ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Beschrijving van de situatie:

Wat is het probleem?

Alcohol is in onze maatschappij een algemeen geaccepteerd genotsmiddel.
Als je te veel en te vaak drinkt, denk je daar meestal een goede reden voor te hebben: je voelt je alleen, je staat onder stress, je hebt verdriet of je geeft 'de situatie' de schuld. Of misschien denk je dat je alleen met drank op leuk en gezellig bent. Uiteindelijk ben je in een vast patroon beland waarbij de reden waarom je drinkt niet meer zo belangrijk is als je maar drinkt.

Als je steeds meer nodig hebt om je goed te voelen dan bevind je je in een neerwaartse spiraal. Het kan daarbij zo zijn dat je je iedere ochtend voorneemt om nooit meer te drinken en dat je dat ’s avonds weer vergeten bent. Je wilt dan stoppen met drinken of gecontroleerd drinken, maar op de een of andere manier lukt dat steeds niet. Dan is er iets aan de hand. Dan is jouw alcoholgebruik een probleem en ben je waarschijnlijk afhankelijk van alcohol. Jij bent de enige die tegen jezelf kan zeggen: 'Ja, alcohol is een probleem voor me.' Laat het daar dan niet bij blijven, doe er iets aan!


Het kan zijn dat mensen in je omgeving zoals je partner, vrienden, familie of werkgever je vertellen dat je teveel en te vaak drinkt. Probeer dan eens niet onmiddellijk in de verdediging te gaan of het te ontkennen. Ga eens bij jezelf na of hetgeen wat tegen je gezegd wordt misschien een kern van waarheid bevat en dat die mensen wellicht bezorgd om jou zijn.

Welke groepen hebben er mee te maken?

Familie en vrienden hebben er vooral mee te maken.

Waarom is het een maatschappelijk probleem?

Het is een maatschappelijk probleem omdat het heel erg moeilijk is om er vanaf te komen. Het werkt verslavend.
Mensen in je omgeving kunnen er ook ‘veel’ last van hebben.

De belangenbril:


Welk belang hebben de verschillende groepen?

*De uitgaande jongeren: zij willen gezelligheid, ontspanning, veiligheid, gemakkelijk thuis kunnen komen (nachtbussen en –treinen), maar ook vrijheid, alcohol, spanning. Sommigen willen extreme dingen meemaken, bijvoorbeeld door drugsgebruik.
*De horecaondernemers: zij willen een hoge omzet, een goede naam, geen vechtpartijen, leuke attracties, geen last van klagende buren, geen inval van de politie.


*De politie: zij wil geen overlast, maar orde en rust. Het liefst met zo weinig mogelijk optreden. Zij willen veiligheid voor uitgaander’s en voor het overige publiek, geen vernielingen en vandalisme, geen wildplassers en geen overmatig drank- en alcoholgebruik waardoor problemen ontstaan.
*De burgemeester en de gemeenteraad: zij willen dat de stad of het dorp een goede naam houdt zodat mensen en toeristen onbezorgd naar de stad of het dorp kunnen komen. Ze willen niet negatief in het nieuws komen, maar willen juist veel geslaagde evenementen, tevreden burgers en tevreden uitgaander’s.
*De overige burgers: zij willen vooral geen nadeel ondervinden van het gedrag van anderen; zij willen geen schreeuwende dronklui, geen geluidsoverlast, geen wildplassers, enz. zij willen vooral met rust worden gelaten.
Je ziet nu dat de mensen allemaal verschillende dingen willen zo willen de uitgaander’s en de horecaondernemers dat er (veel) alcohol wordt geschonken terwijl de politie en de burgers dit niet zo graag hebben, je hebt nu te maken met tegengestelde belangen. Wij als uitgaanders vinden gezelligheid het belangrijkste maar ook ontspanning, veiligheid, vrijheid, alcohol, spanning en zo nog veel meer.

Heb jij een belang bij dit probleem?

Ja, want mijn opa is ook alcoholverslaafd. Hij zit nu in een kliniek en probeert daardoor van zijn alcoholgebruik al te komen.

Wat kunnen mensen doen aan dit probleem?

Ze kunnen zich op laten nemen in een kliniek.
Dit krijgt u dan ;
• Medische begeleiding
U wordt volledig onderzocht door een verslavingsarts voordat de behandeling start en tijdens de behandeling staat u voortdurend onder medisch toezicht.
• Mentale training
U ontvangt een training, waarbij u leert uw kracht positief in te zetten en te gebruiken voor het afkickproces.
• Terugvalpreventie
U leert, hoe u zonder drugs of alcohol uw leven anders kunt indelen en hoe u terugval kunt voorkomen. Hierbij wordt ook uw positie in het sociale leven en het werk onder de loep genomen.
• Buddyprogramma
Mensen uit het gezin of de directe omgeving ontvangen ondersteuning en leren hoe zij de juiste support kunnen geven.
Hebben alle groepen bij dit probleem evenveel macht?
Nee, omdat de een zwaarder verslaafd is dan de ander.

Normen en waarden bril:


Welke normen en waarden hebben te maken met het probleem?

Iedereen heeft eigen normen en waarden.
• Jongeren: drinken vaak op feesten, in disco’s, in een café en in hun vrije tijd, omdat ze het lekker vinden, mee doen of om stoer te doen terwijl ze het eigenlijk niet echt willen.
• De horeca: wil zo veel mogelijk winst maken. Ze doen dat door veel jongeren te trekken want die drinken veel.
• De overheid: wil dat er geen problemen komen door alcohol. Zoals: over- last, ongelukken in het verkeer en vecht partijen.
• De hulpverleningsgroepen: wil dat er geen verslaafden komen en de overige verslaafden te helpen om zonder drank te kunnen voor hun zelf en hun omgeving.

De normen en waarden van de overheid

De overheid is verantwoordelijk voor de gezondheid van de bevolking.
Normen: de overheid heeft vast gesteld aan welke leeftijd er alcohol verkocht mag worden. Op 16 jaar mag je licht alcoholische dranken kopen en vanaf 18 mag je sterke drank kopen.
Er is vast gesteld hoeveel promille alcohol er in je bloed mag zitten als je nog deel moet nemen aan het verkeer, de hoeveelheid mag niet meer zijn dan 0,5 promille.
De overheid geeft veel voorlichting d.m.v. reclame op tv, radio, kranten en internet, maar ook via folders over drank gebruik.
De normen en waarden thuis zijn heel anders dan op straat en in cafés enz, omdat de ouders de normen en waarden in huis zelf bepalen.

Welke normen en waarden botsen met elkaar?

Bijvoorbeeld dat de horeca winst wilt maken bij jongeren ; want die drinken veel. Maar jongeren onder de 16 jaar mogen geen alcohol drinken. Horeca gelegenheden geven soms toch alcohol aan jongeren onder de 16 jaar, omdat ze winst willen maken.

Welke normen en waarden vind jij belangrijk?

Dat er geen ongelukken gebeuren door het gebruik van alcohol.
Sommige mensen worden vrolijk van alcohol, maar je hebt ook mensen die daar erg agressief van kunnen worden.

De overheidsbril:


Wat heeft de overheid te maken met dit probleem?

De overheid speelt een belangrijke rol in de drankenwereld. De overheid probeert alcohol minder populair te maken door er accijns op te leggen. De overheid probeert door wetten jongeren pas op een later leeftijd alcohol te laten drinken.
Er zijn wetten gemaakt door de overheid over alcohol gebruik, in het Wetboek van Strafrechten. Inde Middeleeuwen hadden ze al wetten over alcohol gebruik. Vanaf 18e eeuw konden wel meer mensen aan alcohol komen dus er kwamen meer alcohol problemen. In artikel 252 staat speciaal dat je geen jongeren onder de 16 jaar dronken mag maken, in artikel 426 staat over het verstoren en het hinderen van het verkeer en het bedreigen van iemand anders veiligheid onder invloed van alcohol en in artikel 453 staat iets over openbare dronkenschap.
In 2000 is de wet van Drankwet en Horecawet flink strenger gemaakt. Er staat bijvoorbeeld in, dat als iemand alcohol koopt moet aantonen dat hij of zij tenminste 16 jaar is voor lichte alcohol en 18 jaar is voor sterke drank.
Ik heb een paar standpunten van een paar politieke partijen gevonden.
• Christen unie: is duidelijk voor alcoholpreventie, maar ze willen ook rekening houden met de horeca, dat zij niet veel verlies zal leiden.
• D66: alcohol dient sterk ontmoedigt te worden. De voorlichting moet beter worden zodat de jongeren weten wat de gevolgen zijn.
• Groen Links: het gebruik van alcohol ontmoedigen.
• PVDA: is ook een voorstander van het ontmoedigen van alcohol gebruik. Ze willen betere voorlichting, vooral aan jongeren. Vooral er op te wijzen op de mogelijkheden en gevolgen dat drank kan hebben op je leven.
• SP: wil ook alcohol gebruik zwaar verminderen en vooral bij jongeren. Ze willen ook wetten maken voor de reclames voor alcohol en sponsering door alcohol producten dat ze flink terug gedrongen worden.

Wat kan de overheid doen aan dit probleem?

Ze kunnen reclamé maken, dat het erg slecht voor je lichaam is.

De vergelijkende bril:

Was het probleem vroeger anders dan nu?

Alcohol is een genotsmiddel. Als je het hebt over alcohol denken de meeste mensen dat je het over bijvoorbeeld: bier, wijn, mix drankjes en sterkdrank hebt.
Men weet dat ze al 6000 jaar voor CHR. alcohol hadden.
De Grieken hadden ook alcohol. De Grieken dronken voor al wijn. Ze dronken vooral wijn op grote feesten om goden te vereren. Een van de goden die ze vereerden op zo’n feest was: Bacchus. Hij kreeg de bijnaam: God van de dronkenschap
In de bijbel werd ook over alcohol gesproken. Dat Jezus water in wijn verandert.
Maar de mensen van vroeger dronken toch niet zo veel alcohol, omdat het te duur was en het was niet heel het jaar verkrijgbaar. In de middeleeuwen maakte ze wijn van vruchten en bier van gerst en honing. In die tijd zat er nog niet veel alcohol in de drank. Ook hadden ze geen koelkasten om de drank koel te houden dus bedierf het drank snel.
In de 17e eeuw werd ontdekt dat je ook alcohol kon maken met koren en bieten. Hier door werd de prijs ook lager en konden meer mensen het krijgen.
Rond 1960 gingen de mensen meer verdienen en hadden de mensen meer geld om uit te geven. Langzaam werd er steeds meer alcohol gekocht en gedronken. Na die tijd keek niemand meer raar op als er een vrouw alcohol dronk.
In 1992 dronk gemiddelde Nederlander ±1000 glazen alcohol per jaar en meer dan 650.000 mensen dronk ± 8 glazen per dag.
Jongeren van nu beginnen steeds eerder met het drinken van alcohol omdat ze vaak in groepen zijn en als de rest ook drinkt willen ze niet achter blijven.
Tegenwoordig drinken vrouwen ook meer alcohol dan vroeger.
Het alcohol gebruik van mannen en vrouwen ligt tegenwoordig heel dicht bij elkaar er is bijna geen verschil meer.

Is het in andere landen dan Nederland?

Nederlandse scholieren drinken vaker dan Europese leeftijdsgenoten.
Een kwart van de Nederlandse 15- en 16-jarige scholieren drinkt per maand tien keer of vaker alcohol. Hiermee gaan de Nederlandse scholieren in Europa aan kop met alcohol drinken. In Zweden en IJsland heeft één procent van de 15- en 16- jarige scholieren tien of meer keer alcohol gedronken. Dit is het laagste percentage van de 35 Europese landen die betrokken zijn bij het onderzoek.
De Nederlandse scholieren (28%) staan samen met Ierland (32%) en het Verenigd Koninkrijk (27%) in de top drie van landen met het hoogste percentage 'binge drinkers' onder jongeren. Franse scholieren hebben met negen procent het laagste percentage ‘binge drinkers’. ‘Binge drinken’ houdt in dat tijdens één gelegenheid vijf of meer alcoholische dranken worden gedronken. Op het gebied van dronkenschap scoren Nederlandse scholieren relatief gunstig: zes procent geeft aan twintig of meer keer in het leven dronken te zijn geweest. Denemarken scoort het meest ongunstig met 36 procent. Portugal (3%), Griekenland (3%), Frankrijk (3%), Cyprus (2%) en Turkije (1%) scoren het meest gunstig

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

zck sickk....

8 jaar geleden

A.

A.

mooi, o nie dan

4 jaar geleden