Rode Kruis

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 650 woorden
  • 17 mei 2010
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7
33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Geschiedenis:

Henry Dunant was een Zwitserse bankier en leefde van 1828 tot 1910. Hij was toevallig getuige van een veldslag tussen het Franse leger en het Oostenrijkse leger in het Italiaanse plaatsje Solferino. Na het gevecht bleven 40000 slachtoffers op het veldslag liggen, zonder dat iemand naar hun omkeken. Henry ging de gewonden helpen. Maar dat was onmogelijk werk, en riep hij de hulp in van Italiaanse vrouwen. Hij richtte samen met hun hulpposten op voor gewonden van beide partijen.
In 1864 is het Rode kruis van België opgericht door Henry. In Nederland is het Rode kruis in 1867 opgericht. Henry kreeg voor zijn werk in 1901 een Nobelprijs voor vrede. In 1910 had het Rode kruis zich verspreid in meer dan 40 landen.
Oorspronkelijk verleende het Rode kruis hulp aan oorlogsslachtoffers, maar na de eerste wereldoorlog kwamen ze op het idee om hulp ook te verlenen wanneer het geen oorlog is.

Het Rode Kruis is een wereldwijde hulpverleningsorganisatie waarvan de werking in zeven basisbeginselen (menselijkheid, neutraliteit, onpartijdigheid, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en universaliteit) is gegoten. Deze beginselen vormen de grondslag voor alles wat het Rode Kruis doet en worden weerspiegeld in alle acties van de vrijwilligers van het Rode Kruis.

Wat doet het Rode Kruis:

De missie van het Rode Kruis is het voorkomen en het verzachten van menselijk gezin waar dan ook, het beschermen van levens en gezondheid en het waarborgen van respect voor de mens. Het Rode Kruis creëren een ruimte waarin mensen in nood, vrijwillige hulpverleners en doneren samenkomen en invulling geven aan ons aller verantwoordelijkheid om anderen te helpen.
Het Rode Kruis help mensen die geen voedsel en of drinkwater hebben, die zonder kleding zitten, mensen die een natuurramp pas heeft meegemaakt, medicijnen nodig hebben en mensen die in een oorlog zitten. In elk land worden er vrijwillig mensen geholpen, ze krijgen medische zorg en drinkwater. Ook worden die mensen opgevangen. Opvangen betekent een dak boven het hoofd van mensen zorgen maar ook zorgen voor voeding, kleding en hygiëne. Als er bijvoorbeeld een oorlog is geweest zorgt het Rode Kruis van dat land eerst voor die mensen. Als het heel erg is helpen er ook Rode Kruisen uit andere landen die zorgen voor geld, personeel en hulpmaterialen.
Het Rode Kruis praat met ze en stuurt bericht naar hun familie. Krijgsgevangene moeten goed behandeld worden ze mogen niet gedood worden en gemarteld, hebben recht op voedsel, kleding en medische zorg. Ook moeten ze berichten en pakjes van hun familieleden ontvangen.
Ook geeft het Rode kruis gratis EHBO lessen, met als doel om mensen op te leiden tot helper. Veel mensen schrijven zich in om die cursus te volgen. Er werden zelfs mensen geweigerd om de cursus te volgen omdat de klassen te vol zaten.

Waar helpt het Rode Kruis:

Het Rode Kruis helpt overal ter wereld. Onder andere in Vietnam: hulp aan slachtoffers van overstromingen, India: Noodhulp naar ontwikkeling na de aardbeving in Gujarat, Guatemala. Honduras, Nicaragua: wederopbouw van het land.

Wie helpt het Rode Kruis:

Het rode kruis helpt mensen en kinderen over ter wereld. Er zijn dan ook miljoenen vrijwilligers die willen helpen. Toen er een aardbeving in Turkije was hielp het Rode Kruis in Nederland om geld in te zamelen, door mensen naar Turkije te sturen om ze te helpen. Zonder die miljoenen vrijwilligers zou het Rode Kruis zijn werk niet kunnen doen
Het Rode Kruis het mensen in rampgebieden zoals in Vietnam met de Tsunami.

Donateurs:

Als je het Rode kruis steunt, kunnen ze mensen over de hele wereld overal en altijd blijven helpen. Je kan een donatie eenmalig doen of per maand een vast bedrag geven dat van je rekening wordt afgeschreven. Op de site van het Rode kruis is een pagina waar je donateur kan worden.

Van de Nationale postcode loterij ontvangt het Rode kruis per jaar een grote bijdrage. In 2007 ontvingen ze €4.000.000. Dat geld hebben ze hard nodig om mensen uit de hele wereld te helpen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.