Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Scheidsrechters bij voetbal

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 965 woorden
  • 27 maart 2001
  • 211 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
211 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Inleiding.
Ik hou mijn spreekbeurt over Scheidsrechters bij voetbal. Ik heb het onderwerp gekozen om dat ik zelf scheidsrechter ben en ik er best wel veel van weet.

Hoe begin je een wedstrijd ?
Voordat een scheidsrechter een wedstrijd kan beginnen moet het eerst een paar dingen controleren. Zoals bijvoorbeeld of het veld bespeelbaar, of er geen gevaarlijke dingen in het veld liggen. Scheidrechters gaan niet helemaal als die maten controleren dat kost veel te veel tijd ze gaan er gewoon vanuit dat de maten goed zijn.
De teams moeten ook van elkaar te onderscheiden zijn en de keeper moet te onderscheiden zijn van de rest van de spelers en dat geldt hetzelfde voor de scheidrechter en assistent-scheidsrechters.


Ook met er besloten worden welke partij er op welke kant van het veld moet beginnen en wie de eerste helft de aftrap mag nemen, dat gebeurt met een toss. De scheidsrechter heeft dan een munt en hij vraagt aan de bezoekende partij of zij kop of munt kiezen dan gooit de scheidsrechter het muntje de lucht in en vangt m weer op en kijkt dan welke kant er boven ligt heeft hij het goed dan mag hij kiezen of hij de aftrap wil nemen of op welke helft hij wil beginnen met spelen. In de tweede helft wisselend de partijen van helft en mag de partij die de eerste helft de aftrap niet heeft genomen hem nu nemen.

Hoe ziet een scheidsrechter eruit ?
Over het tenu van de scheidsrechter staat bijna niets in de regels behalve dan dat het moet te onderscheiden zijn van de spelers en keepers. Op het tenu van een scheidsrechter zit een embleem, op dat embleem staat hoehoog hij mag fluiten.
Bijvoorbeeld op dit embleem (embleem laten zien) staat Pupillen scheidsrechter dat betekend dat ik alleen de pupillen mag fluiten dat zijn spelers op een klein veld :Fjes (spelers van 6t/m8 jaar) Etjes (spelers van 9 en 10) en spelers in van de Djes (spelers van 11 en 12 jaar) die spelen op een groot veld en dat je alleen bij je eigenclub mag fluiten.
Op een embleem kan ook alleen KNVB staan dat betekend dat je een officiele scheidsrechter bent van de KNVB en dat je door de KNVB gestuurd bent en dat je ook per wedstrijd betaald krijgt.

Een scheidsrechter heeft altijd een rode en een gele kaart bij zich, een boekje met een pen om de stand in bij te houden, een horloge om de tijd mee in de gaten te houden een muntje om te tossen en natuurlijk een fluitje. Meer hoeft een scheidsrechter echt niet bij zich te hebben.

Hoe houdt een scheidsrechter een goed overzicht van het veld ?
Een scheidsrechter loop in het veld een zogehete DIAGONAAL dat betekend dat hij van Links onder naar Rechts boven loopt, maar waarom doet hij dat en waarom doet hij dat niet andersom.
Een scheidsrechte loopt op deze manier omdat Links boven en Rechts onder zijn assistent-scheidsrechters staan. En omdat de grensrechters niet verder lopen dan de middenlijn. Loopt de scheidsrechter op de plekken wat de assistent-scheidsrechter niet kan zien en de assistent-scheidsrechter op de plek wat de scheidsrechter niet kan zien.
Maar bij een normale amateur wedstrijd zal je zien dat de scheidsrechter toch wat meer het gat van de assistent-scheidsrechter zal induiken omdat ze daar meestal een gewone ouder of leider van de verdedigende partij zijn en niet altijd voor alles willen flaggen voor alles wat daar gebeurt van zijn eigen partij doet.


De beslisingen van de scheidsrechter.
In een wedstrijd moet een scheidsrechter veel geslissingen maken, zoasl overtredingen, buitenspel, doelschop of hoekschop, welke partij mag ingooien en ga zo maar verder.
Soms moet de scheidsrechter een speler ook bestraffen met een gele of rode kaart. Een gele kaart is een waarschuwing heb je 2 gele kaarten in 1 wedstrijd krijg je rood en kan je gaan douchen. Je kan ook in 1 keer rood krijgen als je bijvoorbeeld een grove overtreding maken, beledigen van scheidsrechter, assistent-scheidsrechter of tegenstander.
Een scheidsrechter kan bij een overtreding een directe of een indirecte vrijeschop geven. Het verschil is dat bij een directe vrijeschop mag je de bal in 1 keer in het goal scoren, en dat mag bij een indirecte vrije schop niet dan moet eerst iemand anders hem aan raken, maar de scheidsrechter is een uitzondering, schiet je de bal in een indirecte vrijeschop via de scheidsrechter het goal in dan is het gewoon een doelschop.
Een scheidsrechter kan voor heel veel dingen een indirecte vrijeschop geven voor bijvoorbeeld: Buitenspel, tegen de tegenstander scheeuwen om hem proberen afteschikken, als iemand door 2 man wordt aangevallen, als de keeper bij het uittrappen van de bal de bal 2 keer raakt, als een speler bij het nemen van een vrijeschop de bal 2 keer raakt en nog meer gevallen. Voor de overige gevallen geeft de scheidsrechter een directe vrijetrap.

En als laatste nog de strafschop.
Een scheidsrechter kan ook een strafschop geven dat kan hij alleen als de verdedigende partij een overtreding maakt in het strafschop gebeid.
De wordt dan 11 meter vanuit het midden van het goal neergelegd. Iedereen moet buiten het strafschopgebied staan en achter de bal en buiten de halve circel. Het moet duidelijk zijn wie de strafschop neemt, als mensen eerder inlopen dan dat de bal geschoten is moet hij overgenomen worden.las dit 2 keer achter elkaar gebeurt moet de de speler die het meeste aan de rechterkant staan een gele kaart geven, wegens geen afstand nemen bij een vrijeschop.
Stel dat de spelen de bal tegen de paal schiet en hij komt terug en hij wil hem nog een keer schieten dan is het een indirecte vrije trap voor de verdedigende partij omdat hij hem bij een vrijeschop twee keer heeft aangeraakt zonder dat iemand anders hem heeft aangeraakt.


Meenemen:

v Tasje waar alles inzit
v Scheidsshirt
v Regel boek

REACTIES

M.

M.

schrijf de volgende keer iets meer dan kan ik tenminste een werkstuk ervan maken.

21 jaar geleden

J.

J.

best intresantte informatie kan je veel mee.
Je krijgt zeker meer aandacht als je een progamma
maakt dat als je bij zoeken spreekbeurt advocaten en rechters intypt dat5 je dan jou progamma krijgt te zien.

18 jaar geleden

S.

S.

De diagonaal van een scheidsrechter is van rechtsonder naar links boven. Om altijd contact te houden met de ass. scheidsrechter en het spel.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.