Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Minke Gertine Booij

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1092 woorden
  • 3 juni 2009
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inleiding:

Ik houd mijn werkstuk ‘mijn inspirerende persoon’ over Minke Gertine Booij. Ze is op 24 januari 1977 geboren te Zaanstad. Ik heb Minke Booij als inspirerende persoon gekozen omdat zij mijn grote voorbeeld is met hockey. Ook vind ik het heel knap wat ze allemaal heeft gepresteerd en hoe ze met haar hockeytalent omging. Toen ik haar voor het eerst zag spelen was ik zes. Ik wist zelf nog niet wat voor sport het was. Ik vroeg het aan mijn moeder en ze vertelde dat het hockey heette en dat zij er vroeger ook op zat. Het leek mij heel erg leuk en ging er ook op. Nu (6 jaar later) vind ik het nog steeds een super leuke sport! Ik vind het eigenlijk wel bijzonder dat zij in de Zaanstad is geboren. Want ze is een wereld beroemde hockeyster. Minke Booij speelde als positie verdediging en haar rugnummer was 14. Ze is na het WK 2008 gestopt met hockeyen. Wegens ouderdom, en omdat ze het zo wel goed vond.
Ik ga mij hoofdstukken houden over:
• H1Biografie
• H2 Jeugdtijden
• H3 Carrière
• H4 Ambassadeurs

In mijn nawoord ga ik antwoord geven op de onderzoeksvraag: “Waarom is Minke Booij mijn inspirerende persoon?”

H1 Biografie

§1 in het kort
Naam: Minke Gertine Booij
Geboren: 24 januari 1977
Geboorteplaats: Zaanstad
Sport: Hockey
Woonplaats: ’s-Hertogenbosch
Club: hockeyclub: ’s-Hertogenbosch

§2 Belangrijke titels voor Minke Booij
• EK hockey 1999 te Keulen (Duitsland)
• Champions Trophy 2000 te Amstelveen
• Olympische Spelen 2000 te Sydney (Australië)
• WK hockey 2002 te Perth (Australië)
• EK hockey 2003 te Barcelona (Spanje)
• Olympische Spelen 2004 te Athene (Griekenland)
• Champions Trophy 2004 te Rosario (Argentinië)
• EK hockey 2005 te Dublin (Ierland)
• Champions Trophy 2005 te Canberra (Australië)
• WK hockey 2006 te Madrid (Spanje)
• Champions Trophy 2007 te Quilmes (Argentinië)
• EK hockey 2007 te Manchester (Groot Britanie)
• Olympische Spelen 2008 te Peking (China)

*Caps: 227
Goals: 32

H2 Jeugdtijden

§1 Verhuizing
Minke Booij komt uit een echte hockeyfamilie. Ze woonde in Zaanstad en haar vader, moeder en broer speelde daar hockey bij de Kraaien (waar ik nu ook speel). Ze liep daar dan ook altijd rond. Als de wedstrijd dan afgelopen was ging zij ook nog even hockeyen. Toen ze zes jaar was ging ze verhuizen naar Den Bosch. Op haar zevende ging ze op de hockeyclub ’s-Hertogenbosch.

§2 Begin carrière
Ze heeft met de Dames 1 negen landtittels gehaald en heeft haar club ‘beroemd’ gemaakt. Ze ging als klein meisje op zaterdag hockeyen met de F’jes en op zondag bij de Heren 1 kijken. Ze was iedere dag wel op het hockeyveld te vinden. De hockeyclub heeft een deel van haar leven bepaald. Vanaf 1998 speelde ze in Nederlands Dames Elftal. Daar is ze van 2004 tot 2008 captain geweest.

H3 Carrière

§1Dames 1
Minke Booij heeft een grote carrière gehad. Ze had in 1997 met de Dames 1 haar eerste Europa cup gewonnen in Glasgow. Daarmee werd haar club een stuk beroemder. Mensen wilden die club graag sponsoren. De Dames 1 was heel erg belangrijk en ze ging gewoon door met de Dames 1 terwijl ze ook later in het Nederlands Dames team zat. Ze heeft altijd in Den Bosch gespeeld en is op veertienjarige leeftijd in dames 1 gekomen. Dames 1 speelde toen al hoofdklasse, dus ze heeft nooit in een andere klasse gespeeld. Vanaf haar dertiende zat ze eerst twee jaar in Nederlands B (onder 16 jaar), toen twee jaar Nederlands A (onder 18 jaar), vervolgens vier jaar in Jong Oranje (onder 21 jaar) en vanaf 1998 in het Nederlands elftal.

§2 In oranje
Ze heeft van 2000 tot 2008 in het Nederlands Dames team gezeten. Ze heeft daarmee veel plezier gehad. Maar het was ook heel zwaar. Want toen ze in het Nederlands Dames zat moest ze niet alleen maar hockeyen maar ook bijv. Fitnessen en hardlopen en ze moest feestjes afzeggen. Maar ze had er plezier in! Minke was de leider van het team, dat noem je captain. Dan moet je dingen regelen en je moet je de spelers op het veld aansturen.

H4 Ambassadeurs

§1 Goede doelen
Minke Booij is Ambassadeur voor het Liliane Fonds en als captain is ze ook ambassadeur voor spieren voor spieren.

§2 Liliane Fonds
Het Liliane Fonds houdt in dat ze kinderen helpen met een handicap. Daar geven ze veel geld aan uit. Ze helpen kinderen in veel verschillende landen die bijv. Polio hebben of een misvormd been. Dan worden ze geopereerd en krijgen een speciale schoen. Ze proberen ook de kinderen op te vrolijken met verschillende acties.
Vóór en Na dat ze zijn geopereerd.

§3 Spieren voor spieren
Het spieren voor spieren is een fonds dat kinderen helpt met een spierziekte. Spierziekte is een ziekte dat mensen die dat hebben verzwakken. Het slikken is moeilijk en ze kunnen dood gaan aan een klein verkoudheidje. Het dames elftal zorgt ervoor dat de kinderen net zo kunnen genieten als wij.

Nawoord

§1 Hoe vond ik het?
Ik vond het werkstuk heel erg leuk om te doen. Maar het was wel heel erg moeilijk want de informatie die ik nog niet wist was moeilijk te vinden. Ik weet nu veel meer van haar en dat is leuk om in het werkstuk te verwerken. Het was wel speciaal dat ik met Minke een interview mocht houden. Ik heb het zeker met plezier gedaan, maar je moest er wel veel tijd in besteden. Dat was soms wel even lastig met je andere huiswerk. Ik hoop dat u het leuk vond om te lezen!

§2 Inspirerend persoon
Minke Booij is mijn inspirerende persoon omdat zij kan hockeyen hoe ik ook wel zou willen hockeyen. Verder lijkt het mij leuk om haar te ontmoetten. Het is knap wat ze heeft gepresteerd, hoe ze met hockey is omgegaan. Het is ook goed dat het Nederlands elftal met ambassadeurs werkt want dan steun je mensen terwijl je hockeyt. Ze halen er veel geld mee op dus die kinderen kunnen goed geholpen worden! Ik vind het heel erg bijzonder dat ze op haar 13de al in de B zat want je zit dan eigenlijk pas net in de C! Ik snap dat ze nu is gestopt hoewel ik dat wel erg jammer vind.

Bronvermelding

http://www.minkebooij.nl/Home.html
http://www.minkebooij.nl/palmareslijst.html
http://www.minkebooij.nl/Hockey.html
http://www.minkebooij.nl/Minkebooij.html
http://www.minkebooij.nl/ambassadeur.html
http://www.spierenvoorspieren.html
http://lilianefonds.html
info@minkebooij.nl
Op dit mailadres heb ik haar een paar vragen gesteld.
Maar ik wist zelf ook al veel over haar!
De plaatjes zelf heb ik van:
http://www.minkebooij.nl/Home.html

Bijlage Interview aan Minke Booij:
Sterre Booij:
- Wat is een cap?
- Heb je voor dat je in de Dames 1 zat ook nog andere hoge teams gezeten?
bijv. Eerste klas, hoofd klasse?
-Wat is je belangrijkste wedstrijd geweest?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.