Alleen vmbo'ers gezocht! Waar denk jij aan bij duurzaamheid? Vul de vragenlijst in en maak kans op een Bol.com bon van 15 euro

Meedoen

Amnesty International

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 406 woorden
  • 10 oktober 2001
  • 140 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.5
  • 140 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Leg in het kort uit wat voor organisatie Amnesty International is en hoe deze organisatie werkt.

Amnesty International is een wereldwijde onafhankelijke beweging. Zij verdedigd geen enkele politieke overtuiging of godsdienst. Zij stelt schendingen van mensenrechten in alle landen aan de kaak: of ze nu plaatsvinden in democratieën, dictaturen, of ze nu links of rechts zijn, maakt niet uit. Dit is al gebeurd in maar liefst 149 landen.

Zij werkt dankzij de bijdragen via leden en sympathisanten. Om echt onpartijdig te zijn moet Amnesty streng zijn over haar financiële onafhankelijkheid; de organisatie neemt geen subsidies aan van regeringen.


Kies onder Landeninfo twee verschillende landen uit.

A. Jamaica: Er zijn nog doodstraffen terwijl dat eigenlijk niet mag. Er worden zelfs mensen gedood die onder de 18 jaar zijn. Eind 1998 waren er meer dan 45 mensen in afwachting van de doodstraf. Deze mensen werden opgehangen. De situatie in de cellen waren ook verschrikkelijk slecht.

B. Clive Johnson en Conroy Levey. (juridische bijstand) beide waren aangeklaagd voor halsmisdrijf moord. Johnson mocht de doodstraf niet krijgen omdat hij slechts 17 jaar oud was. Maar hij zat in 7 jaar in de dodencel en dat was dus schending van zijn menselijke rechten. Men zat 23 uur per dag in zo’n cel zonder matras, beddengoed, meubilair, daglicht, en sanitair. Dit is dus erbarmelijk slecht.

A. Zuid Afrika: Mishandeling van gedetineerden en gevangenen door de politie, het leger of gevangenbewaarders. Er waren hier zelfs doden door gevallen.

B. De journalist Thabo Mabaso is in juni zo hevig geslagen op het politiebureau waar hij een verkeersongeluk ging melden dat hij in het ziekenhuis moest worden behandeld aan zij verwondingen, waaronder het verlies van het zicht van zijn linkeroog. Wegens geweldpleging zijn in juli negen agenten op non-actief gesteld.

Op welk document baseert Amnesty International haar activiteiten?

Universele Verklaringen van de Rechten van de Mens. (UVRM)

Moet elk land zich aan deze rechten houden?

Ja, iedereen moet zich eraan houden.


Waarom concentreert Amnesty International zich alleen op bepaalde burgerrechten en politieke rechten?

Omdat zij vindt dat ze slechts effectief kan zijn als haar werkterrein beperkt is. Anders word het te veel. Ik ben het er trouwens wel mee eens.

Noem een recente gebeurtenis uit het nieuws waarbij deze artikelen niet zijn nagekomen.

In Oostenrijk heeft de extreme rechtse partij van R. Haider gewonnen die tegen buitenlanders
gekeerd zijn.

Wat wordt er met artikel 30 bedoeld?

Dat alles moet worden nageleefd door iedereen want anders heeft de Verklaring geen nut.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

V.

V.

BEDANKT

20 jaar geleden

H.

H.

Ik vind dat je een beetje langere zinnen moet maken daarmee bedoel ik dat je niet zo'n korten antwoorden moet geven op je zelfgestelde vragen.

20 jaar geleden

H.

H.

hoi Tim,
Je hebt een goed werkstuk over Amnesty gemaakt. K had er veel aan. K had het nodig voor het vak mensen in de samenleving. K zit in Roosendaal op school. opleiding apothekersassistente.
Hartstikke bedankt.

groetjes Hanneke

20 jaar geleden