Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Politiehonden
Welke hond kan politie hond worden?
Alleen flinke honden kunnen politiehond zijn. Meestal worden herdershonden of bouviers gebruikt. Een politiehond moet graag willen werken. Hij moet een dikke vacht hebben. Want hij moet altijd buiten werken. Ook als het regent of sneeuwt. Vaak moet hij tussen dicht struikgewas doorkruipen. Of onder prikkeldraad door. Zijn dikke vacht zorgt er dan voor dat hij niet gauw gewond raakt. Hij moet sterk zijn. Want hij moet vaak lang en hard werken. Een politiehond moet eerlijk moedig en betrouwbaar zijn. De geleider moet altijd op de hond kunnen vertrouwen. En de hond mag niet bang zijn voor gevaar.
Het oefen terrein
De geleider en de hond trainen op het oefenterrein. Dat is een groot stuk land. Er is meestel een stuk bos bij.Er is een hek omheen. Het oefenterrein ligt op een rustige plek. Ergens buiten de stad op het dorp. Het terrein is van de politie. andere mensen mogen er niet komen. Zo kunnen de honden en hun geleiders rustig oefenen.


Aan het werk
De geleider is een gewone politieagent. Net als andere politieagenten moet hij op straat dienst doen. Alleen hij neemt de hond mee. Meestal in de auto. Als het nodig is gaat hij met de hond ergens op af. Andere agenten kunnen vragen op hij met de hond komt helpen. Dat doen ze door de mobilofoon. Dat is een autotelefoon.
Er is bijvoor beeld ruzie in een café. Dan gaat de geleider met de hond daar helpen. Soms wordt de geleider met zijn hond ergens naar toe gestuurd. Bijvoorbeeld een optocht een kermis of een belangrijke voetbalwedstrijd. Vaak helpt het al als en een politie hond aanwezig is. Mensen houden zich dan rustiger.
Wolf is een boek waarvan je veel over politiehonden kan lezen een hond die allerlei spannende misdrijven oplost.
De blindengeleide hond
Een hond die een blinde vertelt hoe hij op straat moet lopen noemen we een blindengeleidehond. Deze hond draagt een speciaal tuig. De blind houdt de teugel vast zodat hij iedere beweging van de hond kan voelen een blindengeleidehond moet erg knap zijn. Hij moet oppassen dat zijn baas geen ongelukken krijgt in het verkeer. Dat is wel moeilijk vooral in een grote stad waar veel auto’s en fietsen en trams rijden. De hond moet goed aan de rechterkant van de weg blijven lopen. Bij het oversteken zal hij eerst naar links en dan naar rechts kijken. Voor een rood voetgangerslicht mag hij de straat niet oversteken. Doet hij dat wel dan zou zijn baas een ongeluk kunnen krijgen. Een blinden geleidehond moet heel veel dingen weten. Hij moet die allemaal geleerd hebben. Daarvoor gaat de hond naar school. Geen gewone school maar een hondenschool. Niet alle honden zijn geschikt om naar zo’n school te gaan. Het zijn vooral herdershonden die hiervoor uitgezocht worden. Het kost heel veel tijd en geduld om van een hond een blindengeleidehond te maken. Dit duurt wel twee jaar. We zeggen dan dat de hond afgericht is. De afgerichte hond verlaat de school en gaat naar een blinde baas. Deze is erg blij met de hond want nu kan hij veilig de straat op gaan. Na een poosje worden hond en baas trouwe vrienden van elkaar. De blinde kan niet meer zonder hond en de hond kan niet meer zonder zijn baas.
Poolhonden
jagen


door zijn scherpe reuk heeft de poolhond het wild veel eerder in de gaten dan zijn baas. Net als de wolf jaagt hij het wild op tot het uitgeput is. Eekhoorns jaagt hij de boom in. Vervolgens blaft hij de jager te hulp. Bij een beer gaat het weer anders. Twee honden lopen de beer achterna. Ze bijten hem in de achterpoten. Daardoor wordt de beer kwaad en gaat rechtop staan. Nu kan de jager gemakkelijk schieten. Poolhonden helpen vissers met het slepen van de netten. En als de baas de baas in het water valt redden ze hem.
Waken en hoeden
Sinds de honden bij de mensen gingen slapen, had het gezin er voordeel van. In koude nachten hielden zij de kinderen warm door met hun dikke vacht tegen hen aan te liggen. Bovendien konden ze ‘nachts waarschuwen voor gevaar. Lang voordat iemand iets merkte, rook de hond al onraad. Hij hield de vijand op een afstand door grommend zijn tanden te laten zien. Intussen honden de mensen zich gaan verdedigen. Zo werd de hond de bewaker van het gezin. Ook als herdershond is de poolhond geschikt. Tijdens het grazen houdt hij de rendieren bij elkaar. Tegelijk beschermt hij ze tegen wolven. En als het nodig is valt hij een groep wolven aan.
Trekken
Rendieren zijn in de winter niet geschikt als trekdier. Op hun gladde hoeven glijden ze te gemakkelijk weg. Daarom gebruikten de nomaden honden als trekdier. Honden bleken het lang vol te kunnen houden zonder veel voedsel te vragen. Vooral de eskimohond is een sterke trekhond het dier kreeg de naam sledehond, onmat hij werd ingespannen voor een slee. Op zo’n slee werd van alles vervoerd: de jachtbuit, de huiden en de mensen zelf. Vanaf de elfde eeuw namen helpers van de Russische tsaar Noord-Siberië in bezit. Hun paarden waren echter niet bestand tegen de felle kou. Toen zagen ze dat de bevolking gebruik maakte van de hondenslee. Ze volden dat voorbeeld en wisten zo heel Siberië te veroveren. Op dezelfde manier werd Alska vanuit Amerika veroverd. Vooral toen bekend werd dat daar goud te vinden was, kwamen er gelukzoekers op af. Hun enige middel van vervoer was de hondenslee. Na de goudjagers kwamen de pelsjagers. Zij stichtten nederzettingen die in de zomer met boten te bereiken waren. winters kon men er echter alleen met sleden komen. Er werd ook een postverbinding ingesteld met de hondenslee. Ten slotte kwamen de poolonderzoekers, die ook graag van dat vervoermiddel gebruik maakten. De poolvolken merten dat hun honden erg in trek waren. Daarom gingen ze er meer dan vroeger mee fokken en handelen. Hierdoor raakte de poolhond na 1900 ook buiten de poolstreken verspreid.
Honden
De meeste honden bij ons worden gewoon als huisdier gehouden maar ook worden wel veel honden bij de jacht gebruikt of op boerderijen als waakhond maar je ziet wel uit de stukjes hierboven dat veel mensen wel blij zijn met de hond. Ook bijvoorbeeld bij schiphol worden honden gebruikt die helemaal op gebaseerd zijn om drugssmokkelaars te ruiken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

wat heeft politiehoden met blindengeleide hond te maken

9 jaar geleden