Inhoudsopgave1. Titelblad2. Inhoudsopgave3. Inleiding4. Het Probleem5. Betrokkenen6. Belangen Van Betrokkenen7. Mogelijke Oplossingen8. Mening Politieke Partijen9. Samenvatting10. Toekomst Van Jeugdcriminaliteit11. BronnenInleidingWe hebben dit onderwerp gekozen, want ook wij hebben er zeer veel mee te maken. Op school, thuis, op de fiets, in de winkel enzovoort hebben we er mee te maken. Het is echt raar dat het bijna overal te vinden is. Wij zelf merken er zelf niet veel van, want misschien zijn wij het zelf wel. De oudere mensen merken het wel degelijk, dat komt omdat zij andere belangen en gevoelens hebben. Zij voelen zich bedreigt op straat als er jongeren bij elkaar langs de kant staan. De jongeren lachen wat en kijken naar een oud omaatje. Ze voelt zich al bedreigt, want die jeugd van tegenwoordig “dat is me toch get”. Terwijl de jongeren gewoon een grapje hebben gemaakt maakt zij zich al druk.De jeugdcriminaliteit is te verdelen in verschillende soorten. Je hebt diefstal, vandalisme, drugscriminaliteit, overlast en geweldpleging. We gaan het over een paar of allemaal hebben.

Korte beschrijving van de criminaliteitssoorten.Diefstal: Jongeren stelen van winkels, ouderen en ook van elkaar. Ze stelen kleine, grote, goedkope, dure spullen het maakt ze niet uit. Dit is een groot probleem.Vandalisme: Als ze zich vervelen of als ze boos zijn laten ze zich uit op van alles. Ze slopen bushokjes, lantaarnpalen, gooien ruiten in enzovoorts.Drugscriminaliteit: Ze verkopen drugs aan andere mensen jong of oud maakt niet uit, maar het is meestal onder de jongeren zelf. Hierdoor komt er veel overlast en de jongeren moorden er ook om. Dit is heel erg.Overlast: De jongeren hebben “tegenwoordig” allemaal scooters, die te hard rijden te veel lawaai maken. Dit zorgt voor veel irritatie en frustratie bij andere mensen. Ze lopen ’s avonds over straat te schreeuwen. Dit veroorzaakt veel overlast.Geweldpleging: Tijdens het uitgaan hebben de jongeren veel gedronken en zijn dus niet helder bij hun gedachten. Ze doen stoer voor de andere sekte en hebben vlug ruzie. Dit kan uitlopen tot slachtoffers die dit niet meer kunnen na vertellen.Het ProbleemHet probleem is dat de ouderen de jongeren niet kunnen uitstaan en de jongeren de ouderen niet.Dat is zo, omdat de jongeren andere belangen hebben dan de ouderen. De jeugd van tegenwoordig verveelt zich vlug en dus gaan ze wat uitvreten met hun vrienden. Dit kan leiden tot diefstal, vandalisme, drugscriminaliteit, overlast en geweldpleging. Hieraan ergert de oudere generatie zich en gaat beklagen bij de politie. Als de politie bij de jongeren komt kijken wat er aan de hand is en ze wegstuurt of iets anders met ze doet worden de jongeren alleen nog maar lastiger, dat doen de ouderen ook als ze zeik hebben met de politie. Als ze lastiger worden kan dit leiden tot grotere gevolgen.Veel mensen, psychologen, artsen, ministers, politieagenten, hebben dit probleem proberen tegen te gaan of te vermijden, maar dat zal nooit lukken. De jeugd zal altijd lastig blijven dat was vroeger zo en dat is nu nog zo. Maar de situatie is erg veranderd dan vroeger. Nu vallen er doden overal en worden de mensen eerder geirriteerd. Vechtpartijen hier en daar. Vroeger was dat niet zo, als de jeugd iets uitgevreten had dan ging men naar de ouders en kregen ze een flinke tik op hun vingertjes van de ouders. Dat is tegenwoordig niet meer zo, de kinderen worden niet meer door hun ouders hard aangepakt, het zijn de ‘lieverdjes’ van de ouders.Ik (Erik) heb er in mijn buurt blijkbaar veel last van, maar ik zelf merk er echt niks van.

Laatst waren er jongeren bij mij uit de buurt opgepakt wegens criminaliteit. Het waren veel van mijn

vrienden. Ze waren opgepakt voor overvallen met vuurwapen op mensen, winkels en tankstations. Ze steelde ook scooters en motoren uit Duitsland. Er waren 14 opgepakt en naderhand werden er 2 vrijgelaten, omdat ze in de examenklas zaten. De leeftijden zijn ongeveer tussen 14 en 20. Ze reden door de buurt heen met motoren met een kenteken van Aken, terwijl ze 16 waren en geen helm droegen.

Ik kan begrijpen dat de ouderen zich hier aan ergerde. Het was niet iets van de laatste tijd maar al zeker van 4jaar.Het probleem “Jeugdcriminaliteit” zal nooit opgelost worden, want de aanleiding tot het probleem en alles si zeer onduidelijk. De jongeren, ouderen, ouders en het gemeentebestuur heeft nog nooit samen om de tafel gezeten en tot een goede uitkomst gekomen.De jongeren geven vaak dat er weinig te doen is en dat er weinig mag de schuld van overlast. De ouderen geven vaak de jeugd gewoon de schuld dat ze overlast plegen. De jeugd kan hier zeer weinig aan doen, de gemeente en alle andere organisaties verenigen steken niet veel geld om het probleem op te lossen.

Ze bouwen geen buurthuis of iets anders in de buurt. En als men al een buurthuis heeft gebouwd dan is hij van zeer lage kwaliteit hiermee kan de jeugd ook niet leven en functioneren.De school veroorzaakt ook veel frustratie, stress en nog meer. Problemen met leraren leiden tot van alles uit. Ouders helpen hier ook vaak bij mee. De kind moet tegenwoordig perfect zijn, gehoorzamen niet lui zijn enzovoort enzovoort.BetrokkenenBetrokkenen zijn de mensen of groepen die met het probleem geconfronteerd worden. Er zijn veel mensen betrokken bij het onderwerp ‘Jeugdcriminaliteit’.De betrokkenen bij de jeugdcriminaliteit zijn ; de jeugd zelf, ouders, slachtoffers, wijkagent, politie, school, gemeente, overheid.Waarom zijn deze groepen of mensen betrokken bij dit probleem? Wat is hun rol bij het probleem?De jeugd is erbij betrokken, want hun zijn blijkbaar de oorzaak van het probleem van jeugdcriminaliteit. Hun rol is eigenlijk het veroorzaken van de criminaliteit.Ouders zijn erbij betrokken, want hun helpen eraan mee het kind op te voeden. Ze moeten het kind vroegtijdig aanpakken. Niet het kind zijn eigen gang laten gaan, want dan gaat het meestal vanzelf erg vlug mis. Wat is hun rol dus, hun kinderen zo goed mogelijk proberen te begeleiden en op te voeden.Slachtoffers zijn betrokken, omdat ze er last van hebben ze zijn al eens geconfronteerd met jeugdcriminaliteit. Dat kan van alles zijn, diefstal, geweldpleging, vandalisme. Hun rol is hierbij ze kunnen er niet mee leven. Ze ergeren zich en maken er een probleem van.Wijkagent is erbij betrokken, want hij kan de jeugd op straat in de gaten houden met wat ze doen en als ze iets verkeerd doen dan moet hij optreden. Zijn rol is de wijk in de gaten houden en optreden waar nodig is.Politie moet ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt. Als dat niet het geval is moeten ze de overtreders oppakken en naar het bureau brengen om onderzoek. Rol van de politie is het veiliger maken van de straat overal.School kan ervoor zorgen dat de kinderen nog meer en beter worden opgevoed. School geeft een extra steuntje in de rug voor de ouders, niet alleen met sociaal opvoeding maar ook met geestelijke opvoeding.Gemeente, de gemeente moet de politie en alles sturen waar het niet zo verder kan gaan en waar ze moeten optreden. De gemeente moet ervoor zorgen dat het goed georganiseerd wordt. En de mensen helpen met het probleem op te lossen.Overheid moet of kan nieuwe wetten maken regels enzovoort. Als ze nieuwe cellen erbij bouwen en de leeftijd van arrestatie verlagen dan kunnen er meer kinderen worden opgepakt. De Overheid moet ook het probleem proberen op te lossen, maar dan met grotere en betere maatregelen als het gemeentebestuur het zelf niet kan.BelangenEen belang is iets waarbij je zelf een voordeel bij hebt, bijvoorbeeld bij ons is gezondheid van zeer groot belang in ons leven.De belangen van de betrokkenen worden hier gegeven of uitgelegd.

De betrokkenen zijn ; de jeugd zelf, ouders, slachtoffers, wijkagent, politie, school, gemeente, overheid.De jeugd wil graag vrij zijn, zijn eigen gang gaan. Ze willen niet lastig gevallen worden of gestoord woorden met waarmee ze bezig waren. Ze proberen van alles uit en beseffen niet dat het totaal verkeerd kan zijn. Het voornaamste belang is; vrijheid.Ouders willen dat hun kinderen het voorbeeld kind is, maar niet dat ze als dwazen worden behandeld. Dus ze leren hun kinderen dingen doen, zodat ze niet worden uitgescholden of wat. De kinderen denken dat ze dan alles worden en dus dingen gaan doen die ze niet kunnen doen. Het voornaamste belang van hun ouders is; een gezond en machtig kind.Slachtoffers willen dat de jeugd geen problemen meer veroorzaakt. Wat de jeugd ook doet ze doen altijd iets wat niet mag of kan. Het voornaamste belang van de slachtoffers zijn; rust en veiligheid.Wijkagent wil de wijk veilig houden en de mensen hun wensen vervullen. Het voornaamste belang van de wijkagent is; veiligheid.De politie wordt ingelicht door de wijkagent als de wijkagent het zelf niet aankan. De politie zal dan hard op gaan treden. De politie heeft vooral belang bij veiligheid.De school wil graag veilig zijn voor iedereen en wilt ook graag behandelbare kinderen op hun school hebben. Is dit niet het geval dan worden de kinderen vanzelf weggestuurd. De belang van de school is veiligheid, en vertrouwen.Gemeente heeft er ook belang bij dat het veilig is. De gemeente wil graag andere mensen trekken vanuit andere steden.De overheid wil ook graag een veilig land hebben en niet dat de welvaart sterk achteruit gaat, dus treden ze hard op.Conclusie: Het voornaamste belang is Veiligheid.Mogelijke OplossingenMeer goedkopere en leukere voorzieningen voor jongeren. Hogere straffen op vandalisme en diefstal en andere verkeerde dingen die jongeren vaak doen.

Voorbeelden van leukere en goedkopere voorzieningen zijn skatebanen die heel erg modern zijn en erg goed in de smaak vallen bij jongeren die veel van skaten houden en dit ook vaak doen, maar ook jongeren die niet vaak skaten maar dit toch leuk lijkt moeten daar kunnen skaten, zodat de wat betere skaters de minder goede skaters nieuwe en stoere trucjes kunnen leren. Op die manier hoef je ook geen skateleraren te betalen. Wedstrijden organiseren en niet alleen in races en met skates, maar ook met fietsen en wedstrijden wie de beste en modernste trucjes op allerlei voorwerpen kunnen doen.Volgens de oudere mensen is het een oplossing om op een plek waar weinig overlast te veroorzaken is hangplekken te maken voor ‘hangjongeren’, zoals deze vaak genoemd worden. En buurthuizen waar jongeren ook allerlei dingen kunnen doen.

Meer sporthallen waar jongeren, bijvoorbeeld, vechtsporten kunnen beoefenen om alle agressie kwijt te raken. Een nadeel hierbij is echter dat de kans op agressie op straat verhoogd wordt. Daarom moeten bij zo’n sportschool ook weer allerlei regels worden aangenomen. Sportscholen moeten ook in prijs wat worden verlaagd, maar dat natuurlijk wel alleen als ze goed in hun financiën zitten. Het is natuurlijk aantrekkelijker als hier ook wedstrijden bij worden gehouden, want dat is iets wat jongeren vaak aantrekt. Je kunt ook meer geld in de minder gedane sporten steken, zodat deze meer beoefend worden, want met meer geld kun je betere reclame maken en daar komen jongeren ook op af. Een goed voorbeeld hiervan is snowboarden en skiën. Want als ze de voorbeelden van de vele positieve kanten van deze sporten kunnen laten zien worden de hoge prijzen overtroffen en dan worden deze sporten ook vaker beoefend.De oplossingen die de gemeente en de overheid al hebben uitgevoerd en bedacht zijn bijvoorbeeld:

- Meer hangplekken voor jongeren creëren;

- Buurthuizen voor jongeren maken;

- Discotheken speciaal voor jongeren;

- Sportscholen voor jongeren(maar natuurlijk ook voor ouderen);

- Hogere straffen voor jongeren.

- Het verlagen van de leeftijd waarop jongeren opgepakt mogen worden;

- Meer blauw op straat;

- Meer jeugdgevangenissen;

- Vaker ingrijpen van bureau Halt;Mening Politieke PartijenCitaat:Jeugdcriminaliteit en ontwikkelingsprocessenGeweldscriminaliteit wordt onderzocht als een vorm van individueel gedrag dat tot ontwikkeling kan komen door een wisselwerking tussen individuele (persoons-)kenmerken, sociale (omgevings-)kenmerken (gezin, school, buurt) en algemeen maatschappelijke kenmerken (processen van integratie en sociale uitsluiting). Een centrale onderzoeksvraag is welke omgevingsfactoren bepalend zijn voor de ontwikkeling van jongeren, hun mogelijkheden en beperkingen voor maatschappelijke integratie en hun risico’s op het ontwikkelen van chronisch, ernstig en/of gewelddadig crimineel gedrag.

Het longitudinale onderzoek van Nijboer (1995; 1997) heeft aanleiding gegeven tot een meer dynamische invulling van de straintheorie. Weerman (1998) heeft in zijn dissertatie een uitbreiding van de bindingstheorie voorgesteld door een meer centrale rol toe te kennen aan de identiteitsontwikkeling en door onderscheid te maken naar aard, richting en sterkte van bindingen. Beide onderzoeksprojecten hebben nieuwe inzichten opgeleverd in het verloop van de ontwikkelingsprocessen van jongeren en de risico’s op chronisch, ernstig en/of gewelddadig crimineel gedrag. Veel sterker dan meestal wordt aangenomen, blijkt sprake van een grote dynamiek, samenhangend met actuele wijzigingen in de levenssituatie. Dat betekent enerzijds een geringe voorspelbaarheid van criminele carrières, maar biedt anderzijds ook de mogelijkheid tot verandering (Nijboer en Weerman, 1998). In de dissertatie van Miedema worden bij jongvolwassen mannen in een uitkeringssituatie verschillende oplossingsstrategieën en levensstijlen onderscheiden. Het onderscheid in criminele, respectabele en alternatieve levensstijlen is zowel voor de theorievorming als voor het beleid van belang (Miedema, 1997).SamenvattingJeugdcriminaliteit word veroorzaakt door, hoe kan het ook anders, de jeugd. Je hebt verschillende soorten jeugdcriminaliteit. Namelijk: diefstal, vandalisme, drugscriminaliteit, overlast en geweldpleging.Diefstal is makkelijker te verminderen en misschien zelfs helemaal te verwijderen, in winkels dan. Op straat is het veel moeilijker de diefstal te verwijderen.

Dit is omdat je in winkels de volgende maatregelen kunt toepassen die je ook goed kunt gebruiken, want camera’s zijn daar heel goed te gebruiken, want je bent in enkele seconden ter plekke dit is moeilijker in de stad zelf.

Goed opgeleide bewaking is ook een hele goede oplossing.Vandalisme kan je verminderen met hogere straffen. De schade zelf te laten betalen, maar je kunt het nooit de wereld uit helpen. Want er zijn altijd nog mensen die van agressie alles wat ze tegenkomen in elkaar slaan, maar agressie alleen is niet de enige oorzaak van vandalisme, drugs is er ook één.Drugscriminaliteit is moeilijk op te lossen, omdat het overal te verkrijgen is en haast niet te controleren is. Ze hebben hier al iets op gevonden, namelijk door softdrugs legaal te maken. De overheid zou strengere controle op coffeeshops kunnen toepassen. En de overheid zou ook het handelen op straat strenger kunnen controleren.Overlast is te verminderen, maar deze vermindering is minimaal, doordat jongeren altijd nog kunnen schreeuwen ’s avonds op straat en doordat het lawaai van scooters nog altijd heel hoog is. Dit zou de politie wel kunnen controleren met meer te controleren met decibelmeters.Geweldpleging is nóg moeilijker te verminderen, doordat jongeren als ze eenmaal bezig zijn zichzelf niet meer in de hand kunnen houden, dit kan zijn door invloed van drank, maar ook als iemand zeer agressief is. Vaak weten jongeren de gevolgen van deze “acties” ook niet en dat maakt het zo gevaarlijk. De geweldpleging door een agressief gedrag is wel te verminderen door ze verplicht psychologisch te laten behandelen.Conclusie: ‘Jeugdcriminaliteit is vrijwel niet op te lossen’.Toekomst JeugdcriminaliteitDe toekomst van de jeugdcriminaliteit ziet er heel slecht uit. Er zijn al kinderen van 4jaar die het F-woord gebruiken en al heel erg brutaal tegen de oudere mensen doen.

Tegenwoordig kun je er niks meer aan doen. Er zijn te veel jonge kinderen die slecht worden opgevoed. Dat komt omdat er veel mensen zijn die al op vroege leeftijd kinderen neemt en niet weet wat ze dan allemaal te doen krijgen. Ze kunnen niet eens goed voor zich zelf zorgen en dan willen ze al zelf een kind nemen. Dit kan totaal niet samen. Als de kinderen nu ongeveer 12jaar zijn dan laten de ouders ze meer zelf doen bij deze leeftijd is het juist belangrijk dat de ouders hen goed in de gaten houdt. De kinderen gaan dan naar de hoge school en ontdekken de andere sekte. Dit is heel veel van invloed veel jongens doen stoer om interesse te trekken bij de meisjes. Dit kan zo ver gaan tot de jongens niet meer weten wat ze doen. Maar ook de jongens onder elkaar kan heel wat aanrichten, ze peppen elkaar op en schelden elkaar uit voor mietje als je iets niet doet of durft. De jongens en meisjes ontdekken dat het makkelijk gaat dat vernielen en stelen, maar op een dag niet meer. Dan zijn ze al te laat en kunnen niet meer terug.

Ze besparen er zeer veel geld mee met het stelen van spullen. Op een nog later stadium weten ze dat ze er ook in kunnen gaan

handelen. Met gestolen spullen kun je alleen maar winst boeken.Er zal zeker een tijd komen dat het zeer slecht gaat met Nederland door de criminaliteit. De maatschappij zou dan zeer sterk op die van Amerika kunnen gaan lijken. Iedereen een wapen op zak en als je iets verkeerd doet ben je dood. Dat is natuurlijk niet de bedoeling maar als we nog langer zo doorgaan waarmee we nu bezig zijn zou dat zeker wel gebeuren.Bronnenhttp://www.rug.nl/rechten/faciliteit/vakgroepen/stcr/cri/onderzoeksprogramma/jeugdcriminaliteithttp://www.ilse.nl/searchresults.dbl?search_for=politieke%20partijenhttp://www.startpagina.nlWe hebben ook op pagina’s van politieke partijen gekeken, maar daar stond niks op over jeugdcriminaliteit.We hebben ook informatie uit de krant ‘Limburgs Dagblad’ over veertien jongeren van Niew-Einde. We hebben ook nog verhalen om ons heen gehoord. Bijvoorbeeld van leeftijdsgenoten. Ook van onze ouders hebben we verhalen gehoord wat hun stoort. We hebben ook veel informatie van onze grootouders gekregen door naar hun verhalen te luisteren. Want een probleem moet je namelijk vanuit verschillende invalshoeken bekijken.
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Dit werkstuk is verouderd en klopt met deze tijd niet meer. er zijn tegenwoordig andere straffen dan in het werkstuk staan.
Henk van Dalen

13 jaar geleden

M.

M.

Een werkstuk vol dt-fouten, spellingsfouten en inhoudelijke fouten. Een ramp.

6 jaar geleden

W.

W.

Wat een waardeloos Nederlands! 'Dat hun dat doen...'

6 jaar geleden