Inhoud
1: Inleiding
2: Leerlingen bedreigen en slaan Lerares.
3: Schoolleiding vroeg om controle van tassen en kluisjes leerlingen
4: Pesten
5: Wat kan je doen om de school veilig te houden.
6: The end
1. Inleiding
De veiligheid op school is erg belangrijk omdat er anders veel ongelukken kunnen gebeuren. De veiligheid op school is niet altijd zo goed. Om leerlingen voor te bereiden op rampen zoals een brand worden brandoefeningen gedaan. De veiligheid van de leerlingen en medewerkers op school kan op verschillende manieren in gevaar gebracht worden door bijvoorbeeld als er brand uitbreekt en de deuren zitten dicht dan kan er niemand uit maar ook door bijvoorbeeld geweld door bijvoorbeeld een lerares in elkaar te slaan.
Maar ook wapens vuurwerk en drugs kunnen de veiligheid in gevaar brengen hier word dan ook op gecontroleerd door de politie.
2. Leerlingen bedreigen en slaan lerares
Twee leerlingen (13 en 14 jaar) hebben maandagochtend 26 januari op de RMPI- school in Dordrecht de boel op stelten gezet door hun lerares (57) te bedreigen en te slaan in de gymles. De RMPI-school is een school voor licht verstandelijk gehandicapten.
De lerares werd door het tweetal tijdens de hockeyles bedreigd met een hockeystick en daarna geslagen. De lerares raakte daarbij lichtgewond, zij liep enkele schaafwonden op.
Directeur onderwijs Marie-Bernadette Schöpping van de school laat weten dat alles precies volgens protocol is verlopen. "Onze medewerkers zijn hierop getraind, dus die weten precies wat ze moeten doen om een leerling rustig te krijgen.’’
In afwachting van de beslissing van justitie is het tweetal tot en met 2 februari geschorst. Op die dag vindt een gesprek plaats waar ook de ouders van het tweetal voor uitgenodigd zijn.
Bron: AD, 27-01-2009
3. Schoolleiding vroeg om controle van tassen en kluisjes leerlingen
Tijdens een tassencontrole op een vmbo-locatie van ’t Hooghuis in Oss heeft de politie op 10 december 2008 twee boksbeugels, twee nitraatbommen, drie pakketten vuurwerk, een gripzakje hennep en een zelfgemaakte werpster gevonden.
De politie ontdekte de spullen toen ze tassen van ongeveer honderd leerlingen en 680 kluisjes controleerde. De actie gebeurde op verzoek van de leiding van de school. Tegen vijf jongeren uit Oss en Haaren, van 15 en 16 jaar, is proces-verbaal opgemaakt. Ze zijn op school gehoord en de wapens, drugs en vuurwerk zijn in beslag genomen. De politie houdt vaker kluisjescontroles op scholen, negen van de tien keer vindt ze dan niets. Bij de actie van woensdag in Oss werden dertien agenten ingezet.
Bron: Omroep Brabant, 10-12-2008
4. Pesten
Ook pesten heeft met de veiligheid op school te maken.
Er zijn verschillende soorten pesten ik heb ze in 6 verschillende categorieën verdeeld.
1: Met woorden: Door iemand steeds weer uit te schelden, te vernederen of te bedreigen, gaat de gepeste zich stom voelen en geloven in wat de anderen over hem / haar zeggen.
2: Lichamelijk: Hiermee wordt het lichamelijk pijn doen bedoeld. Iemand wordt bijvoorbeeld geschopt of geslagen. Meestal komen bij pesten meerdere vormen tegelijk voor. De pesters doen van alles, ze slaan, schoppen, schelden en stelen spullen.
3: door uitsluiting: Uitsluiting betekent dat er net wordt gedaan of het kind niet bestaat. Het mag nergens aan meedoen, staat tijdens de pauze altijd alleen en heeft geen vriendjes of vriendinnetjes om mee te spelen.
4: Door stelen of vernielen van bezittingen: Het komt vaak voor dat het gepeste kind ineens allerlei spullen kwijt is, potloden, pennen, z’n knikkers enz. De pesters proberen hiermee het kind extra van streek te maken. Vaak zijn ze jaloers op de bezittingen van een ander en zouden ze het zelf ook graag willen hebben.
5:Door afpersing: Bij afpersing kan het zijn dat gepeste of de meelopers worden gedwongen dingen te doen die ze eigenlijk niet willen. Ze moeten bijvoorbeeld geld stelen, snoep meebrengen of een vervelend klusje opknappen.
5. Wat kan je doen om de school veilig te houden?
Hier komen 7 punten waar leerlingen en leerkrachten
zich aan moeten houden voor een veilige school.
1. Voorkomen is beter dan genezen: vanaf dag één van elk schooljaar spreken leerlingen, studenten en docenten af hoe ze met elkaar omgaan. Die afspraken zijn niet alleen gericht op het voorkomen van incidenten maar ook op het tegengaan van pesten op scholen. Pesten bederft de schooltijd van kinderen en maakt dat zij zich onveilig voelen. Daarnaast staat pesten vaak aan het begin van geweldsincidenten. Voor een veilige school moet pesten worden aangepast. Internet speelt een belangrijke rol bij pesten. Providers gaan scholen helpen om de daders te achterhalen.
2. Elke school maakt zelf samen met het personeel en de leerlingen een eigen veiligheidsplan. Van uniforme regels uit Den Haag of papieren plannen worden scholen niet veiliger. De inspectie beoordeelt of deze plannen in de praktijk werken.
3. Terug naar de menselijke maat: Kennen en gekend worden is voorwaarden voor een veilig schoolklimaat.
4. Open zijn over incidenten: scholen worden onveiliger als incidenten onder de pet gehouden worden.
5. Hulpverlening moet snel in actie als het fout dreigt te gaan met een leerling.
6. Veiligheid van de groep gaat boven de vrije schoolkeuze van leerlingen en ouders die zich misdragen.
7. geweld en intimidatie tegen leraren en schoolleiders wordt niet geaccepteerd. De richtlijn professionele beroepsbeoefenaars voor het OM geldt niet alleen voor politieagenten en ambulancepersoneel maar ook voor docenten. Deze richtlijn om zwaardere straffen te eisen moet justitie toepassen bij de strafeis tegen gebruikers van geweld tegen docenten.
6. Dit was het werkstuk over veiligheid op school
Veiligheid op school
ADVERTENTIE
Fix onze energie!
Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past!
Check Power Up The Planet!

REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden