ADVERTENTIE
Check de video: Laurien bouwt mee aan een zonneauto!

Presentator Joes gaat langs bij Laurien. Zij is student aan de TU Delft en onderdeel van het Vattenfall Solar Team. Ze hoopt hiermee anderen te inspireren op het gebied van duurzaamheid. Wil je zelf ook iets doen voor een betere wereld? Doe dan mee met de 'Op die fiets' challenge en probeer zo min mogelijk CO2 uit te stoten. 

Doe de challenge!

Geschiedenis van het volleybalUit tekeningen blijkt dat al in de 16e eeuw aan het Engelse hof van koningin Elizabeth een spel werd gespeeld dat verdacht veel op volleybal leek. Maar officieel geldt de Amerikaan William G. Morgan als de bedenker van het volleybal. Hij , William G. Morgan was sportleider bij de Young Men Christian Association (YMCA) in Massachusetts. Hij gaf onder meer les aan een groep al wat oudere zakenlieden. Het toen al bekende basketbal vond hij iets te hard voor deze groep en hij bedacht in 1895 een ander spel. Dat wat softer zou zijn. Hij verzamelde wat spelregels uit de bestaande sporten als tennis, basketbal en baseball. Deze regels bij elkaar werd volleybal. De bal moest zonder de grond te raken over het net worden gespeeld. Dit heet 'volley'. Een netserve mocht één keer over en je mocht in het spel 'dribbelen' tot één meter voor het net. Dribbelen hield in, de bal voor jezelf omhoog spelen. Een wedstrijd bestond uit innings. Zo'n inning was voorbij als alle spelers van beide teams een serveerbeurt hadden gehad. Bovendien was het mogelijk één tegen één te spelen, maar ook tien tegen tien. En om de vingers van de dames te beschermen konden zij de bal eerst vangen en dan opgooien.Het spel werd erg gewaardeerd en verder uitgebreid.1900 - afschaffen van het dribbelen1912 - invoeren van het doordraaien

1917 - regeling dat een game tot 15 punten gaat

1918 - regeling dat zes spelers per team in het veld staanHet spel kreeg steeds meer belangstelling. Na een bezoek aan de Amerikaanse staat Illinois in 1925 bracht pater Simon Buis (1892 - 1960) het spel naar Nederland. Het werd voor het eerste gespeeld in het Missiehuis Sint Willebrord in Uden. Maar verder dan andere missiehuizen en seminaries kwam het volleybal niet.

De Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen (AMVJ) nodigde in 1928 de Engelse YMCA-sportleider Lew Lake uit om een demonstratie te geven in basketbal en volleybal. Het spel sloeg zo aan bij de AMVJ dat niet lang daarna, in 1930, een aparte volleybalclub werd opgericht met de naam AMVJ. Het volleybal werd pas bekender toen in 1945 de militairen uit Canada, Polen en Amerika overal in het land volleybal speelden. In de naoorlogse jaren werd volleybal een echte schoolsport. Nu word het op bijna alle scholen regelmatig gespeeld. Ook is het een sport in clubverband geworden. Zo heeft Oss ook zijn eigen volleybal club. (OVOCO)SpelregelsVolleybal wordt gespeeld door twee teams. Het speelveld is door een net in twee delen verdeeld. Aan weerskanten van het net staat een team van zes spelers. Het doel van het spel is de bal in het veld van de tegenpartij op de grond te krijgen en te voorkomen dat dit in het eigen veld gebeurt.De bal wordt door de serveerder in het spel gebracht. Bij zijn opslag slaat hij de bal over het net naar het veld van de tegenpartij. Om de bal weer terug te spelen, mag elk team de bal driemaal raken. Vangen of vasthouden mag niet. Bovendien is het niet toegestaan dat de bal twee keer achter elkaar door één en dezelfde speler wordt geraakt, behalve bij het blokkeren. Het spel gaat door totdat de bal in het speelveld de grond raakt, 'uit' gaat of door een team op een onjuiste wijze wordt teruggespeeld. Zo word het al een hele tijd gespeeld. Maar in 2000-2001 kwam er een wijziging. Namelijk wanneer bij de service de bal het net raakt, maar de bal wel over het net gaat, gaat het spel gewoon door

het aanraken van het net of de antenne is niet langer fout wanneer dit niet van invloed is op het spel alle pauzes tussen sets duren drie minuten. De pauze tussen de 2e en 3e set mag op verzoek van de organisator verlengd worden tot tien minuten door de verantwoordelijke instantie.

Vanaf het seizoen 2000-2001 worden twee puntensystemen in Nederland gebruikt. De reguliere puntentelling en de nieuwe Rally Point System. Het team dat de rally wint, krijgt een punt. Als het ontvangende team de rally wint, krijgt het niet alleen een punt erbij, maar ook het recht om op te slaan. Tevens draaien de spelers van dit team kloksgewijs één plaats door.

Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste 25 punten behaalt, met een voorsprong van ten minste twee punten. Bij een gelijke stand van 24-24 gaat het spel door tot er een verschil van twee punten is bereikt.

Vanaf de eerste divisie tot en met de drie hoogste regioklassen worden altijd vier sets gespeeld. Bij een gelijke stand van 2-2 in sets wordt de beslissende vijfde set gespeeld. De winst van deze vijfde set én van de wedstrijd gaat naar het team dat als eerste 15 punten behaalt met een minimaal verschil van twee punten. Bij 14-14 gaat het spel door tot er een verschil van twee punten is bereikt.Kleding&SpelmateriaalTot het spelmateriaal behoren de bal en de kleding, die net zoals het speelveld nodig zijn voor het volleybalspel. De bal is gemaakt van zacht leer en moet bij voorkeur een kleur hebben; wit is een goede kleur. De bal moet 260 tot 280 gram wegen. Al deze dingen moeten voor het begin van de wedstrijd door de scheidsrechter gecontroleerd worden. Word dit niet gedaan dan kan bij officiële wedstrijden de uitslag altijd nog als ongeldig worden verklaard.

De kleding van de volleyballers bestaat uit een shirt, een kort sportbroekje, sportschoenen en sportsokken; het hele team moet dezelfde kleding dragen. Schoenen met noppen of spikes zijn verboden. Verder mag men geen sieraden of andere voorwerpen dragen die verwondingen zouden kunnen veroorzaken. Er bestaan speciaal voor de sport vervaardigde brillen, die door de klemmende beugels en onbreekbare glazen tijdens het spel niet kunnen afglijden en oogletsel voorkomen. De spelers hebben op hun shirts borst- en rugnummers; deze nummers mogen tijdens de wedstrijd niet verwisseld worden. Het shirt van de aanvoerder draagt bij internationale wedstrijden een merkteken op de linkerborst. Zodat deze herkenbaar is tijdens de wedstrijd.Bronnenhttp://www.volleybal.nl/

http://mediatheek.thinkquest.nl/~jra027/nrmsport/volleybal.html

http://www.volleybal.vanee.org/

http://volleybal.beginthier.nl/


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

floor je hebt dit echt heel goed bedacht om zo een site temaken over volleybal van vroeger

groetjes iris

12 jaar geleden