De geschiedenis van het zwemmen
Hieronder alle belangrijke jaartallen op een rijtje. (Als een soort tijdbalk).
1767: Nederlandse Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (NMRD) wordt opgericht. 1796: De eerste zwemvereniging wordt opgericht in Uppsala (Zweden). 1843: Het eerste overdekte zwembad in Liverpool (Engeland). 1870: Eerste zwemvereniging in Nederland in Amsterdam. 1875: De kanaalraces zijn vanaf dit jaar echte wedstrijden. 1888: De (later Koninklijke) Nederlandse Zwembond (KNZB) wordt opgericht. 1896: Zwemmen wordt een Olympische sport. 1906: De borstcrawl is vanaf deze tijd een officiële slag. 1908: De Fédération Internationale de Natation Amateur (FINA) wordt opgericht. 1912: Dames kunnen ook meedoen op de Olympische Spelen. 1917: De Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen wordt opgericht. 1933: De N.Z.B. mag ‘Koninklijke voor zijn naam zetten. (Word dus KNZB) 1934: De rugcrawl is vanaf deze tijd een officiële slag. 1940: Synchroonzwemmen wordt voor het eerst beoefend. 1953: De vlinderslag is vanaf deze tijd een officiële slag
De eerste zwemclub in Nederland was AZ ( = Amsterdamse Zwemclub). Deze zwemclub is in 1870 tot stand gekomen. Later in 1888 bestonden ook deze zwemclubs al. Arnhemse Zwemclub, Goudse Zwemclub, Leidse Zwemclub en Hollandse Dames Zwemclub
Deze verenigingen hebben er voor gezorgd dat op 14 augustus 1888 de Nederlandse Zwembond (N.Z.B.) is opgericht.
Na de eerste Wereldoorlog (1914-1918) gingen er steeds meer mensen zwemmen bij een vereniging. Doordat zoveel mensen bij een zwemclub gingen, kreeg elke provincie zijn eigen
‘Zwembond’. Deze bonden noemden ze later in 1929 kringen.
In 1928 deed Nederland voor het eerst mee aan de Olympische Spelen die toen in Amsterdam werd gehouden.
Er kwamen ook steeds meer zwembaden in Nederland. Daardoor gingen ook steeds meer mensen zwemmen.
Op 13 november 1933 mocht de N.Z.B. ‘Koninklijke’ voor zijn naam zetten. Toen heette
deze bond dus de KNZB.
Toen de tweede Wereldoorlog begon (1940-1945) telde de KNZB 20.000 leden. Vlak na de oorlog telde de KNZB maar liefst 50.000 leden die zwommen bij een vereniging
In de jaren ’60 werd ook veel aan kunstzwemmen gedaan (is nu Synchroonzwemmen) Deze zwemsport mocht voor het eerst meedoen met de Wereldkampioenschappen in 1973
Inmiddels was er in Utrecht een KNZB bondsbureau opgericht. Hier werden de wedstrijden in Nederland en in het buitenland georganiseerd.
In 1999 bestond de KNZB ruim 110 jaar en telde toen 155.000 leden verdeeld over 525 verschillende zwemverenigingen.
De KNZB is de op vier na grootste bond.
Wedstrijdzwemmen
Eigenlijk is zwemmen niks anders dan in het water drijven en met je armen en benen vooruit komen. Dan is het ook niet zo raar dat zwemmen al zo’n oude sport is. De Grieken hielden al zwemwedstrijden en in het oude Egypte was dit zelf een deel van de opvoeding. Toch duurde het lang voordat de Nederlanders leerden zwemmen; om hun hoofd boven water te houden. In de Gouden Oorlog konden de meeste kapiteins en matrozen niet eens zwemmen. Later in de tijd kreeg je zelfs een medaille en geld als beloning als je iemand redde die aan het verdrinken was. Het leger vond het na de oorlog erg belangrijk dat een soldaat kon zwemmen.
In Amsterdam werd in 1846 het eerste officiële zwembad geopend.
Als je wedstrijden zwemt leer je nieuwe mensen kennen en dat kunnen je vrienden worden
Er zijn bij het zwemmen vier verschillende slagen dit zijn de: vlinderslag, rugslag (rugcrawl), schoolslag en vrijeslag (borstcrawl). Ik ga nu wat over deze slagen vertellen.
De vlinderslag: Bij de vlinderslag worden de armen licht gebogen naar achteren doorgehaald en over het water naar voren gebracht. De benen worden gelijktijdig op en neer bewogen onder water. Je mag per slag met je armen twee beenklappen doen.
De rugcrawl: De rugcrawl is eigenlijk een borstcrawl op de rug. De armen worden afwisselend over het water hen gebracht en door het water teruggetrokken. De benen worden afwisselend onder het water snel op en neer bewogen. Deze techniek werd in 1934 bedacht door A. Kiefer.
De schoolslag: De schoolslag is de langzaamste en rustigste slag. De in de elleboog licht gebogen armen worden gelijktijdig naar achteren bewogen, waarna de ellebogen naar de romp gaan en de handen de stuwbeweging nog met een rondgaande beweging in de pols voortzetten. Daarna worden de armen gestrekt naar voren gebracht.
De borstcrawl: De borstcrawl is de snelste slag. De armen worden één voor één doorgetrokken en over het water naar voren gebracht. De hand raakt als eerst het water,
en de armen moeten recht of krom over het water naar voren worden gebracht. De benen
gaan omstebeurten op en neer. De techniek werd in 1906 door C. Healy bedacht.
De keerpunten.
Als je meer als 25 meter zwemt moet je een keerpunt maken. Zo’n keerpunt is bij elke slag anders. Bij de vlinderslag en de schoolslag moet je met twee handen aantikken.En daarna je voeten een beetje schuin tegen de muur zetten en je op je zij draaien en dan hard afzetten. Bij de rugcrawl en de borstcrawl mag je aantikken maar dat hoeft niet (niet aantikken scheelt tijd). Daarna maak je (bij de rug eerst op je buik draaien) een koprol voorover en zet af en je draait op je buik (bij de rug op de rug afzetten).
Waterpolo Historie
Waterpolo is een heel oude sport.
Waterpolo is vanaf 1908 een Olympische sport. Nederland haalde in 1976 de derde plaats bij de Olympische Spelen.
Oranje (het Nederlands dameswaterpoloteam) is een paar keer Europees Kampioen geweest
En ze werden in 1991 Wereldkampioen.
Waterpolo is geen ruige sport!
Een heleboel mensen denken dat waterpolo een ruige sport is waar ze krabben, slaan, knijpen en schoppen maar dat is helemaal niet zo. Dat zie je het beste als je bij een wedstrijd gaat kijken.
Als je een les meemaakt merk je dat het een kwestie van conditie is en daar moet je gewoon nog even aan wennen.
Waterpolo is een teamsport dus je moet samenspelen, het maakt dus niet uit wie een doelpunt maakt, want je hebt eigenlijk allemaal meegeholpen.
Zwemmen, bewegen en nadenken, als je deze dingen beheerst dan heb je eigenlijk al gescoord
en daar gaat het eigenlijk ook om.
Het spel
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
E.
E.
Er staat alleen niks over de enkelvoudige rugslag...
12 jaar geleden
Antwoorden