Taj Mahal

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 636 woorden
  • 27 december 2003
  • 154 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
154 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Taj Mahal

De Taj Mahal is gelegen in Agra in Indiê.

Functie: De Taj Mahal is eigenlijk een mausoleum, hier hangt een hele geschiedenis aan vast. In de 17de eeuw had de keizer Sjah Jahan een harem zoals toen de gewoonte was, één van de vrouwen was echter Muntaz-i-Mahal, dit was de lievelingsvrouw van Jahan. Zij stierf echter al vroeg bij het baren van een kind, Jahan was ontroostbaar en kondigde een tweejarige staatsrouw af waarbij feesten, muziek, het dragen van sieraden, enz verbood. Hij liet ook de Taj Mahal bouwen, dit mausoleum moest zijn ongeluk uitstralen. Jahan liet van over de hele wereld architecten, ingenieurs, beeldhouwers, enz komen en 20000 arbeiders werkten er 17 jaar lang aan.

Materiaal: Voor de Taj Mahal is zijn er verschillende paden in rode zandsteen aangelegd en het mausoleum zelf is overvloedig versierd met marmer, dit marmer komt heel warm als over de zon er op schijnt en het lijkt de zonnestralen te weerkaatsen, binnen is het echter door deze witte marmer (stoot warmte af) heel fris. Ik denk dat hij hiermee zijn gevoelens wilde projecteren; langs buiten zag je het niet, maar hij was heel ongelukkig. Aan elke kant is er ook een grote nis die versierd is met andere waardevolle materialen zoals edelstenen.

Ruimtewerking en verhoudingen: De Taj Mahal is 72m hoog en de koperen piek is al 17m, wat ik veel kleiner had verwacht als ik het op de foto zag. Het valt ook op dat altijd dezelfde vormen terugkomen zoals spitsbogen en koepels.

Constructie en bouwprincipe: Om het bouwwerk nog meer boven de omgeving te laten uitsteken is het op een ander platform gelegen, waardoor de Taj Mahal echt als één blok afgescheiden is van al de rest. Er werden ook technieken gebruikt die in die tijd niet zo gemakkelijk waren zoals de vele koepels met kruisgewelven.

Grondplan, doorsnede en opstand: Men heeft aan centraalbouw gedaan, waarbij er één koepel centraal staat en daar rond nog eens 4 koepels staan, 4 minaretten en er zijn ook 4 grote nissen, hierdoor is het mogelijk om meerdere symmetrieassen te trekken door het gebouw.

Exterieur en interieur: De buitenkant de tempel is overvloedig versierd met verzen uit de koran en bloemen zoals rozen, tulpen en narcissen en er zijn ook veel versieringen in reliëf. Daarnaast is er ook een tuin voor de Taj Mahal die bijdraagt aan de schoonheid en ook symmetrisch is, deze tuin is opgedeeld in 4 delen door kleine kanalen en in het midden is er een vijver, dit is gebaseerd op de omschrijving van het paradijs in de koran, waar rivieren zijn van melk, honing, water en wijn en waar er een vijver van overvloed is. Binnen staan er enkel 2 tombes en is er bijna geen enkele versiering, aangezien de doden hier liggen.

Kleur- en lichtwerking: Er worden niet veel kleuren gebruikt, alleen bij de versiering rond de nissen. Men maakt meer gebruik van contrast tussen zwart en wist of licht en donker, wat duidelijk te zien is aan het reliëf. Het licht is dan ook heel belangrijk, want dit doet de Taj Mahal zo opblinken en dit geeft ook een reflectie in het water van de kanaaltjes en dat van het meer achter de Taj Mahal.

Implanting in de omgeving: Meestal past men het gebouw aan, aan de omgeving, bij de Taj Mahal is de omgeving echter aangepast aan het gebouw. Eigenlijk is de Taj Mahal midden in een stadje gelegen, maar door de tuin die men heeft aangelegd past de Taj Mahal perfect in zijn omgeving van op de grond gezien. Als men echter een luchtfoto neemt is er een heel groot contrast tussen het gebouw en de omgeving, dus de mooie harmonie is dus wel degelijk grotendeels de oorzaak van de mooie samengang van het felle wit en de lucht. Dit is dus duidelijk een Gesamtkunstwerk.

REACTIES

D.

D.

de taj mahal is niet de meters de de leerling beschrijft, het is zelfs een stuk kleiner

14 jaar geleden

N.

N.

hey bedankt voor je verslag had een 10

18 jaar geleden

C.

C.

ik het een leuk verslaag.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.