Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Wat voor verschillende soorten soft- en harddrugs zijn er in Nederland?De softdrugsHasj en wiet (verzamelnaam: cannabis)Hasj en zakjes Wiet en TabakHasj, wiet, nederwiet, marihuana, skunk, stuff zijn verschillende namen voor hasj en wiet die op straat gebruikt worden.

Daarnaast heb je vele namen voor verschillende soorten die vaak verwijzen naar het land van herkomst (bijvoorbeeld Maroc, Nepal, Thai)

Marihuana (wiet) zijn op kruiden lijkende bloemtoppen en variëren in de kleuren van groen tot groenbruin.Hasj zijn plakkerige blokjes of plakjes wat varieert in kleuren van geel tot lichtbruin tot zwart.

Hasjolie is een bruinzwarte vloeistof.

Cannabis is afkomstig van de plant van het geslacht Cannabis Sativa (de hennepplant). De vrouwelijke bloemtoppen van deze plant worden geplukt en gedroogd (marihuana of wiet). Van de hars van de bloemen en de bovenste bladeren kunnen door middel van zeven en persen blokken of plakken worden gemaakt (hasj). Verder kan er nog hasjolie worden gemaakt door de THC bevattende delen van de plant in alcohol te weken en dit vervolgens te zeven.

Er zijn een heleboel verschillende cannabinoïden aanwezig in de cannabisplant. De 3 meest voorkomende zijn Cannabidiol, Cannabiol en THC. Delta-9-TetraHydroCannabinol (THC) is de belangrijkste werkzame stof.

Wanneer je cannabis rookt begint de werking na ongeveer een halve minuut. Het maximale effect komt na zo’n 20-30 minuten en blijft zo’n 2-3 uur aanhouden.

Als je cannabis eet (in bijvoorbeeld cake) begint de werking na ½ uur tot 2 uur en kan 5 tot 12 uur aanhouden.

Lichamelijke werking:

Rode ogen (vooral bij onervaren gebruikers en bepaalde cannabissoorten)

Verslapping van je spieren (loom aanvoelen), verhoging hartslag

Vermindering pijn (hoofdpijn en krampen), vermindering misselijkheid (cannabis wordt hiervoor medicinaal toegepast), droge mondPsychische werking:

Versterkt de gemoedstoestand, beïnvloedt de gedachtegang (meer creatief en filosofisch), verandert je waarneming (bijvoorbeeld van muziek), beïnvloed je hongergevoel, beïnvloed je geheugen (korte termijn geheugen en het lineair denken) en vermoeidheid; je hebt minder zin om dingen te ondernemen

Risico’s bij het gebruik van hasj en wiet:

- Verwarring of storing korte termijn geheugen

- Paranoia en angst

- Psychose

- Flippen (verwarring en angst en het is mogelijk dat je ‘out’ gaat)DE HARDDRUGS

Paddo’sMexicaanse paddo’s Hawaiaanse paddo’sDe stofnaam voor paddo’s is: Psilocybine of psilocine.

Op straat worden ze ook wel Paddo’s, Psylo’s, Kaalkopjes, Mexicaanse of Hawaiaanse genoemd.

Psilocybine is een hallucinogeen dat afkomstig is uit hallucinogene paddestoelen (bijvoorbeeld kaalkopjes, Mexicaanse en Hawaiaanse paddestoelen).

In zuivere vorm zijn psilocybine en psilocine een wit poeder. De paddestoelen waarin deze stof zit worden vers verkocht.

Paddo’s beginnen pas na enige tijd te werken (30-60 minuten) afhankelijk van hoe je de paddo’s inneemt. Het maximale effect zal in de eerste 2 uur plaatsvinden en het effect blijft 3 tot 7 uur voelbaar.

Lichamelijke werking:

Misselijkheid, zwaar aanvoelen van de spieren (bij lage doseringen zeer lichamelijk stoned gevoel),toename van je hartslag en bloeddruk en

stijging van je lichaamstemperatuur

Psychische werking:

Hallucinaties (vaak minder dan bij LSD). Bij de ene persoon beperkt dit zich tot een (lichte) vervorming van de waarneming en de andere persoon kan dingen gaan zien die er helemaal niet zijn.

Wanneer de paddo’s gaan werken, ervaar je een gevoel van verwachting,

geestelijke stimulatie, snel veranderende gedachten of een ‘Lachkick’.

Risico’s bij het gebruik van paddo’s:

- Bad trip of flippen. Vooral jonge mensen die niet goed in hun vel zitten en mensen die depressief zijn of angsten hebben, lopen extra risico op een vervelende trip.

- Flashbacks: sommige mensen herleven soms lange tijd na gebruik hun tripervaringen. Dit komt meestal door gecombineerd gebruik met hasj en/of wiet.

- Vanwege het trippen kan het waarnemingsvermogen flink worden aangetast. Laat niemand nooit alleen en neem zeker geen deel aan het verkeer.XTCXTC pillen met zakje XTC pil met Taz-afbeelding (zie ook de bijlage)De stofnaam voor XTC is MDMA (3,4-methyleendioxymethylamphetamine)

De namen op straat: XTC, Ecstasy, Adam, pillen, snoepjes, vita’s.

XTC komt voor als: tabletten (pillen) in allerlei vormen en kleuren, vaak voorzien van een merktekentje (logo), poeder en capsules.

Je kunt XTC slikken of snuiven.

Het wordt synthetisch gemaakt in illegale laboratoria.

Het eerste effect is meestal voelbaar na 20-60 minuten (maar kan soms pas na 2 uur opkomen). Na 4 –6 uur neemt de werking weer af.

De lichamelijke effecten:

Stimulerend: de gebruiker krijgt het gevoel meer energie te hebben. Daardoor kan dansen lang worden volgehouden in een hoog tempo

Verwijde pupillen, verhoogde lichaamstemperatuur, verhoogde hartslag en bloeddruk, zweten en vermindering van je hongergevoel.

De psychische effecten:

Entactogeen: ervaringen worden intenser en remmingen verdwijnen, gevoel van behaaglijkheid en saamhorigheid.

Je voelt je helder, relaxed en op je gemak, contacten worden gemakkelijker gelegd.

XTC wordt ook wel 'lovedrug' genoemd, je voelt je liefdevoller en XTC kan je libido (zin in seks) verhogen hoewel het de seksuele prestaties negatief beïnvloedt.

Je kan wat onrustig en nerveus worden en heel soms krijgen mensen milde visuele hallucinaties.

De risico’s van het gebruik van XTC:

Nog lang niet alles is bekend over deze drug. Er zijn aanwijzingen uit dierproeven dat langdurig chronisch gebruik hersenbeschadiging veroorzaakt doordat de hoeveelheid serotonine (een stof in de hersenen) uitgeput zou raken. De Universiteit van Leiden doet hier momenteel onderzoek naar. Tot dusver is dit niet bewezen, maar het is wel een mogelijk risico waar je rekening mee moet houden. Na gebruik is pijn in kaak en tanden mogelijk.

- XTC kan depressies, angstaanvallen en psychoses versterken.

- De dag na gebruik kun je last krijgen van een milde depressie die een of meerdere dagen kan duren.

- Heftige depressie en moeheid; dit komt zelden voor.

- Psychologische crisis, waardoor ziekenhuis opname nodig is (psychotische episodes, heftige paniekaanvallen). Dit komt ook zelden voor.GHBGHB in Vloeibare vorm (Buisjes – meest voorkomend), pilvorm en poedervorm.De stofnaam voor GBH is GammaHydroxyButyraat. Op straat wordt het GHB of liquid-E genoemd.

GHB is een wit poeder. Dit kan gemakkelijk pasta-achtig worden door blootstelling aan de buitenlucht omdat het een hygroscopische stof is (trekt vocht aan) het kan ook voorkomen in de vorm van een

Stroperige vloeistof (meestal kleurloos, maar soms met kleurtje) of

Tabletten en capsules (zeer zeldzaam)

GHB wordt gemaakt in illegale laboratoria, door de farmaceutische industrie of door doe-het-zelf-pakketten via internet.

Je kunt GHB drinken en slikken. GHB kan ook gespoten worden, maar dit komt in Nederland zeer zelden voor.

GHB werkt meestal na 15-30 minuten na inname van ongeveer 2 gram en de werking blijft ongeveer 3 uur aanhouden.

De lichamelijke effecten:

Ontspannend, slaperigheid, hoge bloeddruk, vetvermindering, spiergroei,

Incontinentie, verlaging lichaamstemperatuur, vertraagde hartslag, ademhalingsdepressie, braken, mogelijk bewustzijnsverlies en reversibele coma (coma waar je uit komt).

De psychische effecten:

Ontremming (bij een lage dosis), euforie (het gevoel alles aan te kunnen) bij een hogere dosis.

Milde visuele hallucinaties, stemmingsverbetering, duizeligheid, geheugenverlies.

De risico’s bij het gebruik van GHB:

- Bewusteloosheid.

- Stoppen van de ademhaling doordat de tong deze blokkeert.

- Door braken kan de maaginhoud in de longen terechtkomen waardoor je stikt.Speed (of amfetamine / methylamfetamine)Speed in zakje en speedpillen.De stofnamen voor speed zijn: Amfetamine. Merknamen: Benzedrine, Biphentamine, Dexedrine en Dexamyl (dextroamfetamine)

Methylamfetamine. Merknaam: Pervitine

Amfetamine is de meest voorkomende soort.

De effecten van amfetamine en methylamfetamine zijn hetzelfde, Methylamfetamine is echter 1,5 à 2 maal zo sterk.

Je kunt amfetamine slikken, snuiven en spuiten. Methylamfetamine komt ook voor in rookbare vorm (Ice) en werkt dan drie- tot vijfmaal sneller dan bij slikken doordat het gerookt wordt.

Op straat wordt amfetamine speed, pep, of appelspeed genoemd.

Het komt voor in poeder, tabletten, capsules, pasta (natte vorm van poeder)

Amfetamine kan in poedervorm diverse kleuren hebben (o.a.wit, roze en geel) Methylamfetamine is een wit poeder.

Het wordt geproduceerd in illegale laboratoria en is synthetisch.

Amfetamine werkt 5 tot 8 uur, maar kan veel langer aanhouden.

Methylamfetamine werkt 6 tot 12 uur, maar kan veel langer aanhouden.

Ice (de rookbare vorm) werkt 24 uur.

Bij het spuiten van amfetamine treedt de werking het snelst op, maar duurt het ook het minst lang. Als amfetamine wordt gesnoven treedt het effect op na 5-10 minuten. Wanneer je amfetamine slikt, begint de werking na 20-30 minuten en is een hogere dosering nodig dan bij snuiven. Dit komt door een gedeeltelijke opname in het bloed en vroegtijdige afbraak.

De lichamelijk effecten:

Stimulerend, je gaat sneller praten, bent drukker en je hebt meer energie

Motorische onrust (o.a. kaakbeweging), verwijde pupillen, verhoogde bloeddruk, verhoogde hartslag, uitzetten van de bronchiën (longblaasjes),

tandenknarsen en kaakklemmen.De psychische effecten:

Onderdrukking van je hongergevoel, onderdrukking van je slaap en vermoeidheid, geeft een verhoogd zelfvertrouwen wat resulteert in overmoed, euforie (het gevoel de wereld aan te kunnen) zowel geestelijk als lichamelijk, verhoogde alertheid

De risico’s bij het gebruik van speed:

Hoofdpijn, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, verminderde weerstand, vertraagde botgroei (bij kinderen), agressiviteit (opgefoktheid), prikkelbaarheid, oververmoeidheid en verwardheid.

Een overdosis amfetamine kan resulteren in hartritmestoornissen, oververhitting en acute schizofrenie of psychotische verschijnselen. Bij zwaar gebruik zijn de risico’s: paranoia en jeuk (je denkt dat er beestjes onder je huid zitten).CocaïneCocaïne en snowseal Coke-kristallen, Cocabladeren en Snuifcoke (vlnr)

(zie ook de bijlage)De stofnaam is gewoon cocaïne.

Op straat wordt het Coke, snow, wit, basuco (Zuid-Amerika: cocapasta), crack, sosa, gekookte coke of bori genoemd.

Cocaïne komt van bladeren van de cocaplant (Erythroxylon Coca). Het eerste product uit de bewerking van de bladeren is cocapasta. Na verdere bewerking verkrijgt men 89,3% pure coke (uitgedrukt in cocaïnebase). Voordat de cocaïne verkocht wordt is het vaak al versneden met andere stoffen zoals bijvoorbeeld manitol (baby laxeermiddel), lidocaïne (verdovingsmiddel) en cafeïne.

Basecoke en crack zijn bewerkingen van cocaïne.

Je kunt cocaïne snuiven en spuiten.

Crack wordt gerookt. Basecoke soms ook, ook vaak geïnhaleerd.

Snuifcoke kan ook gerookt worden in een sigaret (plofje), maar zal dan veel minder effect hebben omdat het slecht brandt waardoor er slechts een deel van de coke zal worden opgenomen.

Cocaïne ziet eruit als wit poeder, harde witte of bruingele brokken (crack, basecoke).

Basecoke wordt verkocht in (plastic) bolletjes, waarin gemiddeld 0,2 gram zit. Snuifcoke zit vooral in tot envelop gevouwen papiertjes (snowseal).

De werking van cocaïne hangt af van de manier waarop je t gebruikt.

Snuiven: de werking begint binnen enkele minuten en duurt maximaal een uur.

Roken: de werking begint na een aantal seconden en duurt 5-15 minuten.

Spuiten: de werking begint na enige seconden en kan een half uur tot een uur aanhouden.

Door de korte werkingsduur van coke is de kans op geestelijke afhankelijkheid (verslaving) groot. Men gebruikt meestal meerdere keren op een avond.

De lichamelijke effecten:

Stimulerend, pupilverwijding, temperatuurstijging, vernauwen van de bloedvaten, toename hartslag, toename van de ademhaling, veroorzaakt plaatselijke verdoving.

De psychische effecten:

Euforie: het gevoel alles aan te kunnen, zowel geestelijk als lichamelijk, honger wordt niet meer gevoeld, vermoeidheid verdwijnt, overmoed, meer en makkelijker praten.

Arrogantie: je hebt meer zelfvertrouwen en je meent sneller en helderder te kunnen denken.De risico’s van het gebruik van cocaïne:

Hoofdpijn, hartkloppingen, duizeligheid, hartklachten, sociale vervreemding (contacten onder invloed van coke zijn zelden 'echt').HeroïneBolletjes heroïne en injectiespuit.De stofnaam voor heroïne is Heroïne, diacetylmorfine of diamorfine.

Op straat wordt het Smack, horse, brown sugar of bruin genoemd.

Heroïne wordt bereid uit morfine door het te koken met azijnzuuranhydride. Morfine wordt gewonnen uit opium (ruwe opium bevat tussen de 5 en 15% morfine). Opium wordt uit de plant Papaver Somniferum verkregen: door het insnijden van de onrijpe zaadbol lekt melksap hieruit, dat vervolgens indroogt.

Er zijn diverse soorten heroïne: wit, (licht)roze, lichtbruin en bruin poeder. In Nederland is bijna alleen de bruine variant te koop.

Je kunt heroïne roken:

- via verhitting op aluminiumfolie waarbij de rook ingeademd kan worden ('chinezen', 'chasing the dragon')

- door een waterpijp

Je kunt het ook spuiten:

- intraveneus (direct in de ader)

- skin-popping (onderhuids in het spierweefsel)

En je kunt he ook snuiven.

Heroïne werkt 3-6 uur. In vergelijking met andere opiaten werkt heroïne snel, maar kort.

Na hoeveel tijd na inname je heroïne gaat voelen is afhankelijk van de gebruiksmethode. Bij roken is dat vrijwel meteen, bij spuiten duurt het ongeveer 10 seconden voor je wat voelt.

De lichamelijke effecten:

Pijnstillend, ademhalingsremmend, braakopwekkend (misselijkheid),

remmend op de spiercellen in blaas en darm (obstipatie), vernauwde pupillen, vertraagde hartslag, vertraagde ademhaling, lichaamstemperatuur gaat iets omlaag.

De psychische effecten:

Lichte euforie (het gevoel alles aan te kunnen) maar soms het tegenovergestelde effect (dysforie). Het geeft een warm, gelukzalig gevoel van veiligheid en tevredenheid. Negatieve gevoelens verdwijnen.

Bij spuiten voel je eerst een 'flash' (korte heftige ervaring) die als orgastisch ervaren wordt, vermindering van angstgevoelens en emotionele vervlakking.

De belangrijkste werking is de demping van negatieve prikkels zoals pijn en verdriet. Dit kan leiden tot emotionele onverschilligheid. Dit kan gepaard gaan met de remming van de seksuele functie.

De risico’s van het gebruik van heroïne:

Overdosering (dit is een bewuste keuze van de gebruiker of een inschattingsfout door een te hoge dosering of onbekendheid met de zuiverheid van de heroïne). Overdosering wordt gekenmerkt door: bewustzijnsverlies, ademhalingsstilstand, soms met de dood als gevolg.

Licht verhoogde vatbaarheid voor luchtweginfecties.

Verwaarlozen en onderdrukken van ziekten doordat pijnklachten worden onderdrukt.

Infectieziekten (aids, hepatitis) en spuitabcessen door onzorgvuldig en niet steriel spuiten.

Na verloop van tijd kan een gebruiker psychisch vervreemden en in een sociaal isolement raken.

Heroïne is zeer verslavend, maar de zuivere stof is nauwelijks schadelijk voor het lichaam. Risico’s hebben dan ook vooral te maken met de slechte leefomstandigheden, de kwaliteit van de heroïne en de manier van gebruik.LSDLSD blotters (Vellen met zegeltjes erop, 1 zegeltje= +/- 0,5 bij 0,5 cm)

(zie ook de bijlage)De stofnamen voor LSD zijn: LSD, d-lysergzuurdiethylamide. Merknaam: Delysid (Sandoz)

Op straat wordt het Acid genoemd, of namen die naar de afbeeldingen op de papertrips verwijzen of microdots.

Je kunt LSD slikken (pilletje) of laten smelten op je tong (vloeipapiertje)

LSD ziet er voornamelijk uit als kleurig bedrukte vloeipapiertjes, bedruppeld met LSD (papertrips). Ook wel als zeer kleine pilletjes ter grootte van vuursteentjes (microdots) en als kleine gelatinevierkantjes.

De papertrips zitten op een groot vel, een blotter. Hierop staan vaak trip-achtige tekeningen. 2 mooie staan in de bijlage.

LSD is semi-synthetisch. Het is een chemische vervaardiging gemaakt uit de moederkoornschimmel.

LSD begint meestal na 20-60 minuten te werken, maar soms kan het wel 2 uur duren voordat men het effect voelt. De eerste effecten van LSD houden 6-8 uur aan. Voor veel mensen is er daarna nog een periode van 2-6 uur waarin men zich nog niet zichzelf voelt, maar in deze periode is men niet meer aan het trippen.

De lichamelijke effecten zijn:

(Iets) meer energie en verwijde pupillen.

De psychische effecten zijn:

Als LSD begint te werken ervaar je een gevoel van verwachting of angst. De waarneming begint iets te veranderen, geestelijke stimulatie, verandering van gedachten of denkbeelden, zeer hevige hallucinaties (trippen) en snel veranderende emoties.

LSD geeft visuele hallucinaties, een veranderde waarneming (bijvoorbeeld van muziek), een gevoel van inzicht alsmede een veranderde gedachtegang, verwardheid of paranoia en sterk veranderende gevoelens De risico’s bij het gebruik van LSD zijn:

- Mensen waarbij schizofrenie of een andere psychische stoornis in de familie voorkomt kunnen beter geen LSD gebruiken.

- Mensen die depressief zijn of zich de afgelopen tijd niet zo goed hebben gevoeld kunnen beter geen LSD gebruiken.

- Bad-trip: voor sommige mensen kan deze ervaring zeer angstig en vervelend zijn.

- Sommige mensen kunnen nog een tijd lang last hebben van flashbacks. Ze kunnen dan op elk moment de tripervaring weer herbeleven. Gebruik van cannabis kan de flashback oproepen.Er zijn nog meer harddrugs (zoals alcohol) maar ook minder bekende, waar in het verslag ook niet verder op ingegaan wordt. Dit zijn:Van de softdrugs:Cafeine en Tabak

Van de Smartdrugs: (wat verkocht wordt in de smartshop)

Ephedra, 5htp, Stackers en nog talloze andere smartdrugs.Van de Harddrugs:Alcohol,

Uit de natuur (of semi-synthetisch): Datura, Salvia, DMT, Kava, Morning Glory, Peyote, Nootmuskaat.

Niet uit de natuur (syntethisch): DXM, DPT, Alpha-methyltryptamine (AMT), Ibogaine, Mescaline, Ketamine, Nitrous-Oxide, 2C-B, 2C-T-Z, 5-MeO-Dipt, Inhalanten zoals Poppers, lachgas, Ether, Chloroform en Lijm.Zou het minder strenge beleid zoals we dat in Nederland hebben ook werken voor andere (grotere) landen?Eerst is het natuurlijk handig om te weten hoe het beleid in andere landen is.

Daarom hebben we t even op een rijtje gezet:België

In België is er geen gedoogbeleid ten aanzien van drugs. Zowel het bezit van softdrugs en harddrugs, de handel en de koop zijn strafbaar. Er zal altijd een proces-verbaal worden opgemaakt ook in geval van een hele kleine hoeveelheid softdrugs. De drugs zullen altijd in beslag genomen worden.

Hoewel België de intentie heeft wat milder te worden ten aanzien van eigen gebruik van softdrugs is nu op dit moment alle druggebruik nog steeds voor de wet verboden.

In de toekomst zal het individueel gebruik van softdrugs door MEERDERJARIGEN getolereerd worden indien dit gebruik niet problematisch is voor het individu en indien er geen overlast is voor de omgeving. Bij aantreffen van andere drugs dan cannabis zal nu en in de toekomst dus ook, steeds proces verbaal worden opgemaakt en zal er een strafvordering volgen. Tenslotte is het besturen van een voertuig (auto, fiets, motor) onder invloed van drugs, zelfs als je geen drugs in bezit hebt, strafbaar.Duitsland

Duitsland kent geen gedoogbeleid zoals wij in Nederland.

Er is sprake van het legaliteitsbeginsel, waarmee wordt bedoeld dat het Openbaar Ministerie moet vervolgen als er een strafbaar feit gepleegd is. In Nederland hebben we geen legaliteitsbeginsel maar een opportuniteitsbeginsel. Het opportuniteitsbeginsel aangaande drugs betekent dat er afhankelijk van de omstandigheden zal worden opgetreden.

Als je dus in Duitsland wordt betrapt op bezit of gebruik van verdovende middelen zal er, hoe weinig je ook bij je hebt, altijd een inbeslagname en een aanhouding volgen.

Het is dan aan de officier van justitie en uiteindelijk de rechter hoe zwaar je gestraft wordt.

Ook in Duitsland geldt net als in Nederland dat er naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte wordt gekeken en of er al eerder contact met justitie is geweest.

In de leeftijd van 14 tot 18 jaar kun je in Duitsland naar een jeugdgevangenis worden gestuurd, na het uitzitten van (een deel) van je straf kun je worden uitgezet. Bedenk wel dat je dan nog lange tijd in Duitsland als ongewenste vreemdeling bestempeld staat, dus dat je daar voorlopig niet op skivakantie hoeft te komen!

Tenslotte is er één wet die geldt voor heel Duitsland, maar de rechters in de zestien verschillende deelstaten variëren in strengheid. In de zuidelijke deelstaten worden hogere straffen uitgedeeld dan in de noordelijke.Frankrijk

Frankrijk kent geen gedoogbeleid.

Het grote verschil tussen Frankrijk en Nederland is dat er in Frankrijk wettelijk geen verschil wordt gemaakt tussen softdrugs en harddrugs! Ze worden in het Franse wetboek (Code Pénal) dan ook genoemd onder één naam stupéfiants. In principe moeten dus even zware straffen worden uitgedeeld op het gebied van softdrugs als harddrugs.

Verder wordt het importeren, exporteren, transporteren, verkopen of zelfs het iemand overhandigen van drugs veel zwaarder aangepakt dan het eigen gebruik.

Als je betrapt wordt bij het importeren, exporteren, transporteren, verkopen of overhandigen van drugs kun je sowieso twee keer 24 uur plus één keer 48 uur op het politiebureau moeten verblijven.

Als je drugs voor eigen gebruik bij je hebt, kan je sowieso twee keer 24 uur op het politiebureau vastgezet worden.

Wanneer er sprake is van bezit van drugs die je zelf wilt gaan gebruiken zal er, als je therapeutische hulp accepteert, geen vervolging plaatsvinden.

In alle andere gevallen kan er wel gevangenisstraf volgen, waarbij je dus even lang zou moeten zitten voor softdrugs als voor harddrugs.Engeland

Engeland kent geen gedoogbeleid!

In de Engelse wet zijn verdovende middelen ingedeeld in klassen:

A: heroïne, cocaïne en XTC

B: cannabis

C: medicijnen

Zowel het gebruik van, als de handel in de middelen in al deze categorieën (voor categorie C geldt gebruik zonder voorschrift arts) is illegaal.

De straffen die gegeven kunnen worden variëren van een boete van 25 pond (ongeveer 80 gulden) tot levenslang (25 jaar), afhankelijk van type drugs, hoeveelheid, bezit voor eigen gebruik en handel. Ook het feit of je al eerder in aanraking met drugs bent gekomen zal je straf verzwaren.Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland en Denemarken

In Scandinavië geldt geen gedoogbeleid zoals in Nederland.

Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden hebben in grote lijnen min of meer hetzelfde beleid. Alleen in Denemarken wordt wat toleranter omgegaan met het gebruik van softdrugs. Hier kun je de eerste keer nog wegkomen met een waarschuwing, iets wat niet mogelijk is in de andere Scandinavische landen. Daar zal altijd direct een proces-verbaal worden opgemaakt.

Op bezit, verkoop en handel in softdrugs kunnen in Scandinavië straffen staan van 4 tot 6 jaar, voor harddrugs variëren de straffen van 10 tot 15 jaar.Marokko

Marokko kent geen gedoogbeleid!

Voor het Marokkaanse strafrecht ben je vanaf 16 jaar volwassen! De wetgeving ten aanzien van drugs in Marokko is zeer streng. 95% van de Nederlanders gevangenen in Marokko zit vast voor drugsmisdrijven!

Of je nu in Marokko met softdrugs of harddrugs wordt opgepakt en of je nu één gram bij je hebt of één kilo, je zult even zwaar gestraft worden. Vanaf 16 jaar zul je in de gevangenis komen, als je jonger bent wordt je naar een jeugdinrichting gestuurd. Sinds 1999 hebben Marokko en Nederland een verdrag gesloten dat in sommige gevallen gevangenen uitwisselen. Het kan dus zijn dat je, als je geluk hebt, je straf niet in Marokko hoeft uit te zitten. De Marokkaanse regering zal er echter wel op toezien dat je in Nederland je straf niet ontloopt.Canada

In Canada is er geen gedoogbeleid.

Daar wordt het zero-tolerance beleid gevoerd, wat inhoudt dat zowel softdrugs als harddrugs verboden zijn. Voor het bezit van harddrugs, zoals magic mushrooms (paddo’s) en XTC kun je maximaal een celstraf krijgen van 3 jaar. Harddrugs zoals cocaïne en heroïne in je bezit hebben kan je zeven jaar cel opleveren. Het bezit van softdrugs kan je maximaal 6 maanden opleveren.

De handel in drugs wordt streng aangepakt. Handel in paddo’s en XTC kan maximaal een gevangenisstraf betekenen van 10 jaar. Handel in cocaïne en heroïne zelfs levenslang. Handel in softdrugs betekent maximaal 5 jaar cel.

Naar aanleiding van de informatie dat cannabis gebruik de bijeffecten van medicatie voor aids-patiënten en kankerpatiënten kan verminderen is de wet veranderd. De Canadese overheid heeft besloten dat deze softdrug aan zulke patiënten verkocht mag worden.Vergelijken

Het is erg moeilijk om het met elkaar te vergelijken. In Zwitserland hebben ze bijvoorbeeld (als enige land in Europa, naast Nederland) ook gecontroleerde heroïne en methadon verstrekking aan verslaafden.

Het is moeilijk om te zeggen of het beleid wat wij hebben ook voor andere landen zou werken. Om daar een antwoord op te vinden zou je alle landen moeten overhalen om eens een jaartje of 3 ons beleid te handhaven.

Persoonlijk denken we dat het wel beter zou werken. In vergelijking tot andere landen hebben wij per hoofd van de bevolking minder drugsverslaafden per hoofd van de bevolking. Een uitgebreidere verklaring staat in de conclusie.

Conclusie

In deze conclusie proberen we een antwoord te geven op onze hoofdvraag:Werkt het drugsbeleid zoals we dat in Nederland hebben beter dan het (vaak strengere) beleid in andere landen?

Het antwoord hierop is moeilijk te geven. Zoals we al bij deelvraag 4 gezegd hebben kan je nooit weten hoe het voor die andere landen zou werken omdat ze het toch waarschijnlijk nooit zullen proberen.

Per hoofd van de bevolking hebben wij wel minder drugsverslaafden dan in landen waar de straffen hoger liggen.

Omdat het beleid bij ons soepeler is is bij ons de markt ook “schoner” dat geldt voor zowel soft- als harddrugs.

Dat komt omdat de mensen in Nederland, vooral de jongeren, veel meer van drugs afweten dan in het buitenland.

Ook omdat ze er meer vanaf weten gebeuren er bij ons minder ongelukken (overdosis e.d.) dan in andere landen. In andere landen zal de jeugd het waarschijnlijk ook sneller gaan proberen, want het is nou eenmaal illegaal, en alles wat verboden is of niet mag oefent natuurlijk aantrekkingskracht uit op jongeren.

Het is ook belangrijk dat er goede voorlichting bestaat. De overheid heeft het testen van XTC pillen op houseparty’s verboden in Nederland, maar je kunt ze nog wel gratis laten testen bij 12 testcentra in verspreid over de 12 provincies. Dit is erg goed, want XTC pillen waar gevaarlijke stoffen in zitten komen zo op een zwarte lijst terecht en het wordt bekend dat die gevaarlijk zijn. Veel politieke partijen willen ook dat het testen op feesten weer ingevoerd wordt.

Je kunt ook aan andere Europese landen zien dat ze ons beleid (vooral ten aanzien van softdrugs) beter vinden. In België is het roken van wiet en hasj nu ook gelegaliseerd, en er komen ook coffeeshops. In Engeland zijn ze er ook hard mee bezig, het is nog wel illegaal, maar in Londen zijn ook al 2 coffeeshops geopend.

We kunnen dus tot de conclusie komen dat het drugsbeleid wat gevoerd word in Nederland inderdaad beter werkt.Bijlagen bij het verslag(plaatje)Collage van XTC pillenOm een beetje een idee te krijgen hoeveel verschillende soorten XTC pillen er bestaan (werkzame bestanddeel vrijwel altijd MDMA).

Dit zijn er 99. Er zijn misschien wel 1000en verschillende soorten.(plaatje)Kiloblok cocaïne

Cocaïne wordt vaak verkocht per gram (+/- 50 euro) dit is 1000 gram (1 kilo)

Met een straatwaarde van ongeveer 50.000 euro.(plaatje)

LSD blotters

Twee voorbeelden van afbeeldingen die op de vellen LSD gebruikt worden.Lijst 1 en 2 van de opiumwet (dit komt rechtstreeks van www.politie.nl)Lijst I. behorende bij de Opiumwet

-A. Substanties, voorkomende op de Lijst I bedoeld in artikel 2, eerste lid van het enkelvoudig Verdrag

(o.a. cocaïne, heroïne, methadon, morfine)

De isomeren van vorengenoemde substanties in alle gevallen waarin deze isomeren kunnen bestaan overeenkomstig de specifieke chemische aanduiding, met uitzondering van Dextromethorphan en Dextrorphan.

De esters en ethers van vorengenoemde substanties.

De zouten van vorengenoemde substanties met inbegrip van de zouten van de esters, ethers en isomeren ervan.

Preparaten die één of meer van vorengenoemde substanties of hun zouten, esters, ethers of isomeren bevatten.

Elk preparaat, dat hennephars bevat, met uitzondering van vaste mengsels, omschreven op lijst II, onderdeel B.

-B. Substanties, voorkomende op de Lijst II bedoeld in artikel 2, tweede lid

van het Enkelvoudig Verdrag

(o.a. Codeïne, dextropropoxyfeen, dihydrocodeïne)

De isomeren van vorengenoemde substanties in alle gevallen waarin deze isomeren kunnen bestaan overeenkomstig de specifieke chemische aanduiding.

De zouten van vorengenoemde substanties met inbegrip van de isomeren.

Preparaten die één of meer van vorengenoemde substanties of hun zouten bevatten.

-C. Substanties, voorkomende op de Lijst I behorend bij het

Psychotrope Stoffen Verdrag

(o.a. MDMA (XTC dus), mescaline, psilocybine, Tetrahydrocannabinol?(vorm van THC)

Preparaten die één of meer van vorengenoemde substanties bevatten.

-D. Substanties, voorkomende op de Lijst II van het Psychotrope Stoffen Verdrag

(o.a. amfetamine (Speed dus), metamfetamine, fenytylline)

Preparaten, die één of meer van vorengenoemde substanties bevatten.Lijst II. behorende bij de Opiumwet

Onderdeel a

1. Substanties, voorkomende op de Lijst III van het Psychotrope Stoffen Verdrag

(o.a. Amobarbital, cathine)

Preparaten, die één of meer van vorengenoemde substanties bevatten.

2. Substanties, voorkomende op de Lijst IV van het Psychotrope Stoffen Verdrag

(o.a. 4-Hydroxyboterzuur (ofwel GHB), Ketazolam, Lefetamine)

Preparaten, die één of meer van vorengenoemde substanties bevattenOnderdeel b

Hennep, waaronder wordt begrepen elk deel van de plant van het geslacht Cannabis, waaraan de hars niet is onttrokken, met uitzondering van de zaden.

Gebruikelijke vaste mengsels van hennephars en plantaardige elementen van hennep (zoals hashish, esrar, chiras en djamba), waaraan geen andere substanties zijn toegevoegd.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Hallo Belle :)
Ik las je werkstuk (over drugs e.d.) net op scholieren.com
Er stond goede informatie in naar mijn mening, weet je toevallig nog wat voor informatie bronnen je er voor hebt gebruikt? Ik kan nog wel een aantal goede sites gebruiken voor een soort werkstuk dat ik aan het maken ben..
Alvast bedankt, Lily (16 jr. v5)

16 jaar geleden

A.

A.

ik vin het wel een mooi werkstuk

15 jaar geleden

P.

P.

Paddo's, XTC en LSD behoren niet tot harddrugs... misschien eerst wat meer opzoekwerk in het vervolg!

14 jaar geleden