 23 juni 2009
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1. Wat is criminaliteit?
Criminaliteit: alle gedragingen die bij de wet strafbaar zijn gesteld.
Rechtsnormen gelden voor iedereen en het is een middel voor de overheid om een bepaald gedrag af te dwingen.

2. Wat is het verschil tussen een overtreding en een misdrijf?
Misdrijven zijn ernstiger dan overtredingen.

3. Hoe staat het met de criminaliteit in Nederland in vergelijking met de voorgaande jaren? Is er meer of minder criminaliteit?
Nederland is de afgelopen decennia een stuk crimineler geworden. Driekwart van alle gepleegde misdrijven zijn diefstallen. Dit delict bepaalt in feite de hele trend. Volgens de in 1993 uitgevoerde Enquête Rechtsbescherming en veiligheid van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er in Nederland 149 diefstallen per 1.000 inwoners van 15 jaar en ouder gepleegd. In totaal ging het om circa 1.8 miljoen diefstallen.

4. Welke vorm van criminaliteit komt veel voor, welke vormen minder? Is dat verandert in vergelijking met voorgaande jaren?
Volgens de Enquête Slachtoffers Misdrijven van het CBS worden in ons land jaarlijks bijna 6,5 miljoen delicten gepleegd, waaronder 1,6 miljoen delicten tegen personen, 2,7 miljoen diefstallen, 1,9 miljoen vernielingen en 0,2 miljoen gevallen van doorrijden na aanrijding. Het aandeel van de geregistreerde geweldmisdrijven bedroeg in 1994 slechts 5% van het totaal. Toch is het aantal geweldmisdrijven de afgelopen 10 jaar met liefst 895 gegroeid. Terwijl de criminaliteit zich stabiliseerde, heeft zich dus wel een verzwaring ervan voorgedaan.

5. Wie maken zich vooral schuldig aan criminaliteit? Zijn dit mannen/vrouwen, hoe oud zijn de criminelen, welke nationaliteit hebben ze? Hoe is dit in vergelijking met voorgaande jaren?
Meestal maken volwassenen zich schuldig aan criminaliteit, tegenwoordig zijn er ook veel jongeren/kinderen al vroeg bezig met criminaliteit. Het zijn voornamelijk mannen. Er zijn zowel Turken, Marokkanen als Nederlanders die criminaliteit plegen.
De Marokkanen/Turken plegen toch de meeste criminaliteit. (blijkt uit cijfers)

6. Waarom maken mensen zich schuldig aan criminaliteit?
Mensen kunnen zich te kort geschoten voelen en zoeken daarom op een makkelijke weg naar geld. (of andere dingen) Mensen kunnen ook aan criminaliteit doen omdat ze een ellendig leven hebben. Het maakt deel uit van onze samenleving, sommige vinden het heel normaal om bijvoorbeeld: Een paar schoenen te jatten uit een winkel.

7. Wat vind jij van straffen in Nederland? Geef voorbeelden van misdrijven en de bijbehorende straffen.
Ik vind dat de straffen in Nederland soms een beetje aan de lage kant zijn. Bijvoorbeeld: Als ik onder een brug ga staan en een muur helemaal onder spuit met graffiti. Dan zal ik waarschijnlijk mijn eigen troep op moeten ruimen en misschien krijg ik dan ook nog een lichte geldboete.
Bijvoorbeeld: Als ik bij de wedstijd: Ajax-Feyenoord zit te kijken, en ik sloop een paar stoeltjes. Dan krijg ik waarschijnlijk een stadion verbod en een kleine geldboete. Het komt, omdat de overtredingen vaak voorkomen.

8. Wat moet Nederland volgens jou doen om de criminaliteit aan te pakken?
Ik denk dat er in Nederland hogere straffen opgelegd moeten worden, de straffen voor veelvoorkomende overtredingen omhoog gekrikt moeten worden.

Conclusie

Wat mij opviel: Dat het aantal geweldsmisdrijven met een enorme hoeveelheid gestegen is. Ook is mij opgevallen dat de straffen belachelijk laag zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.