De moslim

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1156 woorden
  • 27 mei 2001
  • 471 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
471 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De islam is de jongste van de drie monotheïstische godsdiensten: jodendom, christendom en islam. Monotheïstische godsdienst betekent een godsdienst die maar een god heeft. Na het christendom is de islam de grootste godsdienst van de wereld. In 1980 werd het aantal moslims op 700 miljoen geschat, zeventien procent van de wereldbevolking. De meeste moslims leven ten noorden van de evenaar: in de Arabische wereld, Turkije, Iran, Pakistan, Bangladesh en Indonesië. De moslims geloven dat God de wereld heeft geschapen. Mohammed, die in de zevende eeuw in Arabië leefde, was zijn profeet. De wetten en regels die God via Mohammed aan de mensen heeft doorgegeven, zijn vastgelegd in de Koran. Een goede moslim moet aan vijf verplichtingen voldoen. Deze verplichtingen heten de vijf zuilen van de islam:  De geloofsbelijdenis: Allah is de enige God en Mohammed is zijn profeet; Geloof begint met de shahadah (getuigenis). Dit houdt in het getuigen dat: Er is geen God waard om aanbeden te worden behalve Allah die geen deelgenoten heeft en Mohammed is zijn dienaar en profeet. Dit houdt in dat men de getuigenis niet accepteert door het enkel uit te spreken, maar dat men er met zijn hart sterk in gelooft dat Allah een is, en de gever van het levensonderhoud is. Hij verdient het om gehoorzaam en aanbeden te worden. Hij houd van zijn schepping, dus wil hij dat de mens van hem het meest houdt. Het betekent eveneens dat Mohammed de zegel en de laatste is van de vele profeten die voor hem kwamen en waarin men moet geloven. Verder moet men geloven in: -De boeken (koetoeb) geopenbaard aan de profeten, waarvan de laatste de koran is. -De engelen (melaika), altijd gehoorzame wezens. -De dag des oordeels (achirah), het hiernamaals. -De goddelijke voorbestemming (qadar), de kracht van uitvoering van Allah.

 Vijf gebeden per dag, met het gezicht naar Mekka gericht; Gebed
Het ritueel gebed (salaat) wordt beschouwd als de belangrijkste van de vijf zuilen van de islam. Het gebed wordt vijf keer per dag gedaan op vaste tijdstippen: voor zonsopgang, op het midden van de dag, aan het einde van de middag, na zonsondergang en in de late avond. De oproep voor elk van de vijf dagelijkse gebeden wordt gedaan door de moeddzin of muezzin (gebedsoproeper) vanaf de minaret van de moskee - soms met behulp van een luidspreker. Een moslim die een salaat gaat verrichten, moet ritueel rein zijn. Geslachtsgemeenschap, zaadlozing, menstruatie en bevalling worden als grote onreinheid beschouwt. Braken, urineren, bloeden en het doen van een behoefte als kleine onreinheid. Bij kleine onreinheid volgt een wudu: reiniging van het gezicht, de nek, de handen, de onderarmen en voeten. Bij grote onreinheid dient het hele lichaam te worden gewassen (ghusl). Voorafgaande aan de wassing spreekt de gelovige de intentie (niyya) uit dat hij een salaat gaat verrichten. Het gebed wordt verricht in een speciale (rein verklaarde) ruimte of op een gebedskleed. De gelovige bidt in de richting van het heiligdom in Mekka (Ka'ba), dat wordt aangegeven door middel van een gebedsdienst (mihraab). Het gebed verloopt volgens een vast patroon waarbij de gelovige van tijd tot tijd met zijn voorhoofd de grond raakt, terwijl hij uit de koran voor leest. Het gebed wordt afgesloten met de salaam-formule: 'vrede over u en het Erbarmen Gods'. Behalve de dagelijkse salaats bestaan er ook speciale salaats ter gelegenheid van religieuze feesten of begrafenissen. Het ritueel van deze gebeden wijkt enigszins af van de dagelijkse gebeden.

 Aalmoezen geven; 2,5% van het netto spaargeld van iedere moslim word gegeven aan de armen en de zes andere sociaal zwakkere groepen die staan voor geschreven in de koran. Vasten gedurende de Ramadan, van zonsopgang tot zonsondergang;

 Het vasten
De vastenmaand werd ingesteld na de veldslag bij Badr (624) waarbij duizend Mekkanen het onderspit delfden tegen slechts driehonderd moslims. De Koran schrijft de overwinning toe aan Gods interventie. Deze daad wordt nog steeds herdacht met de vasten tijdens de negende maand ramadan. In deze periode onthouden moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken, roken en seksuele omgang. Ze bidden, kijken televisie of bezoeken boekenmarkten. Gelovigen zetten hun beste beentje voor - bijvoorbeeld door geld uit te delen aan armen - want met ramadan 'is de hemel dichterbij'. Zieken, reizigers en menstruerende, zwangere of zogende vrouwen zijn vrijgesteld van de vastenplicht; zij kunnen de vasten op een later moment inhalen. De ramadan is geen rouwmaand, maar een feestmaand. Anders dan bij de christenen is de vasten geen offer aan God, maar een vorm van zelfoverwinning ter ere van God. Na zonsondergang hangt er een feestelijke sfeer in de stad; de moskeeën zijn verlicht en overal hangen speciale ramadanlantaarns. De vasten wordt iedere dag gezamenlijk verbroken; bij het horen of zien van het kanonschot vangt de maaltijd aan. Het eind van de ramadan wordt op grootse wijze gevierd met het suikerfeest (ied al-fitr). Gemeten naar de christelijke jaartelling begint de ramadan elk jaar op een andere datum. Het islamitische jaar duurt iets korter dan het christelijke jaar en kent een andere maandcyclus. Binnen de christelijke kalender verschuiven islamitische feestdagen telkens ongeveer elf dagen naar voren. Ongeveer, want het begin en het eind van de maand lopen niet in alle landen synchroon; formeel begint en eindigt de nieuwe maand pas als de maansikkel wordt waargenomen en bij slechte weersomstandigheden kan dat soms even duren. Zo kan het gebeuren dat de maand ramadan in het ene land eerder begint dan in het andere. Volgens de berekeningen valt het begin van ramadan in 1999 in Nederland op 9 december, elf dagen eerder dan dit jaar.

 Een pelgrimstocht naar Mekka, minstens één keer in het leven. Een bedevaart naar de heilige stad Mekka waar het huis van Allah ligt. Het is alleen verplicht voor die moslims die vaak van heinde en ver komen, die het zich financieel kunnen veroorloven en fysiek daartoe in staat zijn om de bedevaart te verrichten. Het is een samenkomst van mannen en vrouwen, van alle rassen en regio’s, in Mekka, Mina en Arafat tijdens een paar dagen van de maand Zul Hidja, de laatste maand van het (islamitische) kalenderjaar.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

 Een pelgrimstocht naar Mekka, minstens één keer in het leven. Een bedevaart naar de heilige stad Mekka waar het huis van Allah ligt. Het is alleen verplicht voor die moslims die vaak van heinde en ver komen, die het zich financieel kunnen veroorloven en fysiek daartoe in staat zijn om de bedevaart te verrichten. Het is een samenkomst van mannen en vrouwen, van alle rassen en regio’s, in Mekka, Mina en Arafat tijdens een paar dagen van de maand Zul Hidja, de laatste maand van het (islamitische) kalenderjaar.

Gewoontes
Naast deze 5 plichten waar een moslim zich aan moet houden hebben zij ook nog wat gewoontes die voor de moslim heel normaal is. Zo is het heel normaal dat je als jongen besneden wordt. De vrouw is ondergeschikt. Zo moet de vrouw haar lichaam bedekken als zij naar buiten gaat en dragen meisjes vanaf dat ze ongesteld worden een hoofddoek om hun haar te bedekken. Vrouwen mogen ook niet alleen uit, er moet dan altijd een mannelijk familielid bij zijn. Mannen mogen met 4 vrouwen trouwen die alle in 1 huis wonen, maar vrouwen en man moeten wel in gescheiden kamers wonen. Jongens worden eerst opgevoed door de moeder, al gaat hij leren wordt hij verder opgevoed door zijn vader. Meisjes worden wel door de moeder opgevoed, maar weinig door de vader. In de Islam mag je ook bepaald voedsel niet eten, je mag b.v. geen varkensvlees eten.

REACTIES

S.

S.

moeilijke wekstuk voor een tweede klsser

21 jaar geleden

I.

I.

een hele toffe werkstuk, klasse hoor! veel liefs

21 jaar geleden

O.

O.

Ten eerste, er staan wat vooroordelen in die niet eens waar zijn. Zoals dat de vrouw is ondergesteld aan de man. Dat is niet waar. De man is in de islam gelijk aan de vrouw. Het is juist in de Christendom dat de vrouw ondergeschikt aan de man is. Als je nog vragen hebt, mail me gerust.

21 jaar geleden

H.

H.

hoi ,ik heet helana en ik ben zelf een moslim
ik ben 12 jaar en zit in groep 8 van de basisschool.ik wou iets zeggen over dat laatste stukje ,over dat van het opvoeden ik weet het niet ,maar bij ons is dat niet zo, de jongen en de meisje wordt opgevoed door bijde ouders.
doei!

P.S.; hoe heet je eigenlijk?

21 jaar geleden

N.

N.

Jij hebt niet echt betrouwbare informatie gebruikt voor je werkstuk. Wat dom zeg, vrouwen zijn ondergeschikt enzo. Je hebt zeker alleen naar die domme clicheés gehoord. Niet echt slim.

21 jaar geleden

..

..

eeeeeeej
alles lekker
??
mooi werkstukkie trouwens
maaruh
hebbie msn
??
voeg me dan toe
laaaaaaterzz
doei skat

20 jaar geleden

E.

E.

Hallo, sweetgril. ik ben erg onder de indruk over jou werkstuk over de Moslim, ofwel de Islam.
misschien ben je óók Arabisch, tenminste dat ben ík.

Groetjes, en hopelijkl kun je dit lezen en begrijpen wat ik er mee bedoel:
Choukran.

20 jaar geleden

M.

M.

heyzzz ik heb veel aan die werkstuk gehad thanks

20 jaar geleden

M.

M.

hey
ik vind het echt een
goed werkstuk
ik heb er echt veel aan gehad
ik zou het leuk vinden als je mij terug
zou e-mailen
groetjes maryam

19 jaar geleden

=.

=.

heej sweety meissie,

alles goed met jou? met mij ckerz! enneh, ik heb heel veel aan je verslag gehad. Doeg doeg

xxxies ==)lotjah (==

19 jaar geleden

L.

L.

hey leuk dat je een werkstuk over de moslim heb gezet op scholieren.nl bedankt ik heb hem ingeleverd en een 9 gekregen ben je zelf ook moslim of niet ik ben nederlands maar heb een marokaanse vriend maar zit er over te denken om ook moslim te worden hoe denken jullie moslims daarover want ik wilniet dat ik dan word gehaat omdat ik nederlands ben stuur ff wat terug

19 jaar geleden

V.

V.

Ik wil weten wat islam en moslim betekend.
Ik kon het niet uit dit werkstuk lezen,hoewel dat misschien ook niet de bedoeling was van het stuk.

18 jaar geleden

T.

T.

ja hij is er handig.
kusjes thijsie

18 jaar geleden

H.

H.

islam klopt van geen kanten
de hel wacht op je zolang je islam volgt
zoek verder

18 jaar geleden

N.

N.

bedankt

18 jaar geleden

A.

A.

I LOVE YOU

18 jaar geleden

S.

S.

Cool en bedankt!

18 jaar geleden

K.

K.

Ik las je verslag en vond het wel goed op enkele punten na, maar daarna las ik over de zogezegde gewoontes nou dat viel me erg tegen. Ik vind het jammer dat je niet meer uitlegt waarom dingen zijn bepaald door Allah, zoals de besnijdenis.Je zegt dat de vrouw ondergeschikt is.....Ja aan wie?en waarom? en hoe? Waarom Allah bepaalt heeft dat een vrouw een hoofddoek moet dragen.
En dat een man vier vrouwen mag trouwen en hoe dat gaat dat was lachen. Klopt dat staat in de Quran dat een man vier vrouwen mag trouwen, maar neem beter 1.Want elke vrouw moet je gelijk behandelen en dat kan een man niet!!Zo is dat ook bepaalt in de Quraan en hadith. Ik wil niet hard overkomen maar ik vind het belangrijk dat zulke dingen wel recht gezet moeten worden. En ik hoop dat je hier eventueel van kunt leren. Want veel van deze dingen die gebeuren zijn cultureel ook aangelegd en niet volgens de islam.Asalaam Alaikum, moslima

18 jaar geleden

S.

S.

Sjezus! in alles zit een kern van waarheid, maar is als dit mijn geloof zou zijn zou ik gek worden!!! dit is niet mijn islam, en zo heb ik het van huis ook nooit meegekregen... vooral dat laatste stukje klopt niet

18 jaar geleden

B.

B.

merci voor u werkstuk over de moslim.kon het een stukske gebruiken voor mijn gip..X x

18 jaar geleden

S.

S.

een goede werkstuk, maar toch ontbreken er een paar dingen.

18 jaar geleden

A.

A.

(k)(k) thanx je hebt me echt geh0lpen!!!

18 jaar geleden

N.

N.

Dat werkstuk over moslims is erg goed beschreven alleen het stukje over gewoontes vindt ik vrij kort en nu doe je het overkomen alsof alle moslimgezinnen uit een man en vier vrouwen bestaat. En heel veel gewoontes bij moslims zijn voor andere moslims helemaal niet gewoon. Jongens worden besneden maar joodse jongens ook en in Amerika is het ook heel gewoon dat jongens besneden worden! En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.Wat ik daar mee wil zeggen is, je begint heel goed want wat in de Koran staat dat is zo, maar er zijn verschillende stromingen in het moslim geloof en daarom "de moslim bestaat niet" Je gaat genereliseren en daardoor ontstaan snel vooroordelen en je weet wat daarvan het resultaat kan zijn. groetjes een moslim moeder

18 jaar geleden

S.

S.

goed gedaan ik benook moslim

18 jaar geleden

F.

F.

Bedankt ik heb veel aan diit werksuk gehad.
En heb een 8,7 gehaald.

16 jaar geleden

K.

K.

goed verslag hoor

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.