maradona

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 982 woorden
  • 12 juli 2009
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
53 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

MARADONA

Inhoudsopgave
De jeugd van Maradona
De carrière van Maradona
De ‘hand van god”
Problemen
Maradona nu


De jeugd van Maradona
Maradona werd geboren op 30 oktober 1960. Maradona groeide op in een arme familie in Villa Fiorito, een sloppenwijk, een stukje onder Buenos Aires. Buenos Aires ligt in Argentinië. Hij groeide op met drie oudere zussen en twee jongere broers, Hugo en Eduardo. Hugo en Eduardo zouden later ook profvoetballer worden.
Op 11-jarige leeftijd werd Maradona opgemerkt door een talentscout terwijl hij bij zijn club Estrella Roja aan het spelen was. Hij sloot zich aan bij de Los Cebollitas (De Kleine Ajuinen), het jeugdteam van Argentinos Juniors, de club van Buenos Aires. Als 12-jarige jongen amuseerde hij de toeschouwers van de wedstrijden tijdens de rust met zijn baltovenarij.

De carrière van Maradona
Maradona heeft bij veel clubs gespeeld : Estrela Rocha, Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla, Newell's Old Boys en Boca Juniors.
Hij heeft veel prijzen gewonnen, zowel in teamverband als individueel. Maradona heeft in zijn carrière met zijn team de volgende bekers gewonnen:
Land/Club Prijs Jaar
Argentinië 1x Wereldkampioen 1986
Napoli 1x UEFA-Cup 1989
2x Italiaans Kampioen 1987 en 1990
1x Italiaanse Beker 1987
1x Italiaanse Supercup 1991
Barcelona 1x Spaanse Beker 1983
1x Spaanse Liga Beker 1982
1x Spaanse Supercup 1983
Boca Juniors 1x Argentijns Kampioen 1981

Maradona is zelf in zijn carrière vijf keer Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar geweest, namelijk in 1979, 1986, 1989, 1990 en in 1992. Daarnaast is hij drie keer topscorer van Argentinië geweest, namelijk in 1979, 1980 en in 1981. Ook is hij een keer topscorer van Italië geweest , namelijk in 1988. Bij de Argentinos Juniors heeft hij de meeste wedstrijden en goals gemaakt: 45 wedstrijden en 43 goals!
Maradona is in zijn carrière ook coach geweest. Hij was coach bij Alfio Basile en bij Buenos Aires.
De Fifa heeft onderzoek gedaan naar wie de beste speler van de wereld is. De stemmers van internet hebben Maradona het meeste gekozen.
De “hand van God”

In de wedstrijd van de kwartfinale van het WK in 1986 tussen Engeland en Argentinië, die gespeeld werd op 22 juni 1986 in Mexico-stad, maakte Maradona een doelpunt met de hand. Maradona gebruikte, tegen de regels in, zijn rechterhand om de bal over de keeper heen te wippen en op die manier te scoren. De scheidsrechter dacht dat Maradona zijn hoofd gebruikt had, en verklaarde het doelpunt geldig. Argentinië won met 2-1.
Tijdens een persconferentie zei Maradona dat zijn doelpunt gedeeltelijk met het hoofd van Maradona werd gemaakt en gedeeltelijk met de hand van God. Dit werd één van de beroemdste uitspraken in de sport.
Pas in 2006 gaf Maradona zijn hands bal toe en bood hij zijn excuus aan. De scheidsrechter zag de overtreding niet en kende de treffer toe. In de Engelse krant ‘The Sun’ zei Maradona: ‘Als ik terug zou kunnen keren in de tijd om mijn excuses aan te bieden en de geschiedenis te herschrijven, zou ik dat doen. Maar het doelpunt is nog steeds een doelpunt. Argentinië werd wereldkampioen en ik was de beste speler in de wereld. Ik kan de geschiedenis niet veranderen. Ik kan alleen maar verder met mijn leven.’
Maradona maakte na zijn eerste goal in diezelfde wedstrijd nog een goal . Hij rende daarvoor langs vijf Engelse spelers en schoot raak. Deze prachtige treffer was echter minder mooi geworden omdat Maradona de eerste goal met zijn hand had gemaakt.

Problemen
Sinds de jaren '90 kampte Maradona met een cocaïneverslaving, waarvoor hij onder andere in Zwitserse en Cubaanse ziekenhuizen werd opgenomen. Tussen 2002 en 2005 zat hij het grootste deel van zijn tijd in Cuba.
Op 18 april 2004 maakten dokters bekend dat Maradona een zware hartaanval had gehad ten gevolge van een overdosis cocaïne. Hij werd opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Buenos Aires. Talrijke fans verzamelden zich rond het ziekenhuis. Enkele dagen na de hartaanval werd een verpleegster betrapt op het nemen van foto's van Maradona. Ze werd onmiddellijk ontslagen.

Gelukkig herstelde Maradona snel en kon hij 5 dagen later weer zelfstandig ademen. Weer 5 dagen later werd hij ontslagen uit het ziekenhuis. In mei keerde hij terug naar Cuba.
Maradona heeft tijdens zijn carrière altijd gekampt met overgewicht. Na zijn carrière leed hij meer en meer aan obesitas(overgewicht) totdat hij op 6 maart 2005 een maagverkleining onderging in een ziekenhuis in Cartagena de Indias in Colombia. Wanneer hij later terug in het openbaar verscheen, was hij al aanzienlijk slanker.
Op 29 maart 2007 werd Maradona opnieuw opgenomen in een ziekenhuis in Buenos Aires. Ditmaal werd hij behandeld voor hepatitis(een ontsteking in de lever) en de gevolgen van drankmisbruik. Hij werd ontslagen op 11 april, maar werd 2 dagen later weer opnieuw opgenomen. De volgende dagen werd er veel gepraat over zijn toestand, er kwamen zelfs valse meldingen binnen dat hij overleden was. Na zijn overplaatsing naar een psychiatrische kliniek gespecialiseerd in drankmisbruik werd hij op 7 mei ontslagen.
Op 8 mei 2007 verscheen Maradona op de Argentijnse televisie en verklaarde hij dat hij gestopt was met drinken en dat hij al 2 en een half jaar geen drugs meer gebruikt had.

Maradona Nu
Nu is Maradona bondscoach van het land Argentinië. Maradona werd al in november 2008 aangesteld als nieuwe bondscoach, maar tekende destijds nog geen contract. Pas een half jaar later zette Pluisje zijn handtekening onder een verbintenis. Na oktober gaan beide partijen om tafel om te praten over een eventueel langere samenwerking. Dit zal afhangen van de laatste vier kwalificatiewedstrijden
Argentinië staat er weliswaar niet bijzonder goed voor in de WK-kwalificatiecyclus, maar de nationale bond houdt alle vertrouwen in Diego Maradona en houdt hem in ieder geval tot oktober bij de nationale ploeg. Dit betekent dat hij de WK-kwalificatiereeks sowieso zal afmaken.

De positie van Argentinië in de Zuid Amerikaanse voorrondegroep is niet sterk, want de ploeg staat nu op laatste kwalificatieplaats na opmerkelijke nederlagen tegen Bolivia en Ecuador.
Wanneer Argentinië zich plaatst voor het WK in Zuid-Afrika, kan het contract worden verlengd. Volgens de media krijgt Maradona 72.000 euro per maand. Dat is ongeveer een achtste van het salaris dat Fabio Capello krijgt van de Engelse bond.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.