Zelf heb ik voor school een werkstuk over skaters moeten maken en omdat er echt heel weinig over te vinden is op het internet zet ik zelf mijn verslag op t internet. ik hoop dat jullie er echt wat aan gaan hebben :

SKATERS

De wortels van de skate-cultuur liggen in de jaren ''70. Veel jongeren kwamen ervoor op. Het was toen anders, maar de skaters van tegenwoordig gaan uit van dezelfde ideeën: Voor skaters is vrijheid het belangrijkste, daarom verwarren mensen hen vaak met anarchisten.
De skatecultuur heeft zijn weg naar het grote publiek gevonden , omdat skater zijn 'in' is.


Skaters zullen dus nog lang blijven bestaan, want er is door de jaren heen een vaste groep ontstaan. Skaters houden er een eigen leefstijl en levensvisie op na. Sommigen gaan er heel ver in: de straight edgers. Zij zijn vegetariër, nemen geen enkele vorm van drugs en drinken geen alcohol. Voor hen is het ook verboden meer dan één partner tegelijk te hebben.
Het symbool van de skater is een skateboard, die staat voor hun vrijheid en ruimte. De spirit van het skaten staat werkelijk voor "vrijheid, blijheid"
Skaters hebben hun eigen kledingstijl, je ziet ze vaak in wijde kleren en hun typische skateschoenen. En de meisjes dragen meestal ook een wijde broek met daarop een strak truitje. De typische broeken met de kruis op de knieën, dit zou makkelijk zijn bij het skaten. en een grote trui met daarop een grote capuchon. En een pet of muts als hoofddeksel. Sommige skaters hebben ookwel lang haar, maar dit hangt af van de skatergroep waarmee je rondhangt.
Het uiterlijk is dus belangrijk voor een skater: hoe wijder hoe beter. De meeste skate-merken zijn dan ook duur. Voor de schoenen hebben ze verschillende merken zoals: Fila of (speciale) Vans. De schoenen moeten makkelijk zitten en goed aanvoelen op het skateboard.
Skaters luisteren naar punkrock en hardcore. Deze hardcore verschilt van gabber-hardcore. Skaters-hardcore klinkt meer als hardrock. De muziek is eenvoudiger en sneller en heeft meer energie, iets waar skaters juist van houden.
Er zijn namelijk heel weinig algemene dingen te vermelden over mensen die skaten.
Zo zijn er bij voorbeeld mensen die het liefst in hun eentje gaan skaten op een industrieterrein waar zo min mogelijk mensen hun kunnen storen.
Maar er zijn ook mensen die met groepen de stad in gaan, om juist met elkaar te skaten op plekken waar veel mensen komen.


Verder zijn er verschillende vormen van skaten. Je kunt in een park skaten, gewoon op straat of freestylen. En iedere verschillende vorm heeft weer andere specialiteiten nodig, en iedere vorm vraagt andere vaardigheden.
Na schooltijd gaan ze meestal met een clubje naar een bepaalde plek waar ze blijven hangen of waar ze gaan skaten. Als ze uitgaan roken sommige skaters soms een jointje.
De hardcore liefhebbers die niet skaten, luisteren alleen naar de muziek. Soms hebben ze vrienden die skaten, maar zelf doen ze er dan niet aan mee. Ze leven graag concerten bij.
het sociale gedrag van de "skater" is enorm. skaters onder elkaar zijn behulpzaam en aardig en men ervaart een soepel groepsgedrag die tegenwoordig nog weinig te zien is.
Skaters zijn sportiever dan gabbers. Ze skateboarden en in de winter snowboarden ze.
's Zomers is het vooral golfsurfen, niet alle skaters beoefenen alle 3 de sporten maar de surf- en skatecultuur hangen een beetje samen. Sporten is voor skaters niet het belangrijkste maar het is gewoon heel tof.
Skaters gebruiken meer Engelse woorden in hun taal (dit komt natuurlijk ook door hun hobby skaten want bij elk trucje dat word gemaakt hoort een Engelse naam.) En ze spreken alles wat platter uit.
Over de onderwijsvormen die skaters volgen ben ik van mening dat elke skater anders is en dus ook een andere richting volgt of het nu ASO, TSO, of BSO is. Skaters zijn meestal wat brutaler in de les en worden er in de les dan ook vaker uitgestuurd. Skaters komen graag voor hun mening uit.
Meestal worden de skaters meer op hun gedrag aangekeken.
De vervoersmiddelen die de twee skaters gebruiken zijn toch wel anders. De skater gebruikt natuurlijk zijn skateboard. Voor de kleine stukjes en meestal voor de grotere stukken zijn of haar fiets en als het echt ver is de bus of de trein.
Er zijn erg weinig algemene dingen te zeggen over skaters;
lang versus kort haar
skateboarden versus gewoon rondhangen
Elke skater kijkt anders op tegenover het leven, dus gaat elke skater anders om met gezag, de maatschappij en school.

BRONNENLIJST:

http://www.scholieren.com/werkstukken/21530
http://www.klasse.be/archieven.taf?actie=detail&nr=5890
http://www.scholieren.com/werkstukken/17811

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

In het verslag stond dit kleine stukje: ''Sommigen gaan er heel ver in: de straight edgers. Zij zijn vegetariër, nemen geen enkele vorm van drugs en drinken geen alcohol. Voor hen is het ook verboden meer dan één partner tegelijk te hebben.''

Dit heeft te maken met PUNK en niet met de skatecultuur. Ik ben zelf namelijk ook een skateboarder, en ik heb in mijn hele leven nog nooit iets gehoord over straight-edge in de skatescene.

Mischien kun je dit aanpassen zodat mensen niet een lager cijfer krijgen door deze grove fout.

9 jaar geleden

B.

B.

Een prima verslag zoals ik kan zien. Het is inderdaad zo dat skaters wat ''vrijer'' zijn, ze zien niet zo de zorgen in van het dagelijks leven (of ze piekeren de hele nacht). Ik heb laatst met iemand gesproken via msn, een skater. Ik vond het niet onprettig, het was ook maar een gesprek dus daar kun je niet alles op beoordelen. Wat ik merkte is dat de eerste reactie misschien onzekerheid is of stoerdoenerij.Zelf ben ik een ander typ. Daarna schakelt het al gauw om in tolerantie: een belangrijk punt is respect en wederzijdse tolerantie. Als je deze goed afstemt heb je geen last van deze mensen, uitzonderingen daar gelaten. Je moet wel altijd je grenzen blijven aangeven, en dat is niet groepsverband: psychische integriteit.

Ik denk dat het in feite gaat om de verstandhouding en de algemene houding die een skater tav anderen zet: beleefd en behulpzaam, aardig vriendelijk. Ik denk dat dat een goed beeld is waar we over weg kunnen,

In dit verslag wordt veel de vergelijking gemaakt met gabbers...
waarom is daarvoor gekozen? Wat is de link tussen gabbers en skaters? En, zoals gezien aan de namen, waarom hebben ''ze'' een specifieke bijnaam. Het woord '' gabber'' klinkt niet echt lekker, net zoals kakker ''te netjes klinkt''. Laten we het woord kakker veranderen in ''classy'', het woord skater veranderen in ''socialboy/girl''.

Er wordt gezegd dat skaters erg vriendelijk en heel erg sociaal zijn, soms iets amicaal (te vrij). Maar ik heb nog nooit gehoord dat een skater een sociale studie zou gaan volgen. Terwijl dit juist heel goed voor ze zou zijn.Men beweert dat sociaal zijn ingesteld, dat betekend dus dat ze een sociale studie op hun sloffen kunnen. Waarom zien we deze mensen dan niet terug in sociale studies? Ik reis vaak met de trein, en ik heb ook wel eens met ''ze'' gepraat, laatst vertelde iemand me dat hij in de ICT zat, informatica dus.

Ik denk dat we niet zoveel waarde moeten hechten aan het feit ''skater, gabber of classy'', we moeten juist meer leren over de verhouding en hoe je met elkaar omgaat. Blijven bekritiseren over cultuur en levensvorm is dan allang niet meer effectief en doet geen waarde aan je relatievorm die je dan hebt.

Borny

8 jaar geleden

L.

L.

Echt heel fijn dat je dit er op hebt gezet! Er is inderdaad niet veel over te vinden op internet en dit heeft mij heel erg geholpen met mijn CKV verslag. Thanks!

5 jaar geleden