Amnesty International

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1774 woorden
  • 27 januari 2004
  • 116 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
116 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Amnesty International.

Waarvoor is Amnesty International?

Amnesty International is er omdat ze vinden dat mensen rechten hebben. Je hebt het recht om te leven, je hebt het recht om te zeggen wat je vind en wat je denkt. Je hebt ook het recht om niet zomaar gevangen word genomen. En kinderen hebben daarnaast nog allemaal speciale rechten. Die mensenrechten zijn in 175 verschillende landen op papier gezet. Er zijn toch veel landen die zich daar niet aan houden. Daarom is Amnesty International in 1916 opgericht. Ondertussen zijn er al heel veel mensen lid van Amnesty International. Die voeren actie sturen brieven, faxen en e-mailen naar de regering. Amnesty neemt geen geld aan van de regering en daardoor kunnen ze zelf beslissingen nemen en hoeven ze zich aan geen enkele regering te gehoorzamen.

Salamat Masih

Salamat woont in Pakistan. Hij was pas dertien toen hij in de gevangenis werd gezet omdat hij volgens de politie beledigende dingen op een moskee had geschreven. Dat kan niet want Salamat was een analfabeet dat betekent dat je niet kan lezen en schrijven. Eigenlijk dacht de politie niet dat het Salamat was, maar ze zeiden het omdat hij een christen was. Om van je geloof christelijk te zijn in Pakistan is daar gevaarlijk want de leiders in dat land zijn moslim. Er worden in Pakistan vaak christenen gearresteerd, alleen omdat ze een ander geloof hebben dan de leiders. Salamat werd zelfs ter dood veroordeeld. Amnesty hoorden dat Salamat in de gevangenis zat met de doodstraf en kwam in actie. Veel mensen stuurden brieven naar de regering van Pakistan. In die brieven stond dat Salamat het niet kon zijn omdat hij analfabeet was. Het had succes in de rechtszaal wisten de rechters dat ze in de gaten werden gehouden en lieten Salamat vrij.


De geschiedenis van Amnesty International

In 1960 las een engelse advocaat een raar krantenbericht over twee 17-jarige Portugezen die 7 jaar gevangenisstraf kregen omdat ze op de vrijheid proosten. Peter Benenson vond dat niet goed. Peter Schreef een bericht in een belangrijke krant van Engeland Daarin schreef hij over de vergeten gevangenen die in de gevangenis zaten. Niet omdat ze ernstige misdaden hadden gedaan maar om een andere mening of godsdienst. In dat bericht vroeg hij mensen om een protest brief te schrijven naar regeringen waar mensen voor een domme reden gevangenis straf hebben gekregen. Duizenden mensen reageerden daarop. Er waren steeds weer acties voor andere gevangene nodig. Na twee jaar besloot een groep door te gaan met Amnesty International. Amnesty International was geboren. Amnesty heeft nu ruim een miljoen leden. Het hoofdkantoor zit nu in Londen. Meer dan tweehonderdduizend mensen zijn er in Nederland lid van Amnesty. Ze schrijven brieven, organiseren en zamelen geld in. Amnesty neemt zelf beslissingen en hoeft zich aan geen enkelen regering te gehoorzamen. Het is een onafhankelijke organisatie. Ze nemen nooit geld aan van regeringen want dan kunnen ze onafhankelijk zijn. Want het is moeilijk een actie te houden tegen een regering die je geld geeft. Daarom komt al het geld van leden en inzamelingen. Amnesty is ook onpartijdig, het maakt hen niet uit in welk land ze actie moeten voeren.

Iedereen heeft rechten

Na de tweede wereldoorlog waren veel mensen geschrokken. Miljoenen mensen waren in de oorlog vermoord en op de vlucht geslagen. De mensen vonden het vreselijk wat er was gebeurd. De tweede wereld oorlog was een reden om de V.N op te richten. Bijna alle landen zijn lid van de V.N. De landen die lid waren die hadden de afspraak zich aan de UNIVERSELE VERKLARING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS te houden. Daarin staan dertig rechten van de mens. Het maakt niet uit waar je woont of hoe je leeft of hoe oud of jong je bent die rechten zijn voor iedereen. In meer dan 175 landen zijn lid van de V.N. Amnesty houd ze daarvoor in de gaten. Hier komen de belangrijkste rechten van de mens:
-Iedereen heeft recht op leven.
-Niemand mag worden gemarteld of onmenselijk gestraft.
-Niemand mag zomaar worden gestraft of verbannen.
-Iedereen heeft het recht de godsdienst te kiezen die hij wil.
-Iedereen heeft het recht te zeggen wat hij wil.
-Ieder kind heeft recht op leven.
-Ieder kind heeft recht om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.
-Ieder kind heeft recht op onderwijs.
-Ieder kind mag zeggen wat hij wil.
-Kinderen moeten beschermd worden tegen lichamelijk of geestelijk geweld.
-Kinderen moeten beschermd worden tegen verwaarlozing en seksueel geweld.
-Ieder kind heeft recht op vrije tijd.

-Kindarbeid is verboden.
In Nederland zijn deze regels heel normaal en misschien wel overdreven maar er zijn heel veel landen waar dit nog niet is. Kinderen hebben extra bescherming nodig De V.N had in 1989 kinderrechten opgesteld. Alle landen hebben beloofd zich eraan te houden. De rechten van het kind gelden voor elk kind. Amnesty Controleert om de 5 jaar de landen en vragen wat ze gedaan hebben.

De werkwijze van Amnesty

Amnesty voert geen actie uit als er geen onderzoek is gedaan. Veel mensen bellen of schrijven en vertellen dan dat een familielid in de gevangenis zit. Amnesty zoekt dan uit wat er gebeurt is daarbij krijgen ze hulp van advocaten. Dat zijn mensen die rechten hebben gestudeerd en helpen mensen om vrij te komen. Amnesty voert ook allemaal acties uit dat levert geld op. Er zijn ook popartiesten die het geld dat ze verdienen aan Amnesty geeft. Het meest bekendste actiemiddel is brieven schrijven. Dat kan invloed op een regering hebben. Dan moeten het wel heel veel brieven zijn. Regeringen weten dan dat ze op hun letten en laten dan de gevangenen maar vrij. Als iemand groot gevaar op loopt dan doet Amnesty een bliksemactie. Dat is een actie die binnen 24 uur word uitgevoerd. Dan vragen ze aan hun leden of ze iets willen faxen naar de regering. Amnesty beschermt niet de mensenrechten door acties met brieven en handtekeningen maar medewerkers hebben ook contact met politici opgenomen. Dat doen ze omdat politici altijd zeggen dat je op hen moet stemmen want ze hebben goeden ideeën. Maar als iemand dan van Amnesty contact met ze heb opgenomen dan gaan ze ook wat aan mensenrechten doen. Dat is lobbywerk. Op die manier is er in 1987 een wet gekomen tegen martelen. Bijna alle landen hebben zich daar aan gehouden. Als je een kind bent weet je vaak niet wat je in zo een brief moet zetten die je naar de regering stuurt. Amnesty heeft daarvoor een voorbeeld brief gemaakt.

Martelingen en “verdwijningen”

Tong Yi is een Chinees meisje. Ze zit in de gevangenis omdat ze hardop zei dat ze het niet met de Chinese regering eens was, daarvoor heeft ze 2 jaar gevangenis straf. Ze werd in de gevangenis mishandeld en ze moest 15 uur per dag werken. Amnesty is daar tegen omdat niemand in de gevangenis mag zitten voor zijn geloof of mening. Sommigen gevangenen zitten vast omdat ze een bom hebben gegooid naar de regering. Ze gooien die bom om hun zin te krijgen bijvoorbeeld dat ze hun vriend uit de gevangenis wil hebben. Amnesty neemt het op voor die mensen. Ze vinden het niet goed wat ze gedaan hebben maar ze willen dat een eerlijke rechtszaak krijgen. Het is nooit leuk om in de gevangenis te zitten, maar in sommige landen is het zo vol en slecht dat is al een soort martelen. In sommige landen worden mensen in de gevangenis gemarteld. Ze worden geschopt of moeten dagenlang met de handen rechtop staan. Sommige moeten wekenlang onder felle lampen staan en naar kei harden muziek luisteren. Er zijn mensen die elektrische schokken krijgen. Zo worden ze gedwongen wat te zeggen of de gevangene bewakers vervelen zich. Martelen is verboden dat staat in een international verdrag. Dat is een afspraak waar alle landen zich aan moeten houden. In sommige landen laten regeringen mensen verdwijnen in plaats van oppakken. De familie weet dan nog geen eens of hij nog leeft. Als er een verdwijning ergens plaatsvindt dan houdt Amnesty meteen een bliksemactie.

De doodstraf

Een moord plegen, Drugs smokkelen en diefstal zijn misdaden De dader krijgt daarvoor gevangenis straf, Geldboete Of levenslang. In sommige landen hebben ze de doodstraf. Maar meestal moet je daar iets heel ernstig voor hebben gedaan. Niet elk land is er over eens wat een zware misdaad is. Als je in Nederland graffiti spuit Moet je een boete betalen en je moet het schoonmaken. Maar als je in China op een muur spuit krijg je de doodstraf. Amnesty is altijd al tegen de doodstraf geweest. Want zij vinden dat iedereen recht heeft op leven. En de dood kan je niet omdraaien. Als ze later merken dat hij niet de dader is, is het al te laat. Mensen met weinig geld worden sneller ter dood veroordeeld, want ze kunnen geen goeie advocaat betalen. Maar de doodstraf werkt niet zo heel goed, want de peilingen van de misdadigers liggen nog even hoog als landen zonder de doodstraf. Paula was lid van een jeugdbende en vermoorden een bejaarde vrouw, Paula werd ter dood veroordeeld. Amnesty kwam voor haar op. Uiteindelijk kreeg ze een gevangenis straf. In Nederland werd de doodstraf in 1970 afgeschaft, behalve voor de oorlogsmisdrijven. In 1982 werd de doodstraf voor elk misdrijf afgeschaft. In België gebeurde dat in 1996.

Kindsoldaten

Soms spelen kinderen hier voor de grap soldaatje maar in sommige landen is dat niet zo leuk. Over de hele wereld zijn meer dan driehonderdduizend(300.000.000) Kinderen onder de 18 soldaat. Die kindersoldaten zijn er in meer dan 30 landen. Ze vechten met echte en levensgevaarlijke geweren en messen. Ze nemen de kinderen omdat ze klein, snel, lenig en goedkoop. Ze nemen ook risico’s Want ze snappen het niet goed. Ze zijn ook niet zo bang om dood te gaan. Ze worden gedwongen te vechten door oudere soldaten. Margaret was elf toen ze werd ontvoerd door soldaten. Ze werd 5 jaar lang gedwongen te vechten en ze werd verkracht en gemarteld. Ze moest mensen vermoorden en dorpen in brand zetten. Ze ging naar een opvangcentrum voor kindsoldaten. Amnesty voert daarvoor actie want je mag niet onder de 15 soldaat zijn. Amnesty vindt 15/16 Eigenlijk te jong de minimale leeftijd moet 18 worden. In Nederland mag je vanaf je 17.


Helpt het??

Amnesty helpt wel eenderde deel waar Amnesty acties voor heeft gevoerd komt vrij.Regeringen geven het vaak niet toe dat ze verkeerd bezig waren ze zeggen dat de vrijlating hun idee was. Als een gevangene ziek is zorgt Amnesty ervoor dat hij verzorgd wordt. Door Amnesty woorden de leefomstandigheden in de gevangenis beter. Amnesty heeft in Nederland meer dan tweehonderdduizend (200.000.000) leden. Er zijn ook heel veel kinderen lid. Er zijn ook kinderen die een groepje hebben opgericht voor Amnesty. Die sturen ook brieven en zetten zich ook heel goed in.

REACTIES

J.

J.

beste lieke
hele goede werkstuk maar
er staat in het waar je op kan klikken dat jij in groep 5 zit maar in je werkstuk staat: lieke,groep8!!!
dat is wel raaar!!
ene nog wat hoe kwam je er op om het over amnesty te doen??

veel liefst jamie, groep8, 11 jaar

20 jaar geleden

A.

A.

h0oj.. khad err heel veel aan.. thaxs man.. maare..kga weer..doej,,,,,,, PS : n0g bedankt;)

19 jaar geleden

M.

M.

thanx voor de info had dit hard nodig

xx van mij

13 jaar geleden

W.

W.

ik ga hier echt mijn werkstuk oveer houden maar nog 1 ding wat voor cijfer heb je hier voor gekregen?

12 jaar geleden

N.

N.

sooo bedankt voor de info. ikhad het nodig

11 jaar geleden

M.

M.

Hartelijk bedankt, ik had het echhhhhht nodig. je bent goed bezig en hoop dat je ook constant dingen krijgt waarmee je gered wordt of blij van zal worden

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.