Honkbal

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 601 woorden
  • 27 juni 2002
  • 208 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
208 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Het beheersen van de spelregels is bij elke sport moeilijk. Door veel naar wedstrijden van anderen te kijken leert men de regels het snelst. U kunt altijd aan de mensen -die ook staan te kijken- vragen of ze u wat uit willen leggen. Dat doen ze graag. Honkbal en softbal wordt gespeeld door 2 teams van ieder negen spelers. De verdedigende partij staat in het veld, de aanvallende partij staat aan slag met een knuppel en probeert de bal, die door de verdedigende partij aangegooid wordt, zo ver mogelijk weg te slaan. Dit is niet gemakkelijk want de bal wordt natuurlijk zo moeilijk mogelijk in een bepaald gebied gegooid door de verdedigende partij. Slaat men drie keer mis op zo'n aangegooide bal dan is men "uit" en mag de volgende speler het proberen totdat er 3 "uit" zijn. Als dit gebeurt wordt de verdedigende partij de aanvaller en de aanvallende partij de verdediger. Overigens, een goed, dus in de slagzone (zie tekening), aangegooide bal die niet <![endif]--> weggeslagen wordt is hetzelfde als een bal missen bij een poging tot slaan. De scheidsrechter beoordeelt wanneer een bal goed aangegooid is. Als de bal is weggeslagen kan men punten scoren. Dan moet men over de honken lopen. Er zijn 3 veldhonken (1e,2e en 3e honk) en een thuishonk. De honkloper moet altijd eerder op het honk zijn dan de weggeslagen bal want ander is hij ook "uit". De verdedigende partij zal dan ook alles doen om de bal eerder op het honk te laten zijn dan de honkloper. Als men, zonder "uit" te zijn, op het thuishonk aankomt, dan wordt er een punt gescoord.Is men nog niet op het thuishonk aangekomen, dan kan de loper een honk opschuiven, doordat de volgende slagman de bal ook ver weg slaat. De verdedigende partij moet dan proberen de weggeslagen bal zo snel mogelijk naar een honk, waar een honkloper naartoe loopt, te gooien. De verdedigende partij kan dan iemand "uit" maken door of het honk aan te raken met de bal in de handschoen òf de loper uit te tikken. De scheidsrechter beslist hier weer of de bal eerder bij het honk is dan de loper of niet. Als een weggeslagen bal direct door een speler van de veldpartij gevangen wordt is de slagman "uit". Wie beslist? Een bal die in de slagzone gegooid wordt is "slag" als hij niet geraakt wordt. Buiten de slagzone is het een "wijd"bal, als er niet een mislukte poging tot slaan is geweest. Een weggeslagen bal, die buiten een bepaald deel ("goed gebied") van het speelveld (dus in "fout gebied") komt is ook "slag" tot en met de tweede "slag", daarna is zo´n fout weggeslagen bal "slag" noch "wijd". De hoofdscheidsrechter moet direkt slag of wijd bekend maken. Ook een foutbal (foulball), uit (out) of in (safe) moet door hem direkt afgeroepen worden. Er zijn vaak verschillen van meningen over beslissingen. De beslissing van de hoofdscheidsrechter telt en er is geen protest mogelijk. Verschil tussen honkbal en softbal
Softbal wordt meestal gespeeld door meisjes en vrouwen. Jongens en mannen spelen honkbal. Niet alleen de afstanden van het speelveld, maar ook de grootte en de zwaarte van de speelbal is anders. Een verschil, dat direkt opvalt, is dat bij honkbal de werper de bal bovenhands aangooit, terwijl bij softbal dit onderhands moet gebeuren. De rest van de spelregels zijn in grote lijnen hetzelfde, uitgezonderd het loslaten van een honk. Dat mag pas gebeuren als de pitcher de bal aangooit, terwijl dat bij honkballen altijd mag. Door veel te kijken naar zowel honkbal als naar softbalwedstrijden leert men vanzelf de verschillen kennen.

REACTIES

J.

J.

Vraagje op TV hebben ze het steeds over eerste helft 3 de inning of vijfde inning. Maar ik hoor of lees nooit iets over een tweede helft. Hoe zit dat? vriendelijke groeten
Jan

19 jaar geleden

L.

L.

beetje late reactie maar goed, het is een beetje zo lastig uit te leggen maar je hebt inderdaad 2 helften in 1 inning. de uitspelende partij mag altijd in de eerste helft van de inning slaan. als er eenmaal 3 uitjes zijn gemaakt wisselen ze en gaat het thuis spelende team slaan (dit is dus de 2e helft). Als je zoiets hoort op tv geven ze alleen aan waar we ons nu in het spel bevinden meestal word dat aangegeven als e recht iets gebeurd in de inning.

hopelijk ben ik een beetje duidelijk geweest voor jegroetjes lisa

7 jaar geleden

een scholier

een scholier

IK HEB WEETJES NODIG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.