Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Klimmen

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 6e klas vwo | 705 woorden
  • 2 juli 2007
  • 86 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 86 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Inhoudopgave
• Titelblad: pagina 1
• Inhoudsopgave: pagina 2
• Inleiding: pagina 3
• Bedoeling van klimmen: pagina 4
• Soorten klimwanden: pagina 5

Inleiding
Voor mijn eindwerkstuk voor LO heb ik gekozen voor het onderwerp klimmen. Hierover hoefde ik niet lang na te denken, omdat ik van klimmen veel weet. Ik weet zelf veel van klimmen omdat ik zelf deze sport doe. Ik klim zelf meestal binnen in een klimhal. Maar ik ben ook al een aantal keren buiten gaan klimmen wat natuurlijk veel leuker is.
Op dit moment kan ik tijdelijk niet klimmen omdat ik een blessure heb aan mijn knie. Zodra dat weer hersteld is hoop ik zo snel mogelijk weer te kunnen beginnen met deze leuke sport.

In dit werkstuk ga ik een aantal punten uitleggen over klimmen. Hierbij zal ik zo’n groot mogelijk beeld te geven over wat klimmen is. Klimmen een manier om je eigen grenzen te verkennen en te verleggen. Omdat je gezekerd wordt door een klimpartner is klimmen best wel veilig.
Bedoeling van klimmen
Wat is nou eigenlijk precies de bedoeling bij klimmen? Klimmen is het bedwingen van een klimwand en boven te komen door een bepaalde ‘route’ te volgen. Hierbij moet iemand anders je zekeren. Hoe moeilijk het klimmen is heeft te maken met drie factoren. Ten eerste is: hoe groot zijn de grepen waar je jezelf aan vast houd en op moet staan? Ten tweede Wat is de helling of overhang van de wand? Ten derde wat voor een soort materiaal klim je op (rotsen of kunstwand of ijs)? Er zijn steile, loodrechte en overhangende klimwanden zowel binnen als buiten. Overhangende wanden zijn meestal moeilijker omdat je achterover hangt waardoor je een deel van je eigen gewicht moet vasthouden. Maar daarin tegen zijn loodrechte wanden makkelijker als je spreekt over de zelfde moeilijkheidsgraad van de grepen. Bij de loodrechten wanden draag je ook een eigen deel van je gewicht maar je zit hier dichter bij de muur dus is het makkelijker.
Soorten klimwanden
In Nederland zijn er haast geen rotsen waar je kan en mag sport klimmen. Daarom worden hier in Nederland kunstwanden geplaatst in grote hallen

Links boven: klimwand aangelegd door middel van houten platen tegen een muur te monteren. Deze simuleren een rots maar zijn toch nog redelijk vlak.
Rechts boven : een klimwand in Gulpen Klimhal ROCCA. Deze is met platen aangemonteerd die meer op rotsen lijken. Dit vinden de meeste mensen toch leuker.

Er zijn 25 grote tot middel grote klimhallen in Nederland. Je hebt in de klimhallen veel verschillende routes. Dit houdt in dat de routes voor gevorderde moeilijker zijn gemaakt door de wanden te laten overhangen (en)/of de wanden kleinere grepen hebben waardoor je jezelf minder goed kan vast houden. De grepen worden ook meestal regelmatig aangepast dit gebeurt door goede klimmers. Je hebt in klimhallen binnen ook zogenaamde Boulder wanden. Deze wanden zijn vaak maar 2 a 3 meter hoog en zijn niet voorzien van touwen. Er liggen dikke matten op de grond waar je jezelf op laat vallen. Deze Boulder wanden kun je gebruiken om warm te klimmen of gewoon voor uitdaging . Dit is afgeleid van de kleine rotsen in bijvoorbeeld frankrijk.

rechts: ik zelf op een aan het boulderen in Frankrijk, Fontainebleau
Wanneer je gaat boulderen heb je geen touw nodig maar toch nemen de meesten mensen die bijvoorbeeld Fontainebleau een eigen matrasje mee zodat als je naar beneden springt of valt, je val gedempt word.
Je kan in het gebied van Fontainebleau ook kaarten kopen waarop je een overzicht hebt van het gebied. Hierop zie je ook aangeven hoe moeilijk de rotsen zijn te beklimmen
De rotsen worden overal ongeveer hetzelfde aangeven met een nivea van 1 tot 9c je hebt tussen de getallen in A, B en C. en soms ook nog een + of - om het nog preciezer uit te drukken dus bijvoorbeeld 5a is net iets makkelijker dan 5b+. Zelf klom ik ongeveer 7b tegen een gewone rechte wanden en 6a tegen een overhang. Toch kan het altijd verschillen, het hoeft dus niet te betekenen dat je alle 7b routes kan uitklimmen! Je moet je voorstellen dat je bij 9c de grepen haast niet zijn vast te houden. Iemand die niet getraind is zal nooit zijn hele lichaamsgewicht aan kunnen vast houden omdat men er haast geen houvast aan heeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

7b rechte wand is 10x zo moeilijk als overhang 6a....., maar voor de rest: goed werkstuk!

10 jaar geleden

H.

H.

goed

5 jaar geleden

M.

M.

goed

5 jaar geleden

H.

H.

leuk

5 jaar geleden

H.

H.

of meuk?

5 jaar geleden

D.

D.

doe normaal

5 jaar geleden

B.

B.

wauw

5 jaar geleden