Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Rituelen

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1286 woorden
  • 24 juni 2001
  • 83 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
83 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
4 Mei
Op 4 mei worden er altijd verschillende dingen georganiseerd die al heel wat jaren hetzelfde zijn, maar dingen die elk jaar weer anders uitpakken. Op 4 mei denken de mensen aan de oorlog; hoe erg het allemaal wel niet was, aan de soldaten die zijn omgekomen, aan de mensen die zijn omgekomen en zo nog veel meer dingen waar de mensen aan denken.
Dit zijn gebeurtenissen van 4mei en 5mei 2001.

Stille tocht
Geen viering van 5 mei zonder herdenking op 4 mei. Deelnemers aan de stille tocht verzamelen zich tot 19.30 uur bij het bordes van het Stadhuis op het Raadhuisplein. Om 19.30 vertrekt de tocht over de Markt, via de Walstraat, langs het Joods Gedenkteken naar het monument aan de Costerweg. Bij dit monument wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht genomen. Daarna worden kransen gelegd en is er voor iedereen de mogelijkheid om bloemen -zonder folie- neer te leggen.


Herdenkingsconcert
Het herdenkingsconcert in de grote kerk wordt dit jaar verzorgd door het Toonkunstkoor uit Wageningen. Zij zullen het Requiem van Gabriel Faure ten gehore brengen met medewerking van de solisten Iris de Koomen en Bas Ramselaar, onder begeleiding van Gonny van der Maten op orgel. Het concert begint om 20.45 uur in de Grote Kerk op de Markt in Wageningen.

Bevrijdingsvuur
Het ontsteken van de vlam op het 5-mei plein ontwikkelt zich tot een nationale ceremonie. Deze vlam wordt ieder jaar door estafettelopers uit het hele land opgehaald om deze in hun eigen woonplaats te kunnen ontsteken. Dit moment kenmerkt overgang van de herdenking op 4 mei naar de viering van 5 mei. Dit jaar zal voor het eerst de Nationale Start van 5 mei gekoppeld worden aan het bevrijdingsvuur in Wageningen. Dit betekent dat de Commissaris van de Koningin uit Flevoland het vuur krijgt aangereikt van Burgemeester Sala en doorgeeft aan de lopers uit Flevoland. Hierna volgen de vele lopers uit alle delen van Nederland. Het voorprogramma krijgt een inhoudelijke en creatieve invulling en begint om 23.30 uur het ontsteken van
de vlam is om 0.00 uur.

De estafetteloop was afgelast wegens het MKZ-virus

5 mei

Ook op 5 mei worden er altijd van allerlei gebeurtenissen georganiseerd, deze worden georganiseerd door het 4/5mei comité. Het grote feest wordt ook wel het bevrijdingsfestival genoemd. Vaak komen er vele artiesten in een plaats optreden. Op 5mei vieren we dat Nederland is bevrijd. Geen oorlog meer!

Het thema dat het bevrijdingsfestival in Wageningen dit jaar heeft is:
"Vrijheid is leven zonder angst"
Wat geeft mensen angst? Angst voor het onbekende? Onbekend maakt onbemind?

Aan de hand van deze vragen heeft het 4/5 mei Comité geprobeerd het thema te laten doorwerken op het festival. Dit gebeurt onder andere door een uitvergrootte fototentoonstelling en door straattheater, dat door de hele stad te vinden zal zijn! Natuurlijk is er veel meer dan dat alleen te beleven, dus voor alle andere
activiteiten klik je hierboven op het programma.

Nieuwjaarsduik

Het is een jaarlijks terugkomen, verfrissend het nieuwe jaar ingaan: de nieuwjaarsduik. Het volgende is een verslag van de nieuwjaarsduik 2000. Na de duik is er ook altijd een groot feest!
Het was de drukste ooit en misschien ook wel de leukste: de Unox Nieuwjaarsduik 2000. 1 januari sprongen ruim tienduizend dappere duikers in het ijskoude water van de Noordzee bij Scheveningen. De deelnemers aan deze Milleniumduik hadden zich niet laten afschrikken door het grauwe en grijze weer op de eerste ochtend van het nieuwe millenium. Terecht, bleek later, want de temperatuur viel best mee.
Buiten was het ongeveer zes graden en het zeewater schommelde tussen de vier en zeven graden. Wind was er gelukkig nauwelijks en tijdens de gezamenlijke warming up brak zelfs het zonnetje even door. De duikers (sommige stonden al een uur voor de start in hun zwembroek op het strand!) werden ook nog eens warmgeblazen door de Oranjetoeters uit Den Bosch. Bovendien was de lucht misschien grijs maar was het strand één en al kleur.
De jongste deelnemer slechts drie jaren jong en telde de oudste deelnemer alweer 79 jaren. Behalve door Nederlanders werd ook gedoken door mensen uit landen zoals Amerika, Australië, België en Frankrijk.
Nadat iedereen in het water was geweest om twaalf uur in de middag werd er gefeest. Dus was het tijd voor muziek. Grof Geschut zette als eerste de vele toeschouwers aan het swingen en zingen. Daarna was het de beurt aan Bløf. "We hebben niet meegedoken maar het was prachtig om hier te zijn," aldus zanger Paskal Jakobsen. "Bij ons in Zeeland is het op het strand ook altijd gezellig maar dit heb ik nog nooit gezien. Het is een schitterend feest."
Het was weer even gezellig als voorgaande jaren, alleen hadden de duikers dit keer een gelukje: het water was iets warmer als andere jaren!


Koninginnedag
Koninginnedag is een nationale feestdag. Op die dag worden in het hele land door onder andere de plaatselijke Oranjeverenigingen feesten en
evenementen georganiseerd. De Koningin bezoekt samen met Prins Claus en met andere leden van het Koninklijk Huis in een of twee plaatsen de Koninginnedagfeesten. Het bezoek van de Koningin aan de feesten wordt
altijd live uitgezonden op de televisie.
Koninginnedag wordt gevierd op 30 april (en als dat een zondag is, op 29 april). Koningin Beatrix gaf op 30 april 1980 in de toespraak ter gelegenheid van haar inhuldiging aan dat zij Koninginnedag wilde blijven vieren op de verjaardag
van haar moeder, Koningin Juliana. Tijdens de regering van Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana was het de gewoonte dat Koninginnedag gevierd werd op de
verjaardag van de Koningin, normaal 31 augustus en 30 april. Koningin Beatrix wilde met het besluit Koninginnedag te blijven vieren op de verjaardag van Koningin Juliana een eerbetoon aan haar moeder brengen.

Prinsessedag
De prinsessedag is tegenwoordig niet meer bekend. Maar dat komt dat dit feest alleen vroeger elk jaar weer terug keerde. Dit feest is de Koninginnedag van nu geworden.
Op 31 augustus 1889, de verjaardag van Prinses Wilhelmina, werd voor het eerst Prinsessedag gevierd, de voorloper van Koninginnedag. Het initiatief voor de viering werd genomen door de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken en daarmee de eenheid in eigen gelederen
wilden verstevigen. De Prinsessedag kon de plaatselijke oogstfeesten vervangen, die aan het einde van de zomer werden gehouden. Na het overlijden van Koning Willem III in 1890 werd de eerste echte Koninginnedag gevierd.


Overige informatie over koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix en de (traditionele) feestdagen

Koningin Wilhelmina
Omdat Koninginnedag ook de laatste dag was van de
traditionele schoolvakantie, werd het al gauw een feestdag
voor de kinderen. De viering van de dag kreeg in 1902 een
extra impuls nadat Koningin Wilhelmina ernstig ziek was geweest.
Het bericht van haar herstel werd met grote vreugde ontvangen
en zorgde ervoor dat de viering van Koninginnedag een echt
volksfeest werd. Overigens woonde de Koningin en haar familie
op Koninginnedag geen festiviteiten bij, tenzij er een speciale
reden voor was, zoals de vijftigste verjaardag van de Koningin
in 1930.

Koningin Juliana
In de tijd dat Koningin Emma, de moeder van Koningin Wilhelmina,
in de zomer op Paleis Soestdijk woonde, was het gebruikelijk dat de bevolking van Baarn haar op haar verjaardag (2 augustus) een
bloemenhulde bracht. Na haar huwelijk betrok Prinses Juliana

Paleis Soestdijk en nam zij op haar verjaardag (30 april) deze traditie van haar grootmoeder over.
Met de inhuldiging van Juliana tot Koningin der Nederlanden werd
Koninginnedag automatisch verplaatst naar 30 april en groeide het bloemendefilé uit tot een nationale manifestatie. Vanaf midden jaren '50 werd het defilé langs het bordes van Paleis Soestdijk via de televisie uitgezonden. Tijdens de regering van Koningin Juliana werd het langzamerhand gebruikelijk, dat iedereen op Koninginnedag een vrije dag kreeg, waardoor 30 april een nationale feestdag werd.

Koningin Beatrix
Koningin Beatrix heeft, zoals gezegd, als eerbetoon aan haar moeder in 1980 besloten Koninginnedag op 30 april te handhaven. Wel veranderde zij de viering ervan, door zelf het land in te gaan en de festiviteiten in een of twee plaatsen bij te wonen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.