Zaalvoetbal

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 2187 woorden
  • 22 februari 2005
  • 80 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 80 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Informatie over zaalvoetbal

Geschiedenis
Voor de Tweede Wereldoorlog werd de zaalsport maar op zeer beperkte schaal in Nederland beoefend. Dit kwam onder meer door het gebrek aan geschikte zalen. Na de oorlog ontstonden er in Nederland steeds meer sportzalen. Die gebruikt werden voor basketbal, volleybal en tafeltennis. Later werd gepoogd om ook zaalhandbal en microkorfbal in competitieverband te introduceren. Op 30 juni 1967 werd er een Studiecommissie Zaalvoetbal ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van het sectiebestuur afdelingen, de afdelingen waar deze sport al werd beoefend en de bestaande zaalvoetbalorganisaties. Er werd een enquête onder de afdelingen gehouden, omdat deze met de leiding van het zaalvoetbal zouden worden belast. Er werd geadviseerd om goedkeuring aan de invoering van zaalvoetbal in KNVB-verband te hechten. Met het instemmen door het Bondsbestuur van de grondslagen van het interim-rapport op 15 december 1967 kreeg het zaalvoetbal in de organisatie van de KNVB een vaste plaats. Veel leden van verschillende zaal-sport verengingen waren niet blij met dit besluit omdat de accommodatie’s al zo beperkt waren.

Zaalvoetballers in Helmond en Eindhoven richtten in 1968 de Nederlandse Zaalvoetbalbond op. Die ging er vanuit dat binnen een landelijke organisatie een competitie geregeld kon worden. Het Bondsbestuur richtte later een permanente Commissie Zaalvoetbal in. Deze had als taak om "zaken op algemeen gebied, het gehele land betreffende, zoals o.a. de vertegenwoordiging van de KNVB bij de bespreking met andere zaalsportbonden" te regelen. Deze commissie stelde achtereenvolgens definitieve spelregels, een Reglement Competitiewedstrijd en een Reglement Zaalvoetbal op. Reeds in het volgende bondsjaar hadden de meeste afdelingen een Commissie Zaalvoetbal opgericht. Terwijl in negen afdelingen al in competitieverband werd gespeeld, troffen vijf andere afdelingen hier voorbereidingen toe. Op 19 april 1969 werden voor het eerst wedstrijden om het kampioenschap gespeeld.

Voor deelneming aan de competities meldden zich in het bondsjaar 1971-1972 333 zelfstandige zaalvoetbalclubs, met ongeveer 575 teams. In 1972 was er het eerste vrouwenzaalvoetbaltoernooi. Het werd duidelijk dat de KNVB evenals bij het veldvoetbal de vrouwen voortaan als volwaardige partners wilde zien. De toenemende populariteit van het zaalvoetbal in het algemeen bleek doordat zich dat bondsjaar liefst 141 nieuwe verenigingen aanmeldden.

Afmetingen
Het speelveld moet een rechthoek zijn waarvan de lengte maximaal 40 meter is en minimaal 36 meter. In de breedte mag het maximaal 20 meter zijn en minimaal 18 meter. Dit speelveld wordt aangegeven door een 8cm brede lijn. Strafschoppen worden op 6 meter afstand genomen. Op het uiteinde van het strafschop gebied. De doelen zijn 3 meter breed en 2 meter hoog. De diepte moet minimaal 1 meter zijn.

Materialen en Omstandigheden
De speelvloer moet medisch verantwoord zijn om op te sporten, en de bal moet geen hinder hebben van de vloer.
De bal die gebruikt word is het nr. 4, dat houdt in dat hij een omtrek heeft van maximaal 66cm en minimaal 62cm. Het gewicht is maximaal 430 gram en minimaal 390 gram. Als de bal van 2 meter hoog valt moet hij bij de eerste stuit maximaal 65 centimeter opstuiten en minimaal 55 centimeter. Hij moet van leer zijn of van een andere goed gekeurd materiaal. Een suède bal is niet toegestaan.
Een team bevat 5 spelers inclusief een doelverdediger. Er zijn maximaal 7 wisselspelers en een coach. Als het aantal spelers bij een team daalt tot minder dan 2 word de wedstrijd gestaakt.

De spelers dragen allemaal dezelfde broek, T-shirt, en kousen. De doelverdediger mag een lange broek dragen en moet zich qua kleding onderscheiden van de veldspelers. De aanvoerder draagt een aanvoerders band aan zijn bovenarm die qua kleur afwijkend is van de rest van zijn tenue. De scheidsrechter zal beoordelen of een speler spullen draagt die zichzelf of anderen in gevaar kan brengen.
Een wedstrijd duurt 50 minuten, 2 helften van 25 minuten. De rust tussen deze helften mag niet langer zijn dan 5 minuten.

Fermonia Boys

Geschiedenis
Fermonia Boys is een 1979 opgericht.
Ze zijn begonnen als een café voetbalvereniging.
De club bestond uit broers en vrienden. Nadat ze een aantal jaren de kampioenschappen wonnen, hebben ze de overstap gemaakt naar de K.N.V.B. 2e klasse. In zes jaar tijd, via kampioenschappen in de 2e klasse, 1 klasse en 2e divisie A, belandde de vereniging in de 1e divisie A van de K.N.V.B. Hierna volgde een tijd van sportieve onzekerheid gezien het feit dat ons eerste team via degradatie en weer promotie, dan weer in de 1e divisie, dan weer in de 2e divisie, uitkwam.

Informatie
De club speelt hun thuis wedstrijden in de Jo-Gerris hal in Roermond. Daar ben ik zelf ook vaak geweest met de jeugd van R.K.S.V.O als leider.

Het bestuur van Fermonia Boys bestaat uit:
Voorzitter: John Fermont
Penningmeester: Marleen Peggen
Secretaris: Bart van den Hout
Algemeen bestuurslid: John Cox
Jongeren & vrijwilligerszaken: Tonnie Clerx

De selectie bestaat uit 14 spelers, waaronder 2 keepers. In de technische staf zit een coach een verzorger en een teamleider.

Verschillen Zaalvoetbal & Veldvoetbal

Het eerste grote verschil is natuurlijk dat zaalvoetbal zich binnen afspeelt. Daarnaast is de ondergrond verschillend. Het aantal spelers, de bal is anders. Het veld is kleiner en de selectie bestaat uit minder man. Bij het veldvoetbal in de eredivisie zijn er ook meer doktoren en coaches bij betrokken. De buitenspel val geld in de zaal ook niet. Het schoeisel is anders, en het spelletje gaat veel sneller. De combinaties tussen de spelers gaat een stuk sneller.
Er zijn ook geen slidings toegestaan en een wedstrijd duurt langer.
Het veldvoetbal heeft een grotere aanhang van fans, en staat meer in belangstelling van de media.

WK Zaalvoetbal
Spanje is dit jaar Wereldkampioen geworden in Guatemala City, Brazilië werd 2e, en Nederland heeft de laatste 8 gehaald.
Maar ik kan niets vinden qua kwaliteiten tegenover Brazilië en Spanje, daarom heb ik maar gekozen voor het EK dat net is afgelopen.
Ik was deze week ziek thuis, en heb de meeste wedstrijden gevolgd op Eurosport.
Spanje volgde Italie op als Europees kampioen, het won met 2-1 van Rusland. Nederland heeft zich laten zien op het toernooi door te winnen van Tsjechië. Nederland werd mede daardoor 3e in de poule en maakt nou kans op de A-status bij het NOC NJSF. Dat betekent dat ze betere trainingsfaciliteiten, wat de prestaties van Nederland alleen maar ten goede kan komen. De Nederlandse Bondscoach, -naam-, is er ook van overtuigd dat Nederland de komende jaren een grotere rol kan gaan spelen op een internationaal toernooi.
Eigen keuze
Als ik zelf moest kiezen tussen veldvoetbal of zaalvoetbal zou ik kiezen voor veldvoetbal. Ik heb het allebei gedaan. Maar in een zaal kan ik niet lekker voetballen. En ik had last van mijn gewrichten in de zaal omdat ze meer belast worden door de harde ondergrond.
Zelf heb ik tot mijn 13e gevoetbald, toen kreeg ik last van mijn knieen. Waar ik nou nog niet helemaal vanaf ben. Op het veld voel ik mij dus ook beter thuis.

Veldvoetbal
Ik heb 8 jaar aan veld voetbal gedaan, totdat ik dus een blessure kreeg. Sindsdien heb ik het al niet meer gedaan. Ik heb het altijd erg leuk gevonden, en ben daarna ook aan de slag gegaan als jeugdleider. Daar ben ik sinds dit seizoen mee gestopt.

Zaalvoetbal
Zoals elke vereniging gingen wij in de wintermaanden training in een sportzaal. En hadden we ook zaalvoetbal toernooien. Ik heb dat ervaren als een goede afwisseling, en als een totaal ander spelletje. Je kunt bijvoorbeeld meer trucjes toepassen. Dat beviel me wel, maar ik was wel weer blij als we daarna weer gewoon op het veld stonden.

Artikelen Spreekkoren

Spreekkoren
Reageren: hoofdredactie@ ad. nl
Uitwassen in het betaald voetbal vangen extra publiciteit. Bij iedere wedstrijd zijn veel tv-camera's en radiomicrofoons aanwezig en de perstribune ligt vol met blocnotes.
Dat leidt ertoe dat iedere onregelmatigheid in potentie veel aandacht krijgt.
Neem de wedstrijd ADO Den Haag-Ajax van zondag. Zoals te doen gebruikelijk ging het Haagse publiek zich te buiten aan verbaal geweld. Het is de plicht van de media daar toch weer correct verslag van te doen.
Het is vervolgens de plicht van club-en bondsbestuurders, politici, politie en justitie dergelijke incidenten te voorkomen dan wel hard te bestrijden.
Ze zouden ook tot de conclusie kunnen komen, dat als gevolg van de publiciteit een spreekkoor hier en een knokpartij daar teveel aandacht krijgt. Of misschien wil men wel niet te veel geld en energie besteden aan zoiets marginaals als 'voetbalgeweld'. Er bestaan immers belangrijkere criminele activiteiten waar véél meer mensen last van hebben. Maar zég dat dan ook.
Dan wordt de discussie minder hypocriet. En dan is meteen duidelijk dat het normen-en-waardenoffensief van premier Balkenende kennelijk niet is bedoeld voor de voetbalstadions.
Copyright: Algemeen Dagblad

Supportersverenigingen: spreekkoren onaanvaardbaar
- Supportersverenigingen van de voetbalclubs in het betaald voetbal vinden de spreekkoren die afgelopen weekeinde bij ADO Den Haag - Ajax klonken onaanvaardbaar. Dat blijkt uit een rondvraag bij een aantal van die verenigingen. Minder eensgezind reageren ze op de vraag wat er aan gedaan moet of kan worden.
Legioen, de supportersvereniging van Feyenoord, vindt alle ophef hypocriet. ,,Laten we eens stoppen om roomser te willen zijn dan de paus'', schrijft de vereniging op haar website.
Voorzitter G. van Os van de supportersvereniging van PSV vindt dat er paal en perk gesteld moet worden aan beledigende spreekkoren. ,,Dreigen met maatregelen helpt niet. Laten we de daad maar eens bij het woord voegen, een voorbeeld stellen. Hoe dan ook. Als dat voor de club puntenverlies betekent, dan is dat maar zo. Alleen met duidelijk ingrijpen kunnen we erger voorkomen. Wat er zondag is gebeurd, kan dus helemaal niet.''
Volgens woordvoerder R. Wanders van de supportersclub van FC Utrecht is er niet echt iets te doen aan spreekkoren. Hij wijst erop dat zijn club mensen die er zich aan bezondigen, zo veel mogelijk aanspreekt. Maar of dat helpt, is maar de vraag, erkent hij. Hardere maatregelen, zoals het staken van de wedstrijd werken niet, zegt hij. ,,De problemen worden er alleen maar groter door omdat ze escaleren.''
Volgens Legioen worden incidenten in stadions uitvergroot en uit hun verband gerukt. ,,Op plaatsen waar duizenden mensen met tegengestelde belangen komen, zal men altijd trachten de ander de loef af te steken, te provoceren of te shockeren. Dat daarbij grenzen moeten worden gesteld, staat buiten kijf. Maar die mogen niet verschillen van de grenzen die maatschappelijk gezien aanvaardbaar zijn en die we ook terugzien bij demonstraties en manifestaties.''
Legioen stelt dat 99 procent van de voetbalwedstrijden probleemloos verloopt.
Voorzitter M. Hogenberg van de supportersclub van FC Twente noemt de spreekkoren onaanvaardbaar. Volgens hem zijn ze vooral het gevolg van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen.
Copyright: Houder nog niet bekend

Lijst met spreekkoren
Van onze verslaggever
- De werkgroep die onderzoekt welke discriminerende of kwetsende spreekkoren voortaan niet meer in een voetbalstadion mogen worden gebezigd, hoopt tijdens de winterstop met duidelijke richtlijnen te komen. Directeur betaald voetbal Henk Kesler verwacht dat bij de herstart van de competitie in januari een lijst beschikbaar is met teksten die wél en die niet zullen worden getolereerd.
Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal gisteren in Zeist stonden de clubs vrij lang stil bij dat onderwerp. Opmerkelijk was dat oud-scheidsrechter Frans Derks een pleidooi hield om niet op te treden tegen de term 'hi-ha-hondenlul'. Hij noemde dat binnen de voetbalwereld een 'eretitel'. Vorige week vrijdag nog legde scheidsrechter Liesveld de eerste divisie-wedstrijd VVV-Heracles tijdelijk stil omdat vanaf de tribunes 'hi-ha-hondenlul' werd gezongen.
Copyright: Algemeen Dagblad
Luinge negeert spreekkoren
Eindhoven - Scheidsrechter Roelof Luinge negeerde zaterdagavond tijdens PSV-Heerenveen (4-0) de nieuwe richtlijn van de KNVB om bij kwetsende spreekkoren meteen het duel te staken. Boos over een aantal beslissingen van Luinge, scandeerde de aanhang van PSV in de eerste helft beledigende teksten aan zijn adres. Luinge liet doorspelen, maar de stadionspeaker gaf wel een waarschuwing door. Daarop zong een deel van het thuispubliek dat Luinge `een nare man' was. Dat veranderde vlak voor rust toen de scheidsrechter Heerenveen-verdediger Tomasz Rzasa zijn tweede gele kaart gaf wegens een handsbal. ,,We love you Luinge, we do'', scandeerden de PSV-supporters plots.
Copyright: Algemeen Dagblad
Agressie
Ik denk dat agressie bij zaalvoetbal minder voorkomt dan bij veldvoetbal. Het veld spel is een stuk harder qua overtredingen. In een sporthal hangt ook een andere sfeer dan in een groot stadion. Daar zijn dan grotere groepen fans, die spreekkoren dan tegen elkaar in willen gaan. De situatie in het veld is ook van invloed op de fans, en aangezien dat bij zaalvoetbal de agressie in het veld minder is. Zullen de fans ook rustiger zijn.

Aanvulling
Nadat ik een paar wedstrijden heb gezien is mijn mening op agressie in het veld niet verandert. Het viel me ten eerste al op dat de reacties op de scheidsrechters minimaal zijn. Er wordt ook nauwelijks van het publiek uit gereageerd op beslissingen die dubieus zijn. Dit staat me wel aan, omdat je zo een minder grimmige sfeer hebt. De wedstrijden waren ontzettend sportief.
Het viel me wel op dat de slidings zijn toegestaan, ik weet dat het bij de jeugd in Nederland verboden is. Als iemand een sliding maakt is dat een vrije trap voor de andere, hoe dan ook. Of de bal nou gespeeld is of niet. Terwijl bij de profs dit niet geld.

Literatuurlijst
http://zaalvoetbal.pagina.nl
http://www.science.uva.nl/~robbert/voetbal/ass/
http://www.nationaalarchief.nl/
http://www.tzrfermoniaboys.nl

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.