De doodstraf

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1278 woorden
  • 23 mei 2004
  • 84 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
84 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inleiding

Mijn werkstuk gaat over de doodstraf. De doodstraf is de zwaarste straf die er bestaat
Het is een actueel onderwerp, dat komt omdat Öçalanis veroordeeld tot de doodstraf. Mijn hoofdvraag is: “Moet de doodstraf in Nederland worden heringevoerd”. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik de doodstraf een interesante onderwerp vind. En natuurlijk een belangrijk onderwerp vind want je kunt het leven van iemand anders eindigen. En dat vind ik zelf ook niet goed. Meer over mij mening zie je bij de conclusie.

Wat is de geschiedenis van de doodstraf in Nederland?

Vroeger was het zo dat als iemand een moord had gepleegd of geld had gestolen kreeg hij gelijk een doodstraf. Zelfs als ze je verdachten van tovenarij kreeg je de doodstraf. In de moderne tijd krijgen nu mensen de doodstraf wanneer ze een zwaar misdrijf hebben gepleegd. Bv bij een moord of een verkrachting. Het is in elk land verschillend. Je kunt verschillend manieren worden vermoord: onthoofding, wurgen, ophangen, vedrinken, levend begraven, levend verbranden, In vieren delen enz. Dat waren een paar verschillende doodstraffen. Hierover later meer vertel ik later meer over. Wanneer je in vieren werd gedeeld dan had je meestal je land verraad. En wanneer je werd verbrand was je een heks of een ketter. In de 19e eeuw werd er alleen ophangen en onthoofd. In de 20e eeuw waren je in de Verenigde Staten nieuwe doodstraffen. Dat was namelijk de elektrische stoel en de gaskamer. De strijd tegen de doodstraf begon in Engeland door J. Bentham (1748-1832). Het probleem ligt eigenlijk bij de rechten van de mens. Je mag het leven van de mens niet ontnemen. En dat wordt wel gedaan volgens sommige organisaties.

Wat is de huidige situatie van de doodstraf?

Er zijn drie soorten landen: 1) Landen zonder de doodstraf, in deze groep hoort Nederland
2) Landen met de doodstraf, maar die voeren de doodstraf niet uit
3) Landen met de doodstraf en deze ook uitvoeren
De landen die de doodstraf uitvoeren kun je in 2 groepen verdelen. De landen die de doodstraf alleen uitvoeren voor zware misdrijven zoals moord. En landen die het gebruiken voor BV diefstal.

1) de Landen zonder de doodstraf; De meeste West-Europese landen zijn de landen zonder de doodstraf. De laatste doodstraf was in 1977 in Frankrijk. Het echt afschaffen van de doodstraf was in de jaren tachtig en de jaren negentig. In Cyprus, Nieuw Zeeland en Canada komt de doodstraf ook niet voor.

2) de Landen met de doodstraf, maar de doodstraf niet toepassen: Verenigd koningkrijk is het enige West_Europese land dat de doodstraf nog kent, maar sinds 1964 wordt deze niet meer toegepast. Turkije is een land dat de doodstraf al straf geeft, maar deze is sinds 1984 niet meer heeft uitgevoerd. Maar onlangs is Ocalan door de Turkse hof ter dood veroordeeld omdat hij leiding zou gegeven hebben aan de pkk (een Koerdische terreurbeweging). Nu is de vraag of dit doodsvonnis wordt uitgevoerd. De Turkse bevolking wil dit graag, maar de Europese unie probeert dit tegen te houden. Ze dreigen om Turkije niet toe te laten bij te EU.

2) Landen met de de doodstraf en die de doodstraf ook uitvoeren: De landen die de doodstraf toepassen kun je onder verdelen in 2 groepen. - Landen waar je alleen de doodstraf krijft bij zware misdrijven, zoals moord. - Landen waar bij je de doodstraf kan krijgen voor lichte misdrijven, zoals diefstal. In de VS werd de doodstraf in 38 staten heringevoerdin 1976. Zoals Florida, Texas en Alabama. Sindsdien zijn er 6180 mensen ter dood veroordeeld. En op dit moment zitten er 3812 er op te wachten. In de verenigde Arabische Emiranten moet volgens de wet bij zware misdrijven door middel van onthoofding met een zwaard worden vermoord. In China kun je de doodstraf al krijgen voor het stelen van een brood. Zo zijn twee mensen al vermoord wegens het hacken.

Verschillende doodstraffen

De galg: Wanneer de lengte van het touw goed is en de val diep genoeg, breekt de ruggengraat en ben je meteen dood. Als de lengte van het touw niet goed is dan sterf je door verstikking. Dat kan kan wel even duren.

De kogel: De veroordeelde zit vastgebonden op een stoel, heeft donkere kleding aan( dan valt het bloed niet op) en draagt een kap.Achter een muur staan de schutters. Niet elke schutter heeft echte kogel, waardoor niemand weet wie wel heeft geschoten.

De elektrische stoel: De veroordeelde wordt vastgebonden op een houten stoel en krijgt en krijgt en soort helm met draden op zijn hoofd. De veroordeelde krijgt een masker. Het aantal volt dat gebruikt wordt verschilt per land en staat het is meestal tussen de 1000 en 2000 Volt.

Dit wil je ook lezen:

De gaskamer: De veroordeelde zit vastgebonden op een stoel in een gasdichte kamer. Dan laten ze giftige gassen binnen stromen . Door de zuurstofmoleculen gaat je lichaam stikken. Dan stik je beetje voor beetje. Je gaat pas 2 tot 18 minuten pas dood.

De dodelijke injectie: Meestal word in de beide armen een infuus gebracht. Een echte en daarna een reserve. Het gebruikte gif verschilt. Nadat het gif in je aders zijn gegaan dan ga je dood om ongeveer 6 tot 13 minuten.

De guilotine: Is een machine dat je je hoofd er af hakt. Het is meestal van hout gemaakt met een ijzeren en scherp mes. Je gaat snel dood. Naar een paar secondes.

Welke argumenten zijn er voor de doodstraf?

1) Als je de doodstraf gebruikt in een land dan denkt iemand wel
2 keer na voordat hij iemand vermoordt.

2)Als iemand een moord heeft gepleegd kan hij het snel weer doen, als hij dood is niet.

3) Waarom geld uitgeven aan de levenslange gevangenisstraf van een misdadiger?

4) Niemand zit onschuldig en een dodencel.

5) In heel zware misdrijven is alleen de doodstraf de juiste straf voor een misdadiger.

Welke argumenten zijn er tegen de doodstraf?

1) Moordenaars zijn zo in de war dat ze niet normaal kunnen nadenken, en als een moordenaar eenmaal een moord heeft gepleegd en weet dat hij de doodstraf krijgt kan hij makkelijk weer mensen vermoorden.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

1) Moordenaars zijn zo in de war dat ze niet normaal kunnen nadenken, en als een moordenaar eenmaal een moord heeft gepleegd en weet dat hij de doodstraf krijgt kan hij makkelijk weer mensen vermoorden.

2) Moordenaars vallen de mensen niet meer aan als ze al hun straf hebben gehad.

3) De doodstraf kost meer geld dan de gevangenis. In Florida vb. Kost een doodstraf 3,2 miljoen dollar, en maar een half miljoen voor iemand die levenslang heeft.

4) Een onschuldige in een gevangenis kan je nog vrijlaten en een dode niet.

5) Met de doodstraf straf je niet alleen het slachtoffer maar ook de familie van het slachtoffer BV de ouders.

De Bronvermelding

Ik heb informatie gehaald van de bibliotheek. De volgende boeken zijn: 1. De doodstraf
2. Marteling
3. het recht op leven als mensenrecht
Ik heb ook informatie gehaald uit Internet. De volgende site’s die ik heb bezocht: 1. www.amnesty.nl
2. www.google.nl
4. www.alforto.nl
5. www.dordt.nl

De conclusie

Mijn onderzoeksvraag is:”Moet de doodstraf heringevoerd worden in Nederland?”. Ik heb veel informatie gezocht over de doodstraf. Uit de informatie is gebleken dat de meeste mensen tegen de doodstraf zijn. Tegenwoordig zijn er genoeg straffen voor criminelen. Vroeger was de doodstraf heel gewoon. Nu zijn de meningen veranderd van de mensen. In de meeste landen is de doodstraf afgeschaft. Er zijn nog steeds landen die de doodstraf gebruiken. De Europese Unie is tegen de doodstraf. Zij proberen de doodstraf te eindigen op de wereld. Een goed voorbeeld van dit is Turkije, dit land wordt niet in de Europese landen toegelaten tot zij de doodstraf afschaffen. Dus Nederland zal de doodstraf niet invoeren.

Eigen mening

Ik vind dat de doodstraf afgeschaft moet worden, want ik vind dat de misdadiger niet moet worden gedood. Hij mag wel een zware straf als hij een erge misdaad heeft gepleegd. Niemand heeft het recht om iemand te doden. Ik vind dat alleen god mag bepalen of je dood gaat of niet.

REACTIES

A.

A.

k had er nix aan.. :S

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.