De Europese Unie is een unie die uit vele vooral Europese landen bestaat die samenwerken op veel gebieden en samen beslissen over de toekomst van Europa.
De Europese unie is tot stand gekomen door de samenwerking van enkele Europese landen, die uit angst voor een volgende oorlog en als steun voor de opbouw na de tweede wereld oorlog, bij elkaar gekomen zijn. Aan deze samenwerkingsverbanden, namen steeds meer Europese landen deel en het nam ook steeds complexere vormen aan. Uit deze verschillende samenwerkingsverbanden ontstond er uiteindelijk één: de Europese Unie.
Waaruit bestaat vooral het bestuur van de EU?
- Het Europese parlement: Het Parlement vervult een belangrijke rol bij de formulering, wijziging en goedkeuring van de Europese wetgeving en doet politieke voorstellen voor een verdere eenwording van landen binnen de Europese Unie. De leden van het Europese Parlement worden gekozen door de inwoners van de Europese Unie.
- De Europese Commissie: De Commissie doet voorstellen voor wetgeving en maatregelen in de Europese Unie. Deze voorstellen moeten goedgekeurd worden door het Europese parlement voor deze in uitvoering gaan.
- De Raad van Ministers: De Raad en het Parlement stellen de uiteindelijke wetten vast, op voorstel van de Europese Commissie.
- Het Hof van Justitie: Dit is het hoogste rechtscollege van de Europese Unie. Het bestaat uit vijfentwintig rechters, die door de lidstaten in onderling overleg worden benoemd, en negen advocaten-generaal. Het Hof van Justitie ziet toe op de naleving van de wetten. Verder geeft het advies bij het naleven van nieuwe wetten
De Tweede Kamer heeft 150 kamerleden en heeft twee taken. Deze zijn het controleren van de regering en het maken van wetten met de regering en de Eerste Kamer. De regering bestaat uit Koningin, de minister-president en de ministers.
Eens in de 4 jaar zijn er nationale verkiezingen. Hierbij proberen politieke partijen zoveel mogelijk zetels in de Tweede Kamer te bemachtigen.
De Tweede Kamer heeft een aantal rechten om de regering juist te controleren en een juiste wetgever te zijn. Deze rechten zijn:
- Het budgetrecht: Door het budgetrecht kan de Tweede Kamer samen met de regering bepalen hoeveel de overheid zal uitgeven en waaraan de overheid geld uitgeeft.
- Het vragenrecht: Ieder kamerlid heeft het recht aan een minister of staatssecretaris vragen stellen. De minister of staatssecretaris moet op de vragen ingaan.
- Het recht van interpellatie: Bij interpellatie moet een minister of staatssecretaris uitleg over een bepaalde zaak geven.
- De mogelijkheid om moties in te dienen. Kamerleden kunnen een motie indienen als ze het ergens niet mee eens zijn of als ze vinden dat er actie moet worden ondernomen. Zo kunnen de regering en de Kamer met die zaken rekening houden.
Het stemmen in de Tweede kamer vindt per fractie (is de gehele politieke partij voor of tegen), hoofdelijk (persoonlijk per kamerlid) of schriftelijk (alleen als de Kamer iemand moet voordragen of benoemen voor een belangrijke functie) plaats.
REACTIES
1 seconde geleden