Politiek

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 455 woorden
  • 7 september 2006
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Politiek

Hoe moet je nou eigenlijk stemmen en wat gebeurt er met je stem?
Ruim voor de verkiezingen krijg je een oproepkaart thuis, hier staat op bij welk stembureau bij jou in de buurt je kunt stemmen. Deze kaart moet je altijd meenemen.

Ook heb je van te voren een lijst thuis gekregen met alle mensen waar je op kunt stemmen. Per politieke partij staan een heleboel mensen onder elkaar, de bovenste naam is de lijsttrekker van die partij. Je kunt nu dus al vast bekijken op wie je gaat stemmen. Elke partij heeft overal reclame gemaakt: op tv, in de krant, folders en vooral op internet. Alle partijen hebben een eigen site.
Ook is er een stemwijzer die je op internet kunt vinden deze kan je helpen een keuze te maken uit de partijen. Hier worden je een aantal vragen gesteld over allerlei onderwerpen. Je kunt klikken of je het er mee eens bent, geen mening hebt of dat je er niet mee eens bent. Aan het eind van de vragen komt er dan een uitslag. De langste balk is de partij met wie jouw opvattingen het meest overeen komen.

Het stemlokaal gaat open. Hier lever je eerst je oproepkaart in. De mensen van het stembureau kijken of je naam op de lijst staat. Achter je naam staat een nummer, deze wordt door de mensen van het stembureau ingevoerd in de computer. Vervolgens mag je achter de stemkast plaatsnemen.

Hier zie je hetzelfde als op de kandidatenlijst. Je kunt vervolgens op de naam van je keuze drukken en het bevestigen met de bevestigingsknop In sommige plaatsen hebben ze geen stemkast, maar moeten ze op een stembiljet hun stem aankruisen. Deze wordt vervolgens in een stembus geworpen.
Echt veel verschil is er dus niet. Een groot voordeel van de stemkast is dat de stemmen automatisch geteld worden, de uitslag is dan dus ook eerder bekend.
Tot 's avond kun je stemmen. Als het stembureau sluit worden de stemmen geteld. En doorgegeven aan het hoofdstembureau, hier wordt de uiteindelijke uitslag uitgerekend. Als de uitslag binnen is worden de zetels verdeeld. In de Tweede Kamer staan totaal 150 stoelen, deze worden dus verdeeld over de verschillende partijen. Hoe meer stemmen een partij heeft gekregen, hoe meer plaatsen ze krijgen in de Tweede Kamer.

En zo kan de regering het land gaan regeren.
Het is dus eigenlijk belangrijk dat je stemt, omdat je zo je mening over dingen kunt geven.
Politieke partijen
CDA staat voor Christen Democratisch Appel
PvdA staat voor Partij van de Arbeid.
Groen Links
VVD staat voor Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.
SP staat voor Socialistische partij.
D66 staat voor democraten '66.
Christen Unie.
LPF staat voor Lijst Pim Fortuyn
SGP staat voor Staatkundig Gereformeerde Partij.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.