Profielschets pressiegroep
1.1 Naam en vestigingsplaats pressiegroep…
Naam: ConsumentenBond
Vestigingsplaats:
1.2 Soort pressiegroep…
De pressiegroep, ConsumentenBond, is een belangengroep/ -organisatie. Ze komen op voor de belangen van de consument. Dit doen ze door bijvoorbeeld het maken van vergelijkend warenonderzoeken en die behaalde resultaten uitbrengen in een gids, de ConsumentenGids. Door middel van het doen van dit soort onderzoeken en tests, zorgt de ConsumentenBond ervoor, dat de consument weet wat deze krijgt. Dus als men iets nieuws wil gaan kopen, dan kan men in die gids kijken, hoe het product wat men in gedachte heeft, uit de test is gekomen en dan kan men ook zien of ze wel of niet een goede keuze maken. Omdat er veel gebieden zijn waar nog een hoop te verbeteren valt voor consumenten, kiezen we regelmatig nieuwe thema's waarop we campagne voeren. En omdat de ConsumentenBond er is er voor alle consumenten, zetten we ons ook in voor moeilijk bereikbare doelgroepen. Om resultaten te behalen voor al die consumenten onderhandelen ze met branche organisaties en de overheid. Daarbij werken ze samen met organisaties die een zelfde doel nastreven. Naast het onderzoeken van producten en diensten, zetten ze zich ook in om de veiligheid, keuzevrijheid en dienstverlening voor consumenten zeker te stellen. Veel van wat de ConsumentenBond doet, brengen ze naar buiten, maar ook hun onderhandelingen achter de schermen hebben al heel wat resultaat opgeleverd. Want zij zijn de maatschappelijke organisatie die ons in staat willen stellen makkelijker en beter keuzes te maken.
1.3 Historische schets…
De Consumentenbond behartigt sinds 1953 de belangen van de Nederlandse consumenten en kiest daarbij principieel voor de verenigingsvorm. De ConsumentenBond heeft de meeste leden van de Europese consumentenbonden en is met zijn zo'n 640.000 leden relatief de grootste consumentenbond ter wereld. Terwijl er toch zeker al zo'n 250 consumentenorganisaties ter wereld alleen al lid zijn van de 'Consumers International' (CI). Dit is de wereldwijde consumen-tenbeweging. Over de geschiedenis van de Bond is niet zo veel informatie te verkrijgen en dit is ons dan ook niet gelukt te vinden. Hiervoor onze excuses en uw begrip…
1.4 Organisatiestructuur…
De Bondsraad fungeert als algemene ledenvergadering en heeft belangrijke bevoegdheden, zoals het vaststellen van de hoofdlijnen van het financiële en inhoudelijke beleid en het benoemen van de leden van de Raad van Toezicht. Dit college van 100 personen wordt gekozen door en vanuit de leden van de Bond.
De Raad van Toezicht heeft de taak toezicht te houden op het beleid van de Directie. In de Raad van Toezicht zitten:
- de heer W. Etty (voorzitter)
- de heer drs. J. Verdam (vice-voorzitter)
- de heer dr. J.Th. Adolfse
- de heer G. De Boer RA
- mevrouw drs. M. van den Bosch
- de heer dr. A.G. Drentje
- de- heer mr. J.H. Drost
- mevrouw S.R. De Moor-Bullinga
- mevrouw ir. Y.B.M. Wesselink
De Directie van het bureau is verantwoordelijk voor het besturen van de Bond. De directie bestaat uit Felix Cohen en Klaske de Jonge.
Zoals hier uit op te maken is, wordt er bij de ConsumentenBond inderdaad met betaald personeel gewerkt en is er van vrijwilligers (haast) geen spraken. De relatie met de leden wordt natuurlijk onderhouden door middel van het uitbrengen van de ConsumentenGids. De leden kunnen hierin informatie vinden over de Bond en haar vorderingen. Aan het einde van het jaar, wordt er ook een jaarbalans uitgebracht, die iedereen kan bekijken. Mochten zij hier interesse voor tonen.
1.5 Omvang ledenbestand…
Over de omvang van het ledenbestand van het jaar 2001, is tot nu toe nog vrij weinig interessants te vertellen. Over 2001 is natuurlijk pas aan het einde van het jaar vast te stellen, hoe het met het aantal leden gesteld is… Dus hier geen verdere informatie over. Wel is al vastgesteld, dat het aantal leden in ieder geval al gegroeid is, tot al zo'n 640.000 leden!
Aan het einde van het fiscale jaar 2000, had de ConsumentenBond precies 635.439 Nederlandse huishoudens achter zich staan. En zo'n 3862 mensen gemiddeld per dag, wisten hun website, dat jaar, te bereiken.
De leden van de ConsumentenBond vallen in verschillende groepen onder te verdelen:
ConsumentenGids 420.376 abonnees
Consumenten-geldgids 97.701 abonnees
Consumenten-reisgids 47.096 abonnees
Nieuwsbrief Gezond 70.266 abonnees
Hiernaast worden er ook z'n 20 verschillende boeken en Cd-rom's uitgegeven door de Bond. Ook ontwikkelen ze, speciaal voor docenten volwasseneneducatie en sociaal-juridisch hulpverleners, de website www.consumerbasics.nl, met elementaire consumenten-informatie in maar liefst zes verschillende talen. Dit was allemaal in het jaar 2000.
1.6 Doelstellingen: wat wil men bereiken?
Het belangrijkste doel van de ConsumentenBond is toch wel het informeren van de consumenten, over bepaalde producten en diensten. Naast het onderzoeken van producten en diensten, zetten ze zich ook in om de veiligheid, keuzevrijheid en dienstverlening voor consumenten zeker te stellen. Zij zijn de maatschappelijke organisatie die ons, de consument, in staat willen stellen makkelijker en beter keuzes te maken.
Werkwijze pressiegroepen
2.1 Contacten met ambtenaren, politieke partijen en bestuurders…
De ConsumentenBond komt niet direct in aanraking met de politiek. Het is niet een groep als bijvoorbeeld 'Greenpeace' of 'Amnestie International'. Dit zijn pressiegroepen die ook daadwerkelijk actie voeren en dat ook duidelijk laten weten, vooral de pressiegroep 'Greenpeace'. De ConsumentenBond komt op voor de consumenten, maar doet dit niet op een mannier van actie voeren en blokkades en dergelijke. Men doet dit, door middel van het voeren van gesprekken en onderhandelingen met de organisaties in kwestie. Hierdoor komen zij minder vaak, tot (haast) nooit in aanraking met de politiek.
2.2 Contacten met journalisten en de media…
Niet vaak komt men een artikel tegen in de krant op bijv. de voorpagina, over een schokkende gebeurtenis of een enorm resultaat dat behaald is. Wel gebruikt de ConsumentenBond de media om bijv. oproepen te doen tegenover consumenten. Dit was ook het geval bij de internet-provider Superweb, waarbij de ConsumentenBond de consumenten opriep, om Superweb te mijden. Vanaf drie verschillende plaatsen in het land probeerden ze, meer dan 150 keer via Superweb op het internet te komen. Dat lukte ze in geen enkel geval. De tests waren zo negatief uitgevallen, dat ze ook de consumenten aanraadde om hun abonnementsgeld terug te vragen, zolang de provider geen goed werk leverde. Uiteindelijk lukte het de Bond wel ervoor te zorgen, dat de gedupeerde klanten hun geld terug kregen, voor de niet geleverde diensten.
2.3 Eigen publicaties en tijdschriften…
De Bond heeft natuurlijk hun eigen tijdschriften. Namelijk:
ConsumentenGids
Consumenten-geldgids
Consumenten-reisgids
Ook worden er verscheidene nieuwsbrieven uitgegeven door de ConsumentenBond.
2.4 Financiële begroting…
De financiële middelen die nodig zijn voor het behalen van hun doelstellingen en het betalen van hun medewerkers en personeel, worden behaald uit de opbrengsten van hun abonnementen. De ConsumentenBond, wordt niet gesubsidieerd. Geld wordt niet alleen puur uit lidmaatschappen en de boeken en cd-rom's gehaald. Ook komt er veel geld binnen via het reclamegedeelte van de Gids. In de balans zijn alle verdere factoren af te lezen.
De Balans
De belangrijkste kerncijfers van de afgelopen 5 jaar (in miljoenen guldens)
2000 1999 1998 1997 1996
Opbrengsten 64.201 59.775 55.576 53.405 52.191
Kosten 63.207 56.894 52.468 53.423 54.259
Bedrijfsresultaat 994 2.881 3.108 -18 2.058
Resultaat na belasting 905 2.613 654 -3.632 -1.670
Eigen vermogen per 31 december 14.0699 13.795 10.682 13.028 13.660
% Eigen vermogen / balanstotaal 26 22 18 19 28
Aantal personeelsleden (in fte's) 191 179 180 223 235
Aantal leden 635.439 635.191 631.532 631.138 649.075
2.5 Gebruikte vormen van actie…
Zoals al eerder besproken, is de ConsumentenBond geen actie-ondernemende bond, net als bijvoorbeeld een pressiegroep als 'Greenpeace'. De wijze waarop bijv. een 'Greenpeace' actie onderneemt, past niet in het beeld van de ConsumentenBond. De wijze waarop de Bond actie onderneemt, is niet door middel van barricades, blokkades en andere radicale ondernemingen van verscheidene actiegroepen. De ConsumentenBond is dan ook geen actiegroep/ -organisatie, maar een belangengroep/ -organisatie. Het zit niet in de aard van de Bond, om radicale acties te ondernemen. Dit is ook niet nodig. De Bond neemt actie door middel van het onderhandelen en onder druk zetten, om bepaalde doelstellingen te halen. Onder druk zetten in de vorm van, ultimatums stellen tegenover bijv. een internet-provider als Superweb, anders gebruiken ze de media om consumenten op de hoogte te stellen en te waarschuwen (zie voorbeeld onderdeel 2.2 'Contacten met journalisten en de media…').
Resultaten en adviezen
3.1 Behaalde successen…
Omdat de Bond een belangengroep/ -organisatie is, valt er niet echt duidelijk te spreken van grootse gepubliceerde successen. Wel hebben we een globaal overzicht van de grootst behaalde prestaties per maand van het jaar 2000.
Januari: Het net niet op
Verbetering van de Superweb internet-provider. En teruggave van alle niet geleverde diensten van Superweb, aan de gedupeerde klanten (zie 2.2).
Februari: Genvoedsel
Verbetering van de voedseletiketten op de producten. Gentech-vermelding op etiket, zodat de consument voortaan zelf kan bepalen, of men voor een product met genetisch-gemodificeerd verwerkte stoffen kiest, of voor 'puur natuur' producten.
Maart: Concurrentie op de kabel
Televisie kijken, radio luisteren en 'surfen' via de kabel. Altijd was je afhankelijk van je kabel-exploitant. Kiezen tussen verschillende aanbieders was onmogelijk. Kabelmaatschappijen maken hier misbruik van. Vooral de kabel van Casema bleek, na enkele tests, qua snelheid veel te wensen over te laten. De klanten klagen hierover en na zwaar onderhandelen van de Bond met Casema, krijgen de klanten fl. 50,- terug en korting totdat alle problemen opgelost zijn. Ook komt er eindelijk concurrentie tussen de kabelmaatschappijen. Dat werd wel tijd, volgens de Bond. Klanten kunnen zelf kiezen en exploitanten moeten beter hun best doen om klanten te behouden.
April: Mobiel bellen
Veel ging er mis met de rekeningen, het bereik was verre van 'goed' te noemen in meeste gebieden. Overstappen naar een ander telefoon-bedrijf was niet makkelijk, je kom moeilijk je eigen 06-nummer behouden, ga zo maar door. Samen met staatssecretaris De Vries en de stichting Telecomgebruikers Nederland (sTN) stelt de ConsumentenBond een forum op, dat de kwaliteit van de dienstverlening gaat meten. Hieruit ontstaat het voor de consument openlijk zichtbaar worden van de vergelijkingen van prijs en kwaliteit, van de verscheidene Telecom-maatschappijen.
Mei: Maak de zorg beter!
De ConsumentenBond zet zich in voor de verbetering van de zorgsector in Nederland. Zorgverzekeraars worden, net als de mobieletelefonie-bedrijven, met elkaar vergeleken door een consumentenpanel, zodat de consument zelf beter een beslissing kan maken over welke zorgverzekeraar te kiezen. De zorgverzekeraar kan hierdoor minder makkelijk regels verbuigen en moet beter hun best doen, om klanten te krijgen en behouden. Ook pleit de ConsumentenBond voor schadevergoeding, voor elke dag dat een klant onnodig op zorg moet wachten.
Juni: Ziekmakende kip
De bacteriën in de kip zijn weer terug gekomen, ondanks de strenge regels voor de pluimveeboeren. De ConsumentenBond zorgt ervoor dat minister Brinkhorst strengere maatregelen gaat treffen. Ook zal er voortaan op de etiketten gewaarschuwd worden voor mogelijke ziekmakende bacteriën.
Juli: Benzinekartel
Benzineprijzen stijgen naar ongekende hoogtes. ConsumentenBond pleit voor de invoering van het Amerikaanse benzine-systeem. Alleen tankstations, die niet gebonden zijn aan één oliemaatschappij en de brandstof daardoor zo voordelig mogelijk kunnen inkopen, moeten nog maar benzine kunnen verkopen. Hierdoor komt er meer concurrentie en zal de benzineprijs weer tot een redelijk niveau dalen.
Augustus: Geld voor later
Er wordt veel gespaard door de consumenten, hierdoor is er veel geld dat op spaarrekeningen en dergelijke rekeningen terechtkomen. Het financiële advies van de verschillende aanbieders via internet is ronduit slecht! Door overleggen met de Consumenten-Bond en die aanbieders, zal er een onafhankelijke toetsingscommissie komen die publiekelijke bekend maakt welke verzekeraar zich niet aan de gestelde eisen houdt. Hierdoor kan de consument zelf makkelijker en beter zien welke aanbieder betrouwbaarder is.
September: De NS onspoort
Prijsverhogingen en toch slechte dienstregelingen. Dit was een van de grote problemen van de NS in 2000. Mensen die door vertragingen te laat op afspraken kwamen enz. Voor de ConsumentenBond is de maat vol! Binnen enkele dagen worden duizenden handtekeningen opgehaald en stapt de Bond naar de Vaste Kamercommissie en klaagt. Uiteindelijk komt de NS tegemoet door middel van het investeren in nieuwe treinstellen en compensatieregelingen voor de gedupeerde treinreizigers. Helaas blijft de prijsverhoging doorzetten.
Oktober: 'Goed voor de botten'
Cholesterolverlagende frikadellen, melk met extra calcium toegevoegd. Dit staat op steeds vaker op de etiketten van de voedingmiddelen. Uit onderzoek blijkt dat dit vaak niet klopt. De ConsumentenBond start een campagne en bereikt hiermee dat op de etiketten alleen maar iets komt te staan over extra toevoegingen bij het product, als deze ook daadwerkelijk klopt.
November: Kopen via internet
De ConsumentenBond gelooft in e-commerce. Voorwaarde moet wel zijn, dat het betalen via internet veilig is. De Bond roept de overheid op, om samen met bedrijfsleven en gebruikers maatregelen te treffen, voor het betrouwbaar en veilig kopen via internet.
December: In de greep van de gekke koeien
BSE komt steeds vaker en meer voor in Europa. Samen met andere Europese consumentenbonden gaat de Bond in overleg. Ze laten blijken voor het uitgebreid testen te zijn op de koeien, om te garanderen dat de koe gezond is. Slachterijen zijn hiertegen, daarom wordt er ook Europese druk uitgeoefend door de andere bonden. De Europese Commissie stelt voor om op grote schaal koeien in te kopen en te vernietigen. Zo wil de Europese overheid de prijs van de rundvleessector opdrijven, om de schade te compenseren. Dit stuit op heftig verzet van de ConsumentenBond. Het vlees wordt dan alleen maar duurder voor de consument, dit is niet de bedoeling. Dit gaat wel door tot in 2001, dus verdere resultaten zijn nog niet bekend.
3.2 Houdingen van de verschillende politieke partijen tegenover de groep…
Uit de behaalde successen valt toch wel op te maken, dat de verschillende politieke partijen goed met de ConsumentenBond kunnen op te schieten. Vaak wordt er goed samengewerkt en worden er dan ook de gevraagde successen gehaald. Dit sluit toch aan op een goede gezindheid van de politieke partijen tegenover de ConsumentenBond.
3.3 Mate van professionalisering…
Kwalitatief is het personeel van de ConsumentenBond toch wel goed in orde. Het is betaald personeel en gewoon een full-time baan. Het is niet zo dat er een paar vrijwilligers werken, die niet gespecialiseerd zijn op hun gebied. De ConsumentenBond maakt niet echt gebruik van apparatuur, meestal laten ze andere instanties hun onderzoeken doen, die wel goede apparatuur daarvoor hebben. Publicaties worden vooral in eigen Gids gedaan. Hiervan kan met uitgaan, dat die wel in orde zijn. Onze mening is, dat de ConsumentenBond zeer professioneel te werk gaat.
3.4 Drie adviezen…
Eigenlijk zijn wij van mening, dat de ConsumentenBond wel goed in elkaar zit. Omdat ze ook zo professioneel te werk gaan, is het moeilijk om voor ons, om als middelbare scholieren, goede adviezen op de sommen, voor de bevordering van deze ConsumentenBond. Omdat het ook geen actiegroep/ -organisatie is, is het moeilijk om een advies te geven. Deze gaan vaak rationeel te werk. Bij de ConsumentenBond is dat duidelijk niet het geval, dit is namelijk een belangengroep/ -organisatie. Hierdoor vonden wij het nog moeilijker om een goed advies te geven.
Hierdoor hebben wij dit dan ook achterwege gelaten, wij hopen hiervoor uw begrip te mogen ontvangen.
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
in punt 2.4 van dit werkstuk over de consumentenbond staat dat de consumentenbond veel geld ontvangt via het reclame gedeelte van hun gids. Dit is niet waar, want er is geen reclamegedeelte in de gids, die is namelijk advertentievrij.
Alleen ter informatie ..
19 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Wooooow weet je hoe geweldig... dis net wat ik nodig heb:-) Alleen is ut van jou van 2000, maar een aantal dingen zijn kei nuttig:-)
21 jaar geleden
Antwoorden