Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Hoofdstuk 1 Inleiding

Ik houd mijn werkstuk over racisme omdat ik er nog niet veel van af wist en er nog wel nieuwsgierig naar was!Mijn werkstuk gaat over:

Wat is racisme eigenlijk, een stukje over de geschiedenis van het racisme, racisme nu en ik noem ook een paar voorbeelden van racisme zoals de joden in de tweede wereldoorlog.Racisme is van alle tijden, dus ook van nu. HELAAS!!!Hoofdstuk 2 Van vooroordelen tot racisme

Racisme begint met vooroordelen. Zoals iemand niet mogen doordat iemand dik of dun is, of klein of groot, of door iemands huidskleur of afkomst. Of de kleren die iemand draagt. Enzovoorts.Je kunt heel veel verschillende dingen op noemen waar je een vooroordeel mee kan maken of krijgen. Door vooroordelen krijg je discriminatie: je gaat iemand anders behandelen, omdat het een buitenlander is of er wat anders uit te zien dan jezelf. Discriminatie komt bijna overal voor op school op straat in de stad enz. meestal is het één bepaald persoon die door een groepje word gediscrimineerd. Maar er kan ook op een hele andere manier worden gediscrimineerd bijvoorbeeld thuis. Een voorbeeld: de man vindt dat zijn vrouw de afwas moet doen en het eten moet koken en strijken. Dus moet ze het hele huishouden doen. Zo zie je maar dat er overal gediscrimineerd kan worden.

Als je een hele bevolking ( bijv. zigeuners, negers, of joden) telkens weer discrimineert vanwege hun afkomst is dat RACISME!!!Hoofdstuk 3 Uit: ‘’Papa, wat is een vreemdeling’’.

Dit hoofdstuk gaat over een meisje dat aan haar vader vragen stelt over racisme.

Het komt uit het boek ‘’Papa , wat is een vreemdeling’’ van Tahar Ben Jelloun.Wat betekent racisme?

Racisme betekent dat mensen met een ander uiterlijk en of culturele kenmerken hebben worden gewantrouwd en zelf geminacht. Het is een houding die over de hele wereld voorkomt. Helaas is racisme zo gewoon geworden dat men zich er niet altijd van bewust is.Is racisme dan normaal?

Nee. Als een houding heel vaak voor komt dan wil het nog niet zeggen dat het normaal is.

In het algemeen hebben mensen de neiging iemand die net iets anders is een buitenlander bijv. of een vreemdeling te wantrouwen. Die houding is zo oud als de mens zelf, ze is universeel dat wil zeggen dat ze voor de hele wereld geld.

Als het voor de hele wereld geld, dan kunnen kinderen ook racist zijn, toch?

Nee. kinderen kunnen niet racistisch zijn. Je word niet racistisch geboren. Als je ouders of mensen in je buurt niet racistisch praten dan word jij ook niet racistisch. Als iemand je bijvoorbeeld wil laten geloven dat iemand met een witte huid beter is dan iemand met een zwarte huid en je neemt dat serieus, dan jou je tegenover mensen met een zwarte huid een racistische houding kunnen krijgen.Hoofdstuk 4 Geschiedenis van het racisme

De ontdekkingsreizigers, eerst vooral uit Spanje en Portugal, later ook andere Europese landen waaronder Nederland, ‘’ontdekten nieuwe werelden’’.

Daar werden koloniën gesticht, waar de blanken de baas werden. Omdat de blanken zich veel beter vonden dan andere rassen ontstond de slaven handel. De oorspronkelijke bewoners van de ontdekte gebieden werden weggedreven of uitgemoord.

Bijvoorbeeld de indianen in Amerika en de Aboriginals Australië.

In 1900 waren de blanken over bijna de hele wereld de baas. Ze hadden politieke controle over het grootste deel van de wereld. Hun vooruitgang in oorlogvoering, wetenschap en technologie – van de stroommachine tot het machinegeweer – had hen macht en rijkdom gegeven waar geen ander volk iets aan kon doen.

Tot ver in de 20e eeuw zagen we ongelijkheid zoals in zuid Afrika: de oorspronkelijke zwarte bewoners hadden niets te vertellen. Een kleine groep rijke blanke waren de baas, hadden het geld en liberale ideeën zorgde er voor data de slavernij werd afgeschaft.

Zij vonden dat elk mens gelijk moest zijn welk ras ze of geloof ze ook hadden. Het christendom leerde dat elke mens een ziel had die even waardevol was voor god. In 1945 werd door de UNESCO (internationale organisatie) officieel verklaard dat er geen aangeboren superioriteit bestaat van sommige rassen boven andere.

ALLLE MENSEN ZIJN GELIJK!Hoofdstuk 5 Een paar voor voorbeelden van racisme

Slaven

Een slaaf is een mens, die op de slavenmarkt verkocht werd aan rijke handelaren. De mensen kochten slaven omdat ze hen nodig hadden voor de vuile, vieze karweitjes die rijke mensen zelf niet wilden doen. De slaaf was het bezit van die rijke mensen, want ze hadden de slaaf zelf gekocht en konden er, vonden ze, van alles mee doen.

In oudheid, bij volken die rijk en machtig waren, vond men het houden van slaven heel gewoon. De piramiden in Egypte zijn door veel slaven gebouwd. Heel veel slaven zijn daardoor omgekomen, maar het leven van een slaaf telde niet zo mee.

De afschuwelijke handel die de Europeanen gevoerd hebben, was een handel met zwarte slaven. Honderden jaren lang zijn negers als slaaf uit Afrika geroofd en naar Amerika gebracht. De handel werd buiten Europa, dus wisten veel mensen niet wat er aan de hand was. Aan de slavenhandel is nog niet zo heel lang geleden een eind gekomen.

Pas in 1863 heeft Nederland de handel in slaven afgeschaft. In Noord-Amerika Was er een godsdienstige sekte: de Quakers. Zij waren helemaal tegen de slavernij. Zij waren vastbesloten om aan de uitbuiting en marteling van negers een eind te maken. Ze preekten zonder op te houden tegen de slavernij en met succes. Overal in Amerika luisterden de mensen naar de Quakers. Leden van de sekte hielpen de negers te ontsnappen naar de noordelijke staten. Ze verborgen de vluchtelingen en gaven de doodvermoeide negers onderdak en te eten. Maar niet alleen Quakers waren tegen de slavernij. Vele andere mensen vonden ook dat de slavernij afgeschaft moest worden. In deze tijd, toen Amerika zich los maakten van Engeland, kwamen er nieuwe wetten. Daarbij waren wetten die slaven in vrijheid stelden. De ene staat naar de andere schafte de slavernij af. De negers werden bevrijd, maar voor veel slaven was dit niet altijd even leuk. Groepen negers trokken langs wegen zonder te weten waar ze heen moesten gaan, zonder werk, zonder een dak boven hun hoofd. Ze moesten een heel nieuw leven beginnen en dat was niet altijd gemakkelijk.

In elk geval was er aan de vreselijke uitbuiting, die honderden jaren had geduurd, een eind gekomen.Joden

De man die je op de foto ziet, ziet er heel normaal uit, hé ? want hij heeft alles wat een normaal mens ook heeft. Toch heeft hij vroeger in een kamp gezeten, toen hij nog jong was. Er zaten duizenden mensen in dat kamp. Ze waren net zo normaal als die man, maar toch zaten ze in dat kamp. Ze werden geschopt en geslagen. Gewoon, alsof ze poppen waren, waar je van alles mee kan doen. Ze kregen bijna niets te eten en te drinken. Ze moesten ook heel hard werken, keihard. Als ze moe waren, of niet meer konden werken, werden ze dood gemaakt. Eerst werden ze vergast in een gaskamer en daarna werden ze verbrand. Sommigen werden vergast en daarna in een kuil gegooid. Waarom deden die machtspersonen, zoals Hitler, dat bij de joden?

De joden hadden toch niets verkeerds gedaan? Ze deden het zomaar, omdat het joden waren en zij zichzelf veel betere mensen vonden!Gelukkig worden de joden niet meer zo gediscrimineerd als vroeger. Maar op andere manieren worden ze nog wel gediscrimineerd. De joden in Rusland mogen niet zomaar naar Israël emigreren, omdat ze joden zijn.

In de meeste landen worden de joden nog steeds veroordeeld en gediscrimineerd. Ook nog in ons land wordt er gediscrimineerd: ‘vuile rotjood’, ‘Brillenjood’, ‘Dat is een gemene jodenstreek’, ‘Ik laat me niet door zo’n Jood oplichten’. Zulke uitspraken hoor je nog vaak, te vaak. En waarom? Joden zijn ook mensen zoals IEDEREEN!Hoofdstuk 6 RACISME NU

Je hoort vaak mensen zeggen: Ik discrimineer niet hoor! Het maakt mij helemaal niets uit, of iemand zwart, geel, rood of wit is. Nee, voor mij is iedereen precies hetzelfde. Alle mensen zijn voor mij gelijk. Maar denkt iedereen er ook zo over? Er worden mensen met een andere huidskleur, of mensen die uit een ander land komen wel hetzelfde behandeld als blanke Nederlanders?

Roy, een Surinaamse jongen zegt:”Als ik in een strip of in een leesboek kijk hoe mensen met een donkere huidskleur worden getekend, dan denk ik: zo tekenen ze blanke mensen nooit. Dat is niet eerlijk. Dat is een belediging voor ons.”

Roy vindt het heel vervelend, dat er zo gedacht wordt over mensen met een donkere huidskleur.

Fatima die in Marokko is geboren zegt:”Gisteren stond ik in een winkel en toen zei de kruidenier tegen een klant: ”die buitenlanders pikken mooi onze baantjes en huizen in.”

Fatima vindt het heel vervelend, als ze hoort dat er heel veel vooroordelen tegen buitenlanders worden uitgesproken.

Kemal, die in Turkije geboren is zegt:”Op straat kijken mensen mij aan, alsof ik iets van ze aan heb. Zo vreemd, zo raar. En het gebeurt ook vaak dat Nederlanders mij behandelen alsof ik minder ben dan zij.”

Kemal vindt het heel vervelend als hij het slachtoffer is van discriminatie, omdat hij een Turk is. Als mensen in stereotypen denken, vooroordelen hebben of discrimineren en ze doen dat omdat iemand een andere huidskleur heeft of uit een ander land komt, dan noemen we dat RACISME.Hoofdstuk 7 WAT DOE JE AAN RACISME?

Je mag mensen wel beoordelen op hun karakter, maar niet op hun geloof, huidskleur, geslacht, enz. het beste is om te beginnen bij jezelf, want iedereen heeft zo zijn goede en slechte eigenschappen. Niemand op de wereld heeft alleen goede eigenschappen. Als je zelf te maken krijgt met racisme, laat dan duidelijk aan die ander merken dat je hier niet van gediend bent!

Voor jou moet iedereen gelijk zijn!Hoofdstuk 8 TOT SLOT

Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken. Maar het is wel een moeilijk onderwerp, racisme. Ik vond het lastig om het goed uit te leggen. Zelf heb ik er veel van geleerd en ik hoop dat er in de toekomst minder racisme is en dat de mensen elkaar beoordelen om hoe ze zijn….

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Erg Handig!

Bedankt, ik kan hem niet geheel gebruiken maar wel kleine stukjes als informatie.

9 jaar geleden

I.

I.

Hooi

3 jaar geleden