Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Rugby

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1196 woorden
  • 21 mei 2003
  • 206 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 206 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Uitgevonden in Engeland
Geschiedenis van rugby
De plaats Rugby

Rugby is uitgevonden in Engeland, in de plaats Rugby. Dat was in 1823. Zo is rugby ontstaan:
Tijdens eens partijtje voetbal raapte William Webb Ellis plotseling de bal op. Vervol-gens legde hij hem neer in het doel van de tegenpartij. Zo drukte hij de eerste try (lees hierover later meer) ter wereld.
De toeschouwers waren niet boos, maar juist heel enthousiast. Ze vonden het een leuke stunt van die Ellis. En de spelers dachten er net zo over. Vanaf dat moment bestond rugby, genoemd dus naar de plaats waar de gebeurtenis zich afspeelde.
In het begin waren er geen vaste spelregels. Elke rugbyclub speelde een beetje op haar eigen manier. Zo kon men natuurlijk geen goede wedstrijden houden. De teams zouden steeds ruzie krijgen over de manier van spelen.

Dat veranderde omstreeks 1870. Toen was in Engeland de “rugby Football Union”(de Rugby Voetbalbond) opgericht en die stelde de spelregels op.

Rugby in Nederland

Zo’n tachtig jaar geleden kwam rugby in Nederland. Er zijn nu ongeveer 6000 rugby-spelers en 110 club. Die clubs zijn allemaal aangesloten bij de rugby bond. Maar hier in Nederland gaat het niet om hoe groot de bond is maar om enthousiaste en sportieve leden.

Een ovale bal
Anders dan een voetbal
Op TV is een sportwedstrijd aan de gang. Een man rent heel hart en zigzaggend over het veld. Spelers in gekleurde shirts en sportbroeken rennen er achteraan.
Voetbal? Je zou het haast kunnen zeggen. Maar al gauw zie je verschillen. De man houdt de bal stevig vast. Dat mag bij voetbal niet. De spelers schieten de bal ook lang niet zo vaak als voetbal. Nee, dit is rugby. Je kijkt nog eens beter. De bal is niet rond maar ovaal.

Waarom?

Omdat je een ovale bal makkelijker kan vast houden dan een ronde. Net als voetbal is rugby een veldsport. Je hebt er een groot terrein nodig: 100 meter lang bij 80 me-ter breed. De doelen bestaan uit hoge palen met dwarslat. Achter ieder doel ligt nog een doelgebied van 22 meter. Op een rugbyveld is het ook drukker dan op een voet-bal veld. Er spelen 2 teams van elk vijftien man. Dat is samen acht man meer dan bij voetbal.


De Wedstrijd
Aftrap

Het is zo ver. De twee teams, samen dertig man sterk, komen het veld op. Eerst laat de thuisclub driemaal een ‘hoera’ voor de gastclub horen. Zo begroeten rugbyspelers hun tegenstander. En dan kan het spel beginnen. Het begin is altijd de aftrap (place-kick). Net als voetbal begint de aftrap precies in de middenstip. Eén van de spelers trapt af. Zijn teamgenoten staan achter hem.De spelers van het andere team staat achter hun eigen tien meter lijn. De gene die de aftrap neemt, moet de bal 10 meter richting de tegen party schoppen.

De Scrum

Acht spelers van elk team stellen zich tegenover elkaar op. De hooker, de props en de locks doen allemaal mee. Ze staan voorovergebogen, schouder aan schouder, en houden elkaar met één arm vast. Eén speler gooit de bal precies tussen twee rijen in. Beide partijen proberen de bel te pakken te krijgen en beginnen uit alle macht te du-wen. De hele kluwen spelers gaan van voren naar achteren en heen en weer over het veld. Opeens heeft één van de hookers de bal te pakken. Razendsnel gooit hij hem naar zijn eigen scrum-half. Deze klemt de bal stevig vast tussen zijn handen en rent ermee weg. De full-back en de beide half-backs volgen hem op de voet. Dan gooit de scrum-half de bal naar achteren. Nu heeft zijn full-back de bal te pakken. Nou moeten ze zo snel mogelijk naar de lijn om een try te proberen te maken.

Een tackle
Een als er iemand rent met de bal en er komt iemand van de tegenpartij aan rennen en springt op de benen van de aanvaller en pakt hem tussen de voeten en middel en legt hem op de grond. Dat noemen ze een tackle (tekkel).

Line-out
Dit is een soort vaan ingoien, er wordt een rij gemaakt van 8 spelers, en de bal wordt door één iemand ingegooid. De bal gaat over iedereen heel van hand naar hand en dan als je hem hem moet je zo snel mogelijk er mee vandoor.

Dooddruk
Het is alleen nodig om de bal dood te drukken als jij in de verdediging zit en je wordt aan gevallen en je kunt niets doen. Dan kan je de bal op je eigen try-gebied neer leggen, dan wordt er van uit dat punt een nieuwe schop genomen doelpunt.

Een “Try” drukken
De man met de bal rent naar de doellijn van de tegenpartij. Achter de lijn drukt hij de bal tegen de grond. Rugbyspelers noemen dat: een try drukken. Daarmee verdient je team 4 punten, als de try geldt dan mag je ook nog eens 1 keer door de palen schie-ten. Hij loopt een paar meter achteruit en schiet de bal er tussen door. Het gaat vaak ook heel snel die punten bij rugby. Het eindigt vaak met zo’n 28-34. Er is wel eens een partij geëindigd met 119-0.

Place-kick

Bij het begin van de wedstrijd wordt er altijd afgeschoten, dat noemen ze een place-kick.
Het kan ook zo zijn dat er tijdens een wedstrijd op het doel wordt geschoten dat is een drop-kick. Plaats Op het Veld

‘Aanvallen!’
‘Aanvallen!’ Die kreet kun je bij rugby regelmatig horen. Dan gebeurt er iets vreemds. De achterste spelers rennen plotseling naar voren met de bal. Aanvallers zitten bij rugby in de achterhoede. Zij moeten behalve verdedigen ook aanvallen. Neem bij-voorbeeld de “Full-back”. Die staat in z’n eentje voor het doel. Als de tegenstanders aan vallen, moet hij die hele lijn verdedigen. Maar ook bij aan vallen van de eigen ploeg moeten ze meedoen, daarom hebben ze altijd iemand in de full-back die hard kan lopen. Met groot gemak sprint hij tussen de spelers door.

Voorhoede
We kijken nu eens in de voorhoede. Daar staan de zwaarste spelers van het team. Het zijn echte krachtpatsers. Maar behalve lang en sterke moeten ze ook snel en le-nig zijn. Als de bal wordt ingeworpen, proberen zij hem als eerst te vangen. Ook in de scrum is hun kracht en gewicht van belang. Zij kunnen immers goed duwen. In de voorste rij staat een honk met 2 props. De props zijn kort en gewrongen, maar ook heet sterk. Net als de locks zetten zij hun kracht om de scrum naar de goede kant te duwen. De hooker is een lichte speler. Daarvan maakt hij goed gebruik. Lenig en snel wringt hij zich tussen andere spelers door om de bal te veroveren. Zodra dat is gelukt speelt hij de bal naar de achterhoede. De aanval kan beginnen!
Alle spelers zijn te herkennen aan het nummer op hun shirt. Toeschouwers weten vaak ook precies welke naam daar bij hoort. net als bij voetbal.
Bronvermelding:

Ik heb mijn gegevens gehaald uit:


Informatie reeks N2, nr. N58: Rugby
door: Kaj Elhorst
uitgeverij: De Ruiter Educatieve Partners

Sportlijn: Rugby
door: Rob Willemse
uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Rugby
door: David Norrie
uitgeverij: Publiboek

Internet: http://www.bradfordbulls.co.uk/
http://saints.merseyworld.com/index.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

haai,
ik heb je werkstuk gebruikt (delen ervan)
om mijn werkstuk voor gym..als ik jou niet had gehad, met je werkstuk, had ik een 1 ! thankss
dikke kuss Ginger

18 jaar geleden

D.

D.

hoi

ik heb jou verslag gelezen en daar kloppen wat dingen niet.
eerst een try is 5 punten en niet 4
je hebt ook nog flankers in de scrum
en dat soort dingen moet je niet vergeten.
en er is geen plaatsje dat rugby heet.

Ik speel zelf al 6 jaar rugby dus ik weet wat er niet klopt en wel


groeten Daniël

18 jaar geleden

R.

R.

Beste Daniël,

Helaas moet ik jou daar weer op corrigeren.
Het plaatsje Rugby bestaat wel degelijk in Engeland en in ben er zelf geweest.
Ik hoop dat je nog steeds Rugby speelt en dat inmiddels na 15 jaar ook weet.

Robert

9 jaar geleden

L.

L.

lol de de de de de de de de de de de de d3e d ed e de de de d e d ed e de de de de de de de de de de de ed de de de de de de de de de de de de de de de ede de de de dede

5 jaar geleden